Tujina

Države, ki so izgubile državljane v sestrelitvi ukrajinskega letala, od Irana zahtevajo odgovore

London, 16. 01. 2020 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
9

V Londonu se je sestalo pet ministrov iz držav, katerih državljani so umrli v sestrelitvi ukrajinskega letala v Iranu. Pritisnili bodo na Iran in zahtevali odgovore.

Iran se sooča z novimi pritiski, da sporoči podrobnosti o tem, kaj se je zgodilo z ukrajinskim letalom s 176 ljudmi na krovu, ki so ga sestrelili prejšnji teden.

Iranske oblasti so pod vse večjim mednarodnim pritiskom, naj zagotovijo celovito in transparentno preiskavo letalske tragedije, z njihovim ravnanjem pa niso zadovoljni niti Iranci. Na letalu so bili večinoma tuji državljani, med drugim 57 Kanadčanov.

Odgovore glede sestrelitve ukrajinskega potniškega letala pa od Irana zahteva tudi pet ministrov, s kanadskim na čelu. Pet držav, katerih državljani so bili na nesrečnem letalu, je zdaj namreč ustanovilo skupino, ki bo zahtevala odgovore in nato uskladila svoj odziv na ugotovitve, ki jih bo predstavil Iran.

Cilj današnjega srečanja v Londonu je bil doseči soglasje o tem, kaj sploh zahtevajo od Irana. Skupina želi, da so vsi, ki so povzročili nesrečo, poklicani na odgovornost in da se sprejmejo dogovori, kako bodo svojci dostojanstveno prejeli posmrtne ostanke žrtev. Kanada preiskuje tudi poročila, da so iranske oblasti nadlegovale družine nekaterih žrtev in jih poskušale prepričati k molku.

Sprva so v Teheranu zatrjevali, da je šlo za nesrečo, ob kopičenju dokazov pa so priznali, da so letalo sestrelili pomotoma.
Sprva so v Teheranu zatrjevali, da je šlo za nesrečo, ob kopičenju dokazov pa so priznali, da so letalo sestrelili pomotoma. FOTO: AP

Kanadski zunanji minister Francois-Philippe Champagne je po srečanju v Londonu nato obljubil, da bodo pritisnili na Iran za odgovore glede zmotne sestrelitve. Skupaj s predstavniki drugih držav, katerih državljani so umrli v sestrelitvi, je v skupni izjavi pozval k temeljiti in transparentni mednarodni preiskavi.

Še pred sestankom, na katerem so bili prisotni kanadski, britanski, ukrajinski, švedski in afganistanski zunanji minister, je zunanji minister Kanade dejal, da želijo enkrat za vselej razčistiti, kaj se je v resnici zgodilo. Iran zdaj pravi, da je letalo sestrelila raketa, ki so jo sprožili po nesreči.

"Družine si želijo odgovore, mednarodna skupnost želi odgovore, svet čaka na odgovore in ne bomo počivali, dokler jih ne dobimo," je dejal kanadski minister.

V skupni izjavi po današnjih pogovorih pa so Kanada, Ukrajina, Švedska, Afganistan in Velika Britanija nato objavile tudi načrt za sodelovanje z Iranom v petih točkah. V njem so med drugim pozvale k popolnemu in neoviranem dostopu tujih predstavnikov do Irana in po državi ter k temeljiti, neodvisni in transparentni mednarodni preiskavi.

Iran bi moral prevzeti polno odgovornost za sestrelitev letala in dolžnost, ki jo ima do svojcev žrtev in drugih vpletenih, kar vključuje tudi odškodnino, so še dodali v izjavi.

Zunanji ministri so v spomin žrtvam nato prižgali tudi sveče in zahtevali transparentnost Irana.

Pet držav, katerih državljani so bili na nesrečnem letalu, je ustanovilo skupino, ki bo zahtevala odgovore in uskladila svoj odziv na ugotovitve, ki jih bo predstavil Iran.
Pet držav, katerih državljani so bili na nesrečnem letalu, je ustanovilo skupino, ki bo zahtevala odgovore in uskladila svoj odziv na ugotovitve, ki jih bo predstavil Iran. FOTO: AP

Incident z letalom z 176 ljudmi na krovu pred enim tednom se je zgodil, ko so bile iranske oborožene sile v visoki pripravljenosti po raketnem napadu na oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni ameriški vojaki. Napad je bil odgovor na ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija.

Iranske oblasti so sprva sicer trdile, da se je nesreča zgodila zaradi tehnične napake oziroma odpovedi motorja. Kasneje so priznali, da so letalo pomotoma sestrelili, pri tem pa da je šlo za človeško napako. Letalo naj bi zamenjali za manevrirno raketo, a jih pot letala postavlja na laž.

Tudi posnetki varnostnih kamer kažejo, da sta letalo, ki je strmoglavilo kmalu po vzletu v Iranu, zadeli dve raketi v razmaku 30 sekund. Raketi so izstrelili iz iranske vojaške baze, približno 13 kilometrov stran.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
17. 01. 2020 18.30
-1
Okoli sto kanadskih državljanov in tistih s permanentno kanadsko rezidenco je umrlo v tej nesreči, Justin Trudeau je odločil da Kanada plača za vsakega ponesrečenca okoli 20 tisoč eurov, potem pa tudi brezplačna pravna pomoč..., kaj pa Iran? Sorodniki potujejo v Teheran, organizirajo pogreb, urejujejo zadeve..., vse to stane.
pravisprehajalec
16. 01. 2020 16.09
+2
Predvsem Afganistanski Minister je tam z razlogom. Država, ki niti svojih prebivalcev preštetih nima, oziroma jo vsak dan zapusti bog ve koliko državljanov. Verjetno bodo kar njemu nakazali odškodnino...
Seba Lovre?i?
16. 01. 2020 14.18
+5
sozalje druzinam
Razumnež
16. 01. 2020 14.02
+1
Kar se tiče pa novice same pa meni nekaj ni jasno.... Kakšne odgovore pa še želijo imeti !? Saj so iranci že povedali, da so letalo sestrelili s proti zračnim sistemom, ker so mislili, da gre za ameriško bojno letalo. Priznali so napako in se opravičili. Kakšno pojasnilo bi pa še radi?
Domendo
16. 01. 2020 15.14
+3
Ko ti bo nekdo od bližnjih umrl ti bo jasno in neboš pisal takšnih neumnih komentarjev. In ko boš iskal resnico in odgovore upam, da ti povejo, tako kot so njim. Deset resnic. Potem pa oprostite bila je napaka. Nekateri ljudje čutijo, da so jim nekaj zamolčali in to jim bo uničilo življenje. Vem da neboš razumel pa vseeno.
BUONcaffee
16. 01. 2020 13.54
-2
Če bi spremljali 24 ur bi imeli že vse odgovore.
Razumnež
16. 01. 2020 13.48
+5
V Kirkutu so danes zajeli vodjo ISISa tega območja.... Očitno po Sulejmanovi smrti niso več tako dobro organizirani kot prej. Čestitke iračanom.
Wahl
16. 01. 2020 17.13
+1
Abu Khaldouna, namestnika Bagdadija so na kontrolni točki ujagali v začetku decembra lani, tega, ki omenjaš so lovili že dlje časa. Gre Salima Fathi at the Chimana, prijela ga je 16. brigada iraških turkmenov, sestavljena tako iz šiitov kot sunitov. Brigada je del iraških milice PMF. Namestnik poveljnika iraških PMF je bil ubit skupaj z Iranskim generalom. Solejmani je bil tem iraškim milicam svetovalec, z njimi je imel pred napadom sestanek. Očitno bolj malo veš, kdo je kdo in kdo s kom.