Tujina

Bi ženske morale imeti pravico do bolniške zaradi boleče menstruacije?

Tokio, 05. 12. 2020 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
110

Možnost bolniškega staleža zaradi menstruacije je na voljo v številnih azijskih državah, a je ženske pogosto ne koristijo, saj gre marsikje še vedno za tabu, pogosto pa je prisoten tudi sram pri sporočanju razloga za odsotnost z dela nadrejenim. Na Japonskem je ta možnost uzakonjena že od leta 1947, njena dejanska raba pa je skozi leta padla s 26 odstotkov na le 0,9 odstotka žensk. V Evropi države s tovrstno možnostjo ni, v Avstraliji pa so se za to na primer odločila posamezna podjetja.

Sačimi Močizuki je na japonskem trgu dela že več kot dve desetletji, a nikoli še ni izkoristila prostih dni, ki ji pripadajo zaradi menstruacije. To je predvsem zato, ker ima Močizuki srečo – njene menstruacije ji ne povzročajo velikih težav. A to ni edini razlog, saj za CNN pravi, da bi tudi v primeru težav oklevala pri koriščenju te možnosti, ker bi imela težave, da to pove nadrejenim. Ti so v večini primerov moški, pravi.

"Gre za zelo osebno zadevo, na Japonskem je to še vedno neke vrste tabu," nadaljuje Močizuki, ki dela v organizaciji dogodkov.

Pravica do prostega dneva med menstruacijo na Japonskem obstaja že več kot 70 let, podobno politiko pa je posvojila tudi Južna Koreja leta 1953. Tudi na Kitajskem v Indiji se številne province in podjetja odločajo za tovrstno ureditev, v Tajvanu pa to ureja Zakonik o enakosti spolov pri zaposlitvi, ki ženskam za to namenja dodatne tri dni bolniške, torej skupno 33. 

Takoj ko pogledamo na zahod, pa je slika drugačna, saj tega praktično ne najdemo nikjer v ZDA, Veliki Britaniji in Evropi. 

Higienski izdelki v azijski trgovini

Pred kratkim je Škotska sicer postala prva država, ki bo nudila brezplačne izdelke za mesečno perilo. Predlog zakona, ki so ga potrdili poslanci, lokalnim oblastem daje zakonsko obveznost, da vsem, ki potrebujejo izdelke, zagotovijo, da jih lahko dobijo brezplačno. Shema bo morala začeti delovati v dveh letih po uveljavitvi zakonodaje. 

Predlog zakona navaja, da lahko ministri v prihodnosti drugim "določenim organom javne službe" naložijo, da zagotavljajo brezplačne izdelke za mesečno perilo. Z zakonom je tudi zapisano brezplačno zagotavljanje izdelkov za mesečno perilo v šolah, na fakultetah in na univerzah. To sicer že poteka – Škotska je bila prva država na svetu, ki je izdelke za mesečno perilo brezplačno dala na razpolago v tovrstnih institucijah. 

Tudi v državah, ki možnost bolniške odsotnosti v času menstruacije imajo, se pojavljajo debate o tem, ali je to korak naprej ali nazaj, kar zadeva pravice žensk. Medtem ko nekateri zagovarjajo, da je skoraj tako nujno kot porodniški dopust, drugi trdijo, da ženske prikazuje kot manj sposobne od moških in da to lahko vodi v nadaljnjo diskriminacijo. 

Japonska je leta 1947 to možnost uvedla, da bi naslovili vprašanja glede pravic delavcev in delavk. Po porazu države v drugi svetovni vojni so to sprejeli za vse "ženske zaposlene, ki imajo še posebej močne menstruacije". 

Leta 1965 se je po poročanju japonskih medijev za to odločalo relativno veliko žensk, okoli 26 odstotkov. Ocene tega, koliko žensk se spopada z bolečo menstruacijo (dismenorejo), so različne, a vse govorijo, da gre za zelo pogosto težavo. 

Sčasoma se je vse manj žensk na Japonskem odločalo za koriščenje te možnosti. Japonska vladna raziskava leta 2017 je ugotovila, da se je za to odločilo le 0,9 odstotka žensk. Podobno se je zgodilo tudi v Južni Koreji, številka skozi leta pada – leta 2013 je bila pri 23,6 odstotka, leta 2017 pa pri 19,7 odstotkka. 

Obstaja nekaj razlogov za to. Čeprav japonska podjetja ženskam dajejo možnost koriščenja bolniške zaradi menstruacije, ko za to zaprosijo, jim tega ni treba plačati. Prav tako veliko žensk ne ve, da imajo to možnost sploh na voljo, saj jo podjetja ne ravno oglašujejo. 

A največja težava, tako na Japonskem kot v Južni Koreji, je, da gre za tabu. V obeh državah imajo eno največjih razlik v plačah med spoloma v državah OECD ter zelo majhen delež žensk na vodilnih položajih. Čeprav je diskriminacija žensk na delovnih mestih na Japonskem nezakonita, se večkrat soočajo s pritiskom, da službo postijo, ko zanosijo. Prav tako kakršnekoli odsotnosti z dela na Japonskem ne spodbujajo, tako pri ženskah kot pri moških. 

Menstruacija v državi ostaja zelo občutljiva tema. Ko ženske v trgovini kupijo tampone, jih zaposleni spravijo v rjave papirnate vrečke, kot da je nekaj, kar je treba skriti. 

Podjetje Zomato

V drugih delih Azije pa možnosti bolniške odsotnosti v času menstruacije ne spodbujajo le v podporo zaposlenim, gre tudi za politično izjavo.

Indijsko podjetje za dostavo hrane Zomato je to možnost sprejelo avgusta, saj želijo spremeniti odnos do menstruacije v državi, kjer je to videno kot sramoto. "V podjetju želimo gojiti kulturo zaupanja, iskrenosti in sprejemanja. Odsotnost zaradi menstruacije ne bi smela biti povezana s sramom ali stigmo. Ko si ta dan vzameš, lahko to brez problema poveš ljudem v elektronski pošti ali drugi interni komunikaciji," je izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Deepinder Goyal napisal zaposlenim v e-mailu, ki so ga poslali tudi v sporočilu za javnost.

Ta odločitev je v državi, kjer ženske, ki v tednu, ko imajo menstruacijo, ponekod ne smejo niti v kuhinjo in se dotikati drugih, poželo veliko zanimanja. Punce v Indiji zaradi menstruacije manjkajo tudi do 20 odstotkov šolskega leta, 70 odstotkov mater pa menstruacijo vidi kot nekaj umazanega, pišejo v poročilu filantropske organizacije Dasra iz leta 2014. 

Kljub temu je naznanilo podjetja poželo ogromno kritik, češ da to ženske prikazuje kot šibkejše in da bi lahko celo pomenilo, da bi nadrejeni raje najemali moške kot ženske. Indija ima s tem že zdaj ogromen problem, saj je le 35 odstotkov delovne sile ženske. 

Kaj pa Zahod?

Vsake toliko let bolniška odsotnost zaradi menstruacije postane vroča tema tudi v zahodnih državah. Vsakič jo pospremijo tudi številna mnenja, zakaj je to slaba ideja. 

Po naznanilu Zomate je Washington Post objavil komentar z naslovom: Feministka sem. Prosti dan za menstruacijo je neumna ideja. V njem je avtorica trdila, da gre za paternalistično in smešno idejo, ki samo podkrepi biološki determinizem ženskih življenj. 

Tudi v Avstraliji so to zavrnili kot neumen načrt, potem ko se je za to odločila organizacija za ženske pravice, Victorian Women's Trust. 

Raziskava, ki so jo opravili na Nizozemskem in jo lani objavili v British Medical Journal, je vključevala 32.748 žensk. Pokazala je, da jih je 14 odstotkov zaradi boleče menstruacije že ostalo doma, bodisi v času šolanja ali zaposlitve. Ko so vzele bolniško oziroma prosti dan, jih je le 20 odstotkov navedlo pravi razlog. 

68 odstotkov jih je odgovorilo, da si želijo možnost za bolj fleksibilni urnik v času menstruacije. Kljub temu se jih je večina, 81 odstotkov, prikazala na delovnem mestu, čeprav so se počutile slabo oziroma dela niso mogle opravljati produktivno zaradi bolečin. Študija kaže, da je bilo "izgubljenih" dni na delovnem mestu v povprečju devet na leto.

V Victorian Women's Trust se je ta odločitev izkazala za odlično, pa je povedala izvršna direktorica Mary Crooks. Zaposlenim nudijo 12 plačanih bolniških dni zaradi menstruacije vsako leto, je povedala, v štirih letih pa se je skupno 13 zaposlenih za to odločilo 21-krat. 

"Za nas je to, da se znebimo sramu in stigme, ključen del sestavljanke enakosti spolov," je še dejala Crooksova. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
06. 12. 2020 19.03
+1
Pa če poslušam Tomčevo, Irglovo - SDS tudi ženske z dolgim jezikom
RamzesII
06. 12. 2020 13.41
Ni mi jasno zakaj se v trem svetu naravne zadeve sprevrača v tabuje ipd., celo v domeno bolezni, neželene motnje, pa naj si gre za menstruacijo, meno (tu moški jo imajo), itd.
RamzesII
06. 12. 2020 13.39
Članek raztegnjen preko teme 'dopust zaradi menstruacije'.
RamzesII
06. 12. 2020 13.38
Ne rečem če je potrebno, ko je hudo, ne pa da bi izkoriščale vsakič. Tudi moški s težavo s prostato (denimo) nimajo vedno bolniške.
nevtroalko
06. 12. 2020 08.43
+6
Naj moškega priključijo na simulator krčev in mu dajo na izbiro krči ali delo. Bolniška bo odvisna za kar se jih bo odločilo več .
nevtroalko
06. 12. 2020 08.40
-3
Da se ženske same odločajo nikoli. Če gredo zdravniku in tam jambrajo ok. To vodi v samo izkoriščanje. Je pa cisto vsaki dan novica kako so ženske revice prikrajsane.... 24 ur feministicni lobi je v polnem pogonu.
provni
06. 12. 2020 08.54
+2
Ženske so trenutno v boljšem položaju kot moški. Neustavno dobijo 6,25 % večjo pokojnino kot moški in to za isto delo (četudi nima otrok in vojaškega roka).
najboljšisosed
06. 12. 2020 08.34
-3
Kot da pri nas vsak ki se slabo počuti ne more na bolniško. Ne se hecat s takimi.
dante
05. 12. 2020 21.45
-9
ne, že itak majo preveč pravic
mertseger
05. 12. 2020 21.44
-5
Ha ha ta je pa dobra, kaj pa moški zaradi glavobola ker jih morajo poslušat med menstruacijo ko so tečne.
TistoPravo
05. 12. 2020 21.51
+1
*Violate*
05. 12. 2020 21.55
+9
Res sramota, da si moški. Take primitivne izjave, ki še kar prihajajo iz ust folka v 2020. Neverjetno. Res, želela bi vam, da ste v naslednjem življenju ženske, da mal dobite karmo pa vidte, kako je to, ko ti hormoni skačejo gor in dol in te konkretno pere. A vi mislte, da ženska hoče bit tečna? A vi mislte, da je hud špas, k se ne počutmo dobr v lastnem telesu, ko nas vse boli (od križa, do glave, ko se ti stena maternice dobesedno lušči in boli k sam hudič), ko smo čustveno, psihično in mentalno tako na psu in to čisto brez razloga, razn tega, da mamo menstruacijo. In iti skozi to vsak mesec, znova in znova. Ja, res, uživamo v tem vlakcu. Bogi ste pa najbolj vi. Tako kot zmeraj. Iskreno upam, da si samski, drugače pa sožalje partnerki.
najboljšisosed
06. 12. 2020 08.32
+3
Niso vse ženske enake, kot tudi moški ne.
RamzesII
06. 12. 2020 13.43
+2
Mertseger, kot moški imaš možnost, da se od ženske umakneš, pa ne bo glavobola, vzameš še otroke, če jih imaš, pa greste malo na lepše.
meval
06. 12. 2020 17.43
TistoPravo
05. 12. 2020 21.32
+1
Mene moja par dni prej ima namen popraskat, če jo jest prej nism dovolj kvalitetno na zgledne intervale
gecogeco
05. 12. 2020 21.29
+7
Sem moški pa podprem takoj ta predlog, ampak samo za 2-3 dni največ, naj ne sanjajo o celem tednu!
*Violate*
05. 12. 2020 21.28
+11
Ah, najbolj smešno je, ko se moški oglašajo. Res, vse bi vas poslala na simulator, da vidte, kaj pomeni imeti menstrualne krče. Pa rojevat je tudi lahko. Seveda da je, vam, ko samo gobcate pa gledate od daleč. Iz izkušenj povem - vsak mesec je drugačen in ne morem predvideti, kako se bo obrnilo. So meseci, ko se da pregurat le s tabletami, le enkrat na leto sem deležna mensturacije brez problemov, ostalo so pa krči, prebavne težave, menjava temperature skozi cel dan (in to govorim o hudih ekstemih, ko mi je eno minuto tako vroče, da se slečem do kratkih rokavom, čez pet minut me pa tako zebe, da sedim v bundi v pisarni), totalna izžetost, da imam meglo v glavi...najhuje je bilo, ko sem celo v nezavest padla v kopalnici zaradi krčev (vse kar bom rekla, hvala vesolju, da sem bila doma in ne sredi ceste). Tko da ja, to niso heci. Kar se mene tiče, bi bilo to zelo zaželeno. Bi pa še to omenila - 2 leti nazaj sem prvič (in zadnjič) bila v lokalu, ki je imel v ženskem WC na polički postavljeno škatlico vložkov in škatlico tamponov. Bila sem tako pozitivno presenečena, da sem jim pustila napitnino že samo zaradi te geste pa sploh nisem koristila te ugodnosti. In za tiste, ki ne veste - nič kolikokrat se mi je že zgodilo (tako v šolskih dneh, kot v naključnih WC), da je ženska v sosednjem WC prosila za vložek ali tampon - tako, da bi zgoraj omenjena gesta marsikateri rešila neugodno situacijo. Kar se pa vaše ''pametne ideje'' glede bolniške tiče pa no comment. Res. A zdej boš pa vsak mesec zdravnico klical, da naj ti da potrdilo, da maš menstruacijo. Res, bruhanje od protokola, da ne začnem o tem, da se to nobenga ne tiče in se mi zdi za mal to razlagat vsaj dvema osebama (sestri in zdravnici) predno sploh pridem do potrdila in potem še kakšni tajnici in kadrovnici, ko kličem, zakaj me ni oz. ko predam to potrdilo. Res, kaj koga briga.
Drekachi24
05. 12. 2020 21.25
+8
Verjetno si bolniško po potrebi vzamejo, samo navedejo kaj drugega. Moja sestra je nekoč imela tako boleče menstre, da je rekla, da samo zaradi tega ne bi še enkrat šla skozi isto življenje.
Uporabnik1262524
05. 12. 2020 21.20
+2
Tisti dan tako nekatere niso nič koristne ... ko mene boli, lahko samo ležim in čakam da mine.
titomeni
05. 12. 2020 21.16
-1
Ja. Verjamem pa da od prvega trenutka dalje "navadnih" menstruacij ne bi bolo vec
ivan z Doba
05. 12. 2020 21.13
+0
CrackMilko
05. 12. 2020 21.12
-7
Manj bi delale, pa več bile plačane.
Zmaga Ukrajini ...
05. 12. 2020 21.08
+16
Smešno, da tako izrazito žensko temo komentira 3/4 moških🤣. To sploh ne bi smelo biti vprašanje. Če boli, boli,... pa nima veze "kaj".
Cuti 89
05. 12. 2020 21.03
+1
Ce poklices zdravika ti odobri bolnisko nevem v cem je problem
Zmaga Ukrajini ...
05. 12. 2020 21.06
+9
Zaradi boleče menstruacije ne moreš dobiti bolniške. V tem je problem.
jurist
05. 12. 2020 21.00
-5
sploh ni besede o tem, da bi v Sloveniji o tem razmišljali pa že ljudje v komentarjih podpirajo to idejo. .. kot delodajalec in kot oče treh deklet sem proti. Verjamem, da boli, vendar nimajo vse enake menstruacije. in s tem boste spravili tiste z bolečimi v neenak položaj s tistimi, ki jih nimajo. Za moje pojme povsem nepotrebno. Če je res hudo že sedaj lahko dobiš bolniško za 3 dni brez nekih posebnih utemeljitev, le k svojemu zdravniku pokličeš. Tako da... ne razumem smisla tega članka.
bubika123
05. 12. 2020 21.04
+3
Nekdo je očitno prevedel članek s tujega portala in pozabil malo pogledati, kako imajo glede bolniške odsotnosti urejeno v omenjenih državav in kako pri nas.
Zmaga Ukrajini ...
05. 12. 2020 21.15
+4
jurist,... tudi ti si žal v neenakem položaju glede na tiste, ki premorejo razum. Kako boš ukrepal?