Tujina

Voditelji G7 Izrael pozvali k zadržanosti, sestal se bo tudi Varnostni svet

Bruselj/New York, 14. 04. 2024 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.S., K.K.
Komentarji
70

Voditelji držav skupine G7 so na videokonferenci ostro obsodili nočni napad Irana na Izrael in vse strani pozvali k zadržanosti, je na družbenem omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Napovedal je, da bo o razmerah na Bližnjem vzhodu, vključno z Libanonom, naslednji teden razpravljal tudi Evropski svet. Za danes je sklicana tudi seja Varnostnega sveta ZN.

"Z voditelji držav G7 smo soglasno obsodili iranski napad brez primere na Izrael," je Charles Michel zapisal na omrežju X.

Vse strani je pozval k zadržanosti in napovedal, da si bodo še naprej prizadevali za zmanjšanje napetosti. "Čim prejšnje končanje krize v Gazi, zlasti s takojšnjo prekinitvijo ognja, bo privedlo do sprememb," je dodal.

Podobno je v izjavi sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je, da so voditelji držav G7 izrazili solidarnost z Izraelom in potrdili neomajno zavezanost njegovi varnosti.

Opozorila je tudi, da dejanja Irana lahko izzovejo nenadzorovano regionalno eskalacijo, ki se ji je treba izogniti. Iran je še pozvala, naj popolnoma konča napade, vse strani pa k zadržanosti.

Jeruzalem
Jeruzalem FOTO: AP

Voditelje skupine G7 je na videokonferenco sklicala trenutna predsedujoča skupini G7 Italija, predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni pa je obsodila napad in dodala, da se boji "destabilizacije regije".

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je medtem dejal, da si prizadevajo, da bi se izognili še hujši vojaški krizi. "Skupina G7 bo Izraelu poslala sporočilo, da je potrebna največja previdnost, da se razmere ne poslabšajo - sinočnji iranski povračilni ukrepi lahko sprožijo nevarno spiralo," je po poročanju AFP povedal Tajani za italijansko televizijo Rai3.

"Najostreje obsojam napad brez primere, ki ga je Iran sprožil proti Izraelu in grozi z destabilizacijo regije," je danes na družbenem omrežju X sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Poudaril je, da si Francija s partnerji prizadeva za deeskalacijo, ter strani pozval k zadržanosti.

Tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je na omrežju X opozorila, da bi napad lahko imel destabilizacijski učinek. "Najostreje obsojamo trenutni napad, ki bi lahko pahnil v kaos celotno regijo," je sporočila. Teheran je pozvala, naj ustavi napade, in zagotovila, da Berlin trdno stoji ob strani Izraelu.

Britanski premier Rishi Sunak je iranska dejanja medtem označil za nepremišljena. "Iran je ponovno dokazal, da namerava na svojem dvorišču sejati kaos," je sporočil Sunak na X. Obenem je zagotovil, da se bo Združeno kraljestvo še naprej zavzemalo za varnost Izraela in vseh regionalnih partnerjev, vključno z Jordanijo in Irakom.

Ameriški predsednik Joe Biden je izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju nocoj v pogovoru ponovno potrdil neomajno zavezo varnosti Izraela. "Čeprav danes nismo bili priča napadom na naše sile ali objekte, bomo še naprej pozorni na vse grožnje in bomo brez oklevanja sprejeli vse potrebne ukrepe za zaščito naših ljudi," je še zagotovil.

V skupini G7 so ZDA, Japonska, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Italija in Kanada. Vse so ostro obsodile napad, a obenem opozorile na morebitno destabilizacijo regije.

Steklo bo tudi izredno zasedanje  Varnostnega sveta ZN

Izredno zasedanje Varnostnega sveta (VS) ZN je zaradi iranskega napada zahteval Izrael, predsedujoča v aprilu Malta je zasedanje sklicala za danes ob 22. uri po srednjeevropskem času. VS ZN je na zahtevo Irana zasedal tudi dan po napadu na konzulat v sirski prestolnici, vendar na koncu ni sprejel nobenega sklepa.

Joseph Borrell je na družbenem omrežju X zapisal, da EU odločno obsoja nesprejemljiv iranski napad na Izrael. "Gre za zaostrovanje brez primere in resno grožnjo regionalni varnosti," je opozoril.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti širjenja spopada po vsej regiji in pozval vse strani, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko vodila v velik vojaški spopad na več frontah. 

Jeruzalem jutro po napadu
Jeruzalem jutro po napadu FOTO: Profimedia

Iranski napad z brezpilotnim letalom na Izrael je zelo zaskrbljujoč, pa je na X v soboto zapisala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno, je dodala.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je "najostreje" obsodil silovite iranske letalske napade na Izrael. "S tem neodgovornim in neupravičenim napadom Iran tvega regionalni požar," je danes dejal Scholz, ki se sicer mudi na obisku na Kitajskem. "V teh težkih urah Nemčija tesno stoji ob strani Izraelu. O nadaljnjih odzivih bomo zdaj tesno razpravljali z našimi partnerji in zavezniki iz skupine G7," je še poudaril.

Kitajska je v izjavi zapisala, da je "globoko zaskrbljena zaradi trenutne eskalacije" in dodala, da je pozvala obe strani, naj "ostaneta mirni in zadržani, da bi se izognili nadaljnjemu stopnjevanju napetosti". 

Ameriški predsednik Joe Biden je najostreje obsodil sobotni iranski napad na Izrael in napovedal, da bo imel danes pogovor s kolegi voditelji držav skupine G7 za uskladitev enotnega diplomatskega odziva.

Britanski premier Rishi Sunak je obsodil lahkomiselne napade, ki tvegajo s podžiganjem napetosti in destabilizacijo regije. "Iran je znova pokazal, da je odločen sejati kaos po lastnem dvorišču," je sporočil premier.

Obsodbe so prišle tudi iz regije in drugih delov sveta. Zunanji ministrstvi Savdske Arabije in Egipta sta izrazili zaskrbljenost zaradi stopnjevanja sovražnosti in pozvali k zadržanosti. Egiptovsko zunanje ministrstvo je izrazilo "globoko zaskrbljenost" zaradi zaostrovanja sovražnosti in pozvalo k "čim večji zadržanosti". Opozorilo je tudi na "nevarnost regionalne širitve spora" in dodalo, da bo Egipt "v neposrednem stiku z vsemi stranmi v konfliktu, da bi poskušal obvladati razmere".

Savdska Arabija pa je VS ZN pozvala, naj prevzame odgovornost za vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti.