Tujina

'Države Zahodnega Balkana pripadajo svobodnemu in demokratičnemu delu Evrope'

Berlin, 03. 11. 2022 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nemški kancler Olaf Scholz je ob začetku vrha Berlinskega procesa izjavil, da države Zahodnega Balkana spadajo v svobodno in demokratično Evropo. Pozval je k okrepitvi prizadevanj za njihovo vključitev v Evropsko unijo ter poudaril, da stabilnosti regije ni mogoče obravnavati ločeno od preostale Evrope. Slovenski predsednik Borut Pahor se je nemškemu kanclerju zahvalil za obuditev te pobude, opozoril pa je, da Berlinski proces ni nadomestilo za proces širitve Evropske unije, pač pa k njemu prispeva in ga spodbuja. EU pa je Zahodnemu Balkanu napovedala milijardo evrov pomoči v boju proti energetski krizi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vrh držav Zahodnega Balkana
    03:19
    Iz SVETA: Vrh držav Zahodnega Balkana
  • Iz SVETA: Podpis sporazumov držav Zahodnega Balkana
    02:03
    Iz SVETA: Podpis sporazumov držav Zahodnega Balkana

Ob začetku vrha Berlinskega procesa, ki se ga je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, je nemški kancler Olaf Scholz pozdravil dosedanja prizadevanja šestih držav Zahodnega Balkana (Albanije, BiH, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore in Srbije) za pridružitev k Evropski uniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Šest držav Zahodnega Balkana pripada svobodnemu in demokratičnemu delu Evrope," je dejal Scholz in dodal, da je Evropa popolna le z Zahodnim Balkanom. Ob tem je ocenil, da blaginje in stabilnosti te regije ni mogoče obravnavati ločeno od preostale Evrope.

V ospredju vrha v Berlinu so sicer vprašanja energetske varnosti, zelene agende in regionalnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu. Predviden je tudi podpis več sporazumov, ki naj bi se nanašali na vzajemno priznavanje osebnih izkaznic ter univerzitetnih in strokovnih diplom. Poleg tega naj bi se voditelji omenjenih šestih držav regije dogovorili tudi o reformi in boljši povezanosti svojih energetskih sektorjev.

Pozval je k okrepitvi prizadevanj za vključitev držav Zahodnega Balkana v EU, ki so se začela pred 20 leti. "Naša naloga je, da te obljube uresničimo," je bil jasen kancler.

Dejal je tudi, da "nas brutalna ruska agresija proti Ukrajini sili, da stopimo skupaj in branimo svobodo Evrope". V luči tega je med drugim pozval k premagovanju regionalnih sporov, predvsem med Beogradom in Prištino, in regiji zagotovil podporo Nemčije.

Pahor pozdravil oživitev Berlinskega procesa

Pahor se je nemškemu kanclerju zahvalil za obuditev te pobude, izrazil je tudi zadovoljstvo, da je bilo doseženo soglasje o tem, da je širitev EU na regijo Zahodnega Balkana pomembno geopolitično vprašanje. V luči tega pa je poudaril pomen utrjevanja odpornosti in doseganja sprave. Opozoril pa je, da Berlinski proces ni nadomestilo za proces širitve Evropske unije, pač pa k njemu prispeva in ga spodbuja, so sporočili iz urada predsednika republike. 

V govoru je tudi izpostavil pomen regionalnega sodelovanja in sodelovanja med državami samimi. "Pomembna sta tako Berlinski proces kot pobuda Odprti Balkan. Napolniti ju je treba z vsebino in napredovati, kjerkoli je mogoče. Z evropsko integracijo bo Odprti Balkan, ki ni všeč vsem, ugasnil sam od sebe, integracija pa bo dosežena in sodelovanje vzpostavljeno," je dodal.

Vrha se udeležuje tudi predsednik Borut Pahor.
Vrha se udeležuje tudi predsednik Borut Pahor. FOTO: AP

Pahor je pozdravil priporočilo Evropske komisije, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo pred koncem letošnjega leta. Skupaj z vizumsko liberalizacijo za Kosovo bo to pomemben mejnik za obuditev evropske perspektive, ocenjuje predsednik.

Da pa vojna v Ukrajini ustvarja novo delitev v Evropi, je opozoril. Zelo pomembno se mu zdi, kje bo ta delitev potekala na Zahodnem Balkanu. "Če bi se zgodilo, da bi Srbija ostala na ruski strani te delitve, bi to pomenilo trajno nestabilnost v regiji. Če pa bomo uspeli Srbijo v celoti pridobiti na evropsko stran, pa bi lahko regija postala faktor stabilnosti in miru," je dejal.

Zahvalil se je tudi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za njeno razumevanje in ocenil, da je bila njena nedavna turneja po regiji zelo pomembna. Prav tako je pohvalil pripravo sporazumov, ki jih danes sprejema Berlinski proces, in spomnil, da je bila tudi energetska varnost eden od zaključkov zadnjega vrha BrdoBrioni, ki je bil septembra v Sloveniji. "EU je svojo energetsko varnost pripravljena deliti z Zahodnim Balkanom. Če bi tukaj EU dokazala svojo zmogljivost, bi to okrepilo njeno avtoriteto v regiji," je še dodal.

Berlinski proces je izšel iz pobude BrdoBrioni. Julija 2014 se je srečanja, ki sta ga gostila predsednik Pahor in tedanji hrvaški predsednik Ivo Josipović v Dubrovniku, kot posebna gostja udeležila nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel. Po koncu vrha je dejala, da je smiselno ta format srečanja vzpostaviti tudi na ravni izvršne oblasti in napovedala, da bo kmalu sama priredila in gostila srečanje predsednikov vlad ter zunanjih in gospodarskih ministrov iz Jugovzhodne Evrope ter z njimi spregovorila o uresničenju napovedanih projektov. To se je zgodilo že 28. avgusta istega leta, redna srečanja pa so dobila ime Berlinski proces.

EU v Berlinu napovedala milijardo evrov pomoči Zahodnemu Balkanu v boju proti energetski krizi

Von der Leynova je medtem na vrhu napovedala obsežen sveženj pomoči za Zahodni Balkan v boju proti energetski krizi v višini milijarde evrov nepovratnih sredstev. Polovico, torej 500 milijonov evrov nepovratnih sredstev, bo torej Evropska komisija v kratkem namenila za finančno podporo šestim državam v regiji za podporo ranljivim gospodinjstvom ter majhnim in srednjim podjetjem za ublažitev vpliva naraščanja cen energentov. Odločitev o tem svežnju bo sprejela decembra, na voljo pa bo januarja, so sporočili iz Bruslja.

Drugo polovico sredstev pa bo komisija v kratkoročnem in srednjeročnem obdobju namenila naložbam v energetiko in infrastrukturo prek naložbenega okvira za Zahodni Balkan za spodbujanje diverzifikacije energetskih virov, proizvodnje energije iz obnovljivih virov ter medsebojnih povezav na področju plina in električne energije.

Vrh Berlinskega procesa
Vrh Berlinskega procesa FOTO: AP

Predsednica Evropske komisije je dejala tudi, da je zaradi geopolitičnih razmer čutiti, da je Evropo zajel veter sprememb, zato je pospešitev pristopnega procesa držav Zahodnega Balkana k EU izredno pomembna. Na vprašanje o možnostih za nadaljevanje dialoga med Prištino in Beogradom, ki poteka pod okriljem EU, pa je poudarila, da Bruselj "popolnoma podpira" francosko-nemški predlog za doseganje trajne rešitve.

Kot so še sporočili iz Bruslja, je EU, ki jo je na vrhu zastopal tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell, pozdravila preboj v pogajanjih o treh novih sporazumih, ki so jih danes na vrhu podpisali voditelji šestih držav regije in ki bodo med drugim olajšali prosto gibanje in zaposlovanje v regiji. Ti zadevajo potovanje z osebno izkaznico znotraj regije ter priznavanje akademskih kvalifikacij in kvalifikacij za nekatere poklice, kar bo bistveno izboljšalo mobilnost in sodelovanje med državami v regiji.

Voditelji so podpisali še izjavo o sodelovanju na področju energetske varnosti, v kateri so se zavezali, da bodo podvojili prizadevanja za izvajanje zelene agende za Zahodni Balkan, usklajene z zelenim dogovorom EU. To sodelovanje bo prispevalo k večji energetski diverzifikaciji in čistejši energiji ter pospešilo reforme na nacionalnih energetskih trgih, da bi se prilagodili EU.

Tudi o napetostih med Prištino in Beogradom

Ob robu vrha so bile med temami pogovorov tudi napetosti med Kosovom in Srbijo zaradi začetka postopkov Prištine za zamenjavo srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Zamenjavi nasprotujejo Beograd in kosovski Srbi v večinsko srbskem severnem delu Kosova. Srbska premierka Ana Brnabić je v izjavi v Berlinu izpostavila pomen sklenjenih sporazumov za mlade v regiji in poudarila, da nikakor ne razveljavljajo tistega, kar so se dogovorili s Prištino. "To smo dokaj težko dosegli na pogajanjih, a smo uspeli. To nima nikakršnega vpliva na že sprejete dogovore o osebnih izkaznicah, kar olajšuje življenje Srbom na Kosovu," je dejala po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Kljub temu pa po pogovorih na vrhu ni bila optimistična, ker, kot je dejala, EU dopušča nespoštovanje že dogovorjenih in podpisanih sporazumov v okviru dialoga, medtem ko od njih zahteva, da priznavajo in sklepajo nove sporazume. Povedala je, da sta se Borrell in posebni predstavnik EU za vprašanja Zahodnega Balkana Miroslav Lajčak v pogovoru strinjala z njo, da bi morale obstajati statusno nevtralne registrske tablice, ki jih je ukinil kosovski premier Albin Kurti, da pa glede tega ne moreta storiti ničesar.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je v Beogradu izrazil osuplost nad tvitom Borrella, ki je po pogovoru s Kurtijem v Berlinu kot nesprejemljiva označil "destruktivna dejanja, kot je zažiganje avtomobilov" in izpostavil, da je treba "spoštovati dogovore, dosežene v dialogu Beograda in Prištine". Vse strani je pozval k zadržanosti.

V zadnjih dneh so se namreč pojavila poročila, da naj bi radikalni Srbi zažgali nekaj avtomobilov kosovskih Srbov, ki so jih preregistrirali s kosovskimi registrskimi tablicami. "Izjave Borrella in drugih me skrbijo, njihove besede pa me pretresajo," je dejal Vučić.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
03. 11. 2022 20.34
+0
Države zahodnega Balkana pripadajo upnikom in bankam zahodnih velesil! Z 1 milijardo € "pomoči" EU kupuje svoj vpliv!
borjac
03. 11. 2022 21.39
+3
Z 1 milijardo ne bodo kupili ti klempoti iz EU popolnoma nič, Kitajci, Rusi, Turki. Arabske muslimanske bogate države .......... ti dajajo že sedaj več kot eno milijardo , ko bo šlo zares in za pravo borbo za vpliv na Balkanu bodo dali deset milijard, ti voditelji EU nimajo pojma o stanju o Balkanu, in pomembnosti tega dela ozemlja, o tem bi morali Sholz, Macron, Melonijeva ........ prečitati kakšne zapiske Maršala Tita, in enega redkih Voditeljev Zapada Churchila, ki se je zavedal strateške pomembnosti Balkana, Churchil je celo načrtoval izkrcanje zaveznikov v zgornjem delu Jadrana, ter prodor v trebuh 3 raicha preko Slovenije, torej gospodje začnite misliti da ne bo prepozno, grožnje z sankcijami namreč ne učinkujejo, kvečjemu obratno.
User1538643
03. 11. 2022 20.11
+3
Malo preveč zamujajo glede Zahodnega Balkana.
marija973
03. 11. 2022 19.59
+2
😂😂😂 Svoboden in demokratičen del EU ne obstaja...!!!
Bavki
03. 11. 2022 19.29
+5
Ti Olaf pa Uršika idita raje tja čez lužo kamor spadata, saj vas stric čez lužo plačuje. In... Evropa bo bleščala.
Apoteka
03. 11. 2022 19.25
+2
Preden vse razpade.
konc
03. 11. 2022 19.24
+7
EU od Balkana rabi le delovno silo, najraje mlade in naše vire, kar še niso že pobrali. Mi smo zanje drugorazredni EU državljani, na nivoju Romunije, Bolgarije,...
bkaval
03. 11. 2022 20.08
+2
Jermen
03. 11. 2022 19.14
+6
Pa kje je to zahodni balkan? Na Marsu, Jupitru? Balkan je ze 1000 let v evropi. Sevwda rinete zahodni balkan v nek blok z fasisticnimi pogoji .sprejem gejov kot normalne ljudi ne bolane, sprwjem raznih zahodnih zakonov in kulture ki nimajo veze z balkanom in se in se...
adonai
03. 11. 2022 19.08
+5
Oli ne se*ji.
ShaSh
03. 11. 2022 19.08
+6
Dajte si lepo vse te "demokratične" in EU zblojene politične pravljice vtaknit nekam... Koga še sploh gane, kaj meni EU??? Kdo je sploh EU? Fikcija!!!
annoying orange
03. 11. 2022 19.05
-2
Vse bo uredu... Ne sekiraj se...
annoying orange
03. 11. 2022 19.05
-2
annoying orange
03. 11. 2022 19.06
-2
Želim vam veliko denarja, ljubic in otrok v letu 2023!
User768643
03. 11. 2022 18.56
+3
Eno je, kje si zelimo, da bi jim bilo mesto in drugo, kjer jim je dejansko mesto. In to definitivno ni v EU. Razen, ce zelimo kriminalu omogociti prosti pretok po EU.
tali?ni tom
03. 11. 2022 18.54
+1
seveda,saj se je tegas nadejal že olafov fotr in star fotr ko sta kot wermahtovca rovarila po evropi in združevala države v današnji skupek ki je kao eu!
marre
03. 11. 2022 18.44
+1
Tako je.. Vse razen Srbija.. Mogoce po 2045 letu, ce bodo pridni..
Nace Štremljasti
03. 11. 2022 18.31
+2
bravo Rusija amen
Bolfenk2
03. 11. 2022 18.26
+11
EU politiki so povsem nori. Iz enega povsem regionalnega konflikta med Ukrainci in Rusi, kakršnih je bilo na desetine v zadnjih desetletjih, so z vmešavanjem v tujo vojno svet pripeljali na prag 3. svetovne vojne, EU pa v najhujšo krizo.
User768643
03. 11. 2022 18.56
-1
Se dobro, da Rusi kot okupatorji niso nic krivi.
ShaSh
03. 11. 2022 19.14
+3
Pa seveda da so Rusi krivi... normalno. A je odziv EU politike pravilen? Rusijo obsodi lahko vsak! Politik pa bi moral znat zrihtat, da v EU nebi trpeli. Ukrajina ni del nas, ni del EU. Mi si zaradi njihovih težav sami delamo probleme... To, da bodo oni enega dne del EU, nima nobene veze z nami danes. Če pa je vprašanje, kaj vse bi Rusija želela okupirat... Nevem če se pol bojijo? Saj smo v NATU.. Ali ne? Ali to ne pomaga?
bkaval
03. 11. 2022 20.11
+1
Meter
03. 11. 2022 18.25
+6
Čista bedarija
Bolfenk2
03. 11. 2022 18.19
-2
Če nisi za EU si proti EU. Tako preprosto si svet predstavljajo ti EU birokrati. Svet je lep ker je poln barv tudi političnih, ne pa črnobel. Rusi so za Ukraince ukopatorji, za Sirijce pa so bili osvoboditelji. Takrat so ves svet rešili pred islamsko državo.
Posteni
03. 11. 2022 18.37
+3
In to jim daje alibi za rusenje drzave be.....
User768643
03. 11. 2022 18.58
+0
Koga so resili pred Islamsko drzavo? Resili so Asada in to je vse. In se to za ceno veliko civilnih zrtev in popolnoma unicene infrastrukture. To je edino, kar znajo.
slim386
03. 11. 2022 18.16
+9
Seveda sedaj bi švabi radi spravili kompleten balkan pod EU ker se nam kitajska vedno bolj oddaljuje... in nemčija potrebuje svojo poceni delovno silo
Nace Štremljasti
03. 11. 2022 18.31
+1
Posteni
03. 11. 2022 18.38
+3
Haha.. Kitajska se nam lahko edino pribliza.. Njih zanima trgovanje in ne vojne...
slim386
03. 11. 2022 19.41
+1
Njih zanima kopiranje tehnologije in ne trgovanje.
bkaval
03. 11. 2022 20.12
+1
Sokril
03. 11. 2022 18.16
+1
Torej10 let stara razmejitev z Turčijo, kjer je celo Slovenija padla pod Turško interesno sfero ne velja več? Kaj na to poreče predsednica Evropske komisije Vonder Fajzerka?
Nace Štremljasti
03. 11. 2022 18.32
+2
nič saj niti ne ve kaj mora povedati,govori po nareku amerikancev ane
nebulae ngc6720
03. 11. 2022 18.16
+3
jao Šalca, tebe bodo kmau Nemci izvrgli!