Tujina

Dodik skušal vsiliti nevtralnost BiH do ruske invazije

Sarajevo, 02. 03. 2022 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko., D.L.
Komentarji
291

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je skušal na seji predsedstva vsiliti sprejetje odločitve o nevtralnosti Bosne in Hercegovine do ruske invazije na Ukrajino, kar pa sta hrvaški in bošnjaški član predsedstva zavrnila. Dodik je zato jezen zapustil sejo in člana okrivil, da sta pod vprašaj postavila obstoj države. Bivša visoka predstavnika mednarodne skupnosti v BiH pa sta na Ursulo von der Leyen in Jensa Stoltenberga naslovila dramatičen poziv k zaščiti Zahodnega Balkana, še posebej BiH, pred podobnimi scenariji, kot je v Ukrajini.

Zahtevo Milorada Dodika, da predsedstvo razpravlja o ukrajinski krizi – v okviru razprave bi zahteval, da BiH do ruske agresije zavzame nevtralno stališče – sta namreč zavrnila druga dva člana predsedstva, predsedujoči hrvaški član Željko Komšić in bošnjaški član Šefik Džaferović.

Samo 15 minut po začetku seje v Sarajevu jo je zato Milorad Dodik besno zapustil, Komšića in Džaferovića pa obtožil, da kršita ustavo in da sta pod vprašaj postavila obstoj države. Komšić ga je zavrnil z besedami, da izvaja destabilizacijski načrt ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Dodik trdi, da sklicevanje na izjavo predsedstva BiH iz leta 2014, ko je BiH po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim podprla ozemeljsko celovitost Ukrajine, ni v skladu z ustavo. Na podlagi te izjave so veleposlaniki BiH pri Združenih narodih in v Svetu Evrope po navodilih zunanjega ministrstva podprli sankcije proti Rusiji. Veleposlaniki, ki jih je imenoval Dodik, pa so to zavračali.

Šefik Džaferović, Aleksandar Vučić in Milorad Dodik
Šefik Džaferović, Aleksandar Vučić in Milorad Dodik FOTO: AP

Komšić menil, da je začel Dodik svoj dogovor z Rusijo izvajati zaradi destabilizacije BiH

Komšić je novinarjem povedal, da je imel Dodik na seji pravzaprav govor s povsem nesprejemljivim stališčem, da sta na ozemlju Ukrajine sedaj "priznani dve novi državi". Menil je, da je s tem pravzaprav začel izvajati svoj dogovor z Rusijo s ciljem destabilizirati BiH.

Spomnil je, da se je Dodik pred dvema dnevoma po telefonu pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Rusko veleposlaništvo v Sarajevu je potrdilo, da sta govorila o uresničitvi Dodikovega dogovora s Putinom, sklenjenega decembra lani, ko je bil na obisku v Moskvi. Vsebina dogovora sicer ni znana.

Izhod iz sedanje krize je spoštovanje obstoječih zunanjepolitičnih odločitev, dokler se ne sprejmejo nove, je še dejal Komšić.

Dodik je danes zatrdil, da spoštuje integriteto vseh držav, tudi Ukrajine, EU in ZDA pa obtožil, da se obnašata kot leta 1992, ko je izbruhnila vojna v BiH, kar je zanj nesprejemljivo.

Pričakovanja, da se bo BiH pridružila zahodnim sankcijam, ter njihova podpora Komšiću in Džaferoviću pomenijo "obračun s Srbi", je dejal. "To je zlom celotnega sistema; če pade ustava, pade tudi država," je dejal in pristavil, da v teh okoliščinah ne bo nadaljeval dela v predsedstvu.

Džaferović je menil, da je bil Dodikov cilj jasen: obstruirati sejo predsedstva s spremembo dnevnega reda brez ustreznih materialov. Skušal je tudi doseči, da v predsedstvu ne bi imeli enotnega stališča do ukrajinske krize, s tem pa bi odprli prostor za različne interpretacije o stališču BiH. "BiH ni nevtralna. Je na strani vsega civiliziranega sveta in tako bo tudi ostalo," je poudaril. 

Dodik je EU in ZDA obtožil, da se obnašata kot leta 1992, ko je izbruhnila vojna v BiH, to pa je zanj nesprejemljivo.
Dodik je EU in ZDA obtožil, da se obnašata kot leta 1992, ko je izbruhnila vojna v BiH, to pa je zanj nesprejemljivo. FOTO: AP

Schwarz-Schilling in Inzko v pismu EU in Natu opozarjata na nevarnost za mir v BiH

Bivša visoka predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christian Schwarz-Schilling in Valentin Inzko sta na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga naslovila dramatičen poziv k zaščiti Zahodnega Balkana, še posebej BiH, pred podobnimi scenariji, kot je v Ukrajini.

Opozorila sta, da bi Dodik in srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki sta tesna zaveznika, lahko izkoristila rusko agresijo na Ukrajino in sprovocirala incidente ali celo vojno v BiH in Kosovu, poroča portal Deutsche Welle v srbskem jeziku.

"Srbija in Republika srbska nista uresničili svojih ciljev iz 90. let prejšnjega stoletja. Ob tem gojita zelo tesne odnose z Rusijo. Zato se bojiva, da bi se sedanja agresija na Ukrajino lahko razširila na Zahodni Balkan, predvsem na Bosno in Hercegovino ter Kosovo", sta opozorila.

Da bi to preprečili, predlagata, da EU "čim prej in nebirokratsko" v povezavo sprejme BiH. Predlagata tudi, da sile Nata in Euforja namestijo pri Brčkem ter na meji BiH s Srbijo. Zvezo Nato sta pozvala, naj prebivalcem BiH da trdna zagotovila, da jih ne bodo pustili na cedilu tako kot pred 30 leti.

Ocenila sta še, da je Srbija s svojim odnosom do ukrajinske krize pokazala, da si ne zasluži članstva v EU, ker zavrača njeno politiko do Rusije oziroma noče uvesti sankcij proti Moskvi.

Spomnila sta še na stališče prvega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Carla Bildta, ki je na Twitterju nedavno ocenil, da se je Srbija s svojim stališčem do Rusije sama diskvalificirala iz procesa približevanja EU, ker za države, ki ne delijo evropskih vrednot, ne bi smelo biti mesta v uniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
18. 06. 2022 14.58
g.Dodik obiskal Rossijo- Hvala, da je vsaj Slovenija v NATU, drugače bi tenko piskali
Grunf TNT
07. 03. 2022 18.42
Zakaj bi on skusalnkarkoli vsiljevati. Vsa tri naroda se morajo strinjati z vstopom v Nato če ne le tega ni... Takanje tam ustava. Vsiljujejo NATO Srbom v BIH je lepše napisano
ecoliqua
07. 03. 2022 17.33
+0
Srbom spet vize za schengen pa bodo hitr čivkal drugače
TVRTKO 1
07. 03. 2022 15.40
+0
Krmak,Tokmak. Miloseviceva šola.
NIKI 2
06. 03. 2022 21.18
-1
Nisem vedel da je JANEZEK levak saj se edino on z njimi druži
Miha_K
03. 03. 2022 08.50
+6
Iste sorte tiči skup letijo - - - večina jih ima za negativce - razen naši levaki - - - - - so se pa vtihotapili v vse pore našega ustroja, medije, javne službe, vodilne položaje - podpira jih tudi tale medij
machines
03. 03. 2022 08.36
tole je pa že mal bliže
motorist_mb
03. 03. 2022 08.15
+6
Totega treba tud mimo vrste 😡😡😡
Walter Pravicek
03. 03. 2022 08.12
+5
Za republiko srbsko bo od sedaj v bodočnost težko.Ali bodo v Bosni,ali se izselijo.K"botrom"v Rusijo.Zemlje ne morejo odpeljati.Tudi slovenski podjetniki bodo razotkriti imeli posla z slovenskimi državnimi organi.Srbija te njihove republike noče niti za"lajšanje muk"po izgubi Kosova in Metohije.Imajo svoje šole,biroje,policijo,ter vse kar ima naka država,četudi je mala kot San Marino.Vendae je bila in bo v sklopu Bosne.
beuta
02. 03. 2022 21.43
-19
Bosna vsaj polovica bi morala bit pod srbijo. Ce nebi prisel Nato bi se to tudi zgodilo in bi zdaj bil red in mir..
janezferida
02. 03. 2022 21.53
+14
Ce nebi nato prisel, nebi bilo tako imenovane rs, ampak bi bosna ostala bosna
Crotop
02. 03. 2022 21.40
+0
Željko Nepoželjko ni Hrvaški član...
ElectroVoice
02. 03. 2022 21.32
+19
Pa dobro, kaj totega zdrtaharja Dodika ne morejo enkrat eliminirati za na veke?!
glavni Baja
02. 03. 2022 21.13
-4
bla je živa sprdancija prejle 😀 lep preostanek večera vam želim zemljaci in nezemljaci
Iniesta
02. 03. 2022 21.11
+4
BiH gre v NATO …
CIGU MIGU
02. 03. 2022 21.09
+8
dodik,posvetuj se raje z kakšnim obramboslovcem in ne kar na pamet udrihati
ROKA PRAVICE 13
02. 03. 2022 20.37
+4
Pravilno! Nevtralnost je za BiH najboljša pot.
Iniesta
02. 03. 2022 20.32
+6
Milokrad Dodick spet laja …
ŽigaLausegger
02. 03. 2022 20.28
+14
JEzen je odkorakal, ker so ga ujeli pri nameri.
mindfields
02. 03. 2022 20.08
-10
Če js prov spremljam je Vučić popolnoma proti vojni..danes sm gledam človek je bil na gradnji Avtoceste Beograd-Sarajevo kato Srbija večinoma financira..ne vem..on gradi ukvarja se z ekonomijo dokler tisti iz BiH napihujejo vojno…kakšn dogovor z Putinom ne bodite smešni..fora je v tem da te kvazi dežavice in nacije na Balkanu itak zdaj napadajo Srbijo in iščejo provokacijo da bi Srbija nasedla da bi nato spet udaril kr je Rusija zdaj v težavah… Seveda vse se začenja pr amerih ki ne morejo videti Srbijo kr se edini niso pokorili..in seveda podpihujejo in podpirajo te nacionaliste Muslimane in Hrvate
Domino76
02. 03. 2022 20.18
-11
JJdiktator
02. 03. 2022 20.05
+20
srbi pa rusi isto pleme. do zdaj zgubili vse vojne ki so jih zaceli
Domino76
02. 03. 2022 20.19
-6
Kako so pol zmagali prvo sv katero so začeli :)))