Tujina

Ruska urednica, ki je med TV poročili razprostrla transparent, prejela denarno kazen

Moskva, 15. 03. 2022 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin, N.L., STA
Komentarji
1

Rusko novinarko Marino Ovsjanikovo je sodišče po protivojnem protestu na državni televiziji spoznalo za krivo kršenja zakonodaje o protestih. Sodišče jo je kaznovalo z globo v višini 30.000 rubljev (okoli 250 evrov) zaradi "organizacije nedovoljenega množičnega dogodka. Kremelj je dejanje urednice ruske televizije označil za huliganstvo in ga ostro obsodil.

Ruska urednica Marina Ovsijanikova protestirala med oddajanjem v živo.
Ruska urednica Marina Ovsijanikova protestirala med oddajanjem v živo. FOTO: Profimedia

Med prenosom večernih poročil ruske televizije Pervi kanal je urednica Marina Ovsijanikova stopila v studio in za voditeljico Katarino Andrejevo razprostrla protivojni transparent. "Ne vojne, ustavite vojno, ne verjemite propagandi, tu vam lažejo," je pisalo na njem. Preden je programski direktor ustavil njen protest "v živo", pa so lahko gledalci slišali tudi njene besede, ki so pozivale h koncu ruske agresije: "Ne vojni! Ustavimo vojno!"

Televizija je nato prekinila prenos v živo in začela predvajati posnetke iz bolnišnice. V kasnejšem sporočilu pa so zapisali, da se je zgodil incident in da bodo uvedli notranjo preiskavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred javnim protestom na televiziji je posnela tudi video, v katerem je dogodke v Ukrajini označila za zločin. V njem je dejala, da jo je sram delati za "propagando Kremlja". "Sram me je, da sem si dovolila lagati na televizijskih zaslonih. Sram me je, da sem dovolila, da so Ruse spremenili v zombije," je dejala in prebivalce Rusije pozvala k protivojnemu protestu. "Le vi lahko ustavite to norost," jim je sporočila.

Za to naj bi se odločila, ker je njen oče Ukrajinec in da bi opozorila, da je vojna proti sosednji državi zločin, za katerega je odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin.

Denarna kazen zaradi objave videa

Oblasti so rusko urednico že sankcionirali. Naložili so ji plačilo denarne kazni v višini 30.000 rubljev (okoli 250 evrov). Protestnica naj bi po poročanju BBC kaznovali zaradi video nagovora, ki ga je posnela pred protestom, in ne zaradi samega protesta. Novinarko so sicer kmalu po protestu aretirali. Znani liberalni novinar Aleksej Venediktov je danes preko Telegrama objavil fotografijo s sojenja, na kateri Ovsjanikova stoji v sodni stavbi ob svojem odvetniku Antonu Gašinskem.

Njeni zagovorniki so se sprva bali, da bo obsojena za namerno širjenje domnevnih lažnih informacij o ruski vojski, za kar je v okviru novega zakona zagrožena 15-letna zaporna kazen. Rusija je v zadnjih tednih zaostrila ukrepe proti neodvisnim medijem in kritičnim glasovom. Številni mediji so že zaprli svoja vrata, več novinarjev pa je zapustilo državo.

Na njenem Facebook profilu so se že oglasili številni podporniki njenega dejanja. V ukrajinskem, ruskem in angleškem jeziku so se ji zahvalili za upor. Pohvalil jo je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Kremelj je dejanje urednice ruske televizije označil za huliganstvo in ga ostro obsodil. "Kar zadeva to dekle, gre za huliganstvo," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dejal je, da mora zadevo rešiti televizijska hiša sama, in dodal, da to ni naloga Kremlja.

Cenzura medijev v Rusiji

Ruski mediji so se z novo zakonodajo znašli pod hudim pritiskom. Številni so se po pritisku oblasti odločili, da bodo prenehali oddajati oz. objavljati novice. Med njimi sta tudi radijska postaja Echo of Moscow in spletni televizijski kanal TV Rain. Nekateri se medtem o razmerah trudijo poročati, ne da bi kršili nova pravila.

Rusija je medtem blokirala številne tuje medije, pa tudi nekatere njihove profile na družbenih omrežjih. To še dodatno omejuje raznolikost virov informacij.

Grožnje z večletno zaporno kaznijo pa ruske novinarje silijo v zapustitev države. Nedavno jo je zapustila tudi voditeljica osrednje večerne informativne oddaje na televiziji NTV Lilija Gildejeva. "Najprej sem zapustila Rusijo, ker sem se bala, da me ne bodo pustili kar tako, potem pa sem dala odpoved," je sporočila Gildejeva. NTV je tretja najbolj priljubljeni ruska televizijska postaja in je trdno prokremeljsko usmerjena.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
15. 03. 2022 09.57
Ta ne bode dolgo