Tujina

'Ne vem, kako so me uspeli najti'

Melbourne, 15. 07. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
221

Ljudska republika Kitajska. Država, ki nadzoruje svoje prebivalce doma in tudi v tujini. Nadzoruje tudi druge, če ji to koristi. Če so se hladna vojna in vohunske igre umirile s padcem Berlinskega zidu, Kitajski digitalna avtocesta omogoča vseobsegajoč dostop do ljudi. Ta dostop ni zgolj v domeni obveščevalnih služb, z legitimizacijo digitalnega nadzora to počne tudi navadna policija. "Oče misli, da sem kriminalec in da naj se javim policiji," je pred dnevi objavila aktivistka Zoo.

Nadzor na Kitajskem je vse močnejši.
Nadzor na Kitajskem je vse močnejši. FOTO: Shutterstock

Iz Kitajske zadnja leta prihajajo vse bolj bizarne zgodbe o digitalnem nadzoru, takšnem, ki si ga še George Orwell ni uspel zamisliti. Peking je v razvoju svoje kvazi komunistične ideologije počasi prihajal do pomembnih spoznanj, saj je odpiranje ekonomije prineslo težave in demokratične težnje. Želje po demokratičnih spremembah so večkrat zatrli, Tiananmen je bil samo ena od njih, obstaja jih na desetine, stotine, o katerih zunanji svet ni slišal, prišel je le šepet govoric. 

Kapitalistični komunisti v Pekingu so spoznali, da ljudje ne bodo več slepo sledili njihovim načrtom, orodja, ki so jih izpilili na ujgurskem prebivalstvu, ki ga želijo podrediti oblasti komunistične partije, pa počasi uvajajo tudi drugod, a s pomembno razliko. Namreč, nasilje, zapiranja, taborišča ali gulagi niso v marketinški podobi Kitajske, ki jo želi prodajati na Zahod – mirna, polna priložnosti in prva na svetu. Zato so bili Kitajci med prvimi, ki jim je uspelo, kar ni uspelo Stasiju, Gestapu, Securitate, Ozni in drugim organizacijam, ki so želele zaustaviti "zle misli". S pomočjo zbiranja "državljanskih točk", sledenju telefonom, popolnim nadzorom nad birokratsko-digitalno sledjo in uporabo hitro razvijajoče se tehnologije umetne inteligence so uspeli prepoznati in usmerjati razvoj misli. Odklonsko gibanje je preprečeno, še preden se zgodi. Če vas zanima, kako je videti "nova kitajska podoba" pri muslimanskih Ujgurih, si poglejte video, ki ga je posnel Vice.

Kitajska je največja marketinška država na svetu

Predsednik Kitajske Ši Džiping ima za svoje kraljestvo podobo, ki ji morajo vsi slediti in jo upoštevati. Kitajska popolnoma omejuje informacije, ki zapuščajo državo in poskuša omejiti tiste, ki v državo vstopajo. Počasno ukrepanje WHO in sveta zaradi širjenja novega koronavirusa je bila posledica tega – Kitajska si enostavno ni želela privoščiti marketinške nočne more. Skrivaj, minimiziraj in krivi druge, je postala stalna praksa zadnjih nekaj let. 

Obveščevalne dejavnosti agentov Ministrstva za državno varnost niso skrivnost, so zelo aktivni v večini držav v Jugovzhodni Aziji, kibernetski spopadi pa sežejo po vsem svetu. Kitajska zelo dobro nadzoruje svoje državljane, ki bivajo v drugih državah, posebno občutljivi pa so na bivanja v Avstraliji, kjer "demokracija zastruplja mladino".

Kitajci so med prvimi, ki jim je uspelo, kar ni uspelo Stasiju, Gestapu, Securitate, Ozni in drugim organizacijam, ki so želele zaustaviti "zle misli".
Kitajci so med prvimi, ki jim je uspelo, kar ni uspelo Stasiju, Gestapu, Securitate, Ozni in drugim organizacijam, ki so želele zaustaviti "zle misli". FOTO: Shutterstock

Kitajka, ki študira v Melbournu in se je pridružila ideji o svobodi govora in iskanju informacij, je bila tarča seštevka vseh zgoraj omenjenih dejavnosti. Na Twitterju je aktivna pod psevdonimom HorrorZoo in nikoli ni (do nekaj dni nazaj) svoje identitete delila na spletu, še več, bila je izredno pazljiva. A iznenada je dobila klic policista iz Kitajske, ki ji je rekel – prenehaj s svojimi dejanji, javi se policiji, ko se vrneš na Kitajsko. Kitajska je že tako prepričana v svoj prav, da zdaj že aktivno in direktno grozi disidentom po vsem svetu. Preko telefona, preko videoklicev. Disidenti ne vedo, kako jim je uspelo vse identificirati, nekateri pa so se posledično svetu predstavili s pravo identiteto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 "Naj ti povem, da se zavedaj, da si državljan Ljudske republike Kitajske. Nisi v državi, a se zavedaj, da če Kitajska ne bi bila velika in močna, ne bi imela statusa, kot ga imaš … Govorim ti resnico, in čeprav si v Avstraliji, zate še vedno veljajo kitajski zakoni. Razumeš?" 

Grožnje, kot je kasneje predstavila disidentka, ki se je tudi javno izpostavila, so se začele že v aprilu, grozili so tako njej kot staršem. In kakšne zločine ji očitajo? Kritizirala je predsednika Kitajske, politike in deli informacije o delovanju oblasti v Pekingu. Kitajska policija je v svojih grožnjah tako suverena, da jih ne moti, da snema njun pogovor. Prav tako pravi, da je policija na Kitajskem zahtevala, da se njen oče enkrat tedensko javlja na policijski postaji. Moledovanje staršev, naj preneha, in tudi drugačni pogledi na svet okrog njiju, pa zdaj s pospešeno hitrostjo oddaljujejo njo od družine na Kitajskem. "Zelo sem jezna in še bolj zaskrbljena za mojo varnost tukaj in staršev na Kitajskem," je povedala za SBS. "Ne vem, kako so me našli." 

Policist ji v seriji videov, ki so se pojavili na spletu, govori, da mora takoj prenehati z žalitvami predsednika in jim mora predati geslo svojega Twitterjevega računa. Na dnevni bazi ji nekdo poskuša vdreti v Twitterjev profil in ga blokirati, v digitalnem svetu tako nima več miru, je tarča načrtnega poskusa uničevanja njene identitete. A kot pravi, ne misli prenehati. "Seveda me je strah za starše, saj so moji starši, grozljivo sem zaskrbljena, a ne morem biti tiho in upam, da bo več mladih začela uporabljati svoj glas," še pove. 

Zoo je imela zanimivo otroštvo, odraščala je kot edinka v mestu Heifei, oče pa je na bližnji univerzi predaval marksistično-komunistično ideologijo. Naučila se je, kako in kje si pridobi VPN-povezavo, ki ji omogoča, da se izogne cenzorjem. To je bil njen prvi "upor", saj so VPN-ji strogo prepovedani. "Jaz in prijatelji smo pisali nekakšne spletne članke, a če sem napisala kaj proti državi oziroma je bilo politično občutljivo, so pogosto zbrisali objavo, postalo jih je strah," še pove. 

Oče je zelo zaskrbljen za njo, bregova, na katerih stojita, se vse bolj oddaljujeta. "Oče mi je rekel, naj se vrnem domov in se javim na policijski postaji, ker sem kriminalec. Po njegovo sem pod vplivom zunanjega sovražnika, ki mi je omračil um. Jaz mislim, pa da je on tisti, ki je pod vplivom zunanjih sil." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njena prihodnost je negotova, saj jo lahko Avstralija deportira na Kitajsko. Če bi zaprosila za politični azil, bi ga verjetno tudi dobila, saj je kibernetsko-politična vojna med Kitajsko in Avstralijo precej vroča in številni disidenti iščejo zaščito pri Avstralcih. In tukaj so številni disidenti, ki pogosto delijo zgodbe s svetom, zavedajoč se, da Kitajske pod trenutno oblastjo ne bodo več nikoli videli.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peteretep
06. 10. 2020 16.34
+3
Tipičen tendenciozen in propagandni članek, ki naj bi "potrjeval" rumeno nevarnost, katera "grozi" svetu! Prisluškovanje in zasledovanje je klasična metoda vseh represivnih bil "nevaren" ruski komunizem, sedaj pa je še "bolj nevaren" kitajski komunizem.
provokatorr
16. 07. 2020 11.10
+3
če v sloveniji kritziraš predsednika vlade, ali pa vlado kot celoto, dobiš pohvalo s strani predsednika vlade. naš predsednik vlade ni kot kitajec, on svoj kritike na twiterju označi za svoje prijatelje in jim čestita. samo kitakci, ti zlobni komunistični kitajci bi radi svoje politčne nasprotnike izbrisali z obličja zemlje. naši politiki ljubijo svoje nasprotnike.
SkokecPokec
16. 07. 2020 09.26
+8
Pa saj po celem svetu v imenu varnosti izvajajo nek nadzor, ki ga uporabljajo za manipulacijo z ljudmi....
Blond James
16. 07. 2020 08.35
+1
Vse obveščevalne skupaj sodelujejo v proizvodnjo.mamil v sloveniji
walter2
15. 07. 2020 20.27
+5
Amerika-1001 varnostno obveščevalnih agencij in kamere na vsakem koraku v javnosti!
travc
15. 07. 2020 19.43
-5
Komunajzerska tiranija.
VAREN
15. 07. 2020 19.59
+19
V kakšni tiraniji pa ti živiš. Si neumen do konca in nazaj.
kameltrajbar
15. 07. 2020 19.31
+3
smesen clanek
VAREN
15. 07. 2020 19.41
+15
Tito, partija, omladina, armija. Vsi so se nas bali. Tako kot se danes bojijo Kitajske, S. Koreje, Rusije, z razliko, da se je zadnja bala tudi Jugoslavije.
Lea73
16. 07. 2020 10.43
-3
Skoda k ni vec Jugoslavije in nasega Tita, bil je edini pravi, Pa se to tisti ki je hotel takrat neki si ustvariti, si je z lahkoto kej ustvaril, vsi smo bili preskrbljeni, ni bilo tako grozno kot Danes ko so se odcepili In si Eni domisljajo da so nevem kaj, pa poglej kaksno trpljenje so nam dali taki. Se ziveti Nimamo kje vecina, tisti ki so to nardili v Jugoslaviji in Danes imate nekaj, si zapomnite da je to od Titota.. Ker nam je on dal ogromno da smo imeli dovolj. Da smo lahko za drobiz imeli zemjo, hiso, itd.. Dej Bog da se vrne en tak k Tito, da nardi dar mar 5
Franci Petelinc
15. 07. 2020 19.10
-26
Želja naših levih. Tam zgine tudi sto tisoč, mogoče milijon ljudi letno. Enostavno - če nisi za ali se ne strinjaš, te ni. Nekaj prevzgoje, brezupni primeri pa šus v glavo. Ekvivalent tega so ti. Vrednote NOB.
rožarica
15. 07. 2020 19.10
+6
Neumen članek! Kaj pa, ko imate I-phone in na njem
rožarica
15. 07. 2020 19.11
+10
b75
15. 07. 2020 18.53
+6
Nismo dalec...
JagodaBoštjan
15. 07. 2020 18.42
+9
Ti kitajci so tako smešni. Zatirajo demokracijo, razglašajo se pa za komuniste.
Hej Slovani
15. 07. 2020 18.05
+8
A avtor članka pa intelektualno ni sposoben napisati, kako so f..... us of a, prisluskovale svojim zaveznikom??? Najbrz ne. Mu intelekt ne seže tako daleč.
Ate_ist
15. 07. 2020 17.54
+6
Tiananmen je bil poskus spraviti na kolena Kitajsko in jo razkosati. Partija je pokazala odločnost in ohranila državo. ZDA ob svojem Tiananmenu BLM je padla na celi črti. Grozi ji totalni ekonomski kolaps in razpad na nekaj med seboj sovražnih držav s tam pa tudi vojno. Težava je le v tem, kdo bo lahko kontroliral jedrsko orožje in jedrske elektrarne? Se lahko v bodoče izognemo naravni katastrofi?
Ate_ist
15. 07. 2020 17.55
+2
Balkanizacija ZDA se lahko sprevrže v krvav klobčič, kjer bo svet ob grozotah pozabil na Srebrenico.
Millady
15. 07. 2020 19.13
+10
Balkanizacija ZDA?? A se ti ne zdi, da je bil Balkan amerikaniziran na tipično njihov, ameriški demokratski način?
Maxx365
15. 07. 2020 17.53
+22
Me ne moti, če imajo oblasti Kitajce pod nadzorom, pismo, milijarda 400 tisoč jih je, nek red pa tud mora bit. Dokler so Gadafi, Sadam in ostali samodržci imeli pod nadzorom svoje ljudi, nismo imeli v Evropi skoraj nič problemov z begunci. Dovolj svojih težav imamo, da bi se zdaj še zaradi Kitajcev sekirali. .
joze-j
15. 07. 2020 17.37
+7
Zakaj bi bili Kitajci kaj drugače kot ZDA, Izrael in drugo demokratično sorodstvo. Upam, da Rusi niso užaljeni, ker jih nisem izrecno omenil, ampak tudi sodijo zraven.
kojnusar
15. 07. 2020 17.35
-14
ce bi kitajci imeli tomic in nemec in bratusek bi bili druga svica. zdaj pa so samo kitajci.
Ate_ist
15. 07. 2020 17.47
+11
drugo švico so nam ponujali desno sučni veljaki političnega parketa v podpori tajnih služb zahoda, da smo glasovali za odcepitev od suverenosti in samostojnosti. tako so dosegli praktično nedotakljivost in večno podporo malounikov.
kojnusar
15. 07. 2020 17.48
-8
mlutherking
15. 07. 2020 16.40
+8
No Ivan bi rad naredil samo Slovenija ni Kitajska.
Reycis
15. 07. 2020 16.30
+23
Kitajci imajo Orwelov 1984 mi pa Huxleyev hrabri novi svet. Isto sranje samo drugo pakovanje.
Millady
15. 07. 2020 16.53
+17
Ali je leta 1984 kdo mislil, da bomo živeli knjigo 1984?
Maršal
15. 07. 2020 16.15
-5
Kitajska bo najmočnejša država v prihodnosti!
prerojeni_vzviseni_toncek
15. 07. 2020 16.07
+14
vsa družbena omrežja katere ovčke uporabljate so veliko bolj nadzorovana in cenzurirana kot kitajska