Tujina

'Doniraj doner': popotresnim območjem na pomoč s kebabom

Istanbul/London, 02. 03. 2023 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot 20 dni po potresu v južnem delu Turčije in sosednji Siriji svet državama še vedno pomaga z različnimi donacijami. Pekarne v Veliki Britaniji še na posebej iznajdljiv način, saj so začele s kampanjo 'Doniraj Doner', kjer lahko Otočani prebivalcem prizadetih območij z nakupom kebaba podarijo nekaj sredstev.

 "Pomislili smo, da je to pot, s katero lahko Britanci s priljubljeno jedjo pomagajo tistim, ki so jo pripeljali v njihovo državo."
"Pomislili smo, da je to pot, s katero lahko Britanci s priljubljeno jedjo pomagajo tistim, ki so jo pripeljali v njihovo državo." FOTO: Shutterstock

Kebab je med prebivalci britanske prestolnice še posebej priljubljena ulična jed. Ker hrana prihaja iz Turčije, so se lastniki tamkajšnjih pekarn s premislekom odločili, da bodo začeli kampanjo "Doniraj doner", v sklopu katere bodo lahko Londončani z nakupom kebaba v Turčijo poslali denar od nakupa.

S tem pa seveda tudi pomagajo prebivalcem, ki so zaradi hudega potresa in več uničujočih popotresnih sunkov ostali brez vsega. "Pomislili smo, da je to pot, s katero lahko Britanci s priljubljeno jedjo pomagajo tistim, ki so jo pripeljali v njihovo državo," je povedal ustanovitelj kampanje Ibrahim Dogus

V dveh hudih potresih, ki sta pred slabim mesecem dni prizadela Turčijo in Sirijo, je umrlo več kot 50.000 ljudi, še več pa jih je tragedija poškodovala in jih pustila brez doma.
V dveh hudih potresih, ki sta pred slabim mesecem dni prizadela Turčijo in Sirijo, je umrlo več kot 50.000 ljudi, še več pa jih je tragedija poškodovala in jih pustila brez doma. FOTO: AP

"Kebab hitro postane del človekovega življenja. Jed je poznana skoraj vsem Britancem, četudi je ne jedo, jo poznajo," je navedel razloge. Ustanovitelj kampanje sicer prihaja iz mesta Elbistan na jugovzhodu Turčije, ki ga je prav tako prizadel potres. Kot je povedal za Euronews, so njegovi domači na varnem, a je več njegovih znancev v tragediji izgubilo življenje.

"To je bil velik šok. Gre za moje rojstno mesto, poznam ljudi in oni poznajo mene. Vsi zelo trpijo," je dejal.

V enem tednu bi lahko nabrali 50,7 milijona evrov

Britanci v enem dnevu pojedo kar 1,3 milijona kebabov, povprečna cena enega pa se giblje pri 5,5 funta (5,6 evra). Organizatorji kampanje zato menijo, da bi v enem tednu lahko zbrali 45 milijonov funtov (50,7 milijona evrov). Ocenili so, da vsak dan kebab je desetina Britancev.

Jed je v 19. stoletju nastala v Turčiji.
Jed je v 19. stoletju nastala v Turčiji. FOTO: Thinkstock

Ob začetku kampanje so poziv za pomoč naslovili tudi na vlado, od katere si želijo nižji davek na kebab, saj bi tako lahko pomoči potrebnim namenili več sredstev. 

Turška jed, ki je nastala v 19. stoletju, se je sprva pripravljala v horizontalnem položaju, v 70. letih prejšnjega stoletja pa so jo Turki v Nemčiji začeli peči v vertikalnem položaju. 

Umrli, poškodovani, brezdomni

V dveh hudih potresih, ki sta pred slabim mesecem dni prizadela Turčijo in Sirijo, je umrlo več kot 50.000 ljudi, še več pa jih je tragedija poškodovala in jih pustila brez doma. Potres je prerasel v veliko humanitarno katastrofo.

Preživeli potrebujejo predvsem najosnovnejše potrebščine, vodo, zatočišče in hrano. Ob tem se v javnosti pojavlja glasna kritika turškega predsednika, rekoč, da se skupaj z ekipo prepočasi odziva na dogajanje, pa tudi, da je bila vlada odgovorna za slabo grajene stavbe, saj da je to dopuščala.

"Še naprej moramo nadaljevati z zagotavljanjem pomoči tistim, ki jo potrebujejo," je ob koncu še dejal Dogus.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infiltrator
02. 03. 2023 21.59
+0
kebabarji so prevzeli svet.....