Tujina

Priznanje jedrske energije za zeleno: Avstrija grozi s tožbo, nasprotujejo tudi Nemci

Dunaj, 02. 01. 2022 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
361

Nemčija in Avstrija sta se kritično odzvali na predlog Evropske komisije, da bi pridobivanje energije v jedrskih elektrarnah in z zemeljskim plinom pod določenimi pogoji označili kot zeleno dejavnost oz. trajnostno naložbo. Nasprotovanje predlogu so izrazile tudi nekatere okoljevarstvene organizacije.

Avstrija je zagrozila s tožbo, če bo Evropska komisija uveljavila predlog. "Če se bo te načrte uveljavilo v takšni obliki, bomo tožili," je v soboto tvitnila avstrijska ministrica za varovanje okolja Leonore Gewessler. Opozorila je, da je tovrstno pridobivanje energije nevarno in škodljivo za okolje.

Podobno so kritični v Nemčiji, kjer nameravajo do konca letošnjega leta ugasniti vse še obstoječe jedrske elektrarne. Nemški minister za gospodarstvo in podnebno politiko Robert Habeck je v soboto ocenil, da predlagana taksonomija pomeni razvodenitev trajnosti. "Ne vidimo podpore novim predlogom," je dodal.

Nemška ministrica za okolje Steffi Lemke pa je bila bolj ostra v svoji kritiki. "Menim, da je popolnoma narobe, da namerava Evropska komisija vključiti jedrsko energijo v taksonomijo EU za trajnostne gospodarske aktivnosti," je povedala za medijsko skupino Funke.

Prepričana je, da bi jedrska energija lahko vodila v uničujoče okoljske katastrofe, za seboj pa pustila velike količine nevarnih radioaktivnih odpadkov. Ravno zaradi tega pa po njenem mnenju to ne more biti trajnostno.

V Italiji pa je Matteo Salvini vodja desne Lige, ki je del vladne koalicije, pozdravil predlog komisije in predlagal referendum o vrnitvi k jedrski energiji. "Liga je pripravljena zbirati podpore za referendum, ki bo našo državo vodil v prihodnost in energetsko neodvisnost, ki bo varna in čista," je tvitnil danes.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: Miro Majcen

Druge stranke, med njimi Gibanje pet zvezd, jedrsko energijo zavračajo. Italijo jo je ukinila v poznih 80. letih preteklega stoletja, po jedrski nesreči v Černobilu. Na referendumu leta 2011 so Italijani zavrnili vrnitev jedrske energije.

Kritiko predlogov so medtem izrazili še pri okoljski organizaciji Greenpeace in Svetovnem skladu za naravo (WWF). "Podjetja, ki onesnažujejo, bodo srečna, da bodo imela potrdilo EU za privabljanje denarja in da še naprej uničujejo planet z uporabo fosilnega plina in proizvajanjem radioaktivnih odpadkov. Promoviranje teh strupenih in dragih oblik energije za prihajajoča desetletja je prava grožnjo evropski energetski tranziciji," je dejala programska vodja Greenpeace EU Magda Stoczkiewicz.

Matthias Kopp iz WWF Nemčija pa je posvaril, da so iz posvetovanj pred oblikovanjem predloga izključili več kritičnih glasov. S predlogom pa Evropska komisija ogroža svoj Zeleni dogovor, je dodal.

Več držav, med njimi Francija in Poljska, že dlje zagovarja, da je treba jedrsko energijo vključiti v taksonomijo, saj da gre za ključno nizkoogljično tehnologijo, ki bo omogočila energetsko varnost v času tranzicije EU v obnovljive vire energije.

Evropska komisija je v petek v osnutku predloga označila pridobivanje energije v jedrskih elektrarnah in z zemeljskim plinom pod določenimi pogoji kot zeleno dejavnost oz. trajnostno naložbo. Gre za oznako v okviru dolgo pričakovanega skupnega evropskega sistema klasifikacije, ki naj bi spodbudil naložbe v trajnostno rast in doseganje podnebne nevtralnosti.

EU je politični dogovor o vzpostavitvi tega sistema oziroma taksonomije, s katero želi spodbuditi zasebne naložbe v trajnostno rast ter prispevati k podnebno nevtralnemu gospodarstvu in doseganju drugih okoljskih ciljev, dosegla že konec leta 2019. Po prvotnih načrtih naj bi bil vzpostavljen v letih 2020 in 2021, a so se stvari zavlekle.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazpatipažidanamarela
05. 02. 2022 08.28
Najboljše, da okoljevarstveniki že sedaj dajo izklopit elektriko po hišah in stanovanjih, da nas bodo naučili kako se živi brez nje, ko bodo električni mrki. Dejstvo je, da so vsi načini pridobivanja elektrike sporni. Najbolj sporen pa je način, da ima vsako gospodinjstvo svojo elektrarno, ker to pomeni veliko škodo okolju zaradi pridobivanja rud za izdelavo ogromnega števila izdelkov in kasneje odpad, ki ostane, ko izdelki dotrajajo. To se pravi dvojno onesnaževanje narave. Sicer pa bi lahko država namensko razpisovala nagrade za nove, inovativne načine pridobivanja elektrike ali sofinancirala projekte iz tega naslova. V Sloveniji imamo veliko izumiteljev.
pjor69
03. 01. 2022 19.10
+2
Če vsi kupimo električna vozila in jih gremo polnit bo omrežje preobremenjeno in se bo izklopil oziroma padel bo sistem in bomo v temi drug problem kam z akumolatorji ko bodo iztrošeni še večja onesnaženost
brabusednet
03. 01. 2022 09.36
+2
Pri nas se tako vsemu nasprotuje tudi kmetijstvu.Najbolje vse uvažat in ne mislit na kako sporen način se drugot pridobiva energija in hrana.Primer pri nas jih moti neki hrup od veternih elektrarn.Ko pa imajo doma tisto toplotno črpalko zunaj pod oknom,ki so tudi hrupne jih pa ne moti.Najbolje v kameno dobo pa boste srečni okoljevarstveniki na papirju.Koliko smeti proizvedete in elektronskega odpada vas ne skrbi.
slohren
03. 01. 2022 11.37
+2
Veterane elektrarne se ne gradijo tako, da jo postaviš v neko vas in kasiraš elektriko. Koliko vem se po svetu gradijo vetrnice na tak način, da je občina ali krajevna skupnost, dežela, udeležena pri določenem procentu dobička, a
slohren
03. 01. 2022 11.42
+4
Če mi pride nekdo v vas postavit vetrnico, kr tak tule bomo postavili, je ne boste, mam športne polže posebno vrsto, kobilice ki visoko skačejo, in debele vrane ki hitro letajo, ne moremo postavit, če pa bo 25% PROFITA ŠLO V KRAJEVNO SKUPNOST ALI OBČINO, se pa lahko zmenimo.
Space Voyager
03. 01. 2022 14.30
+0
Slohren, se popolnoma strinjam. Me prav zanima, kako (če sploh) se to ureja.
Eruj?ek
03. 01. 2022 09.36
+5
Pa poglejmo, saj moje razmišljanje je tako, čiste ali zelene energije ni!! Vse kar se naredi je vpliv v okolje, hidroelektrarne, veterne tudi sončne celice, samo poglejmo si razgradnjo celic!! Električni avtomobili, drži da so brez izpustov, ampak energija ki jo trošijo je pa iz termo, hidro, jedrske ali druge proizvidnje energije, največji problem pa so njihove baterije za razgradnjo!! Ogromni onesnaževalci so kmetje, saj nas in zemljo zastrupljajo z pretiravanjem umetnih gnojil, pesticidiv, insekticidov, herbicidov, vendar se gre za masovno pridelavo hrane, za preživetje človeštva!! Vsa ta tehnologija, napredek in pa enormno število ljudi na tej zemeljski oblji, hlastanje po bogastvu nas bo sama mati narava prizemljila na razne načine, ki se že kažejo z podnebnimi spremembami!!
Nimasmisla
03. 01. 2022 09.27
+2
Ma ti jodlarji bi radi drago elektriko slo prodajali
brabusednet
03. 01. 2022 09.26
+4
Avstrijci imajo kar nekaj elektrarn na reki Muri pri nas bi to bil pa ogromen okoljevastveni spor.To okoljevarstvo zna pripeljat do razpada EU.Kje naj Poljaki dobijo elektriko,če ugasnejo termoelektrarne.
Boombaar
03. 01. 2022 09.10
+11
Nemčija bi rada da slovenci z 300€ penzije plačujemo 150€ elektrike, zato da se bodo bolje počutili o svojih slabih naložbah
Aijn Prenn
03. 01. 2022 09.19
+2
Nemci se glede svojih naložb niso še nikoli kaj posebej slabo počutili. Edino Dolfe je vlagal malo preveč širokopotezno, vsi ostali pa zmerno in razumno.
slohren
03. 01. 2022 09.08
+2
Bi bilo zanimivo če bi enkrat novinarji primerjali in predstavili koliko kaj stane pri nas in koliko v Avstriji. Na pamet bom napisal ne spomnim se točno, ko so se pri nas hvalili o he brežice 47MW, 520 miljonov, Avstrijci istočasno črpal a hidroelektrarna 2x450MW je 900Mw za isto oziroma podobno ceno, zaj pa računaj kdo bo imel poceni elektriko?
MUNGATUMBA
03. 01. 2022 09.19
-1
MI- tako nam bodo dopovedovali in prikazovali
dartford
03. 01. 2022 09.07
+6
Kako se nam Kitajci smejejo, joj. EU sama sebi koplje grob. Najboljš bi blo, da vržemo Pakistan (beri: Nemčijo) ven iz EU.
Aijn Prenn
03. 01. 2022 09.17
+0
Pakistan daje delo in plačo cca 70% bananistancem.
Aijn Prenn
03. 01. 2022 08.59
+6
Tisti, ki se čudite nemški politiki glede nukleark, si vzemite nekaj let časa, pa boste videli kako znajo germani vsako stvar obrniti v svoj prid.
Space Voyager
03. 01. 2022 08.58
+2
Na YT kanalu Kurzgesagt (ki ga toplo priporočam vsem) je dober članek na temo potrebnosti ali nepotrebnosti jedrske energije. Poiščite pod naslovom "Do we Need Nuclear Energy to Stop Climate Change?".
modelx
03. 01. 2022 08.57
+1
blagor njim, bodo prdeli in se greli.
Banion
03. 01. 2022 08.49
+10
Avstrijci si gredo neko čistunsko politiko, imamjo veliko rek, uničili so porečje Mure in tudi drugod so vidne posledice zajezitev. To pa je zeleno, za njih mogoče, v resnici je to tudi grob poseg v naravo
Aijn Prenn
03. 01. 2022 08.58
+5
Načeloma je to zelo sprejemljiv poseg v naravo, če ga primerjaš s Fukušimo. Sicer pa zagovarjam jedrsko energijo.
nalijmo si čistega vina
03. 01. 2022 08.59
+8
Pravilno banion . Od česa bodo Nemci gnali industrijo ? So čisti kot Švedi , ki imajo proizvodnjo v Indiji . Koliko pitne vode so jim uničili , kljub temu , da so že tako revni z preskrbo . . .
DEEP
03. 01. 2022 09.29
+2
Banion-takšni hud poseg vu naravo je tudi vu Posavjo , ni treba hodit čez mejo!!
MladInPerspektiven
03. 01. 2022 08.22
-5
Morali bi doreči kaj pomeni ZELENA. Za mene osebno, da je vpliv na "ČLOVEKA" minimalen. in tako počasi doreči kaj in kako. Ne more nekaj, kar lahko ustvari katastrofe in lahko UNIČI življenje za nekaj stoletij biti zeleno... ne gre.
Space Voyager
03. 01. 2022 09.00
+3
Premog in ostala fosilna goriva so z onesnaževanjem pobila mnogo več življenj, kot jedrska energija. Jedrske nesreče so bolj odmevne, onesnaženje pa ubija počasi. Ko pa dodamo še segrevanje planeta, pa Černobil izgleda kot mala malica.
2fast4
02. 01. 2022 21.59
+15
Nevladnim organizacijam je potrebno ukinit prispevke iz državne blagajne...
ni_mi_vse_eno
02. 01. 2022 21.56
+16
Primerjaj ceno KWh Nemčije in Francije. Le zakaj ima Francija cenejše in to občutno?
Žiga Habjan 1
03. 01. 2022 08.24
+10
Nemčija ima najdražjo elektriko na svetu - dražja kot na havajih.
ni_mi_vse_eno
02. 01. 2022 21.55
+20
Francija se ne pritožuje, problem ima samo Nemčija, ker je vlagala v vetrnice
jazpatipažidanamarela
02. 01. 2022 21.46
+4
Kaj je boljše, en vir energije ali na tisoče virov energije? Že če se pogleda z vidika porabe materiala, je jasno kaj je boljše. Izkopi, ki so potrebni za pridobivanje kovin in drugih elementov pomenijo hud poseg na in v zemljo. Potem, ko dotraja izdelek izdelan iz teh elementov, pa je problem sama reciklaža.
Fallout boy
02. 01. 2022 21.44
+12
Prihodnost je v jedrski tehnologiji. Samo pod pogojem totalne varnostne zaščite reaktorja in gradnja na varnih seizmoloških tleh. Najbolj čista energija...
Stauffenberg
03. 01. 2022 08.02
+1
100% varnosti pri jederski elektrarni ni. Kaj tebi to ni jasno?
MUNGATUMBA
03. 01. 2022 09.20
+0
slovenc59
02. 01. 2022 21.38
+8
Če je za kitajca pa amerikanca pa še za koga premog zelen, oziroma se jim fučka kake barve je energija, ki pride z kurjenjem le tega, bo mogoče tudi nam jedrska postala zelena opcija.!! Podpiram !!
slovenc59
02. 01. 2022 21.39
+7
Sicer pa če Musk vozi bogataške riti v vesolje, pa naj začne še uran ......
MUNGATUMBA
03. 01. 2022 09.21
-2
Pa kuga bote še v vesolje pelal.. Jok brate- odpade