Tujina

'Dogajanje v Sloveniji sprožilo razmislek o evropski medijski zakonodaji'

Bruselj, 13. 07. 2022 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je zaradi dogajanja na področju medijev v Sloveniji, tudi v zvezi s prekinitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije, začela razmišljati o pripravi medijske zakonodaje, ki bo veljala za vse članice, je ob predstavitvi poročila o vladavini prava dejala evropska komisarka Vera Jourova v luči dogajanja na RTV Slovenija.

"Ne bom skrivala, da smo zaradi razmer v Sloveniji, predvsem težav pri financiranju STA v preteklosti in tudi drugih vprašanj, začeli razmišljati o zavezujočih pravilih za vse države članice, ki bodo bolje ščitile medijski prostor," je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote, odgovorila na novinarsko vprašanje o aktualnem dogajanju na RTV Slovenija.

Gre za akt o medijski svobodi, v katerem komisija naslavlja težave javnih in zasebnih medijev, tudi v zvezi s financiranjem in stabilnostjo delovanja predvsem javnih medijev, je pojasnila.

Na novinarski konferenci ob predstavitvi tretjega letnega poročila o vladavini prava v EU je poudarila, da je to podlaga za razpravo s predstavniki držav članic, tudi o medijih in položaju novinarjev.

Vera Jourova
Vera Jourova FOTO: AP

Komisija v poročilu Sloveniji priporoča "krepitev pravil in mehanizmov za okrepitev neodvisnega vodenja in uredniške neodvisnosti javnih medijev, pri čemer je treba upoštevati evropske standarde glede javnih medijev".

Poudarja, da sicer obstajajo določene varovalke za zagotavljanje neodvisnosti javnih medijev, a glede njihove dejanske učinkovitosti pri omejevanju političnega vpliva ostajajo določeni izzivi.

To med drugim po navedbah Bruslja, ki se sklicuje na poročilo Centra za medijski pluralizem in svobodo medijev (CMPF) za leto 2022, velja za postopke imenovanja članov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija, saj večino imenujejo parlament, politične stranke in vlada.

Viri pri EU so ob tem glede predloga sprememb zakona o RTV pojasnili, da v Bruslju pozdravljajo to, da "želi vlada ukrepati in uvesti več varovalk za zaščito neodvisnosti novinarjev". V tem kontekstu pa je treba razumeti tudi priporočilo komisije, so navedli.

V parlamentarni obravnavi je sicer trenutno predlog novele zakona o RTVS, s katerim želi vlada depolitizirati zavod. Vodenje, upravljanje in nadzor zavoda bi namesto zdajšnjima programskemu in nadzornemu svetu prepustili enotnemu svetu RTVS, ki bi štel 17 članov. V skladu z enim od dopolnil, ki jih je v ponedeljek potrdil pristojni odbor DZ za kulturo, DZ vanj ne bo imenoval nobenega člana.

Na področju svobode medijev Evropska komisija izpostavlja še, da je bilo od objave lanskega poročila ponovno vzpostavljeno financiranje STA. To agenciji zagotavlja večjo stabilnost, a bi lahko nekatera določila v dogovoru za financiranje posredno vplivala na njeno uredniško avtonomijo, so opozorili.

Na poročilo se je že odzval evropski poslanec SD/S&D in podpredsednik Socialnih demokratov Matjaž Nemec, ki je v pismu navedel, da "procesi razgradnje javne RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA) so bili zadnji dve leti tako zelo intenzivni, da je potrebno barki radikalno obrniti smer s korenitimi spremembami področne zakonodaje, ki je že v parlamentarni proceduri". Omenil je tudi nujnost sprememb na drugih področjih. 

Peter Svetina
Peter Svetina FOTO: Miro Majcen

Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina pozdravlja izid poročila Evropske komisije o stanju pravne države v EU. Pri pluralnosti medijev in svobode govora je v središče postavil problematiko sovražnega govora in potrebo po spremembah zakona o medijih, ki bi določale način varovanja javnega interesa, ukrepe za odstranitev nezakonitih vsebin oz. sovražnega govora ter sankcije za medije, ki tak govor dopuščajo. Prav tako je opomnil na povečanje števila strateških tožb proti novinarjem in zagovornikom človekovih pravic, pri čemer je pozval k čim prejšnjemu prenosu evropske direktive o zaščiti žvižgačev iz leta 2019 v slovenski pravni red. Slovenija z njo namreč precej zamuja.

Nenazadnje je varuh opozoril Evropsko komisijo, da Slovenija nazaduje na lestvici medijske svobode, ki jo vsako leto objavlja organizacija Novinarji brez meja, so zapisali pri varuhu.

Z nekaterimi glavnimi ugotovitvami iz poročila se strinjajo tudi na ministrstvu za kulturo, saj se, kot so zapisali v odzivu, skladajo z usmeritvami delovanja ministrstva na področju medijev in medijske politike.

Kot so dodali, je najbolj pereča dosedanja ureditev imenovanja programskih svetnikov in nadzornikov RTV Slovenija, ki ne zagotavlja zadostne zaščite pred političnimi posegi v upravljanje in vodenje javne radiotelevizije. Poudarili so, da to področje na novo ureja vladni predlog novele zakona o RTVS, s katerim vlada umika neposredni vpliv politike iz javne radiotelevizije.

Ministrstvo si bo prav tako prizadevalo zagotoviti večjo neodvisnost in avtonomijo javnih medijev od politike, konkurenčen in pluralen medijski trg, transparentno medijsko lastništvo in transparentno porabo javnega denarja za oglaševanje v medijih. Prav tako si bodo prizadevali za izboljšanje delovnih pogojev za novinarje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crestor
14. 07. 2022 09.38
+4
Golobnjak je velika slovenska sramota, ki bo Slovenijo pripeljal v revščino in uničenje ter totalitarizem! Dol z golobizmom!!!
crestor
14. 07. 2022 09.37
+4
Ne imet za bedake vse Slovence. Večini je povsem jasno, kdo politizira RTV in to ni Janša in SDS, ampak tisti, ki so jih polna usta laži in demagogije o "medijski svobodi". Včeraj v oddaji se je jasno videlo, kakšna kamarila sta Milinković in Vrečko s svojim nerealnim blebetanjem, ampak so jim Nežmah, Možina in oni sindikalist iz RTV nalili čistega vina in postavili na realna tla....
muci007
14. 07. 2022 09.22
+4
Zakaj se mora STA reklamirati na RTV, Mladina, Necenzurirano....? Zaradi finančnih prilivov od agencije do izbranih levih medijev?
muci007
14. 07. 2022 09.18
+4
Resnicno 90% medijev levih, 10% desnih. Rtv je vedno bila levo usmerjena. Neuravnotezen medijski prostor v Sloveniji.
sinhron
14. 07. 2022 08.00
-4
Žalostno je prebirati , kako je v domovini Sloveniji kratena svoboda tiska in izražanja javnih medijev ! Za dosego nekih parcialnih ali celo osebnih ciljev , je bila Janševa vlada pripravljena uničiti vse javne institucije in jih podrediti SDS -ovim parcialnim ciljem v želji po avtoritarnem vladanju in enoumju ! Še sedaj po KATASTROFALNEM porazu na volitvah in sestopu Janše in SDS iz vladavine se Golobova vlada sooča s podtaknjenci v nadzornih svetih javnih služb in direktoratih , kot je RTV in želijo na vsak način ustoličiti prav človeka , ki je teptal pravice svobodnega izražanja v STA , čeprav nima referenc , niti kvalifikacij za vodenje take javne službe , kot je RTV !
matt82
14. 07. 2022 10.14
+2
Sinhron, vsa leta, so si levi nastavljali svoje ljudi, medijih, policiji, sodstvu,zdravstvu,..zato pa imamo tak, kot mamo!! 90%medijev je levih, če bi sodstvo bilo nevtralno, bi jankovič že zdavnaj bil na dobu, tudi zidar, še marsikateri "direktor" iz forum 21,vidi se, kaj lahko nekateri počnejo in jim noben nič ne more! Ko je Janša nastavil na nekaterih funkcijah druge ljudi, je bilo po vseh medijih, da kadruje, zdaj ko golob že 2 meseca menjuje ljudi praktično povsod, pa je ok. Če primerjaš izjave na pop o zadnjem dnevu, ko smo še lahko koristili bone, so rekli,pač, da je zadnji dan ampak to se ni dotaknilo najbolj rizične skupine, na planetu pa zahvala anketirancev vladi, da jim je pomagala v teh korona časih...
Jožajoža
13. 07. 2022 21.58
-4
Na 3 programu odaja o RTV.vida petrovćič plačanec režima janšističnega ne bi smela vodit oddaje.sramota,naj gre na nORO32vt.
muci007
14. 07. 2022 09.23
+3
Ugovor vesti 133.člen
13. 07. 2022 21.48
+3
Katastrofa "komunistična", če kdo gleda oddajo na 1. programu, od jutri ne več RTV od vseh nas. Imejte jo in financirajte jo tovarišici Milinković in Vrečko, ter ostala nesvobodna kamarila.
jezero
13. 07. 2022 20.38
+0
Vidite, ta "državnik" ima vpliv na celo EU. Čestitamo.
Oknaj 4
13. 07. 2022 19.33
+4
Generalni problemSlovenije je samo eden in to je kako ukiniti ali pa vsaj utišati desnico . Oblast nas in tujino hoče prepričati da pri nas vse vejo in znajo le levi in malo manj levi, desni pa delamo samo škodo sebi in ostalim okoli nas
prašek
13. 07. 2022 19.34
-7
Desni delate samo škodo vsem v EU !!!!!!!!!!!!
Blue Dream
13. 07. 2022 19.32
-5
Ivan je sramota za Slovenijo
spoštovanje
13. 07. 2022 19.17
-6
zdaj ima lahko že vsak nepismen noro24tv
krneki_123
13. 07. 2022 19.15
+6
Na rtv objavljajo pravljice nike kovačeve in potem trdijo, da jo ima v oblasti druga struja 🤦🤣 To, kar imamo zdaj, je resnična diktatura. Potvarjajo in prirejajo prispevke, kot še nikoli v zgodovini Slovenije. Zapret to državno sramoto.
prašek
13. 07. 2022 19.22
-5
Tvoja inteligenca je daleč manjša od Božjega delca (Higgsov bozon) 😘😘😘😘😅😅😅
prašek
13. 07. 2022 19.23
-6
Pa saj sem ti to že povedal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bonkintos
13. 07. 2022 19.26
+1
TI imaš v štali nekaj pometnejšega od tebe...
prašek
13. 07. 2022 19.29
-3
Kar naj bo pOmetnejše od mene 😘😘😘😘😅😅😅
Perivnik
13. 07. 2022 19.02
+10
Naj ga. Joreva čimprej ukrepa, ker so nam državljanom levičarji z vladajočo kolacijo »ukradli" Javno RTV, javno ustanovo za promocijo svojih političnih laži. Naj Joreva pogleda malo širše, naj pogleda »celotno obzorje«, ne samo na levo in prebere mnenje Združenja novinarjev in publicistov kako vladajoča koalicija po postopku, predvidenem za izredne razmere v državi, obravnava novelo zakona o RTV Slovenija, kako vladajoča koalicija na najbolj brutalen način s politično močjo posega v medije kadarkoli v zgodovini Slovenije!!! Ko bo ga. Joreva to naredila, potem jo je smatrati kot strokovno, kompetentno in nenazadnje pošteno EU političarko. Dokler ne bo ukrepala zoper dejanje vladajoče koalicije glede goljufivega prevzema RTV, naj se samo skrije in bo tiho.
prašek
13. 07. 2022 19.13
-3
Perivnik
13. 07. 2022 19.15
+0
@prašek - o joj, prašek, prašek, prašati, bogi, bogi, bogi
prašek
13. 07. 2022 19.22
-1
Kdo je Joreva ????????????😘😘😘😘😅😅😅
zajfa
13. 07. 2022 18.46
+6
Slovenija bo čez tri mesece popolna oaza resnice in miru. RTV SLO bodo nazaj prevzeli kvazi socialno čuteči, polne riti vsega novinarski faraoni, za predsednico bomo dobili Pehto, Prešerna pa že imamo za predsednika vlade.
Brakedirt
13. 07. 2022 18.53
-5
zajfa
13. 07. 2022 18.59
-4
Resnica boli, neki je pa treba potrpet, če je pa cena previsoka za to, da živiš v laži, je pa to tvoj problem zvezdko.
Yoka Nono
13. 07. 2022 19.11
+0
šavrin
13. 07. 2022 19.12
+1
Janša je bil mogoče malo preveč direkten, ta oblast si bo prilastila javne medije na bolj fin način in se bo nadaljevala leva politična kontinuiteta na javni RTV.
zajfa
13. 07. 2022 18.45
+6
Radonjič naj kandidira za predsednika in zmaga, da bo Murgle kap in da bo RTV SLO doživel epileptični napad od šoka. Še Bergant ne bo vedel kaj reči na koncu Odmevov, potem veste kako hudo bi bilo to:))
zajfa
13. 07. 2022 18.43
+4
Pirkovič je že dal na znanje, da bo dan pred zamenjavo (čistko) vseh kadrov priredil oddajo kjer bo Zvjezdan Radonjič osrednji gost, oddaja bo trajala 3 ure minimum, da bodo lahko oportunistični opranoglavci še 1001 slišali to kar že vedo, da jim bo še zadnjič malo slabo od resnice kje živijo in za kaj so se prodali.
zajfa
13. 07. 2022 18.40
+4
Spackajo Stalinističen zakon za takojšnji "prevzem RTV SLO" ker niso računali na Covid in na met puške v koruzo, in da bo Janša prevzel, pa je upravičeno tudi Slovenijo obrniti zdaj na glavo, samo da se nazaj zasidra SFRJ 2.0 mafijska druščina pa naj stane kar hoče. Narod ve kdo je glavni in ne bo protestiral, so videli kaj smo naredili Krambergerju, Škulju, Slivniku itd.
slim386
13. 07. 2022 18.45
-7
Ne bluzi svečkar. Dobili ste jih po nosu zaradi fašistoidne kradovlade. Preboli že
Perivnik
13. 07. 2022 19.12
+5
@slim386 - ne boš se opral, niti ne boš "opral" svoje leve vladajoče koalicije pri buldožerskem rušenju demokratične ureditve v Sloveniji, pa če še bolj blatiš prejšnjo vlado.
zajfa
13. 07. 2022 18.36
+1
Najbolj prodan artikel v SLO: rezalnik papirja.
Jst !
13. 07. 2022 19.13
+3
zajfa
13. 07. 2022 18.30
+2
Upam, da se to vodstvo RTV SLO obdrži vsaj še tri mesece in da na Ustavnem sodišču ali kasneje Evropskem pade takojšnja prekinitev mandatov (kar bo 1000%), da bomo imeli vsaj tiste 2% drugačnega pogleda kot nam te oprane, prestrašene kvazi neodvisne novinarske prodane duše prikazujejo neko realnost, za katero oni in mi vemo da je izkrivljena do daske in prirejena v eno smer, da imajo lahko oni službe in družine, mi pa tudi.
c-2040
13. 07. 2022 18.27
+8
Če bi ob vsej razpravi o neodvisnosti javnih medijev sprejeli še določilo, ki novinarjem nalaga, da pred objavo pridobijo še odgovor tistega, na katerega se novica nanaša, bi bilo nekaj vredno. Tako pa bi "neodvisnost" medijev večinoma najbolje opisali z "trenutno modno obnašanje".