Tujina

Zaradi suma napada na ustavni red uvedli preiskavo proti Dodiku

Banja Luka, 22. 12. 2021 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bosansko tožilstvo je zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja napada na ustavni red Bosne in Hercegovine uvedlo preiskavo zoper 13 oseb. Njihov cilj so bili sprememba ustavne ureditve BiH, strmoglavljenje njenih najvišjih institucij in zmanjšanje obrambne moči BiH, piše v utemeljitvi preiskave. Prvoosumljeni pa je po poročanju tamkajšnjih medijev srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik. Med drugim ga sumijo še nezakonitega oblikovanja vojske.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Dreamstime

Med osumljenimi so tudi predsednica Republike Srbske Željka Cvijanović, predsednik vlade Republike Srbske Radomir Višković in predsednik parlamenta Republike Srbske Neđeljko Čubrilović. Po poročanju Dnevnega Avaza so preiskavo uvedli proti osebam, ki so letos sodelovale pri "neustavni in nezakoniti pripravi" zakonodaje s področja obrambe, pravosodja, varnosti in posredne obdavčitve.

Dodiku še očitajo, da je namenoma organiziral skupino ljudi, katere cilj so bila kazniva dejanja, ko so s pomočjo "groženj s fizičnim nasiljem skušali spremeniti ustavni red BiH in strmoglaviti institucije BiH". Tožilstvo opozarja še na sporen proces umika te entitete iz niza osrednjih institucij BiH.

Doslej so kot priče zaslišali vodje opozicijskih strank v parlamentu te entitete. Osumljencev pa za zdaj ne nameravajo zaslišati, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dodik s prstom kaže na "politično drhal" iz Sarajeva

Dodik je danes v odzivu na preiskavo zagrozil, da bo prepovedal delovanje pravosodnih organov BiH v Republiki Srbski. Po njegovem so preiskavo sprožili zaradi "pozivov politične drhali iz Sarajeva", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kljub temu se je pripravljen odzvati na poziv tožilstva na zaslišanje, je dodal.

Dejal je še, da njegova politika res nima veliko podpornikov v Evropi, je pa izpostavil madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je po njegovih besedah pomemben evropski državnik in vizionar. Republika srbska namerava z Madžarsko razviti prijateljske odnose, je dodal.

Parlament Republike Srbske je ta mesec sprožil sporen proces umika te entitete iz niza osrednjih institucij BiH. Kljub svarilom z Zahoda je sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Professor
22. 12. 2021 21.27
-1
Problem so muslimani ki želijo upravljati s celo Bosno. Radi bi imeli v svojih enotah muđžahedine. Halo! Hrvati v Bosni pa so v podrejenem položaju. Srbi želijo da se spoštuje Dejtonski sporazum katerega muslimani ves čas spreminjajo. To se ne bo fajn končalo..
Quaresma7
22. 12. 2021 21.02
+2
Sam zdraho delajo proti njemu. To prov ze komedija postaja. A ravno ti iz Sarajeva so tisti ki ze 20-30 let rušijo dejton namesto da ga spostujejo in grozijo z vojno in ne vem s cim vsem v zadnjem letu v primeru odcepitve. To je sam Bakir rekel javno na televiziji. Na koncu pa Dodik izpada na nasilnika... narobe svet res z medijsko pomocjo.
koral45
22. 12. 2021 20.56
+1
Ta tip bo nekaj zakuhal, njegovi pa se ga ne upajo ustavit.
nikhrast
23. 12. 2021 17.50
+0
Je že kdo izrekel kakšno prijazno besedo o Dodiku, no, mogoče kakšen Srb.
Ivar The Boneless
22. 12. 2021 20.53
+4
Kaj pa dela Janša drugega?
Sprinter
22. 12. 2021 20.32
-3
To je demokracija evrope oni so z zda dal mirovni sporazum, zdrj ko ga pa hoce model spelat je pa kriminalc a dejansko dela to kar je bilo v Dejtonu podpisan in dogovorjeno.... kdo je tu nor sam prasam???
Quaresma7
22. 12. 2021 21.03
+1
tocno tako samo zahodu to ni po volji zaradi geopoliticnih interesov in na silo tlaci tri naroda v eno drzavo ki je mrtva ze 25 let. Sam razmere so danes drugacne kot pred leti.
Lev07
22. 12. 2021 20.03
+2
Za rešetke z njim!
Quaresma7
22. 12. 2021 21.04
+2
potem bi moral tudi kucan ko se je slovenija osamosvajala po legalnih sporazumih.