Tujina

Dodik napovedal predlog sporazuma o razdružitvi BiH, EU kritična

Banjaluka, 24. 05. 2024 14.05 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik entitete BiH Republike Srbske Milorad Dodik je v četrtek po sprejetju resolucije o Srebrenici v Generalni skupščini ZN napovedal, da bodo Federaciji BiH predlagali sporazum o mirni razdružitvi, ker da srbski narod ne more več živeti v BiH. V Srbiji in Republiki Srbski so resolucijo označili za neuspešno, saj je ni podprla niti polovica članic ZN. Na Dodikove napovedi pa se je ostro odzvala EU.

Predsednik entitete BiH Republike Srbske Milorad Dodik je pojasnil, da bo vlada entitete na njegov predlog sprejela pobudo, da v naslednjih 30 dneh pripravijo celovito poročilo o delovanju v zadnjih 30 letih, in Federaciji BiH kot podpisnici daytonskega sporazuma v 30 dneh predložila predlog Republike Srbske o medsebojni razdružitvi.

"Danes začenjamo formalno odločitev o zahtevi po mirni razmejitvi. Predlagali bomo, da se najprej razjasnijo politične pristojnosti, povezane z entitetama, ter da ohranimo in pustimo sedanji model delovanja gospodarstva, v nekaj letih pa bomo to prilagodili modelu mirne razmejitve," je še izjavil Dodik po seji vlade Republike Srbske, ki je v četrtek potekala prav v Srebrenici.

Dodal je, da srbski narod preprosto ne more več živeti v takšni Bosni in Hercegovini ter da je to, kar so naredili Bošnjaki z resolucijo o Srebrenici, nezakonito in da niso upoštevali Srbov. Pri tem je spomnil, da tega vprašanja ni obravnavalo predsedstvo BiH in da brez odločitve tega organa ni mogoče sprožiti pobude v ZN.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Profimedia

Borell: Takšnih izjav in napovedi žal ne slišimo prvič

"Takšnih izjav in napovedi žal ne slišimo prvič. Evropska unija in njene države članice so bile zelo jasne," se je na Dodikove besede glede razdružitve danes odzval tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella Peter Stano.

Spomnil je, da so države članice decembra ponovile svojo nedvoumno zavezanost evropski perspektivi BiH kot eni, enotni in suvereni državi. Izpostavil je zaskrbljenost EU zaradi zakonodaje in pobud v Republiki Srbski, ki so v nasprotju z evropsko potjo BiH, vključno z odcepitveno retoriko in dejanji, ki postavljajo pod vprašaj ustavni red države.

Opozoril je še, da bodo odcepitvene ideje ali dejanja njihove akterje le še bolj izolirali, imela pa bi lahko tudi resne posledice. Obenem je spomnil, da ima EU vzpostavljen okvir sankcij za tiste, ki spodkopavajo enotnost in ozemeljsko celovitost BiH.

Generalna skupščina ZN je resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, sprejela s 84 glasovi za, 19 proti in 68 vzdržanimi. Resolucijo sta predlagali Nemčija in Ruanda, Slovenija pa je pri njej sodelovala skupaj s skoraj 40 državami. Za so glasovale vse nekdanje republike Jugoslavije, razen Srbije.

Kusturica med kritiki sprejetja resolucije o genocidu v Srebrenici

Do sprejetja resolucije o genocidu v Srebrenici v generalni skupščini ZN je bil v četrtek kritičen priznani srbski režiser Emir Kusturica, ki ga je označil za zločin. Večina držav v regiji je pozdravila sprejetje resolucije, ne pa tudi v Srbiji in entiteti Bosne in Hercegovine Republiki Srbski, kjer so jo označili za neuspeh.

Kusturica je v četrtek za spletni portal ruske državne televizije RT v srbskem jeziku RT Balkan izjavil, da je to, da izvajanja genocida obtožijo narod, ki je bil v svoji zgodovini ena največjih žrtev genocida, enako največjemu človeškemu zločinu. Glasovanje v Generalni skupščini ZN je označil za posledico obupa, v katerem se je znašla civilizacija, ter dodal, da nas v prihodnosti očitno čakajo velika razdvajanja.

Predsedujoči predsedstvu BiH Denis Bećirović je po sprejetju resolucije v pogovoru za mrežo Radio Slobodna Evropa poudaril, da "noben narod, niti srbski, ni genociden". Ocenil je, da je resolucija nova zgodovinska priložnost za gradnjo sprave.

Sprejetje resolucije je pozdravila tudi Hrvaška, saj da stališče Zagreba temelji na spoštovanju mednarodnega prava, kosovska predsednica Vjosa Osmani pa je na družbenem omrežju X izpostavila, da gre za ključen korak v pomiritvi in boju proti zanikanju genocida.

Glasovanje o resoluciji o Srebrenici
Glasovanje o resoluciji o Srebrenici FOTO: Profimedia

V Srbiji in Republiki Srbski so resolucijo označili za neuspešno, saj je ni podprla niti polovica članic ZN. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po poročanju srbske tiskovna agencije Tanjug v četrtek dejal, da je pokazal, kako se bori za Srbijo, saj za resolucijo niso glasovale države, v katerih je skupno več kot dve tretjini svetovnega prebivalstva.

"Nocoj sem tukaj končal kariero. Tega mi ne bodo nikoli oprostili, to je bil žebelj v krsto. Naredil sem vse za našo Srbijo. Naredili so vse, da bi nas ponižali. Mi pa smo jo dvignili v višave. Ne morem reči, da smo zmagali, ker so takšni postopki, a vsem je jasno, kakšen je dejanski rezultat," je izjavil.

Podobno sta v četrtek sporočila tudi predsednica srbske skupščine Ana Brnabić in srbski premier Miloš Vučević, pa srbska članica predsedstva BiH Željka Cvijanović in predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, ki se je na dan glasovanja o resoluciji udeležil seje vlade entitete, ki je na ta dan potekala prav v Srebrenici.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marre
24. 05. 2024 20.00
-6
Tako kot se je za Srbe klavrno končalo v Sloveniji, na Hrvaškem, Bih in Kosovu, se bo očitno moralo še enkrat.. Enostavno gre za narod, ki je izjemno vodljiv, brez vsakršne samorefleksije, nikol se ne vprašajo kaj so oni počel, da je to tega prišlo. Z pozicije moči vsi junaki, po porazu še 30 letno kukanje in samopomilovanje. Namesto, da bi probal nekaj ustvar, da bi ljudje ostajal v državi oni spet sanjajo neke teritorialne delitve in nove države.. V zadnjih 25 letih pa je prebivalstvo iz 1,6 milijona padlo na drobiž več kot 1 milijon ljudi.. Še en velik konflikt pa ne bo nikogar več k bi živel v "novi" državi..
Sixten Malmerfelt
24. 05. 2024 19.53
+1
87 podprlo resolucijo o Srebrenici, 89 držav pa jo ni poprlo! torej Nemčija zgubila na celotni fronti in verdostojnosti!
marre
24. 05. 2024 20.02
-3
Spet neka "srbska" matematika.. Tisti, ki niso glasovali, so sigurn glasovali za nas.. 84 jih je bilo za, 19 proti... Predlog je bil sprejet, tako da nvm o čem kokodakaš spet..
Racional-ec
24. 05. 2024 18.04
-1
Tile srbi so res cudo, pri njih Vučić zmaga z 102% glasov 😂😂😂
bohinj je zakon
24. 05. 2024 19.23
+1
Ne laži. Vučić je zmagal z 103%. Da veš.
Racional-ec
24. 05. 2024 18.03
+0
Baja Baja pol liži bre ja ja
Racional-ec
24. 05. 2024 18.02
-1
Baja Baja poliži bre ja ja…
bohinj je zakon
24. 05. 2024 16.44
-2
Nemci so spet zakuhali. Hočejo novo vojno na Balkanu? Že opremljao muslimanske Hanžar divizije kot v 2 sv. vojni, ki so skupaj z Wermahtom ubijale srbe po Bosni? Zlo.......zlo je v tem narodu.
iskriv
24. 05. 2024 16.21
+2
Srbi nočejo dojeti tega , da so njihovi politiki ( Milošević ) pričeli z vojno in ozemeljskim grabežem nekdanjih republik , ob tem so hoteli izbrisati muslimanski živelj v BiH , in si s Hrvaško razdeliti to ozemlje ( Milošević - Tuđman ) in v tej vihri je nastal eksodus v Srebrenici . Ko se spreta dva nacionalizma ( Srbski in Hrvaški ) nastane neobvladljivo stanje ( Vukovar ) in nepozabno sovraštvo . Namesto , da bi države nekdanje Jugoslavije po razpadu mirno v okviru tedanjih meja republik priznale ena drugo in zaživele v prijateljskem in dobronamernem duhu , sprožajo sovraštvo in ozemeljske težnje . S tako politiko ne bo napredka in miru na Balkanu !
crazyHorse
24. 05. 2024 16.53
-2
kaj si ti zgodovisnke dogodke malo skompresiral v neko opereto :D vidm da za medije si, za razumevanje zgodovine pa bolj slabo
Gamer11
24. 05. 2024 16.20
+0
Torej, Srebrenica se nahaja v neodvisni, samostojni državi BiH ne v Crbiji. Kaj za boga miloga se Crbija in njeni politiki z Vučićem na čelu vmešavajo v notranje zadeve države BiH 🤔. S tem samo nadaljujejo Miloševićevo hegemonistično politiko z sloganom:" Kjerkoli živijo Crbi tam je Crbija. Na takšen način ne bo šlo dolgo, tja v nedogled.
crazyHorse
24. 05. 2024 16.44
+0
Sej vem da ti tega ne mores razumet, ker v sloveniji se nihce ne poteguje za tiste boge slovence v italiji ...
Julijann
24. 05. 2024 15.58
+3
Namesto, da bi vse narodnosti, ki živijo v BIH pljunile v roke in delali za jutri, se preveč ukvarjajo s preteklostjo. No, saj podobno je tudi pri nas, zato Robiju ne bo " uspelo" v dveh mandatih iz Slovenije naredit najmodernejše države.
traktor_95
24. 05. 2024 16.09
-6
Jaz grem dosti v Hercegovino, precej je bogato, vezano na EU, Hrvaško, ljudje imajo HR državljanstva, delajo al na morju al Švabija, vidi se zadnjih 20 let kako se je vse opomoglo in obogatelo
Glavni_Baja
24. 05. 2024 16.14
+4
traktor_95
24. 05. 2024 16.24
-3
vidi ga ovoga. Pa Federacija in RS je bedno, izmišljeno ime. Bosna in pa Hercegovina sta pa tradicionalna imena
Glavni_Baja
24. 05. 2024 16.28
-1
kavelj22
24. 05. 2024 15.56
+2
Ma koga sploh zanimajo ti najladaci. koga sploh boli kita za tole. Dejte si zrihtat lajf ze enkrat vsi skupi. 30 let je od tega pa se kr cmizdite vsi skupi. Vsem normalnim in neobremenjenim z postimanim lajfom ne glede na Srb/Bosanc ze zdavnaj dol visi oz. so sli naprej ;). Bruh bruh bruh.
461864
24. 05. 2024 15.37
+9
In pri nas imamo en kup teh, ki bi nas izdalo v primeru poskusa velike srbije.
traktor_95
24. 05. 2024 15.53
-9
pa normalno, če uvažate to iz BiH vse. Zoki, ponosen sloven_ac, ki je ponosen mešanček pravi da je to super za Jugoslavijo. haha, opa slovenijo sem mislil.
Rudar
24. 05. 2024 15.32
+10
Tudi njega čaka Haag.
Glavni_Baja
24. 05. 2024 15.36
-14
Rudar
24. 05. 2024 16.02
+6
Baja. Pejd malo na telegraf pogledat, kolk je inflacija v Rusiji.
Glavni_Baja
24. 05. 2024 16.07
-6
ceta69
24. 05. 2024 15.26
+6
vsi imamo kri pod kožo zakaj bi jo prelivali za interese posameznikov ali skupinico ljudi
Sickk 2
24. 05. 2024 15.24
+10
Ma kaj bos ti napovedu vojni zlocinec
kajiith
24. 05. 2024 15.17
-7
dobra ideja, razdelite arabsko bosno in nemsko hercegovino med hrvasko mejno krajino in veliko ukrajino.
DAEMONIUM
24. 05. 2024 15.17
+2
Seselj pravi da ne,srbska stran zmagala ces da niso dobili 3/3 glasov kot bi jih morali. Seveda ori tem tolmacenju prava, balkanska varianta pristeje tiste ki so bili proti s tistimi ki so se vzdrzali in dobi rezultat za:84 proti:87, seveda v skladu z balkanskim tolmacenjem zakona pozabi da se vzdrzani glasovi stejejo kot da sploh niso bili oddani torej je treba upostevati le oddane glasove kar pa potem je 2/3 na strani za, 84:19
DAEMONIUM
24. 05. 2024 15.19
+3
Mislim seselj pravi da niso dobili 2/3 glasov kot bi morali,ker pac onim 19 proti pristeje se 68 vzdrzanih
SEJBOBOL
24. 05. 2024 15.14
+8
Zlo velik govori in od rega ni nic ....
Nace Štremljasti
24. 05. 2024 15.12
-11
pravilno Dodik če jenkiji počnejo po svetu kar jim paše,Francozi isto,Avstralci isto,angleži isto,židje še huje zakaj po srbi ne smejo
461864
24. 05. 2024 15.12
+9
A bo mogu nato spet mal potrest, da pridejo k pameti.
bohinj je zakon
24. 05. 2024 15.11
-10
Kakšen čudovit dan za pljuvanje po srbih. Kdo je na vrsti?
DAEMONIUM
24. 05. 2024 15.32
+0
traktor_95
24. 05. 2024 15.51
-6
hehe imate tako simpatično ime. Ako ne pljuvaš..potem vprašaš če srbi? in če res srbi, potem se popraskaš malo. Potem pa spet pljuneš
nikhrast
24. 05. 2024 16.26
-8
Pa res, Srbi bodo še bolj zasovraženi kot Rusi, pa to vidim tu v Severni Ameriki.