Tujina

Domnevno več deset mrtvih v nasilju nad protestniki na jugu Mjanmara

Naypyitaw, 10. 04. 2021 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
6

V nemirih v mestu Bago na jugu Mjanmara, kjer naj bi vojaške enote v petek nasilno zatrle protest proti izvedenemu vojaškemu državnem udaru v začetku leta, je po neuradnih navedbah umrlo več deset ljudi. Po poročanju Radia svobodna Azija, ki se sklicuje na navedbe očividcev, je bilo ubitih okoli 60 ljudi. Medtem so lokalni mediji sporočili, da so v državi na smrt obsodili 19 ljudi. Na vojaškem sodišču naj bi bili spoznani za krive obtožb v povezavi z ubojem pripadnika vojske 27. marca v Yangonu.

Spletna stran Myanmar Now povzema besede enega od vodij protesta, ki je dejal, da je bilo več deset trupel prepeljanih v kompleks s pagodo, kjer je nastanjena vojska, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Očividci so poročali o večurnem streljanju, ki se je začelo v petek zjutraj. Mesto Bago se nahaja okoli 60 kilometrov severovzhodno od nekdanje prestolnice Yangon.

Protesti proti vojaški hunti, ki je v začetku februarja izvedla vojaški udar, se danes nadaljujejo v Yangonu, Mandalayu, Baganu, Sagaingu, Myeiku in še nekaterih drugih mjanmarskih mestih. Vojaške sile že od februarskega državnega udara brutalno obračunavajo s protestniki. Po podatkih človekoljubnih organizacij je pri tem umrlo več kot 600 ljudi.

Kot so v petek poročali lokalni mediji, so v državi na smrt obsodili 19 ljudi. Na vojaškem sodišču naj bi bili spoznani za krive obtožb v povezavi z ubojem pripadnika vojske 27. marca v Yangonu. Po navedbah medijev gre za civiliste, ki so takrat protestirali proti vojaški hunti. Od obsojenih jih je 17 še na begu.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je to prvi znani izrek smrtne kazni od vojaškega udara. V Mjanmaru je sicer že dolgo možno izreči takšno kazen, vendar pa ta v zadnjih več kot 30 letih ni bila uporabljena, je povedal predstavnik mednarodne organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch Phil Robertson. "To kaže, da je vojska pripravljena iti nazaj v čas, ko so v Mjanmaru usmrtili ljudi," je dejal.

Opozoril je, da na vojaškem sodišču ni možna pritožba, prav tako "ni jamstva svobodnega in poštenega sojenja". Po njegovih ocenah je obsodba namenjena predvsem prepričanju protestnikov, da se z ulic vrnejo na delo, saj je zaradi protestov ustavljen velik del gospodarstva.

Odzvala se je tudi Norveška. Zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide je v tvitu označila smrtne obsodbe za "nesprejemljiv in globoko zaskrbljujoč razvoj dogodkov". "Norveška poziva Mjanmar, naj ne izvrši teh kazni, naj ustavi nasilje in omogoči obisk posebnega odposlanca Združenih narodov," je zapisala.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damjan kolenc
10. 04. 2021 19.45
+1
To je pa komunizem🏳🏳🐑🐑🐑🐑🐑
flojdi
10. 04. 2021 18.18
-1
. hecno . si predstavljam mojo osmrtnico : domnevno krep nila tapata oseba , pogreP bo takatpatakat
User1428333
10. 04. 2021 17.43
-2
skrajna levica in skrajneži iz neKUL si te korake skrbno zapisujejo, da bodo lahko s pučem prevzeli oblast v Sloveniji! zato jih moramo skupaj mi Slovenci in Slovenke ustaviti in na volitvah izvoliti prodemokratično in proslovensko stranko, ki bo delala ZATE!
Antoniozmaj
10. 04. 2021 18.01
+4
se pravi, Bog ne daj volit svetovno znanega pacienta janšo ali pa oseb, ki so kakor koli povezani s to pacientovo združbo kriminalcev!
rekapaka
10. 04. 2021 18.55
+2
Slovenec. Ti Albanca nazivaš Slovenec. Bruh, bruh
JohannDoe
11. 04. 2021 13.17
+1
Tole pa zdej okoli janše spet vrtite kot, da so Albanci nekaj manj al neki. In 24 ur vam pri tem lojtro drži. Je to že za kako prijavo šovinizma in nestrpnega govora?