Tujina

Zgodovinsko ustavno obtožbo zaradi spodbujanja vstaje prenesli v senat

Washington, 26. 01. 2021 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skupina demokratskih članov predstavniškega doma ameriškega kongresa je v ponedeljek v senat prenesla ustavno obtožbo proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi spodbujanja vstaje. Sodni proces zgodovinske druge ustavne obtožbe proti Trumpu se bo začel v tednu od 8. februarja.

Upravitelje ustavne obtožbe oziroma v tem primeru tožilce je vodil Jamie Raskin iz Marylanda, ki je prebral obtožnico, predsedujoči senatu, demokrat Patrick Leahy iz Vermonta, pa je potrdil, da so jo prejeli in da bodo ukrepali.

Prvi ustavni obtožbi proti Trumpu je leta 2020 v senatu predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts, ki se je te dolžnosti tokrat otresel.

Predsednik vrhovnega sodišča predseduje ustavnim obtožbam predsednikov, ki so na položaju, za vse druge osebe pa lahko ustavni obtožbi predseduje najstarejši član senata. Trump ni več predsednik, Leahy pa je v senatu že 46 let.

Kongresni demokrati so ustavno obtožbo prenesli v senat.
Kongresni demokrati so ustavno obtožbo prenesli v senat. FOTO: AP

Zgodovinska druga ustavna obtožba zaradi spodbujanja vstaje

Predstavniški dom je potrdil ustavno obtožbo 13. januarja, ko je bil Trump še vedno predsednik. Obtožen je, da je z laganjem o izidu predsedniških volitev novembra lani in v govoru 6. januarja letos spodbudil svoje podpornike k napadu na poslopje zveznega kongresa.

Za obsodbo sta potrebni dve tretjini glasov senatorjev, kar pomeni, da bi se moralo demokratom pridružiti kar 17 republikancev, kar se ne bo zgodilo, ker Trump še vedno obvladuje stranko, saj obvladuje republikanske volivce, ki jih je prepričal, da so mu ukradli volilno zmago.

Je v senatu dovolj glasov? 

Če bi bilo glasovanje za ali proti obsodbi Trumpa tajno, bi bil obsojen, ker se senatorji, ki želijo leta 2024 kandidirati za predsednika, zavedajo, da ob Trumpu v republikanski stranki nimajo možnosti. Po obsodbi bi potem senat glasoval za dosmrtno prepoved predsedniških in drugih političnih kandidatur Trumpa.

Ker je glasovanje javno, si le redki, kot na primer Mitt Romney iz Utaha, ki je kot edini republikanec lani glasoval za obsodbo Trumpa zaradi izsiljevanja Ukrajine, upajo kljubovati Trumpu. "Če spodbujanje vstaje proti ameriški vladi ni za ustavno obtožbo, potem ne vem, kaj je," je dejal Romney o prvi invaziji na kongres po britanski leta 1814.

Ustavno obtožbo proti Trumpu prenesli v senat.
Ustavno obtožbo proti Trumpu prenesli v senat. FOTO: AP

Drugi republikanci že iščejo pravniške izgovore, zakaj nima smisla ustavno obtožiti nekdanjega predsednika in v nasprotju z vsej javnosti dostopnimi dokazi že začenjajo govoriti, da to, kar je delal Trump, v bistvu ni nič strašnega. Zvezna policija medtem preiskuje grožnje Trumpovih podpornikov senatorjem, ki bi si drznili podpreti obtožbo.

Senator iz Teksasa John Cornyn meni, da ni prav, da sodijo nekdanjemu predsedniku. "Ali lahko potem gremo nazaj in skušamo soditi Baracku Obami," se je vprašal, pri čemer ni pojasnil, zakaj bi si Trumpov predhodnik zaslužil ustavno obtožbo.

Demokrati trdijo, da so leta 1876 vložili ustavno obtožbo proti tedanjemu ministru za vojno Wlliamu Belknapu, čeprav je že odstopil s položaja. Slab primer sicer za demokrate, saj je bil Belknap oproščen.

Senat bo sojenje Trumpu začel šele v tednu od 8. februarja, kar sta se dogovorila vodja večine Chuck Schumer in manjšine Mitch McConnell. Kongres še vedno varuje več tisoč pripadnikov nacionalne garde, ki so jih namestili po napadu 6. januarja, v času ustavne obtožbe pa jih bo ostalo od 5000 do 7000.

Se je Trump hotel znebiti vodje pravosodnega ministra? 

Začela se je tudi preiskava generalnega inšpektorja pravosodnega ministrstva ZDA Michaela Horowitza, potem ko je New York Times objavil članek o tem, da je Trump skupaj z uradnikom ministrstva Jeffom Clarkom razpravljal, kako se znebiti vršilca dolžnosti pravosodnega ministra ZDA Jeffa Rosena, ki ni hotel razveljaviti predsedniških volitev in v bistvu izvesti državnega udara.

Po poročanju New York Timesa so bili razen Rosena proti naklepu vsi v ministrstvu, ki so zanj slišali in so zagrozili z množičnim odstopom. Trumpovih trditev o volilnih prevarah ni potrdil nihče, kljub temu pa jim verjamejo milijoni.

Nekdanji pravosodni minister Bill Barr je javno zatrdil, da velikih prevar, ki bi vplivale na izid, ni bilo, in je raje odstopil, kot da posluša Trumpove pritožbe.

Trump je skušal vplivati tudi na uradnike zveznih držav, da spremenijo izide volitev, med drugim v Georgii. Vsepovsod so ga zavrnili, njegovi odvetniki pa so s tožbami doživeli več kot 60 sodnih porazov.

Uspelo jim je le v Pensilvaniji, kjer so zahtevali, da Trumpove opazovalce spustijo bližje uradnikom med preštevanjem glasovnic. Dve tožbi, ki jima je uspelo priti do vrhovnega sodišča ZDA, sta bili gladko zavrnjeni.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zvezda3000
26. 01. 2021 09.46
+0
Biden ni predsednik nicesar. Podpisuje prazne liste in še to sprašuje kaj podpisuje. Kdor je pozorno gledal njegovo inavguracijo je lahko videl precej kontiunitetnih napak, saj je bilo predposneto v studijih. Primer: vreme je bilo ta dan oblacno, na prenosu pa sončno. Ljudje so imeli na posnetkih oblečena različna oblacila/ obutev. Zal je vse v podrobnostih. Samo gledali niste.
gremolevo
26. 01. 2021 12.15
+1
zvezda3000 OMG hahahahahah svečkar te boli ker je Biden predsednik in je tvoj Trump odletel hahahaha ti pa fantaziraš posneto v studiju hahaha mogoče so tebe delal v studiju rkc pa te malo mede me ne čudi alo to je Amerika ne Slovenijastan . Vse je v podrobnostih samo žal nismo gledali mi smo že gledal in videli dejstva ti pa si videl kar so ti naročili da vidiš in se držiš načela to je črno čeprav vidim da je belo ker tako pravi naš PV HAHAHA pokliči ga mogoče ti odstopi Kordiševo mesto v njegovi bolnici t.ot. kaj to zemlja ne nosi neverjetno.
nikhrast
26. 01. 2021 16.04
+0
IgorMedved
26. 01. 2021 08.55
-2
Trump je bil obtožen, ko je še bil predsednik ZDA. Sedaj lahko izpeljejo postopek v senatu, čeprav ni več predsednik. Lagal je o volitvah in pozival k vstaji. Naj mu sodijo.
NopeNoNever
26. 01. 2021 09.26
+1
O volitvah ni lagal, samo dokazat je pa težko. Vsi so vedeli da bo državljanska vojna, če on zmaga in so to preprečili z vsemi sredstvi.
WolfeWoof
26. 01. 2021 08.34
-1
U zapor use teroriste. Use "ponosne dečke" kot jim pravijo. Use zabite ki so pršli naval delat. Pa tut trumpka lumpka.
patetik
26. 01. 2021 08.32
-2
Cool8
26. 01. 2021 08.14
+7
Trump je ščuval in hujskal državljane Amerike v svojo korist in na vstajo proti lastni vladi, ki je takrat še bila v veljavi....to se je slišalo in dalo razbrati prav iz vsake njegove besede, nedvomno je kriv, kdor tega ne vidi, tisti pač tega noče videti !
Zvezda3000
26. 01. 2021 09.42
+0
Trumpa so tako prikazali mediji vključno s tem. Ker jim je sel v nos saj ni del ELITE. Od dneva ena so ga blatili. Obračali resnico.
gremolevo
26. 01. 2021 12.18
+1
zvezda3000 samo povej za kdaj je ta pravljica za čez dan ali za lahko noč . moj vnuk je star sedem let pa me je vprašal od kod si ušel.
Realni
26. 01. 2021 08.14
-3
Po Trumpu, spet Trump. Biden je predolgočasen.
Sredina
26. 01. 2021 08.29
+6
nizkointeligencne ovce rabjo show, biden pa pac dela tisto kar predsednik mora
Realni
26. 01. 2021 09.01
+0
Dobro da si preprican., že po par dnevih.
malaraja
26. 01. 2021 09.23
+1
Realni, ukvarjajte se s svojim predsednikom, neprebavljiv je. In že 20 let ne zna pojasniti izvora denarja. 🤣🤣🤣 Pustite Trumpa, on je zaključil s populizmom. Zadj ga je dohitela pravica, kot bo vašega predsednika.
IgorMedved
26. 01. 2021 09.34
+1
Biden predseduje ameriški vladi in se ukvarja z mednarodnimi odnosi. Za zabavo naj skrbijo komiki in showbusiness.