Tujina

Umrl domnevni morilec, ki je bil žrtev kitajske birokracije

Hong Kong, 19. 10. 2021 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oz Jinčong, iz južne kitajske province Fudžijan, je bil osumljen umora dveh sosedov. Po zločinu je 55-letnik pobegnil, kitajske oblasti pa so sprožile obsežno iskalno akcijo. Kitajska javnost je naglas izražala upanje, da osumljenca ne ujamejo, saj se je po družbenih omrežjih in lokalnih medijih začela širiti osumljenčeva zgodba. 55-letnik naj bi bil v preteklosti žrtev birokracije, ki mu je onemogočala normalno življenje. V svoji skupnosti je veljal za dobrega človeka, ki so ga sile razmer spremenile v zločinca. Policija je moškega izsledila, še pred prijetjem pa naj bi moški storil samomor.

Ou Jinčong je sredi dolgoletnega spora okoli zemljišča v obmorski vasi Putianu napadel svoje sosede in pri tem ubil 78-letnega moškega in njegovo snaho ter poškodoval starejšo žensko, 34-letnega moškega in 9-letnega otroka. Napadalec je pobegnil v bližnje hribe in se dober teden skrival pred policisti, ki so domnevnega zločinca iskali. Lokalna oblast kitajskega okrožja Pingaj je ponujala tudi denarno nagrada v zameno za informacije o pobeglem, a Kitajci so upali, da moškega ne ujamejo.  Policija je 55-letnega moškega izsledila v eni izmed jam, še preden so ga aretirali, naj bi storil samomor. Kitajska javnost je pozivala policijo, naj objavi videoposnetke aretacije kitajska policija namreč pogosto snema aretacije , saj niso prepričani, da si je domnevni zločinec res vzel življenje. 

Baraka, v kateri je domnevni zločinec živel z družino
Baraka, v kateri je domnevni zločinec živel z družino FOTO: Kitajska družbena omrežja

Zakaj je bila kitajska javnost tako sočutna do domnevnega dvakratnega morilca? V 55-letniku je namreč večina videla žrtev sistema. Skoraj pet let je z družino, vključno z 89-letno mamo, živel v majhni pločevinasti baraki. Sosedje so mu večkrat preprečili gradnjo lastne hiše, moški je večkrat iskal pomoč policije in se obračal na lokalne uradnike ter medije, a stanovanjskega problema nikakor ni mogel rešiti. 

Ou Jinčong, domnevni morilec, ki je bil žrtev birokracije
Ou Jinčong, domnevni morilec, ki je bil žrtev birokracije FOTO: Twitter

Javnost verjame, da ga je dolgoletni spor okoli zemlje stisnil na rob obupa, mnogi za zločin sokrivijo lokalno upravo, zlorabo pooblastil in nedelovanje uradnikov. Kitajci v dejanju vidijo odraz širšega neuspeha pravnega in birokratskega sistema. Še večjo simpatijo javnosti je požel, ko je na družbenih omrežjih začela krožiti informacija, dan naj bi pred približno 30 leti pred utopitvijo rešil dečka, let 2008 pa dva skoraj nasedla delfina. Zato je javnost upala, da 55-letnika nikoli ne ujamejo in mu sodijo za zločin, ki se sicer kaznuje s smrtjo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FaTa Albanka
19. 10. 2021 21.16
Pika na i je bila da mu je veter odpihnil streho barake na zemljo tega soseda ki je hkrati bil tudi birokrat ki ga je blokiral pri zato jih je gradnji , ter mu ni zelel vrniti strehe zato jih je 10.listopada postrelil
krisbatagelj
19. 10. 2021 10.58
-6
No ja, podobno se bo začelo dogajat tudi v EU, ker so Kitajci pokupili pol sveta! Vemo pa kdo pri nam simpatizira z njimi...
MeireMetran
19. 10. 2021 10.26
-8
V Sloveniji to poznamo kako so kurjeki zvezdo in komunisti mentalno pohabili 2 milijona Slovencev prava groza in skoraj sedem desetletij prvi po številu samomorov, zaradi pdizanof svetovni in olmpijski prvaki..Še danes hujskajo, pumpajo in poneumljajo narod..
walter2
19. 10. 2021 11.12
+1
Ti si očiten primer tega pohabljanja,a z razliko nekatere druge stranke!
Gepard007
19. 10. 2021 09.08
+4
No ja v Ameriki je imel tudi en tip dolgoletne težave s sosedi pa je s svojim bagerjem preoral pol soseske dokler ga niso prav tako ubili...
CestniKolesar370Wattov
19. 10. 2021 10.51
Generacija56
19. 10. 2021 08.29
+0
Dober. Lahko bi kandidiral za predsednika, po zahodnih standardih. Zanimivo, da nikomur ne pade na pamet, da bi spisal članek o kakšnem islamistu v EU, ki teka po ulici z nožem, ker ga je EU povabila, a birokracija ni uresničila obljub, kako mu bo pomagala zaživeti v tej bajno bogati skupnosti.