Tujina

EK: Pravilo vladavine prava je primerno. Poljska in Madžarska: Vsiljujete nam mnenje večine

Bruselj, 25. 11. 2020 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
847

Nov dan, na bruseljskem parketu pa vse po starem. V evropskih ustanovah se namreč še naprej ukvarjajo s tem, kako presekati blokado svežnja za okrevanje EU po pandemiji – če Poljska in Madžarska ne želita sprejeti, da so sredstva vezana na spoštovanje enega od temeljev EU – vladavine prava.

Ursula von der Leyen se ne strinja z argumenti Madžarske in Poljske.
Ursula von der Leyen se ne strinja z argumenti Madžarske in Poljske. FOTO: AP

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v današnjem govoru v Evropskem parlamentu zelo odločno nastopila proti pomislekom Madžarske in Poljske, ki blokirata nujno potrebna evropska sredstva. 

Dejala je, da je kriterij spoštovanja vladavine prava "primeren, sorazmeren in nujen". "In težko si je predstavljati, da bi takšnemu kriteriju kdor koli ugovarjal," je dodala. 

Pa seveda mu. Poljska in Madžarska, ki se z Brusljem zaradi različnih političnih pogledov redno zapletata v besedne spore, sta namreč prepričani, da je mehanizem namenjen kaznovanju prav takšnih držav, kot sta Poljska in Madžarska. 

Vladi obeh držav se sicer vidita kot branika evropskih vrednot pred napadom "levičarske ideologije", medtem ko v Bruslju menijo, da tamkajšnji politiki z avtokratskimi težnjami želijo sistem postaviti tako, da bodo lahko omejevali svoboščine in si privoščili korupcijo ter druge načine delovanja, ki niso v skladu s temeljnimi vrednotami EU. 

Von der Leynova je jasno dejala, naj Madžarska in Poljska, če menita, da je uvedba kriterija nezakonita, pravico poiščeta na sodišču Evropske unije – namesto da zadržujeta izplačila evropskih sredstev, s tem pa v neprijeten položaj postavljata celotno povezavo. 

"Obstaja kraj, kjer se lahko razčistijo zakonodajna nestrinjanja. Tega ni treba početi na račun milijonov Evropejcev, ki nujno potrebujejo pomoč," je še dejala prva dama EK. 

Debata je bila sicer precej pestra. Evropski poslanci večinoma vztrajajo pri mehanizmu vladavine prava. Vodja liberalcev Dacian Ciolos je dejal, da je "Evropa postala talka dveh nekdanjih komunističnih držav" .

Tudi slovenska evroposlanka Tanja Fajon je ravnanje obeh držav ocenila kot neodgovorno. "Unija ne potrebuje solističnih izpadov in nekih lažnih odrešenikov, kot je slovenski premier Janez Janša," je dejala ter pozvala k jasnemu signalu ljudem, da je Unija sposobna okrevati. 

Da akcije Madžarske in Poljske ne podpirajo, je spet poudaril vodja skupine poslancev EPP, torej politične družine, ki ji pripada tudi Viktor Orban. "Zdaj ni čas za strankarske spore in nacionalne egoizme, saj moramo ukrepati," je dejal Manfred Weber.

Na drugi strani pa je Poljakinja Beata Szydlo prepričana, da spoštovanje vladavine prava ne more biti pogoj za izplačila. "Ne morete manjšini vsiljevati mnenja večine," se je obregnila ob idejo in dejala, da ima vseh 27 članic povezave svoje občutljive točke in interese.

Vpletene strani tako še naprej ostajajo vsaka na svojem bregu, analitiki pa menijo, da je EU pred zelo velikim izzivom. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (847)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boskica
26. 11. 2020 18.21
+1
Ja bojte se Organa.Kaka bedarija. Boljše da EU razpade.Tako nima smisla več vztrajati.
Saloreich
26. 11. 2020 10.57
+2
Nikamor več ne pelje ta (ne)kulturno marksistična EU tvorba. Smo pa bili najbolj neumni sami in tako v vsej vzhodni Evropi. Vsi nasedli tisti najbolj populistični propagandi češ kako je doma vse slabo in nič ne znamo delat in samo nemško je dobro! Tako pa smo s časom postali ekonomski talci velike Nemčije.
primorec2
25. 11. 2020 20.51
+4
V Sloveniji želimo prikazati, da EU v dogovor o proračunu 2012-2026 vstavlja "kukavičja" jajca v obliki spoštovanja vladavine prava? V tem dogovoru ne gre samo za pomoč v posledicah epidemije, ampak smernic proračuna. To ni nobeno "kukavičje" jajce, ampak normalen objektiven in sprejemljiv predlog. Madžarska in Poljska sta med največjimi neto dobitniki EU sredstev. Kaj pomeni "vladavina prava" na Madžarskem lahko sami vidimo, pa malo reprizo tudi pri nas doma. O "kukavičjih" jajcih pa mi nimamo kaj govoriti. Kaj vse jev PKP, kar niti približno ne spada v to področje. 25 članic je za "vladavino prava" dve pa ne. Za kaj so protesti na Poljskem? Pod nobenim pogojem splav? Koti "kiklar" kroji usodo, si lahko le ministrant ali mežnar.
srebrnibreg
25. 11. 2020 20.54
+6
Zadnjič je maršal twito Bergantu povedal, da Madžarska ima marsikaj dobrega nekaj pa tudi ne. Potem ga Bergant vpraša kaj ima dobrega pa twito pravi: ne vem...
franceprešeren8
25. 11. 2020 20.45
+0
najbolj mi je smešno, ko slišim s strani stricev sponzorirane domače politike pridigati o vladavini prava...kar na enkrat jim.pride prav...tako prozorno , a žal dovolj , da čreda verjame...
franceprešeren8
25. 11. 2020 20.36
-1
kakršnokoli pogojevanje, ko gre za pomoč pri okrevanju, je nesprejemljivo...še.posebej ker je lahko skrajno manipulativno...pomoč enako vsem, napake, ki jih delajo voditelji pa na sodišče...zdaj nam že kar mediji sodijo z dragimi sponzoriranimi mnenji, halo...
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.47
+0
Pomoč vsem enako ampak niso vsi enako plačevali v ta sklad... hmm za razmislit🤔
Berenika
25. 11. 2020 20.27
+3
Svečkar Castrum "da gospa Fajon vstane v EU Parlamentu in blati, ponižuje in žali predsednika vlade Slovenije, torej lastnega predsednika, to je nepopisna sramota!" :)) Glavni temelji, da sploh EU obstaja, so ravno na spoštovanju vladavine prava, sicer skupnost kot taka sploh ne bi obstajala. Če bi vsakdo (posamične države) vsiljeval svojo vladavino prava, ravno tako skupnost ne bi mogla obstajati, ker pač ne bi imeli nič skupnega. Obča, partikularna nujnost eksistence skupnosti apriorno mora temeljiti na enakih načelih: vladavini prava, njenemu spoštovanju in vzdrževanju. Sicer lahko skupnost zapre hišo in gre domov. To je osnovna logika. Maršal Twito pa ni predsednik ge. Fajonove, kakor tudi moj ne, saj vemo s kakšnimi kupčijami je prišel na oblast. In ravno to je nepopisna sramota, da Maršal "blati, ponižuje in žali" ostale državljane, katerih večina podpira vladavino prava. Če bi bil Janša pravi moški, bi odstopil, predlagal volitve, tako si bo pa raje roko odsekal, kakor pa storil nekaj takšnega.
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.33
+5
Svečkar Castrum je tudi trdil ne dolgo nazaj da na spletni strani od politica ni nobenega članka ali pa zapisa z naslovom "marshall twitto writes a letter" dokler ga ni našel. Potem ko se je osramotil je še kar vztrajal in trdil da to no članek čeprav je bil😂😂😂 deli svečkarji so pripravljeni lagati do smrti če je treba, samo da se bodo bolje počutili
Bavci11
25. 11. 2020 20.37
-4
Sveckar je kr pravilno napisal. Ko bo Tujfunko pol tolk skrbelo za ostarele Slovence kot jo skrbi za ilegalne social turiste pol se pa lahk dalje menimo.
franceprešeren8
25. 11. 2020 20.39
-2
takole lahko zapiše samo slepoprepričan ali interesno vezan...nisi pomislil koliko škode naredi Fajka ugledu Slovenije...zakaj misliš, da so tam same ovce ki FDVjevki verjamejo...
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.43
+2
Too bavči ti kar kvasi neumnosti naprej mogoče ti sds dajo še božični dodatek na tvoje tipkanje bedarij
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.46
+2
Slepoprepricani Fajonka ni edina fdv-jevka ki škoduje slovenskem ugledu v evropi... meni se zdi da sta oba ta fdv-jevca enako škodljiva in bi odstranil oba. Ampak starejši imajo prednost...
srebrnibreg
25. 11. 2020 20.48
+5
Svobodni- stonickni svečkarski Bavči ščiti svojega koruptivca in lažnivca enkrat pod vse mogočimi nicki kot so marela, rdeči kip, šmarski traktorist, dr srebrni, chavez 2 in še pa še. Plačanec sds sekte na kratko.
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.51
+2
Vem vem, ampak zanimivo je pisati. Mogoče se pa ta žalostni osebek, na drugi strani ekrana teh profilov, odzove. Revežu ponudim pogovor in pomoč če si jo želi.
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.53
+2
Nikoli ni prepozno stopiti na pravo stran. Potrebno je samo narediti prvi korak
Berenika
25. 11. 2020 20.55
+2
Svobodni, "blati, ponižuje in žali" so zame pojmi, ki imajo v ozadju, v temeljih in povsod v sebi nabuhlo čustvenost, ta vsekakor ni kaj veliko všteta v racionalne pogovore, še manj pa v politični diskurz, prej so posledica lastne travmatične užaljenosti in njenih učinkov. Vse skupaj je nek dolgočasen populizem, v katerem lahko sodelujejo tudi takšni travmatično označeni. Osramočenost je nek travmatizem, ki noče biti zbrisan in ki vztraja pri svojem jokajočem počutju, sicer ga sploh ne bi bilo. Sledi le to, da se travmatizem nekam obesi, določi lastnega krivca, ki ga s krivdo vzdržuje, ki je dejansko pogoj njegove eksistence. Torej, najboljša poteza tega je ta, ko se stvar najde. :)
-BZ-
25. 11. 2020 20.23
-6
še najbolje za nas, Slovenijo, bi bilo da to neenotno nestabilno umetno tvorbo, ki ji pravimo EU, po več kot 16.-ih letih tudi zapustimo in že enkrat vsi skupaj - odrastemo. Za samostojno Slovenijo smo se borili, ampak odkar smo v EU in del sSchengena in Evrobmočja, je samo sranje.
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.30
+4
Borili? Daj prosim še tist "dokumentarec" kako ste se borili zgleda bolj kot komedija. Niste se nič borili. In če želite da smo sami ko naslednjič poči ste mentalno moteni. Madžarski se ne splača braniti območja ki je južneje od mure tako da če imate željo umreti kar izvolite, lahko to sami naredite, pa še ostalim ki želijo mir naredite uslugo
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.35
+4
Janša se je pa še manj boril od vaše nule. Strahopetec se je skril v klet cankarjevega doma, ker ga je blo strah da ga bodo bivši kolega iz partije odpeljali na počitnice na tisti otok😂
Nimasmisla
25. 11. 2020 20.08
+6
nobenemu nič pa da vidimo koko bo
gongash
25. 11. 2020 20.02
+9
Madzarski in poljski ne dat sredstev pa naj spokajo
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.07
+3
Pol bodo pa rekli da jim komunisti niso hotl dat kot en štiri leten otrok ki ni dobil čokolade v trgovini
WhatDoYouCare
25. 11. 2020 20.11
-5
He he he. Cela nemška avto industrija je na poljskem. Če odideta poljska in madžarska to de facto pomeni začetek konca EU. kdo pa bo še želel poslovat z unijo iz katere izstopajo članice?
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.19
+6
What do you care? In potem komentiraš tako stvar. Tvoj vzdevek je malo hipokritičen
franceprešeren8
25. 11. 2020 20.42
+3
skrajno ozko razmišljanje...tak profil bralca je Goebels uporabil, ko je nemce prepričal, da je holokavst upravičen...profil, ki brez trohice skepse verjame kar prebere tukaj...
Pravicaje
25. 11. 2020 19.59
+9
Za mnoge je demokracija začela delovati, ko so sami dobili fotelj pri oblastniškem koritu ! Tako "desni" Madžari, Poljaki in naši !!! Kvazi anti-udbokomunisti s sprejemanjem vladavine prava bi sebi žagali vejo na katero so se vsedli po svojem stanju razsvetljenja in obrednega čiščenja grehov s prestopom v desničarje ali lustraciji ,ki so si jo samovoljno pripeli , sedaj pa niso nič krivi, ampak je vse to ostanek nekega drugega sistema, ki jim želi samo slabo kajti oni so sedaj čisti ta-desni ! Bedno in prosojno !Pa se vprašajmo- kolikokrat bomo še šli Slovenci na led, osel gre menda le dvakrat ?
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.06
+4
WhatDoYouCare
25. 11. 2020 20.18
-8
Levaki ste 10 let uničevali državo. zato pa plačujemo zdej za kvazi kulturnike, socialkarje, ipd. to so stroški ki ste jih levaki ustvarili. kao socialna država pa to... cele jesenice, velenje in kranj se preživljajo iz socialnih transferjev... shaqiri in podobni.
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.21
+3
Aja okej kul, kultura definitivno ni tisto kar nas je 1000 let držalo skupaj pod tujo oblastjo... Verjetno nas je skupaj držal janša vseh teh 1000let. Vi in vam podobni ste razlog zakaj si slovenci ne zaslužimo lastne države
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.26
+3
Kok ste desni patetični. Lastne kulture ne spoštujete. Zato pa vas en madžar lahko manipulira in vam pere možgane kokr mu sede... kritizirate cefurje da ne spoštujejo kulture ampak kulture ne spoštujete niti sami! ŽALOSTNO
Bavci11
25. 11. 2020 20.38
-2
Kulture kazanja nagih rti in dojenja psov pa res ne rabimo.
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.40
+2
Če bi se skrbelo za kulturo do tega kazanja ne bi prišlo... Aja brezveze razlagat ker vam je kultura itak tuja
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.42
+2
Ajde bavci se mal pa ti mogoce rata dnevno normo "desno orientiranih komentarjev" doseči hahahaha
pravakritika
25. 11. 2020 19.56
+5
....Borut bi pa lohka po koncu kariere poizkusil še na Talentih.... ....kot najbolj gumijast človek bi verjetno prišel celo v finale....
pravakritika
25. 11. 2020 19.55
+8
....Je pa nekaj res.... Ne zamenjujejo nas več s Slovaško.... Slovaška ima premierja, ki je povsem psihično uravnotežen....
pravakritika
25. 11. 2020 19.42
+3
....Namesto, da bi sedaj predstavili EUju NESPOŠTOVANJE vladavina prava tudi v Urvaški jim vlada raje leze (Urvatom) v .... (ne smem napisati)
pravakritika
25. 11. 2020 19.38
+9
....Novinarji onstran luže ugibajo o tem, če bo Melanija po koncu kariere, ko je vse šlo v maloro spokala kufre inšla.... A misli Urška tudi tako narediti???
pravakritika
25. 11. 2020 19.31
+7
.....Oglas na Bolhi: "....Zaradi telefonskega pogovora nedaleč nazaj iščemo diskretnega mizarja, ki bi nam spet spravil v opravilno stanje domačo kuhinjo. Ponudbe pod šifro : Vse plača sestrična v kešu...."
pravakritika
25. 11. 2020 19.29
+6
.....a se Maršalu Twitotu sploh splača priti še nazaj iz izleta???
anatomija
25. 11. 2020 19.28
+14
Naj Poljska in Madžarska izstopita iz EU , še mislita , da jima bo tako bolje . Pa še našega Janeza in njegove ovce naj vzamejo s sabo . Tudi njih ne potrebujemo . Ravno nasprotno
WhatDoYouCare
25. 11. 2020 20.13
-5
nimaš pojma. Poljska je pomemben trg za Nemčijo, na poljskem so skoraj vse tovarne nemške avto industrije. Kar sanjajte levaki. zato je pa angela tako tiho, ker je zelo veliko na kocki.
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.22
+4
Volkswagen je nemška firma in ne poljska😉 malo razmisli
Bavci11
25. 11. 2020 19.25
-10
Metelkovci so se zbudli he he
pravakritika
25. 11. 2020 19.27
+10
....a norost imate že tradicionalno v družini???
malaraja
25. 11. 2020 19.32
+3
Pravakritika, norost imajo v stranki 😂😂😂
pravakritika
25. 11. 2020 19.33
+8
...pa saj svečkarji itaq trdijo, da jim je stranka kot družina.... Zato pa imajo toliko nezakonskih otrok,,,
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 19.43
+5
Kva je bavci a še nisi zaslužu za un sendvič? Božček že cel dan komentiraš... Dejmo vsi poslati bavci5 na 1919 in prispevajmo za bavcija v stiski
pravakritika
25. 11. 2020 19.53
+3
Svobodno, ker sem malo na tesnem z denarjem.....a lohka pošljem zamaške????
Blokiran Drugi Človek
25. 11. 2020 20.00
+3
Zamaške se ponavadi zbira za invalide ki kupujejo novo protezo al pa kaj takega... Že samo ena žemlca z ogrsko malo ogrske in pingo sok po vredu
pravakritika
25. 11. 2020 19.24
+9
.....Od vseh teh velikih EU politikov bo Maršalu Twitotu kariero končal ravno Korl...
Build NEK2
25. 11. 2020 19.23
-14
EU bo itak razpadla.
pravakritika
25. 11. 2020 19.26
+12
....aha....svečkarji pa delate na tem, da bi imeli spet (Avstro???) Ogrsko.... Samo ne vem, koga mislite okronati....
Bavci11
25. 11. 2020 19.27
-5
Mogoce. Ce po zacela bolj skrbet za Evropejce kot za ilegalce se dolgo ne. .