Tujina

Edina avstralska novinarja po zaslišanju zapustila Kitajsko

Peking/Canberra, 08. 09. 2020 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
10

Odnosi med Avstralijo in Kitajsko so se še zaostrili po tem, ko so kitajske oblasti zaslišale dva avstralska novinarja v povezavi z "nacionalno varnostjo". Ker sta se bala zaslišanja in aretacije, sta se novinarja zatekla na najbližji avstralski diplomatski misiji in nato ob spremstvu avstralskih diplomatov z letalom zapustila Šanghaj. Avstralija je sicer eden najbolj glasnih kritikov odziva kitajskih oblasti na izbruh novega koronavirusa.

Avstralska javna radiotelevizija ABC in časnik Australian Financial Review sta sporočila, da sta se trenutno edina avstralska novinarja na Kitajskem vrnila v Avstralijo zaradi izrednega diplomatskega dogodka. Pred odhodom iz države so namreč kitajske oblasti zaslišale pekinškega dopisnika ABC Billa Birtlesa in šanghajskega dopisnika časnika Australian Financial Review Michaela Smitha

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avstralski diplomati so vodstvu televizije ABC minuli teden svetovali, naj Birtles čim prej zapusti Kitajsko. Delodajalec mu je nato rezerviral letalsko karto in bi moral Peking zapustiti v četrtek. Toda kitajske oblasti so ga prehitele in sedem policistov se je v sredo sredi noči pojavilo v njegovem stanovanju, kjer je imel poslovilni večer s svojimi prijatelji. Policisti so Birtlesu prepovedali, da zapusti državo in mu sporočili, da ga bodo zaslišali v povezavi z nacionalno varnostjo. 

Birtles je o policijskem obisku takoj obvestil avstralski konzulat, ki mu je ponudil zatočišče na veleposlaništvu v Pekingu. Tam je nato bival naslednje štiri dni. Ker so kitajske oblasti zahtevale, da ga zaslišijo, je pristal, ob pogoju, da umaknejo prepoved odhoda iz države. Ob prisotnosti avstralskega veleposlanika so ga nato v nedeljo tudi zaslišali, vendar pa ga niso spraševali nič o njegovem novinarskem delu na Kitajskem.

Podobno se je zgodilo tudi v primeru šanghajskega dopisnika Smitha, ki pa se je zatekel v avstralski konzulat v Šanghaju. Kitajske oblasti so ga tam zaslišale v ponedeljek, po zaslišanju pa je nato odletel v Sydney skupaj z Birtlesom. 

Birtles je po pristanku dejal, da je bila izkušnja kot vihar in dejal, da je razočaran, da je moral državo zapustiti na tak način. "Sem si pa oddahnil, ker sem nazaj v državi, kjer resnično velja vladavina prava," je dejal ob prihodu v domovino. 

Uredniki časnika Australian Financial Review so vztrajali, da sta avstralska novinarja zgolj opravljala svoje običajno delo. Incident so opisali kot obžalovanja vrednega.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes potrdilo, da so novinarja preiskovali. Niso pa navedli, v okviru katerega primera. "Dokler tuji novinarji spoštujejo zakone (...) se jim ni treba ničesar bati," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžian.

Avstralija med vodilnimi, ki poziva k preiskavi izvora novega koronavirusa

Nekdanji avstralski analitik za področje obveščevalnih dejavnosti James Curran je ocenil, da je ta incident nov hud udarec za odnose med Canberro in Pekingom, ki se hitro zaostrujejo.

Odnosi med državama so se v zadnjih letih, še posebej pa v zadnjih mesecih močno zaostrili. Avstralija je vodilna med državami, ki pozivajo k preiskavi izvora novega koronavirusa, ki se je prvič pojavil v kitajskem Wuhanu. Odnosi so zaostreni tudi na področju trgovine med državama in glede prodemokratičnega gibanja v Hongkongu.

Birtles in Smith sta sicer zadnja v vrsti tujih novinarjev, ki so jih kitajske oblasti pridržale ali pa so morali zapustiti državo. Več ameriškim novinarjem so odvzeli vizume, tako da so morali zapustiti Kitajsko.

Aretirali tudi voditeljico kitajske televizije

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes potrdilo tudi aretacijo televizijske voditeljice kitajske državne televizije CGTN Čeng Lei, ki ima avstralsko državljanstvo. "Pristojne službe so nedavno proti avstralski državljanki Čeng Lei, ki je osumljena kriminalnih dejavnosti, ki ogrožajo nacionalno varnost, sprejele zakonite ukrepe," je povedal Džao.

Na Kitajskem rojena novinarka, ki je za televizijo v angleškem jeziku delala od leta 2012, je v priporu od 14. avgusta. Njeno biografijo in oddaje so po aretaciji umaknili s spletne strani televizije. "Preiskava primera v skladu z zakonodajo še poteka," je povedal Zao. Dodal je, da ima voditeljica zagotovljene vse pravice in pravno zaščito.

V preteklosti so sicer več ameriškim novinarjem odvzeli vizume, tako da so morali zapustiti Kitajsko. Klub tujih dopisnikov na Kitajskem pa je v ponedeljek opozoril, da kitajsko zunanje ministrstvo dopisnikom, ki delajo za ameriške medije, ni obnovilo novinarskih akreditacij. Na ministrstvu so navedli, da prošnje za podaljšanje akreditacij obravnavajo, kar pa na poročanje in življenje dopisnikov na Kitajskem "nikakor ne bo vplivalo".

Tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Morgan Ortagus je glede tega dejala, da Kitajska "grozi, nadleguje in izganja ameriške in druge tuje novinarje".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sokril
08. 09. 2020 19.40
+2
Zakaj se novinarja ne spravita na domačo avstralsko vlado? Kriza z pomanjkanjem premoga v Avstraliji, ki je nato namenjen za izvoz na Kitajsko. Kriza z pomanjkanjem zemeljskega plina v Avstraliji (fracking), ki je nato namenjen na Kitajsko. Vse to pa pušča hude ekološke probleme v Avstraliji. Kje so novinarji v teh primerih? Mogoče malo zgodovine, ko so Avstralci po navodilih z Indonezijci zadržali potovanje predstavnika zahodne Papue nove Gvineje na srečanje UN, kjer bi ta del otoka postal neodvisen. Sedaj pa nasilna islamizacija plemen in plenjenje naravnih bogastev otoka s strani Džakarte. Je za to umazano igro kdo odgovarjal?
Kimberley Echo
08. 09. 2020 20.24
+1
In enako umazano igro se gredo z Vzhodnim Timorjem. Tam ima glavno besedo Avstralija, čeprav je treba priznati, da imajo zelo sposobnega predsednika, ki stvari počasi postavlja na svoje mesto. So pa tam Avstralci pod okriljem OZN povzročili mnogo gorja, zločinov za katere očitno ne bodo odgovarjali. Papua Nova Gvineja (PNG) je povsem pod vplivom AU, zato državljanska vojna, ki tam (vzhodni otoki) traja že nekaj desetletij ne pojenja. AU pa PNG izkorišča predvsem pri izkopih zlata in bakra. Dežela je cela ena sama korupcija. Edini morda zares varen kraj je letališče v Port Moresbyu, če si navaden turist. Ostalo pa sreča in "bog ti pomagaj".
borjac
08. 09. 2020 15.53
+3
Avstralija je podpornik demokracije po svetu, kritično obravnavajo Kitajsko in še koga, kaj pa sami sebe, pred svojim pragom so sploh kaj počistili, tudi oni so imeli Aparthaid, Aborigine so obravnavali slabše od živali, odvzemali so jim otroke in jih pošiljali v nekakšne cerkvene izobraževalne zavode, tam so bili neusmiljeno prepuščeni na voljo pedofilom iz cerkvenih vrst, in tudi iz "učiteljskih" vrst, ženske so imeli na plantažah za delovne in seksualne sužnje, novorojenčke iz teh posilstev so pobili ali pa jih poslali v te že prej omenjene zavode, lastno kri, volilno pravico so dobili šele leta 1967, Avstralci so pogojevali priseljevanje v njihovo deželo z barvo kože , če nisi bil belec niso izdajali dovoljenj za naselitev. Aborigini umirajo 11 let pred ostalimi Avstralci zaradi trpljenja, ki ga morajo prestajati, še danes so Aborigini daleč, zelo daleč od enakopravnosti, tako da naj veliki Avstralski demokrati počistijo svoje sranje in šele potem naj se vtikajo v druge države, tista dva novinarja sta sicer dobro in pošteno poročala iz Kitajske, vendar pa nista sposobna enako poročati iz svoje domovine Avstralije, to je dosti, dosti težje. To kar sem napisal je vse dokumentirano, tudi na RTV Slo se te dni vrti dokumentarec o Avstraliji, ki je zelo resnicoljuben, na žalost je vse napisano resnično.
nikhrast
08. 09. 2020 16.27
-5
Kje pa ni isti problem, tudi v Sloveniji, heroji stoletje nazaj, zdaj pa lopovi in kriminalci. Koliko milijard je že šlo za staroselce v Avstraliji, Kanadi, Ameriki...
Kimberley Echo
08. 09. 2020 20.07
Lahko to Hrast malo širše objasnite? Vaš odgovor je nekako nerazumljiv.
borjac
08. 09. 2020 20.42
Precej manj kot sojih novo naseljeni tem staroselcem pokradli.
Milan Oni?
08. 09. 2020 10.07
+2
Kar se Sars Kovida 19 tiče, bi bilo vsaj moralno, hkrati pa bi bilo konec zarot o tem virusu, da Kitajska, dovoli in iskreno sodeluje v mednarodni preiskavi, ali raziskavi, kakor koli! Stvari, pa je vsekakor potrebno, priti do dna! Razlogov zato, je vsekakor veliko!
Generacija56
08. 09. 2020 09.37
-4
Avstralije je tudi ena od največjih podpornikov ameriškega terorizma... Zadržuje jo le velika odvisnost od Kitajskega uvoza... Seveda pa na medijskem področju nadoknadi vse, zato izgon propagandistov ni presenečenje. Potrebno si je na kakšnem drugem mediju prebrati, kaj vse počnejo Kitajcem...
Kimberley Echo
08. 09. 2020 10.14
+7
Res je. Za Avstralijo bi težko rekli za zadnjih nekaj mesecev, da so pravna država. Še posebej, ker so sprejeli zakon, ki ga zdaj želi uvesti tudi slovenska vlada, to je "obisk" policistov kadarkoli v privatna stanovanja brez naloga sodišča. Je pa AU močno odvisna od svojega izvoza na Kitajsko. Izvozijo namreč ogromno premoga in železove rude. Če se to ustavi, bo ogromno ljudi brez dela. Kitajska pa z lahkoto najde trg drugje. In kot ste rekel, treba je pogledati tudi kak drug medij, da ugotovite kaj delajo Američani Kitajcem.
Pan1
08. 09. 2020 10.45
-3