Tujina

Dolgo pričakovano poročilo Nase: 'Ena največjih skrivnosti našega planeta'

Washington, 14. 09. 2023 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
177

"Zelo težko je priti do znanstvenih zaključkov o naravi neidentificiranih nenavadnih pojavov," je na konferenci po objavi poročila o raziskavi videnj nenavadnih pojavov dejal administrator Nase Bill Nelson. Poudarja, da čeprav za nekatere pojave resnično ne vedo, kaj so, pa tudi ni nikakršnih dokazov, da bi preučevani pojavi prišli iz vesolja. Težko pričakovano 36 strani dolgo poročilo o neznanih letečih predmetih tako ni prineslo nikakršnega večjega odkritja, poudarili so predvsem težavnost preiskovanja tovrstnih pojavov. "Fokus študije je premik od senzacionalizma k znanosti," je dejal Nelson. A ob tem dodal, da je pred nami zagotovo svet novih odkritij ter da bodo v vesolju še naprej iskali morebitna druga živa bitja.

Neznani leteči predmeti, ki so zdaj uradno znani kot neidentificirani nenavadni pojavi, že zelo dolgo k sebi vlečejo našo pozornost. Videnj tovrstnih nerazloženih pojavov pa niti ni tako zelo malo. Vesoljska agencija Nasa je tako leta 2022 ustvarila študijsko skupino 16 strokovnjakov, katerih naloga je bila, da raziščejo poročila videnj neznanih letečih predmetov, leto dni kasneje pa so izdali 36 strani dolgo poročilo ter ga predstavili javnosti. Kaj so v letu raziskovanja odkrili?

Julija so pred ameriški kongres že stopile tri priče, ki so spregovorile o svoji izkušnje z "nezemeljskimi pojavi". Nekdanji obveščevalni častnik David Grusch je na primer dejal, da ameriške oblasti prikrivajo podatke o nezemeljskih objektih ter da so v razbitinah vesoljskih plovil že odkrili biološke ostanke nezemeljskega izvora. A poročilo skupine za preiskovanje neidentificiranih nenavadnih pojavov na 36 straneh ni uporabilo tako težkih besed.

Neznani leteči predmet
Neznani leteči predmet FOTO: AP

Nasina skupina se je osredotočila predvsem na preučevanje, kako lahko vesoljska agencija "prispeva k celovitemu pristopu k zbiranju podatkov v prihodnosti". "Glavni zaključek študije pa je, da se je treba še veliko naučiti," je na brifingu dejal administrator Nase Bill Nelson. "Nasina neodvisna študijska skupina ni našla nobenih dokazov, da so neidentificirani nenavadni pojavi zunajzemeljskega izvora," je dejal, a ob tem poudaril, da pa še vedno ne vedo, kaj bi lahko ti pojavi bili.

Obstajajo videnja, ki jih ne znajo pojasniti

Poročilo ugotavlja, da je bilo možno večino tovrstnih videnj kasneje pojasniti z naravnimi ali človeškimi faktorji, da pa resnično obstaja nekaj videnj, ki jih niso mogli pojasniti. Razumevanje teh incidentov "bo zahtevalo nove in robustne metode pridobivanja podatkov, napredne tehnike analize, sistematičen okvir poročanja in zmanjšanje stigme poročanja," ugotavlja poročilo.

Bill Nelson
Bill Nelson FOTO: AP

Medtem ko Nasini sateliti, usmerjeni v Zemljo, ne morejo zaznati tako majhnih predmetov, kot so neidentificirani nenavadni pojavi, pa imajo zmožnost "sondiranja stanja lokalnih zemeljskih, oceanskih in atmosferskih razmer", kar bi lahko pomagalo razložiti nekatere incidente, ki jih zaznajo drugi senzorji. "Nasina sredstva lahko igrajo ključno vlogo z neposrednim določanjem, ali so določeni okoljski dejavniki povezani z nekaterimi prijavljenimi vedenji ali pojavi UAP," pravi poročilo.

Nasa je medtem namignila, da bi lahko za proučevanje tovrstnih pojavov uporabili tudi satelite Elona Muska. Zagotovo pa bi jim lahko pri preučevanju zadev pomagala umetna inteligenca in druga moderna tehnologija, s katero bi pregledovali pojave na nebu. Na novinarski konferenci je odbor dejal, da zakoni o umetni inteligenci ne bodo ustavili raziskav neidentificiranih nenavadnih pojavov. Bill Nelson se je sicer strinjal, da morajo biti pri umetni inteligenci postavljene meje, vendar pa meni, da novi predpisi ne bodo ovirali raziskovalnih prizadevanj.

Nicola Fox, pridružena administratorka Nasinega direktorata za znanstvene misije, pravi, da so tovrstni pojavi ena največjih skrivnosti našega planeta. "Razlog za to pa je omejeno število visokokakovostnih podatkov, ki obdajajo takšne incidente." Čeprav je poročil o videnjih res veliko, pa Foxova poudarja, da običajno še vedno ni dovolj podatkov, ki bi jih lahko uporabili za dokončne znanstvene zaključke o naravi in izvoru tovrstnih neidentificiranih pojavov.

Nelson: Pred nami je svet odkritij

"Zelo težko je priti do znanstvenih zaključkov o naravi neidentificiranih nenavadnih pojavov," je na konferenci po poročanju BBC dejal Nelson. Poudaril je neodvisnost panela, ki ga je sestavila Nasa, in dejal, da je zaradi nedavnega tehnološkega napredka, vključno s teleskopom James Webb, ki so ga v vesolje izstrelili leta 2021, skoraj gotovo, da bomo v vesolju našli tudi druge planete, podobne Zemlji.

Vendar pa je vprašanje, ali to pomeni, da so naš planet že obiskala nezemeljska bitja, popolnoma druga stvar, je poudaril. Nelson namreč pravi, da ni dokazov, da preučevani pojavi prihajajo iz vesolja. "Vendar pa je dejstvo, da preprosto ne vemo, kaj so," je dodal ter pojasnil, da so v preiskavo stopili brez predsodkov, a z razumevanjem, da so v "svetu odkritij". Zagotovil je, da bodo še naprej iskali nebesna telesa, ki podpirajo življenje.

"Nasa bo to naredila transparentno," je dodal in pojasnil, da je tudi namen študije prav premik "od senzacionalizma k znanosti". Njegovo upanje za naprej je, da Nasa ne bo prevzela le pobude pri raziskovanju možnih incidentov neidentificiranih nenavadnih pojavov, temveč da bo sledila tudi pregledni izmenjavi podatkov na način, ki se trenutno ne dogaja. "Najboljši zaključek študije je, da se je treba še veliko naučiti," je dejal.

Nasa medtem še naprej išče znake življenja, tako v preteklosti kot tudi v sedanjosti. "V našem DNK je, da raziskujemo in se sprašujemo, zakaj so stvari takšne, kot so," je povedal Nelson ter dodal, da obstaja "globalna fascinacija" nad tovrstnimi pojavi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan res grozni
16. 09. 2023 13.48
-1
Da so NLP-ji delo inteligentnih bitij verjamejo le pristaši ploščate Zemlje. Če bi nas, nepomembne in nerazvite, na robu galaksije, bogu za hrbtom, obiskovali, bi morali biti pritegnjeni. Mi tudi ne opazujemo mravelj na Papui Novi Gvineji. Civilizacija, ki lahko premeri zvezdno razdaljo, je v razvoju toliko pred nami kot mi pred mravljami.
Yon Dan
15. 09. 2023 16.30
-1
Jaz imam posnetke NLP iz neta, NASA jih pa nima. Same globalistične laži, NASA prednjači v tem.
nestabilen
15. 09. 2023 15.44
+0
Astronavti so videli ze marsikaj vendar se vsi ne upajo govorit o tem ali pa imajo prepovedano.
ivan res grozni
16. 09. 2023 13.50
V orbiti marsikaj vidijo kar na Zemlji ne bi. Oči, nezaščiteni z zemeljsko atmosfere, zadevajo fotoni in povzročajo odseve in čudne slike.
Kollerik
16. 09. 2023 15.54
Dva sta spregovorila, javno in sta s tem vzdignila veliko prahu. Seveda šele potem, ko sta šla v pokoj. Po njunih besedah so vesoljci dobesedno povsod. Opazovali bi jih naj tudi na Luni itd. Vendar nihče ni smel javno povedat, kako in kaj.
Kollerik
16. 09. 2023 15.57
Ivan ti pa maš logiko. Pri astronavtih gre vendarle za vrhunsko kvalificirano osebje in ne za priložnostne nedeljske opazovalce večernega neba s teleskopi po par sto eur.
Jimi1
15. 09. 2023 14.05
+1
Kaj bi bilo če bi končno objavili resnico. To da nas nekdo od zunaj opazuje je že vsakemu tepcu jasno. Tehnično je pa toliko nad nami da ga tudi zaznati v večini nismo sposobni... Torej čemu se bojijo za oblast ali kaj.
Jimi1
15. 09. 2023 14.24
-1
Morda so pripeljali svoje kandidatke za miss universe...
martial
15. 09. 2023 11.14
+3
Nasine raziskave se ne ukvarjajo več toliko z obstojem NLP ampak predvsem z vplivom priznanja le tega na človeštvo. Temu primerni so objavljeni rezultati raziskav.
ivan res grozni
16. 09. 2023 13.52
-2
NLP-ji so čisti nateg in pomenijo pšopolno nerazumevanje dejstva, da prisotnost bitij, ki bi lahko premerila medzvezdne razdalje NIKOLI ne bi zaznali.
slohren
15. 09. 2023 10.34
+0
Ne vem zakaj ni pa nič z našega področja iz juge, zgleda, da sam eden ni podpisal molčečnosti, vukašinovič mislim, da je. So se zganjali za vanzemaljci v 80 letih, tako dolgo da so izgubili 2 miga z piloti, pol so pa rekli, da ne vejo kdo jih je sklajbal na meji z bolgari ali Rusi ali Američani, aviona sta bla kot bi jih z brenerom razrezal staljena, na radarju je nlp pri hitrosti 2000 km/h skočil za 3 km gor ali pa nazaj in se ustavil v 0.2 sekunde, tak da je za trenutek na radarju blo vidno 2 pike prva in nova lokacija,..
ivan res grozni
16. 09. 2023 13.53
Kollerik
16. 09. 2023 16.00
Glede področja nekdanje Juge si lahko na tubi ogledaš nekatere oddaje na to temo. Noro, ti pravim.
Kollerik
16. 09. 2023 16.02
Recimo oddaje,, Na rubu znanosti,, od Krešimirja Mišaka. Številne šokantne izpovedi pilotov, radaristov itd tudi iz območja ex Yu
Broj1 TNT
15. 09. 2023 10.26
+4
NASA je vladna agencija ki je še vedno zadolžena bolj za prikrivanje kot pa za razkrivanje !
ivan res grozni
16. 09. 2023 13.54
Bolj ne bi mogli mimo. NASA je morda edina verodostojna agencija na planetu.
Jimi1
15. 09. 2023 10.17
+0
Videl sem takšno tehnologijo celo 2x... Izgledalo je kot okrogla strela ki je nastala praktično iz nič . kot da je iz druge vzporedne dimenzije vstopila na zemljo. Tudi ni izgledalo da bi bila podrejena fizikalnim zakonom ki veljajo za maso in pospeške tu pri nas... Le kaj sem videl...
ivan res grozni
16. 09. 2023 13.54
-1
Kollerik
16. 09. 2023 16.03
Če si nejeverni Tomaž, ti tudi treznost ne pomaga
Broj1 TNT
15. 09. 2023 10.12
+2
neverjetno kako so posamezni primerki homo sapiensa še zaostali v mentalnem razvoju !
slohren
15. 09. 2023 10.01
+1
Za 537 od včeraj.. Preberi članke od lani, septembra so pisali članke, predmeti do 12 m širine hitrost do 53. 000 km/h, to kar je bil intervju in prikaz iz ukrajinskega observatorij ne moreš posnet če ti nekdo ne pove kdaj bodo leteli in kje, navaden fotoaparat in kamera ni dovolj hitra, samo z tisto ki imajo na ciljih za fotofiniš bi že mogoče šlo če veš kam gledat. Prav tako so smešni članki, kot je bil eden tu, da enkrat v 100 letih pride v vidno polje planet za 4 ure ki je podoben našemu in je oddaljen 100 svetlobnih let. To lahko vejo samo če jim kdo povedal in imajo knjigo načrt kje je...
ivan res grozni
16. 09. 2023 13.55
-1
emilzapata
15. 09. 2023 09.33
+5
S temi ufo temami nekateri blogerji dobro sluzijo, mi navadna raja pa samo zapravljamo cas in denar s tem.
brusilec
15. 09. 2023 09.22
+2
nesposobni vesoljci .. preletijo 58 svetlobnih let, pol pa se pa razbil pri parkiranju . ziher je "ženski" na pol poti prekipelo, ga vklincala da je spet zaj. ker ne gleda na karto, ona vzela krmilo v roke, pol se pa zaletela v luno in naredla še krater na zemlji ...
emilzapata
15. 09. 2023 09.35
+2
Ja po 100 svetlobnih let dolgi poti se zaletijo v kaktus v Arizoni
McGregor---
15. 09. 2023 08.46
+3
Še malo pa nam bodo po Ekoloških davkih nabili še davek za obrambo pred nezemljani 🤔😉
Kazimir Plemeniti
15. 09. 2023 08.31
+8
Tudi mi smo za nekoga vesoljci🤷‍♂️.
brusilec
15. 09. 2023 09.11
+4
je vprašala eno bovha drugo .. čuj.. a misliš da je na drugemu psu tudi življenje ?
Sickk 2
14. 09. 2023 21.48
+6
Kako ne, sj ta bill zgleda k nezemljan. Seveda so med nami...
Tamara987
14. 09. 2023 21.45
+19
Vesolje je staro 13 miljard let, Zemlja pa 5 miljard let. Neumno je misliti, da se je v 13 miljard letih razvila samo naša civilizacija. Malo logike
Broj1 TNT
14. 09. 2023 21.59
+6
200 k let v zgodovini vesolja ni niti trenutek !
brusilec
15. 09. 2023 09.25
-1
po moje, če so na planetu osnovne možnosti za življenje se le to počasi bo razvilo .. preprosto se zacnejo dogajat stvari, ko se pa razvije prrvo enocelicno bitje je evolucija pred vrati
LuxVeritas
15. 09. 2023 12.55
-1
semalopabo logika je verjetnost, oz. najbolj pravilen izraz pri nas je verjetnostna logika, v tujini samo logic.
ivan res grozni
16. 09. 2023 13.58
Drži vendar uporabite vsaj malo logike. Civilizacija, ki lahko premeri medzvezne razdalje je toliko pred nami v razvoju kot mi pred mravljami. Za njih smo popolnoma nezanimivi. Mi tudi ne letimo v Ameriko gledat mravlje.
Dr. No
14. 09. 2023 21.40
-1
Na pol ovca
14. 09. 2023 21.30
+0
Še leto nazaj je ni bilo enega resnega žvižgača na obzorju a sedaj po nekem naključju ravno ko ZDA izgublja primat v svetu naenkrat kar Nasa objavlja !?? ... aham ... copium ali nič bati tudi če sta Rusija in Kitajska močnejša od nas mi imamo NLP tehnologijo nas bo rešila v hudi minuti nič bati
Kollerik
14. 09. 2023 21.36
+2
A da jih ni žvižgačev? V Rusiji smatrajo nlp je že dolgo za realnost, kot še marsikje drugje. Na Kitajskem imaš v neki votlini upodobitve letečih krožnikov, stare okoli 47.000 let itd, itd...
Na pol ovca
14. 09. 2023 21.42
+6
Si sposoben dojeti razliko med NASO oz uradno izjavo države in tam nekim osebkom? Očitno ne.
Kollerik
15. 09. 2023 15.07
ivan res grozni
16. 09. 2023 14.00
-1
Rusi verjamejo tudi, da jih je Ukrajina napadla.
kryptix
14. 09. 2023 21.25
-3
vesoljci obstajajo dokaz smo mi. zemlja je stara 5 milijarde let in čez 5 milijard bo sonce porabilo gorivo. na polovici smo in če do sedaj ni noben prišel...na polovici smo jaz dvomim. prej bomo mi iznašli karkoli kar se nam ne sanja ampak trenutno so pametni telefoni dosegli vrh že 10 let ni preboja naprej edino pixel boljša kamera tako da kaže slabo.
brusilec
15. 09. 2023 09.18
-1
aha, ni resitve za človeštvo ker smo do sedaj naredili majhen preboj v fotografiji mobilcev ? ? a si ti mal komika ha? kaj pa huawei z 60MP kamerami, samsung, iphone .. ma saj vsako leto pride 10MP zraven. da ne bi o teleskopskih lečah pri huaweiu, 10x povečava je sedaj že stara, ma sedaj niti fotoaparata ne rabiš več.. v 40 letih smo prišli iz spectrumov na telefone ki imajo vec moči kot vsi računalniki takrat skupaj. fotografija pa, ma sej imamo tudi pixel shift fotoaparate, ki imajo sedaj po 300MP in več .. omejitve so sedaj v lečah, ker ne dohajajo več.
JAZsemTI
14. 09. 2023 21.20
+3
NLP in histerija okrog vesoljcev je še en “as iz rokava”, ki ga bodo vladarji planeta potegnili, ko se jim bo to zdelo primerno…😏