Tujina

'Adijo in nasvidenje': Ukrajinci po več mesecih lahko objamejo svoje vojake

Kijev, 10. 11. 2022 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.L., U.B.
Komentarji
0

Po napovedih, da bodo ruske sile zapustile ukrajinsko regijo Herson, so v Kijevu do slednjega skeptični. Čeprav je njihovim silam uspelo v zadnjih 24 urah zavzeti več kot 12 naselij, se po območju namreč še vedno sprehajajo tudi ruski vojaki. Na obrobju mesta naj bi Rusi postavili več utrdb, pravi vodja tiskovne službe na jugu Ukrajine. A umik so domnevno zaznali tudi v Beli Hiši. Prav tako iz ZDA sporočajo, da je v Ukrajini doslej umrlo več kot 100 tisoč ruskih vojakov, podobne izgube je najverjetneje utrpela tudi ukrajinska stran.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ruske sile se umikajo
    02:21
    Iz 24UR: Ruske sile se umikajo
  • Srditi boji v Pavlovki
    00:53
    Srditi boji v Pavlovki
  • Bitka za Pavlovko skozi oči ruskih vojakov
    00:37
    Bitka za Pavlovko skozi oči ruskih vojakov

 

Ukrajinski mediji poročajo, da naj bi rusi poleg mesta Herson začeli zapuščati tudi regijo Mikolajev. "Po poročanju v regiji ni več Rusov. Adijo in nasvidenje," je na družbenih omrežjih zapisal medij Kijev Post. Trditev zaenkrat še ni mogoče preveriti, so pa umik ruskih enot iz Hersona zaznali tudi v Beli hiši, poroča Guardian.

V zgodnjih popoldanskih urah naj bi ukrajinski vojaki tako zavzeli tudi vas Snigurivka v regiji Mikolajev. V zadnjem dnevu so po navedbah poveljnika njihove vojske Valerija Zalužnega napredovali sedem kilometrov čez frontno črto in zavzeli vsaj 12 vasi. 

Medtem ko ukrajinske sile prodirajo proti mestu Herson, mnogi Ukrajinci po več mesecih prvič vidijo svoje vojake. Nekaj ur po izjavi o osvoboditvi mesta so se na družbenih omrežjih začeli pojavljati videoposnetki, ki prikazujejo dvig ukrajinskih zastav in objeme med ukrajinskimi vojaki in Ukrajinci, ki so več mesecev živeli pod rusko oblastjo.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namestnik vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe Vadim Skibitski pa ob tem opozarja, da je na desnem bregu reke Dnipro še vedno mogoče opaziti tudi ruske vojake, a da jih je tam za vsaj polovico manj kot dan prej, piše Guardian

Ukrajinski predsedniški svetovalec Mihajlo Podoljak pa je na Twitterju izrazil dvom, da bodo Rusi res zapustili regijo. "Dejanja povedo več kot besede. Ni nobenih dokazov, da bodo Rusi regijo zapustili brez boja. Del skupine je še v mestu, dodatne rezerve pa so namenjene v regijo. Ukrajina osvobaja ozemlja na podlagi obveščevalnih podatkov, ne na podlagi uprizorjenih televizijskih izjav," je zapisal. Vodja tiskovne službe na jugu Ukrajine Natalija Gumenjuk pravi, da so ruske izjave o umiku le "predstava" in da bi lahko šlo za "psihološko operacijo", ter dodaja, da so "Rusi pripravili utrdbe blizu Hersona in so pripravljeni braniti mesto".

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v sredo ukazal umik ruskih sil tako z desnega brega reke Dneper v ukrajinski regiji Herson kot tudi iz mesta Herson. Čeprav se je napredovanje ukrajinskih sil v ofenzivi za osvoboditev Hersona v zadnjih tednih upočasnilo, je bila oskrba ozemlja na desnem bregu Dnepra močno otežena, saj so ukrajinske sile uničile več mostov čez reko.

Rusija je v zadnjih tednih iz mesta evakuirala prebivalce. Kot je v sredo Šojguju povedal poveljnik ruskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin, so z desnega brega Dnepra skupno evakuirali okoli 115.000 ljudi. 

Ob tem so včeraj s Kremlja tudi sporočili, da so pripravljeni na pogajanja z Ukrajino. Več evropskih obrambnih ministrov je nato v četrtek napadeno državo opozorilo, naj ne podleže pritisku in sprejme pogojev, na katere ni pripravljena.

"Sovražnik nam ne daje daril, ne dela 'gest dobre volje', vse to dosežemo mi sami," je v svojem rednem nagovoru ukrajinskemu narodu opozoril Zelenski. "Zato se premikamo zelo previdno, brez čustev, brez nepotrebnega tveganja, v interesu osvoboditve našega celotnega ozemlja in tega, da bodo izgube čim manjše," je dodal.

Doslej je v Ukrajini življenje izgubilo več kot 100.000 ruskih vojakov, podobne izgube pa je verjetno utrpela tudi ukrajinska stran, je prav tako v sredo na srečanju gospodarskega kluba v New Yorku ocenil načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley.

Te številke, ki jih, kot opozarja AFP, ni mogoče neodvisno preveriti, so najnatančnejša ocena ZDA o žrtvah od začetka vojne v Ukrajini.

"Obojestransko je treba priznati, da zmaga v pravem pomenu besede morda ni dosegljiva z vojaškimi sredstvi, zato je treba uporabiti druga sredstva," je dejal Milley in tako nakazal, da obstajajo možnosti za pogajanja med sprtima stranema.

Točnega števila žrtev ni mogoče neodvisno preveriti.
Točnega števila žrtev ni mogoče neodvisno preveriti. FOTO: Profimedia

EU ne bo priznavala nekaterih  ruskih potovalnih dokumentov

Svet EU in Evropski parlament sta dosegla začasni dogovor o zakonodajnem predlogu glede nepriznavanja veljavnosti potnih dokumentov, ki jih je Rusija izdala na zasedenih ozemljih v Ukrajini in na separatističnih ozemljih v Gruziji. Preden zakonodaja stopi v veljavo, jo morajo odobriti še članice EU in Evropski parlament.

"Ruski potovalni dokumenti, izdani v okupiranih ukrajinskih regijah ali na separatističnih ozemljih v Gruziji, oziroma dokumenti izdani osebam, ki v omenjenih regijah prebivajo, ne bodo sprejeti kot veljavni potovalni dokumenti za pridobitev vizuma ali prehod meja schengenskega območja," je sporočil Svet EU.

Nekatere članice EU že zdaj ne priznavajo potovalnih dokumentov, izdanih v teh regijah, ali pa so v postopku nepriznavanja. Cilj današnjega dogovora pa je določiti skupni pristop EU, zagotoviti pravilno delovanje njene zunanje meje in skupne vizumske politike ter zaščititi varnost članic, navajajo v Bruslju.

Rusije je leta 2008 priznala neodvisnost Južne Osetije in Abhazije v Gruziji, v začetku oktobra pa si je po mednarodno nepriznanih referendumih priključila ukrajinske regije Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja