Korona

Drugi val koronavirusa in politične nestabilnosti

Ljubljana, 04. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Klemen Balanč
Komentarji
27

Še nekaj tednov nazaj se nam je zdelo, da smo opravili z novim koronavirusom. Države so se začele odpirati, čez Slovenijo so v znak zmage nad novim koronavirusom slavnostno poletela ameriška vojaška letala. A ta zahrbtni virus ima svojo računico – prvi val okužb po svetu še vedno ne pojenja, gospodarska in politična kriza pa sta vedno bolj očitni.

Klemen Balanč
Klemen Balanč FOTO:

Število okuženih s koronavirusno boleznijo covid-19 še vedno skokovito narašča, enako tudi število smrtnih žrtev. Vsega skupaj je na svetu okrevalo 5,4 milijona, od skupno 10,5 milijona okuženih. Pol milijona jih je za posledicami covida-19 umrlo. Globalno gledano še vedno poteka prvi val okužb, saj graf, ki kaže število odkritih okužb pri ljudeh skozi čas, konsistentno raste.

V ZDA, ki so v zadnjih dveh mesecih poleg Brazilije, Indije in Rusije, postale glavno žarišče nove bolezni, je nekajtedenska karantena le začasno "obrnila krivuljo" okužb. Poleg števila okuženih se veča tudi število dnevno ugotovljenih okužb, kar je posledica več zadev. Ena je zagotovo ta, da niso imeli svečanega preleta vojaških letal nad svojo državo, ki bi dokončno razglasil zmago nad novim koronavirusom. Predvsem pa so se okužbe iz "vročih točk", kot je bil New York, izvozile v ostale zvezne države, kamor je virus šele pred kratkim prispel, karantene pa ni več, pa tudi ljudje ne nosijo mask in ne vzdržujejo medsebojne fizične razdalje.

Število okuženih s koronavirusno boleznijo covid-19 še vedno skokovito narašča.
Število okuženih s koronavirusno boleznijo covid-19 še vedno skokovito narašča. FOTO: Wikipedija

Podatki kažejo tudi, da so nekatere zvezne države, denimo New York in New Jersey, epidemijo že uspešno zajezile, v drugih – Kaliforniji, Teksasu in Floridi – pa je prvi val na vrhuncu. Nacionalne statistike tako odražajo nove, lokalne izbruhe okužb. Tisti, ki so verjeli predsedniku Trumpu – najbolj(e) informiranem človeku na planetu – da bo poletna vročina izbrisala virus, morajo biti res jezni na svojega predsednika. 

Tisti, ki so verjeli predsedniku Trumpu, da bo poletna vročina izbrisala virus, morajo biti res jezni na svojega predsednika.
Tisti, ki so verjeli predsedniku Trumpu, da bo poletna vročina izbrisala virus, morajo biti res jezni na svojega predsednika. FOTO: Wikipedija

Ena globalnih točk izbruha okužb je v zadnjih dneh postal tudi Zahodni Balkan. Virus se je razširil iz držav na jugu proti severu vse do Hrvaške. Ta se zaradi nevarnosti drugega vala okužb resno spogleduje s porazno turistično sezono, sploh če bo umaknjena s seznama varnih držav. Skoraj nepredstavljivo se zdi, da je imela država, kjer je lani 21 milijonov turistov (90 % od tega tujcev) ustvarilo več kot 100 milijonov turističnih nočitev, na svojem ozemlju dne 27. junija 2020 zgolj 246.000 turistov.

Velik del teh turistov predstavljajo Slovenci, ki so po koncu karantene in po odprtju meja množično turistično in legalno migrirali na oddih na Hrvaško. Ni vrag, da se ne bo to poletje še poglobila sosedska ljubezen med Slovenijo in Hrvaško, ki res potrebujeta druga drugo, v teh izrednih okoliščinah pa se to še posebej izrazito kaže. Slovenci pač potrebujemo hrvaško obalo, Hrvati pa evre.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Množičnega odhoda Slovencev na hrvaško obalo ne uspejo preprečiti niti turistični vavčerji v višini 200 evrov – ukrep, ki je bil namenjen temu, da Slovenci poletni dopust preživijo v Sloveniji in s tem pomagajo pri okrevanju našega turizma. V prvih desetih dneh, odkar se ukrep izvaja v praksi, smo sicer unovčili več kot 32.000 vavčerjev, vendar je ukrep pri marsikomu, ki je želel rezervirati dopust v Sloveniji, pustil grenak priokus zaradi novice pred nekaj tedni, da so nekateri turistični ponudniki za goste, ki bodo koristili vavčer, zvišali cene.

To je ustvarilo nezaupanje državljanov v ukrep, še preden se je ta začel izvajati v praksi, k temu pa so pripomogle tudi vse nejasnosti in sprotna dopolnjevanja, ki so spremljala njegov razvoj od ideje do praktične izvedbe. Zaradi nejasnosti in nezaupanja državljanov bo zagotovo pokoriščenih manj vavčerjev, kot bi jih bilo sicer. V luči spodbujanja domačega turizma in preprečenja širjenja okužb s covidom-19 iz držav Zahodnega Balkana v Slovenijo bi bilo zaprtje meje s Hrvaško smiseln ukrep, čeprav drakonski za marsikoga, ki že ima rezerviran dopust pri južni sosedi. Glede na statistike bi bil umik Hrvaške s seznama varnih držav potreben in legalen, ampak v skladu z dogovorom slovenskih in hrvaških oblasti Hrvaška ostaja na rumenem seznamu.

V luči spodbujanja domačega turizma in preprečeanja širjenja okužb s covid-19 iz držav Zahodnega Balkana v Slovenijo bi zaprtje meje s Hrvaško bil smiseln ukrep.
V luči spodbujanja domačega turizma in preprečeanja širjenja okužb s covid-19 iz držav Zahodnega Balkana v Slovenijo bi zaprtje meje s Hrvaško bil smiseln ukrep. FOTO: AP

V teh izrednih okoliščinah ni lahkih izbir. Odločevalci so načeloma postavljeni pred izbiro, ali človeška življenja prepustiti nemilosti covida-19 ali recesiji oz. potencialni gospodarski depresiji. Točka izbire se očitno – skladno s švedskim kompromisnim modelom – nahaja nekje na sredini, v ravnovesju med obema opcijama. Rešitev je torej čim manj žrtev zaradi covida-19 in gospodarske krize hkrati, ob zavedanju, da žrtve v vsakem primeru bodo. Trenutna situacija, v kateri se z odprtjem mej za mednarodna potovanja rešuje poletno turistično sezono in gospodarstvo na splošno, hkrati pa to pripomore k širjenju okužb po svetu, tudi v države, ki so uspešno zajezile prvi val, je najmanj kontroverzna rešitev. Ali je to pravi način spopadanja s koronakrizo, pa bo pokazal čas.

Že danes pa vemo, da se bomo morali kot nacionalne države in globalna človeška skupnost reorganizirati. Globalne produkcijsko-dobavne verige bodo postale bolj lokalizirane, države bolj digitalizirane, potrošnja bo bolj osredotočena na domače, lokalne ponudnike, množični turizem bo nadomestila virutalna resničnost, čeprav strokovnjaki opozarjajo na nujnost usklajenega mednarodnega sodelovanja pri spopadanju z epidemijo in ostalimi globalnimi izzivi, pa trendi kažejo, da se bilateralno sodelovanje držav krepi na račun usklajenega (so)delovanja prek institucij, kot so Združeni narodi in ostale mednarodne institucije, kjer že nekaj let vlada popolna stihija.

Drugi val politične krize

Stihija pa je vedno bolj prisotna tudi na področju slovenske politike, kjer se po odstopu Marjana Šarca s premierskega mesta dogaja tudi drugi val politične krize, ki je delno posledica izrednih razmer zaradi pandemije. Obstajata sicer dve področji, kjer se zadeve odvijajo metodično in učinkovito. Prvo je politična in medijska propaganda oblasti, namenjena razgradnji demokratične države, ustvarjanju medijskega monopola in vzpostavljanju neke druge republike. V tem konktekstu smo lahko vsakodnevno priča ne zgolj napadom režimskih predstavnikov in medijev na javne osebe in institucije, ampak tudi javnemu šikaniranju popolnoma zasebnih državljanov, ki si drznejo biti kritični do oblasti.

Drugo področje je represija. Popisovanje "potencialnih" protestnikov, zastrašujoče pojave bojno opremljenih policistov v prestolnici, strašenje s podelitvijo policijskih pooblastil vojski. Nekaj stihije se z odstopom notranjega ministra Aleša Hojsa seli tudi na področje vodenja represivnih organov, ki so v torek nepričakovano (ne pa tudi neupravičeno) pridržali gospodarskega ministra Zdravka Počivalška zaradi suma nezakonitega posredovanja pri nabavi medicinske opreme za zdravljenje okužb s covidom-19.

SDS po odstopu notranjega ministra nadaljuje vladanje z oslabljeno vladno ekipo na zanje ključnem ministrstvu. Hojs je bil poleg vladnega govorca Jelka Kacina tudi eden od dveh najbolj izpostavljenih članov vladajoče garniture od prevzema oblasti dalje in ključen element propagandnega stroja SDS, zaradi česar se je lahko Janez Janša strateško pomaknil nekoliko bolj v ozadje. Ob tem se sprašujem kdo, če ne Vinko Gorenak, bo lahko kompetentno nadomestil Hojsa in nadaljeval njegovo delo žaljenja sodržavljanov in politizacije policije?

SDS po odstopu notranjega ministra nadaljuje vladanje z oslabljeno vladno ekipo na zanje ključnem ministrstvu.
SDS po odstopu notranjega ministra nadaljuje vladanje z oslabljeno vladno ekipo na zanje ključnem ministrstvu. FOTO: Damjan Žibert

Mogoče pa se bo desna vlada bolj kot politizacije policije po novem lotila reševanja slovenskega gospodarstva. Protikoronski paketi državnih pomoči gospodarstvu se namreč izvajajo slabo ali pa se sploh ne. Največja težava obstaja na področju investicijskih in likvidnostnih kreditov za podjetja, za katere še ni vzpostavljenega predvidljivega in delujočega načina črpanja sredstev. Problem se bo še poglobil, če bodo države ponovno začele izvajati ostre ukrepe za zajezitev drugega vala okužb s covidom-19.

Še sreča, da imamo Evropsko unijo, ki je sprejela 750 milijard evrov težak sveženj finančne pomoči za države članice in nam bo s tem pomagala prebroditi prihajajočo gospodarsko krizo. Sloveniji je v tem paketu namenjenih 2,5 milijarde povratnih in 2,5 milijarde nepovratnih sredstev. Zaenkrat torej vemo, kdo bo plačal naše gospodarsko okrevanje, vprašanje pa je, kdo bo od tega pil?

Uspešnost črpanja in razdeljevanja teh sredstev bo objektivni indikator uspešnosti sedanje desne vlade. A dokler se bodo trenutni oblastniki namesto s pravimi problemi bolj ukvarjali s šikaniranjem državljanov, ki javno izražajo svoje želje po boljši državi in skupnosti, je polom vlade na tem področju skoraj neizbežen. Upam, da me demantirajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik8
04. 07. 2020 15.25
+3
Novinarji....berite članke na 24 ur pa boste prebrali, da bo covid 19 izginil s poletjem kot vsaka gripa. Covid 19 ni gripa virus.
Vrednote?
04. 07. 2020 14.16
+2
2 tedna dopusta ki si jih zasluzimo in potrebujemo- naj bi pokoristli bone v slo? A se v to se bodo vpletali kje bo kdo dopustoval?Malomorgen....bomo pa doma- in boni naj potecejo. Glede na napovedi pa se bo itak vse bolj omejevalo in it na silo na dopust v slo kjer je blazna guzva? Boni bi morali imet neomejen cas koriscenja- saj tako sami pravijo- da bo se vsaj leto trajalo da bi mogoce zajezili COVIT...
Marko_13
04. 07. 2020 14.05
+5
Vlada ima 51 zagotovljenih glasov, vi sanjate o nestabilnosti. Ja Hojs je odšel, a ministra se da zamenjati. Jaz neke hude nestabilnosti ne vidim, še posebej v primerjavi z šarčevo vlado, ki je morala stalno lizati rit Levici, da so sploh imeli polovico glasov.
Soti99
04. 07. 2020 13.57
+9
Vsaka vlada ki odstopi bi morala kazensko odgovarjati in vsaka stranka ki nasprotuje ali ovira delovanje trenutne vlade.....
Roky123
04. 07. 2020 13.47
+2
SDS je na demokratičnih volitvah dobil največ glasov...jaz ne vem kaj sedaj ulica želi? šli bi volit pa SDS morda ne bi dobila največ glasov Pa mimo grede Fašisti in Nacisti so vrgli takratni vladi tudi z pomočjo ulice
Thor74
04. 07. 2020 13.30
+5
Mene najbolj zanima kje je statistika umrlih samo od gripe od letos...
Sputnik8
04. 07. 2020 15.27
-1
dpmem
04. 07. 2020 13.27
+17
ja je bil na oblasti Šarec in company, pol letu in pol so se sesuli, samo vase? Za kaj že? Je nato Židan spregovoril, da je bilo preveč medsebojnih bojev? Torej so se borili a proti komu? Verjetno kdo bo več pokasiral? A zdaj bi pa oni kar nove volitve, ni kaj! Pa janša je na oblasti in kaj potem? Slabše ne more bit kot je! O ja virus še ni rekel zadnje, ker smo narod, ki je razdvojen v nulo, se eni požvižgajo na vse, dovoljeno jim je vse in se požvižgajo na vse! Trpelo pa bo gospodarstvo, ker bo ob izbruhih zapirat fabrike, itd. Nasankal pa bo kdo? Vsak od nas je odgovoren za zdravje sebe in drugih!! Aja pa na volitve je treba hodit, to je pa pogoj, ne pol jamrat!
Malinha
04. 07. 2020 12.19
-8
Do sedaj so vsi spodnji komentarji svečkarski, nihče ne izpostavljeno analizira določenih misli, stavkov, zgolj negativno obrekovanje, oz. kakor zapiše avtor: nobenih demantiranj. Zakaj? Ker ima avtor članka še kako prav. Vzel bom samo en stavek: "Mogoče pa se bo desna vlada bolj kot politizacije.. po novem lotila reševanja slovenskega gospodarstva." Do sedaj ta kvazi vlada ni znala drugega, kakor onegavljati z ideološkimi temami (na kratko: za popolnoma vse je kriva udba), o gospodarstvu pa itak nima pojma, razen "reševanja življenj", kar mimogrede pomeni, da dejansko g. Klemen Balanič v tem stavku izraža povsem naivni optimizem. Ne sme se namreč pozabiti, da je Istvan Janos pripeljal in ustoličil svojega Bajuka, Friedmanovega študentka, ki je vpeljal ravno obratno plat od "reševanja slovenskega gospodarstva". Kvazi vlada, ki se že na partijskem vrhu sesuva sama vase, naj se lepo zamenja, saj dela katastrofo za Slovenijo, posredno pa tudi za Evropo.
NPC24urrr
04. 07. 2020 12.29
+17
Tako slabega in zreziranega clanka se na nova24 ur ne najdes. Za vas skrajneze so pa itak vsi nacisti pa neke svecke, ze ce samo ne delis istega misljenja. Tale lises je ze veckrat postregel z clanki, ki so dalec od nivoja kvalitetnega novinarja.... Ti si pa raje preberi kako knjigo o ekonomiji, sam pa.ne pomnim, da bi sploh obstajala knjiga, ki bi opisovala to tvojo skrajno levo ideologijo, so pa knjige, pricevanja, posnetki... ki zelo dobro kazejo sliko, ko se vodenje drzave loti nek filozof, umetnik in podobni kvazi intelektualci
Malinha
04. 07. 2020 13.11
-3
😘 Ti si moj sonček, moj zlati sonček, s tvojim pravopisom sem prav srečen, pamet pa, naravnost, imam prav rad.
zirafek
04. 07. 2020 12.14
+13
Ne na pamet sine
Debely
04. 07. 2020 12.12
+20
Spet nekdo, ki išče medijsko pozornost. Spokaj sine!
Branimir123
04. 07. 2020 11.46
+6
Eh... levičarski vajenček. Kaj novega se spomnite, ne pa da vsi pišete iste flance
MrKrmar
04. 07. 2020 11.17
+23
Avtor članka, kdo ti šepeta da pišeš leve nebuloze. Začni misliti s svojo glavo.
bavbav
04. 07. 2020 11.07
+35
Gospodarska kriza je že res. Politična kriza je pa samo zaradi tega, ker ni več levica na oblasti.
Uporabnik1833045
04. 07. 2020 10.50
+37
Kakšno skropucalo je pa to od prispevka? Če smo na eni strani kritizirali Noro24 zaradi hude subjektivnosti in več kot očitnega zavajanja iz desničarskega pola, ste to spletno mesto uničili in naredili za levo skropucalo. Kje je vsaj kanček objektivnosti, ne pa prazne besede? Več kot 80 odstotkov tega prispevka je le praznih besed, političnega izražanja in napeljevanja k političnemu delu prispevka. Katastrofa. Eden slabših komentarjev na slovenskem spletu do zdaj. Dajte se kar povezati z Noro24, ste isti, le da iz druge strani. Katastrofa.
Uporabnik1833045
04. 07. 2020 10.51
-12
Če bi pisec vsaj imel kaj pojma o zdravstvu, gospodarstvu, financah ... potem bi še lahko zakril svojo neumnost. Tako je pa še dodatno izpostavil svoje neznanje. Kaj slabšega še nisem bral, če ne upoštevam Nore24.
solo33
04. 07. 2020 10.28
+19
Zgleda, da 24ur ne more več dobiti resnih in kredibilnih komentatorjev, ki bi po komandi pisali neumnosti in laži o gospodarskih ukrepih te vlade. Lažje je pisati nekaj kar na splošno. Ko pa so pred tabo dejstva, pa je malo težje bluziti, ker te lahko hitro postavijo na laž. Takrat pa pridejo na vrsto taki, kot je pisec tega prispevka.
Pan1
04. 07. 2020 10.21
+29
Klemen, ti se pa spravi kaj pametnega delat. Pišeš o Ameriki, ki ima kot ima in tebe in nas, se to ne tiče. Pljuvaš po vladi in v isti sapi popatraš krizni dodatek. Veš pubec. V življenju, je potrebno nekaj narediti, ustvariti in šele nato, imaš pravico pljuvat po roki, ki te hrani. Prepričan sem, da si včeraj gonil picikl, v prvi vrsti in cvilil" dole da vladom". Delat se spravi in nato bluzi.
solo33
04. 07. 2020 10.17
+28
Tale komentator pa ne pozna prav dobro dogajanja v gospodarstvu. Pisal je po nalogi nekoga nad sabo. Saj se strinjam, da ima vsak svoje mišljenje o trenutnem dogajanju. Ni pa prav, da pišeš tako vehamentno, v resnici pa je popolnoma drugače. Vlada dela dobro na gospodarskem področju. To trdim zato, ker delam in vidim napredek.
Pan1
04. 07. 2020 10.16
+50
Nikakor ne razumem. Grem v trgovino, imam masko. Razkužim roke, vedno. Ne grem na Hrvaško, ker je možnost okužbe velika. Ne grem na našo obalo, ker je isto. Kar nekaj let nisem bil na morju in če ne grem letos, bom preživel. Vlada je v Lublani in me ne drži za roko. Za sebe poskrbim sam, ker sem odgovoren do sebe in drugih. Tako pač je v svetu in pri nas. Kdor misli, da bo vlada povedala vsakemu posebej, kaj lahko in česa ne sme, je pač bedak. Vsak naj poskrbi zase in druge, pa zdravo pamet.
It's me
04. 07. 2020 12.14
+4
Ja, ampak ljudje so neodgovorni in ignorantski. Važno jim je, da svoje riti namočijo v Hrvatarsko morje, ne glede na to, če se okužijo, sploh pa jim je vseeno, če okužijo druge. Ogrožajo vse nas, ki se pazimo; sebe in druge. Hrvatarji imajo pa dosti manj testiranj vsak dan, okuženih pa že z manj testiranj trikrat več.
DasaizDalasa
04. 07. 2020 10.11
+10
Delo levega pisuna.
Rožle2X
04. 07. 2020 10.06
+30
Dejstvo je, da ta vlada dela dobro ... pa se vi lahko na glavo postavite.