Slovenija

33 ruskih diplomatov mora Slovenijo zapustiti do sredine aprila

København, Rim, 05. 04. 2022 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R., M.S., Anže Božič, STA
Komentarji
16

Slovenija se je po naših informacijah odločila za izgon 33 ruskih diplomatskih predstavnikov. Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da so ruskega veleposlanika obvestili o zmanjšanju diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja ruskega veleposlaništva. Za podobno potezo se sicer te dni odloča več evropskih držav. Italija bo izgnala 30 ruskih diplomatov, je oznanil italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Danski zunanji minister Jeppe Kofod je nato sporočil, da bodo zaradi vohunjenja izgnali 15 ruskih obveščevalcev, ki so registrirani kot diplomati. Švedska pa bo izgnala tri ruske diplomate.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vladimir Prebilič o izgonu ruskih diplomatov
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Vladimir Prebilič o izgonu ruskih diplomatov
  • Iz 24UR: Slovenija zaostruje diplomatske odnose
    03:30
    Iz 24UR: Slovenija zaostruje diplomatske odnose

 

Ministrstvo za zunanje zadeve je danes na zagovor poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Kot so zapisali, so izrazili najostrejši protest in zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih. "Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem storila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine." 

Ministrstvo je ruskega veleposlanika tudi obvestilo o odločitvi, da se v skladu z 11. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih zmanjša število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja veleposlaništva Ruske federacije. 

Omenjena določba daje državi sprejemnici možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tistega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva, so pojasnili na ministrstvu. V tem smislu se je Slovenija odločila, da število članov diplomatske misije Ruske federacije uskladi s številom članov diplomatske misije Republike Slovenije v Moskvi. 

Ministrstvo za zunanje zadeve je medtem na posvet poklicalo tudi slovenskega veleposlanika v Ruski federaciji Branka Rakovca.

Kot so poročali v oddaji 24UR, ne gre za najostrejšo diplomatsko potezo. To bi bilo recimo popolno zaprtje ambasade ali izgon ruskega veleposlanika. Trenutno je po naših podatkih v Sloveniji 41 ruskih diplomatov, s čimer so največja tuja delegacija pri nas. Na drugi strani pa je v Rusiji ta hip osem slovenskih diplomatov. Uradno Ljubljano bo tako moralo zapustiti 33 ruskih diplomatov. Na zunanjem ministrstvu Anžeta Logarja so v posebni diplomatski noti pri tem postavili tudi razumni rok, do katerega bodo morali ruski diplomati odpotovati. To je 15. april. Po razlagi ministrstva za zunanje zadeve gre za evropsko usklajen diplomatski pritisk. Glede na to, da gre za recipročnost, bi se Slovenija lahko v najboljšem scenariju izognila morebitnim povračilnim ukrepom. Najostrejša reakcija pa bi lahko bila popolna prekinitev diplomatskih odnosov med državama.

Predsednik Borut Pahor je v odzivu za 24UR dejal, da ne nasprotuje odločitvi MZZ. Kot zagovornik mirnega reševanja sporov pa ima pomislek načelne narave, ali naj države članice EU med ukrepe proti Rusiji uvrstijo tudi omejevanje oziroma zapiranje diplomatskih kanalov.

Izgon ruskih diplomatov so že v ponedeljek najavile tudi Litva, Nemčija in Francija.
Izgon ruskih diplomatov so že v ponedeljek najavile tudi Litva, Nemčija in Francija. FOTO: Shutterstock

Podobno odločitev sprejele tudi druge evropske države

Italija bo medtem izgnala 30 ruskih diplomatov "zaradi zagotavljanja nacionalne varnosti", je sporočil italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. "Ta odločitev, sprejeta v soglasju z drugimi evropskimi in atlantskimi partnerji, je bila nujna zaradi razlogov, povezanih z našo nacionalno varnostjo v okviru trenutnih kriznih razmer, ki so posledica neupravičenega napada Ruske federacije na Ukrajino," je dodal.

Danska pa bo zaradi vohunjenja izgnala 15 ruskih diplomatov. Kot je povedal danski zunanji minister Jeppe Kofod, so ugotovili, da je 15 obveščevalcev na danskih tleh izvajalo vohunske dejavnosti.

"Danska želi Rusiji jasno sporočiti, da je vohunjenje na danskih tleh nesprejemljivo," je dodal Kofod. Ruski veleposlanik je bil po besedah danskega ministra danes zjutraj obveščen o izgonu 15 ljudi, ki morajo Dansko zapustiti v dveh tednih.

V Københavnu so ob tem obsodili "rusko brutalnost nad ukrajinskimi civilisti v Buči", vendar vztrajajo pri ohranitvi diplomatskih odnosov z Moskvo. "Izgon ne vpliva na ruskega veleposlanika in ostale uslužbence veleposlaništva v Københavnu. Gre le za izgon obveščevalcev," so poudarili na danskem zunanjem ministrstvu.

Španija je sporočila, da bo izgnala 25 ruskih diplomatov. Španski zunanji minister je dejal, da pričakuje, da se bo Rusija odzvala z izgonom španskim diplomatov. 

Tudi Švedska se je danes pridružila državam EU, ki so izgnale ruske diplomate. Trije ruski diplomati so bili izgnani, ker na Švedskem niso delovali v skladu z dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, je v Stockholmu povedala zunanja ministrica Ann Linde.

Izgon ruskih diplomatov so že v ponedeljek najavile tudi Litva, Nemčija in Francija. Tako je bilo iz držav EU v zadnjih 48 urah izgnanih več kot 120 ruskih diplomatov, skupno pa je bilo po podatkih AFP od začetka ruske invazije iz različnih držav EU izgnanih 233 ruskih diplomatskih predstavnikov.

Kremelj: Izgon diplomatov "kratkovidna poteza" 

Medtem pa je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov na današnji tiskovni konferenci dejal, da je bil množični izgon ruskih diplomatov "kratkovidna poteza".

"Oženje možnosti za diplomatsko komunikacijo v tako težavnem kriznem okolju, kakršnega še ni bilo, je kratkovidna poteza, ki bo še dodatno otežila našo komunikacijo, ki je nujna za iskanje rešitve," je dejal in dodal, da bo izgon diplomatov neizogibno vodil v povračilne ukrepe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja