Tujina

Ekologinja: Kenguruji umirajo od lakote, bolje bi jih bilo postreliti

Canberra, 10. 05. 2023 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število kengurujev v Avstraliji eksponentno narašča, okoljevarstveniki, ki podpirajo njihov odstrel, pa opozarjajo, da je treba število živali bolje nadzorovati, saj prav zato, ker jih je preveč, množično poginjajo zaradi lakote.

Čeprav so za tujce kenguruji eden glavnih simbolov avstralske divjine, pa lahko prebivalcem te celine povzročajo hude glavobole. Živali so namreč znane po ciklu rasti v deževnem obdobju. Ko ozelenijo polja in puščave, se njihovo število poveča za desetine milijonov.

Velike skupine kengurujev tako v hipu napolnijo polja, a ko zmanjka hrane, v velikem številu tudi poginejo, je pojasnila ekologinja Katherine Moseby. "Na nekaterih območjih je med sušo poginilo od 80 do 90 odstotkov kengurujev," je dejala Mosebyjeva.

"Umirajo od lakote, zahajajo v javna stranišča, jedo toaletni papir ali pa le ležijo na cesti, medtem ko se njihovi mladiči poskušajo nahraniti," je dodala. Po mnenju ekologinje je najbolj human način, kako kenguruje rešiti pred tem, da stradajo do smrti, odstrel. Na ta način bi tudi lažje nadzorovali njihovo število v naravi. 

Kenguru
Kenguru FOTO: Shutterstock

Kenguruji v Avstraliji niso ogroženi, kar pomeni, da je nanje z vladnim dovoljenjem mogoče streljati na večini območij. Po suši v prvem desetletju 21. stoletja je število kengurujev padlo pod 30 milijonov, vendar pa se lahko njihovo število hitro povzpne na 60 milijonov, poroča Index.hr.

So pa se oglasili tudi aktivisti za pravice živali, ki so komercialni odstrel obsodili kot krut zakol. Prav tako pritiskajo na podjetji športne opreme Nike in Puma, naj postopoma opustita uporabo kengurujeve kože v svojih izdelkih.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice so zacvetele
12. 06. 2023 16.37
Samo dejansko jih je povsod ogromno. Na stranskih cestah se moraš ustaviti, ker počivajo sredi ceste ali pa jo prečkajo, veliko je povoženih, kot pri nas srnjad, na podeželju se pasejo okoli hiš. Saj za mene je bilo to interesantno za videti, če te pa ovirajo vsak dan....Se mi pa zdijo ti odstreli grozni, kako to, da ne pogruntajo kakšnih antibejbi "sladic", da bi jih puščali tam, kjer so največje populacije. Enako bi lahko naredili pri nas za medvede in jelenjad, ki se je zelo razmnožila. Danes sem prebral članek, da bodo na Hrvaškem izpustili ogromno neplodnih tigrastih komarjev, da zmanjšajo populacijo. Očitno se marsikaj da narediti.
smuuki
11. 05. 2023 15.35
-1
Škoda, da se razburjamo. Oni naj pišejo elaborate, študije naj si prirejajo simpozije, tiskajo brošure mi pa po svoje tako kot oni s podganami ko jim postanejo nadležne. Nič govorit jamrat smpsk delat.
Franci123
10. 05. 2023 15.41
+8
Bodo ustanovili delovno skupino ki bo pobrala denar in naredila NIČ. Aja to delamo samo pri nas
brabusednet
10. 05. 2023 15.12
-5
Torej so njihovi okolevarstveniki bolj pametni od naših in Goloba.Ti pa nasprotujejo odstrelu medvedov,ker jih je preveč.
Franci123
10. 05. 2023 15.25
+7
Ko bodo medvedi začeli šetat po LJ bo tudi pri nas rdeč alarm in takojšnji odstrel.
smuuki
10. 05. 2023 15.30
+0
Ne šetat šepat. Pri nas bodo s palčko od starosti končali tuzemno bivanje. Čaka nas izgradnja zavetišča za ostarele medvede.
smuuki
10. 05. 2023 15.34
-3
Je že nov poligon za nov nvo. Problem. Ostareli medvedi. Rešitev. Izgradnja zavetišča za ostarele medvede. Še predstavitev projekta v Bruslju. Po uspešni predstavitvi pride denar. Lansiramo v medije " zahtevo" Bruslja. Državi naložimo stroške za izgradnjo. Bruseljski denar poberemo in hitro po nakupih nepremičnin. Tako nekako gre to pri nas.
Vap0
10. 05. 2023 14.17
+0
Kenguru šnicli so kar popularni v Avstraliji
smuuki
10. 05. 2023 14.05
-1
Pri nas jih še nimamo. Verjamem, da bi lovska zveza našla primerno lokacijo kamor bi jih naselili. Že kar nekaj uspešnih preselitev smo realizirali. Vredno je poskusiti.
NeMoresVerjet
10. 05. 2023 14.46
-5
Mi, ki mamo tako neposobne kmete, da nimajo ograje niti za en trop volkov, nekaj s cemer brez problema ze stoletja zivijo cisto vsi kmetje na Balkanu. Mokre sanje. No razen ce nam za vsakega kenguruja ne zrihtajo se en traktor, da bo imel vsak kmet koncno vsaj 3, enega za delo, enega za facebook in enega za proteste na temo, kako mu gre slabo brez konstantne pomoci drzave za posel v katerega ga ni nihce silil.
Franci123
10. 05. 2023 14.53
+8