Tujina

Švedska do poletja z digitalnimi potrdili o cepljenju

Stockholm / Beograd / Zagreb, 04. 02. 2021 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Švedska namerava do poletja uvesti digitalna cepilna potrdila, ki bodo med drugim dokazovala tudi cepljenje proti covidu-19. Kot je danes sporočila švedska vlada, so uvedbo digitalnih potrdil o cepljenju naložili več pristojnim oblastem. Srbija je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepila že več kot pol milijona prebivalcev, na Hrvaškem razmišljajo o ponovnem rahljanju ukrepov, na Slovaškem pa bodo prihodnji teden ob strogih protikoronskih ukrepih postopoma odprli šole in vrtce.

 

Kot je sporočila švedska vlada, so uvedbo digitalnih potrdil o cepljenju naložili več pristojnim oblastem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Švedska vlada si je zastavila cilj, da vso potrebno digitalno infrastrukturo za izdajo digitalnih cepilnih potrdil vzpostavi do 1. junija.

"Z digitalnim potrdilom o cepljenju bo mogoče hitro in preprosto dokazati že opravljena cepljenja," je dejal švedski minister za digitalizacijo Anders Ygeman. Ob tem so danes v Stockholmu opozorili, da bi lahko tovrstna potrdila v prihodnosti zahtevali številne države ob vstopu v državo ter organizatorji kulturnih in športnih prireditev.

"Z digitalnim potrdilom o cepljenju bo mogoče hitro in preprosto dokazati že opravljena cepljenja," je dejal švedski minister za digitalizacijo Anders Ygeman.
"Z digitalnim potrdilom o cepljenju bo mogoče hitro in preprosto dokazati že opravljena cepljenja," je dejal švedski minister za digitalizacijo Anders Ygeman. FOTO: Dreamstime

Švedske zdravstvene oblasti bodo pri pripravi digitalnega potrdila o cepljenju sodelovale s Svetovno zdravstveno organizacijo. Na ravni Evropske unije pa si bo Švedska prizadevala za koordiniran pristop. Danska, južna soseda Švedske, je v sredo napovedala uvedbo digitalnega potnega lista o cepljenju, ki naj bi olajšal predvsem službena potovanja. Vlada v Köbenhavnu si ga je zamislila kot dodaten potni list, ki naj bi ga imel posameznik shranjenega na pametnem telefonu.

V Srbiji s prvim odmerkom proti covidu-19 cepili že več kot pol milijona ljudi

Cepljenje z drugim odmerkom, ki je potreben za celovito zaščito pred boleznijo, bodo v državi začeli prihodnji teden, poroča srbska nacionalna televizija RTS. V Srbiji, ki šteje skoraj sedem milijonov prebivalcev, v prvi vrsti cepijo s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm. Pričakujejo tudi večje pošiljke ruskega cepiva Sputnik V. V EU še nobeno od njiju ni prejelo ustrezne odobritve za uporabo.

V državi sicer poteka tudi cepljenje s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech, ki pa ga ni na razpolago v večjih količinah. Do danes zjutraj je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 513.652 ljudi, je danes poročala nacionalna televizija RTS, ki dodaja, da je Srbija med evropskimi državami po številu cepljenih glede na število prebivalcev na drugem mestu, za Veliko Britanijo.

V Srbiji so od začetka pandemije okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več kot 400.000 ljudeh, v zadnjem dnevu so zabeležili nekaj več kot 1900 novih primerov. Doslej je skupno umrlo nekaj več kot 4000 covidnih bolnikov, v zadnjem dnevu 15, še poroča RTS.

Plenković državljane poziva k potrpežljivosti do sprostitve epidemioloških ukrepov

Hrvaški premier Andrej Plenković je pozval državljane, naj bodo med pandemijo covida-19 pred sprostitvijo epidemioloških ukrepov potrpežljivi. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih testih potrdili 516 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Plenković je na današnji seji hrvaške vlade dejal, da bodo možnosti za dodatno rahljanje ukrepov za zajezitev širitve okužb z novim koronavrusom obravnavali s 15. februarjem, če se bo epidemiološka slika v državi še naprej izboljševala. Obenem je državljane prosil, naj bodo do konca zime potrpežljivi, ter pozval k previdnosti in razumu. Povedal je, da so epidemiološki ukrepi na Hrvaškem milejši, kot so v večini držav članic EU.

"Želimo si, da bi šli čez praktično še nekaj tednov zime, da bi med pomladjo ob cepljenju, odgovornosti državljanov in epidemioloških ukrepih omogočili normalizacijo življenja in gospodarstva ter turistično sezono. To je naš strateški cilj, ki ga bomo tudi uresničili", je izjavil Plenković.

Dodal je, da v vladi niso zadovoljni zaradi obstoječih epidemioloških ukrepov, ter izrazil razumevanje do nezadovoljstva državljanov. V sredo so v središču Zagreba svoje nezadovoljstvo zaradi nezadostnih vladnih gospodarskih ukrepov za pomoč podjetnikom izrazili člani združenja Glas podjetnikov, med katerimi je bilo največ gostincev.

Hrvaški premier Andrej Plenković je državljane pozval, naj bodo med pandemijo covida-19 pred sprostitvijo epidemioloških ukrepov potrpežljivi.
Hrvaški premier Andrej Plenković je državljane pozval, naj bodo med pandemijo covida-19 pred sprostitvijo epidemioloških ukrepov potrpežljivi. FOTO: Dreamstime

Hrvaški mediji tudi danes opozarjajo na dvojna merila pri uvajanju epidemioloških ukrepov. Med drugim so izpostavili fotografije, ki prikazujejo gnečo med smučanjem na zagrebškem smučišču na Sljemenu. Tam naj bi bilo vsaj dvakrat več smučarjev kot 1000, kot so jih dovolili epidemiologi. Mnogi niso nosili obraznih mask in se niso držali priporočene medsebojne razdalje. Še večja gneča je bila v vrsti za žičnico ter na mestnih avtobusih, ki povezujejo Zagreb in to smučišče, je danes poročal novičarski portal index.hr.

Izpostavlja, da nacionalni štab civilne zaščite ne ukrepa zaradi gneče na Sljemenu, a vztraja pri prepovedi prodaje kave za s seboj lastnikom lokalov z argumentom, da bi se ljudje med nakupom kave zadrževali in družili pred gostinskim lokalom. Kot ocenjuje portal, gre pri tem za dvojna merila.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnji četrtek, ko so ob opravljenih 5994 testih potrdili 619 novih okužb z novim koronavirusom. V četrtek, 21. januarja, so potrdili 776 novih okužb ob 5735 opravljenih testih. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ novih primerov na območju Zagreba, kjer so zabeležili 191 novih okužb. V Primorsko-goranski županiji je bilo 51 okužb. Iz istrske županije poročajo o osmih novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 2974 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1196 covidnih bolnikov, od tega 101 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 14.218 ljudi. Na Hrvaškem so doslej potrdili nekaj več kot 234.150 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 5016 covidnih bolnikov. Okrevalo je več kot 226.070 obolelih. Doslej so testirali več kot 1.212.300 ljudi, je še objavil štab.

Iran prejel prve odmerke ruskega cepiva Sputnik V

V državo je prispelo 500.000 odmerkov. V prihodnjih tednih naj bi sledili novi odmerki, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Iranu s približno 83 milijoni prebivalcev naj bi se množično cepljenje proti covidu-19 po navedbah dpa začelo konec februarja ali v začetku marca. Ruska tiskovna agencija Tass ob tem poroča, da naj bi se cepljenje v Iranu začelo 18. februarja. Prednostno nameravajo v Iranu cepiti zdravnike, medicinske sestre ter starejše ljudi.

Iranska zdravniška zbornica je še v začetku tedna imela pomisleke glede učinkovitosti ruskega cepiva Sputnik V. Te je razblinila mednarodna raziskava, ki je potrdila, da je rusko cepivo 91,6-odstotno učinkovito. So pa iranski znanstveniki zahtevali, da politična in ideološka merila ne bi smela igrati nobene vloge pri izbiri cepiv iz tujine.

Rusko cepivo Sputnik V
Rusko cepivo Sputnik V FOTO: AP

Iranski parlament se je minuli mesec zaradi političnih razlogov zavzel za prepoved cepiv proti covidu-19 iz zahodnih držav, zlasti iz ZDA. Iranski minister za zdravje Sajid Namaki je glede tega poudaril, da v zvezi z dobavo cepiv proti covidu-19 ne razmišlja in niti ne deluje politično. Iran naj bi tako po njegovih navedbah poleg ruskih, kitajskih in indijskih cepiv uvozil tudi švedsko-britansko cepivo AstraZeneca.

Iran istočasno razvija lastno cepivo Coviran Barekat. Poleg tega sodeluje s kubanskimi strokovnjaki pri razvoju cepiva Soberana 02. Iransko ministrstvo za zdravje je prejšnji teden kot zelo učinkovito potrdilo doma izdelano cepivo Coviran Barekat, česar pa na mednarodni ravni še niso potrdili. Po napovedih naj bi z doma izdelanim cepivom v Iranu začeli cepiti aprila, poroča Tass.

V Iranu so doslej po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa potrdili več kot 1,4 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 58.000 bolnikov s covidom-19.

ECDC objavil posodobljen epidemiološki seznam držav s temno rdečimi območji

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je objavil posodobljen epidemiološki zemljevid evropskih držav. S temno rdečo barvo, kar pomeni več kot 500 novih okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, so med drugim označene celotna Slovenija, Portugalska, Češka, Latvija in Estonija. ECDC je med temno rdeča območja, ki so bila uradno uvedena ta teden, med drugim uvrstil še večino Španije, skrajni jugovzhod Francije, skrajni vzhod in sever Italije, del Irske, zahod Slovaške, jug Švedske in del Litve.

S temno rdečo barvo, kar pomeni več kot 500 novih okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, je ECDC označil celotno Slovenijo.
S temno rdečo barvo, kar pomeni več kot 500 novih okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, je ECDC označil celotno Slovenijo. FOTO: Dreamstime

V skladu s priporočili EU so nenujna potovanja na ta območja ali z njih močno odsvetovana. Države naj za tiste, ki pripotujejo s teh območij, zahtevajo testiranje na novi koronavirus pred prihodom in obvezno karanteno oziroma samoizolacijo. Pri tem so predvidene nekatere izjeme za prebivalce obmejnih območij in prevoznike.

Večina drugih evropskih držav je medtem označena z rdečo barvo, kar pomeni, da je tam novih potrjenih primerov v 14 dneh 50 ali več na 100.000 prebivalcev, stopnja pozitivnih testov pa štiriodstotna ali višja, ali pa je novih potrjenih primerov več kot 150 na 100.000 prebivalcev. Za ta območja veljajo nekoliko blažja priporočila.

Z oranžno in zeleno barvo je označenih le nekaj regij oziroma držav v Evropi. Zelena, kar pomeni, da so tam odsvetovane omejitve gibanja, sta le sever Norveške in Islandija.

Vodja strokovnjakov WHO: V Vuhanu zelo odkriti pogovori s kitajskimi znanstveniki

Po besedah Bena Embarka so se pogovarjali tudi o teoriji, da naj bi novi koronavirus ušel iz kitajskega laboratorija, ki so ga obiskali v sredo. Ne da bi poimensko navedel določene teorije, je Ben Embarek nekatere od njih označil za iracionalne in dodal, da ne bodo zapravljali časa s preiskovanjem najbolj neverjetnih teorij.

Prihod ekipe WHO v Vuhan.
Prihod ekipe WHO v Vuhan. FOTO: AP

Dodal je, da so lahko te teorije dobra osnova za filmske scenarije ali scenarije za televizijske serije v prihodnjih letih. Poudaril je, da bodo preiskovalci WHO pri svojem delu "sledili znanosti in dejstvom", preden bodo sprejeli kakršnekoli zaključke. "Pogovori so bili zelo odkriti. Razpravljali smo o številnih znanih teorijah in tako dalje ter o tem, kaj je bilo storjenega za njihovo razlago," je po telefonu iz Vuhana, kitajskega mesta, kjer so novi koronavirus prvič zaznali decembra 2019, dejal Ben Embarek, strokovnjak za varno hrano pri WHO. "Če bomo začeli preganjati in loviti duhove, se ne bomo nikamor premaknili," je še dejal Ben Embarek, ki je od leta 2009 dve leti deloval tudi v uradu WHO v Pekingu.

Strokovnjaki WHO naj bi obisk Vuhana končali naslednji teden. Kot je dejal Ben Embarek, to še ne bo privedlo do končne ugotovitve, kako je virus preskočil z živali na ljudi. "Ne bomo dokončno popolnoma razumeli izvora tega virusa, vendar bo to dober prvi korak. To bo zelo trdna in jasna osnova za nadaljevanje," je dejal.

Strokovnjaki WHO so na Kitajsko prispeli sredi januarja. Po koncu obvezne 14-dnevne hotelske karantene minuli teden so doslej obiskali številne kitajske kraje, ki jih povezujejo z izvorom pandemije, vključno s tržnico morske hrane, na kateri so zaznali prve primere bolezni covid-19.

Sredin obisk vuhanskega inštituta za virologijo velja za enega od vrhuncev misije strokovnjakov WHO na Kitajskem. Izvor pandemije naj bi bil po eni od teorij, ki velja za sporno, prav tam. Ob začetku pandemije so se pojavila ugibanja, da bi lahko virus po nesreči ušel iz laboratorija v Vuhanu, čeprav doslej niso našli nobenih dokazov, ki bi podprli to teorijo.

Znanstveniki so v laboratorijih doslej izvedli vrsto raziskav o najnevarnejših boleznih sveta, vključno z različico koronavirusa pri netopirjih, ki je podobna novemu koronavirusu, ki povzroča covid-19. Na svetu se je doslej z novim koronavirusom po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa okužilo skoraj 105 milijonov ljudi, umrlo jih je skoraj 2,3 milijona.

Danska in Norveška starejših od 65 let ne bosta cepili s cepivom AstraZenece

Kot je pojasnila direktorica Norveškega inštituta za javno zdravje Camilla Stoltenberg, tovrstni odločitvi ni botrovalo dejstvo, da cepivo ne bi bilo učinkovito. Razlog je v zelo omejeni dokumentaciji za to starostno skupino. Na novinarski konferenci je Stoltenbergova po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejala, da je pri kliničnih testiranjih cepiva AstraZenece sodelovalo malo oseb, ki so bile starejše od 65 let.

Danske pristojne oblasti so danes prav tako izdale podobno ustrezno priporočilo glede cepljenja starejših s cepivom AstraZenece proti covidu-19. Podobno odločitev so doslej sprejele tudi že Švedska, Finska in Nemčija ter pri tem navedle nezadostne podatke britansko-švedskega podjetja AstraZeneca glede učinkovitosti cepljenja za to starostno skupino. Na Danskem in Norveškem cepijo tudi z ameriško-nemškim cepivom Pfizer/BioNTech in cepivom ameriškega podjetja Moderna. Ti dve cepivi uporabljajo tudi za starejše od 65 let z resnimi zdravstvenimi težavami, še navaja dpa.

Danska in Norveška sta se danes odločili, da s cepivom proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca ne bosta cepili starejših od 65 let.
Danska in Norveška sta se danes odločili, da s cepivom proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca ne bosta cepili starejših od 65 let. FOTO: Shutterstock

Evropska agencija za zdravila (EMA) je minuli teden odobrila cepivo AstraZenece za cepljenje proti covidu-19 v državah EU in pri tem navedla, da zagotavlja dober imunski odziv. Švicarski regulator Swissmedic pa je v sredo sporočil, da podatki, ki jih je za odobritev cepiva proti covidu-19 v Švici predložilo britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, ne zadoščajo za odobritev. Od podjetja je zahtevalo nove študije.

Za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne cepivo AstraZenece ni mRNA-cepivo in ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a ima manjšo učinkovitost od mRNA-cepiv. Aktivna sestavina cepiva AstraZenece je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus SARS-CoV-2 pritrdi na človeške celice.

Avstralija namerava vse prebivalce proti covidu-19 cepiti do oktobra

Zagotovili so si približno 150 milijonov odmerkov cepiva, je danes sporočila vlada. Skupna količina cepiva vključuje 20 milijonov odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, nekaj manj kot 54 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, 51 milijonov odmerkov cepiva Novavaxa in 25,5 milijona odmerkov v okviru mednarodne pobude Covax, je danes sporočil zdravstveni minister Greg Hunt.

Avstralija namerava vse prebivalce proti covidu-19 cepiti do oktobra.
Avstralija namerava vse prebivalce proti covidu-19 cepiti do oktobra. FOTO: AP

Cepljenje bodo konec meseca začeli s cepivom Pfizerja in BioNTecha, ki ga je pristojni regulator kot prvega in edinega doslej konec januarja potrdil za uporabo na avstralskih tleh. Marca naj bi začeli cepiti še s cepivom AstraZenece. Hunt je še dodal, da sta tako Pfizer kot AstraZeneca potrdila, da v tem trenutku dobava cepiv ostaja, kot je bilo predvideno. Zagotovil je še, da bodo cepivo prejeli vsi, ki živijo v Avstraliji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstralija, ki šteje okrog 25 milijonov prebivalcev, je od začetka pandemije potrdila približno 28.500 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je glede na število prebivalcev bistveno manj kot v večini razvitih držav. V celotni državi je doslej umrlo 909 covidnih bolnikov, pri čemer januarja niso zabeležili nobene smrti. Država je v boju proti virusu sprejela zelo strog režim zapiranja, ki ga spremljata okrepljeno testiranje in strogo sledenje stikom okuženih.

Na Slovaškem postopno odpiranje šol in vrtcev

Slovaška bo prihodnji teden ob strogih protikoronskih ukrepih postopoma odprla šole in vrtce, je v sredo napovedala slovaška vlada. Vsi vrtci in šole na Slovaškem so zaradi epidemije covida-19 zaprti od sredine decembra, nekatere šole že od sredine oktobra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V šolske klopi na Slovaškem se bodo kot prvi vrnili učenci prvih štirih razredov osnovnih šol ter dijaki zadnjih razredov nekaterih srednjih šol. Mlajši učenci bodo morali pred vstopom v učilnico predložiti negativni test na okužbo z novim koronavirusom svojih staršev v zadnjem tednu. Starejši šolarji bodo morali predložiti lasten negativni test. Večina slovaških učencev, ki so starejši od deset let, večina med njimi ni bila v šoli od sredine oktobra, se bo še naprej šolala na daljavo.

Na Češkem število okuženih z novim koronavirusom preseglo milijon

Na Češkem je število doslej potrjenih okužb z novim koronavirusom v sredo preseglo milijon, do danes je v pandemiji umrlo skupno že več kot 16.800 bolnikov s covidom-19. Zdravstvene oblasti na Češkem, ki šteje približno 10,7 milijona prebivalcev, so v zadnjih 24 urah potrdile 9567 novih primerov okužbe, izhaja iz podatkov na spletni strani češkega zdravstvenega ministrstva.

Na Češkem, ki je od jeseni med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji covida-19, so že od oktobra v veljavi izredne razmere. Zaprte so šole, gostinski obrati in nenujne trgovine. Tujci lahko od preteklega konca tedna po novem v državo vstopajo le v izjemnih primerih. Epidemiološke razmere so še posebej težke na zahodu države, na območju okrog mesta Karlovy Vary, kjer so oddelki intenzivne nege polni.

Notranji minister Jan Hamaček je napovedal, da bodo pri premeščanju bolnikov v druge dele države pomagali tudi policijski helikopterji. Kakršnokoli sproščanje ukrepov pa po njegovih besedah ni mogoče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
04. 02. 2021 21.58
-1
Zato se je Potrčko preselil gor! Da bi bil prvi v vrsti za cepljenje!
Razumnež
04. 02. 2021 21.48
+1
Hja, morda bodo pa zdaj kakšni kavč poznavalci obrnili ploščo. Kdo ve?
WEF_DOWN
04. 02. 2021 19.35
+2
V Kanadi so že začeli ljudi dajati v taborišča pod policijskim nadzorom. Dobrodošli v "New normal". Gledalcem serije Years and years bo malce bolj jasno kaj mislim.
mr1924
04. 02. 2021 19.17
+1
Kaj se mi smili dobrotnik Potrč!
Gemma 1961
04. 02. 2021 18.26
+11
Ajde kje so marela ,hirajem ,akam ki so mi en mesec nazaj ko sem lepo napisal kaj nas caka rekli da je to znanstvena fantastika
Kazimir Plemeniti
04. 02. 2021 18.15
+14
In bu.tas.to slivenčki so še malo jazaj trdili da je to samo teorija zarote. Sicer pa res da večina niti ne bo nikoli razumela kaj se dogaja.
User1958074
04. 02. 2021 18.14
+9
Digitalno potrdilo o neumnosti.
kasopiha
04. 02. 2021 18.21
-3
Ti si lahko das na glavo kapo iz alufolije, k si tok pameten
Rock8
04. 02. 2021 18.11
+3
Potrčko nov dolg tm,😆
Rock8
04. 02. 2021 18.13
+7
Dobrodošli v nov svet vsemogočne digitalizacije!😝
asdfghjklqwertz
04. 02. 2021 17.50
+2
Vetovni voditelji in farmacije počasi doegajo svoj namen obstoja covida. Počakajte, da še vsaj dva nova in še hujša seva od angleškega odkrijejo ... takrat bomo mogli s potrdilom, privezanim okoli vratu, hoditi naokoli, da nas bodo še vsaj v trgovino spustili.
Alojz69
04. 02. 2021 17.49
+0
@dante to mas tako receno prav...ce pa gremo mal dalje so njihovi lastniki tisti ki so prijavili patent tak kot pri gensko spremenjenih rastlinah😂😂😂 ta je pol huda in to je zakonsko urejeno.
glihavkupstriha
04. 02. 2021 17.49
+15
Evo teorije zarote se uresničujejo Slovenčki.Nikamor se ne bo smelo v prihodnosti brez potrdila o cepljenju.Agenda 20230 v teku.Upor in še enkrat upor nas reši.
User1538643
04. 02. 2021 17.45
+0
Pametni telefon - "conditio sine qva non".
dante
04. 02. 2021 17.44
+7
vsi cepljeni so obsojeni na gensko spremembo, oz mutacijo genov v lastnih telesih
asdfghjklqwertz
04. 02. 2021 17.48
-2
"To pa ni res," bodo rekli rusofili ... "Sputnik je ja najboljše in najbolj zdravo zdravilo na tem planetu!"
Covidus
04. 02. 2021 17.54
+2
Ja in ti si končal sploh kak razred osnovne šole?
User1538643
04. 02. 2021 17.44
+6
"Vlada v Köbenhavnu si ga je zamislila kot dodaten potni list, ki naj bi ga imel posameznik shranjenega na pametnem telefonu." - danes na telefonu, jutri na nano chipu.
User1538643
04. 02. 2021 17.42
+7
"Ob tem so danes v Stockholmu opozorili, da bi lahko tovrstna potrdila v prihodnosti zahtevali številne države ob vstopu v državo ter organizatorji kulturnih in športnih prireditev." - in marsikje drugje. Orwell prihaja.
abmam
04. 02. 2021 17.40
+8
Potrč, nasrkal si ga.
Covidus
04. 02. 2021 17.33
-5
Komaj čakam na komentarje anticepilcev, a Potrča bodo tudi cepili?, hahaha
Uporabnik1046796
04. 02. 2021 17.43
+4
Raje si prebiraj komentarje vseh, ki komaj čakajo, da jim zapičijo iglo v roko! 🤦🏽‍♂️🐑😂
Tomy Bananas
04. 02. 2021 17.32
-2
Torej če sklepam smo mi dobili manj cepiva kot Linheštajn. Najmanj v europi,več ga je dobili nerazvit in mentalno pohabljen Izrael
abmam
04. 02. 2021 17.38
+3
asdfghjklqwertz
04. 02. 2021 17.52
-3
Ni vam pomoči ... tako izrael, kot iran sta zelo gnili državi. Zagovorniki američanov in rusov se s tem ne bodo strinjali. No, če ne drugo, so pa v iranu vsaj priznali, da so sestrelili potniško letalo, med tem, ko priznanje pri rusih še vedno čakamo ...
Covidus
04. 02. 2021 17.55
-2
Izraelci hinavci bogati so preko vrste vso cepivo pokupili, sranota
Alojz69
04. 02. 2021 17.29
+0
@Generacija56 zelo lepo besedo si uporabil PROSTOVOLJNO.
Synchro
04. 02. 2021 17.24
+6
Sramota! Postali so že druga Kitajska, kjer narod nima več pravice odločat o ničemer. Žalostno.