Tujina

Druga ukrajinska vojna znamka: na podrtem Krimskem mostu objeta Rose in Jack

Kijev, 04. 11. 2022 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinska poštna služba se je odločila, da bo na dan, ko Rusija praznuje enotnost, izdala drugo priložnostno vojno znamko. Z njo so obeležili napad na Krimski most. Podoba prikazuje delno podrt viadukt, obkrožen z oblakom dima, na njem pa v znamenitem objemu stojita Rose in Jack, junaka filma Titanik. S prizorom naj bi se ilustrator Jurij Šapoval skliceval na ruske trditve, da je most neuničljiv.

"Znamka prikazuje ogromna prizadevanja naših ljudi in oboroženih sil. Danes je osem let, osem mesecev in osem dni, odkar so Rusi začeli z napadom na državo," je ob izidu dejal izvršni direktor Ukrpošte, ukrajinske državne poštne službe, Igor Smiljanski. Pošta je natisnila sedem milijonov drugo izdane vojne znamke, ki naj bi bile po navedbah direktorja na voljo po celotni državi. 

Ukrajinci so tudi drugo serijo vojnih znamk z navdušenjem sprejeli. Sliko so prav tako natisnili na majice. Pred poštami so se tudi tokrat vile daljše vrste ljudi.

Prvo vojno znamko je Ukrajina v omejenem številu izdala aprila. Ta je s podobo ukrajinskega vojaka na Kačjem otoku, ki proti kasneje potopljeni ruski ladji Moskva kaže sredinec, postala zbirateljski predmet. 

Kot so takrat razložili pri Ukrpošti, so se za prizor odločili zato, ker so Ukrajinci potrebovali spodbudo pri obrambi. Ukrajinska pošta je motiv našla s pomočjo natečaja, na katerem je sprejemala predloge za ponazoritev dogodkov na Kačjem otoku. Od več kot 500 prispelih idej je zmagovalni prispevek oblikovalca iz Lvova Borisa Groha.

Prva ukrajinska vojna znamka
Prva ukrajinska vojna znamka FOTO: Profimedia

Skoraj mesec od napada

Nedavni napad na most je po Ukrajini sprožil val praznovanja. Cesto je namreč Rusija zgradila z namenom dostopa do Krimskega polotoka, ki si ga je nezakonito priključila leta 2014. Tako je postal simbol ruskega nadzora in stalni opomin nad rusko okupacijo.

Napad na 19-kilometrsko cestno povezavo so Ukrajinci izvedli 8. oktobra. Takrat so se po svetovnem spletu sprva razširili posnetki dramatičnih eksplozij, ki sta jim sledila ogenj in dim. Del mostu se je porušil, v napadu so po navedbah ruskih medijev umrli trije ljudje. Čeprav je od napada minil že skoraj mesec dni, še vedno ni jasno, kako točno so ukrajinske sile izvedle napad. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3