Gospodarstvo

'Preobrazba' kapitalizma: namesto delničarjev v središču skupnost?

Ljubljana, 21. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
208

Z vstopom v leto 2020 se svetovno gospodarstvo nahaja na razpotju. Razlike med sloji se povečujejo, svet se spopada z nevarnostjo grozečih podnebnih sprememb, distopični strah pred eksponentnim tehnološkim napredkom ne pojenja, trgovinske napetosti med velesilami ne kažejo znakov popuščanja, svetovno gospodarstvo pa beleži šibkejšo rast. Zato ni nič čudnega, da se pojavljajo vprašanja, kako rešiti in popraviti obstoječi družbeno-ekonomski red in kje se v vsej tej dinamiki veliki premikov nahaja 'mali človek'?

Septembra 2019 je časnik Financial Times sprožil kampanjo "Kapitalizem. Čas za ponastavitev". Novi slogan na praporu sicer ekonomsko liberalnega medija, kaže na rastoče zavedanje, da je nujno treba nasloviti težave in potencialne krize, ki se rišejo na obzorju. T. i. nova agenda poziva lastnike kapitala k povezovanju "profita z namenom" ter kliče k spremembam trenutnega modela delničarskega kapitalizma, ki je dominiral svetovnemu gospodarstvu vrsto desetletij. Tako je uredništvo Financial Timesa predlagalo odmik od maksimizacije vrednosti za delničarje k kapitalizmu po meri deležnikov; torej tako lastnikov kot tudi potrošnikov, zaposlenih, dobaviteljev in lokalne skupnosti. Kot v uvodniku piše urednik FT Lionel Barber, bi to pomenilo, da bi se vodilne finančne ustanove, namesto h kratkoročnim dobičkom za delničarje, raje usmerile k javnim oz. deležniškim potrebam.

Korak dalje v misli poskušajo storiti tudi nekateri finančni mogotci, kot je denimo milijarder Ray Dalio, soupravitelj enega od največjih investicijskih skladov in po lanski Bloombergovi lestvici 58. najbogatejši človek na planetu. Dalio je prepričan, da je kapitalizem v trenutni delničarski preobleki garant za krepitev povečevanja družbene neenakosti, ki bi jo bilo treba omejiti in izboljšati s sprejetjem vrste keynesijanskih ukrepov. Še več, Dalio se boji, da bo v primeru ignoriranja obstoječih težav prišlo do "neke vrste revolucije, ki bo odnesla kapitalizem". Ob tem ne gre spregledati niti nenavadno marksistične parafraze glavnega ekonomista in izvršnega direktorja za monetarne analize in statistiko pri Centralni banki Velike Britanije Andyja Haldaneja, ki meni, da je kapitalizem, v trenutni obliki, začel jesti samega sebe.

Svetovni ekonomski forum v Davosu letos poteka od 21. do 24. januarja. Na 24ur.com ga spremljamo s posebno serijo člankov.

Tudi stanje v Združenih državah Amerike, glavnemu motorju svetovnega kapitalizma, ki poganja svetilnik upanja prostega trga ter individualnega napredka, glede na nekatere statistične izsledke, že kliče k premisleku in morda celo oblikovanju 'nove družbene pogodbe'. Že res, da se statistike drži ponarodeli rek, da je 'najbolj lažniva veda', ki jo je mogoče z nekaj domiselnosti, interpretacijo in skrbno izbiro parametrov, prikrajati določenim agendam, a vseeno Američani težko zamižijo pred podatki, da v njihovi državi vlada večja neenakost in manjša socialna mobilnost kot v drugih razvitih deželah. Za 90 odstotkov prebivalstva realni dohodki, upoštevajoč inflacijo, stagnirajo. Dohodki povprečnega moškega delavca so tako danes na ravni tistih izpred štirih desetletij. Tudi podatek, da se je po več desetletjih podaljševanja življenjske dobe ta začela zmanjševati, govori vsaj o tem, da strah pred regresijo ni odveč.

Plače ameriških delavcev so že nekaj časa na ravni tistih pred 40 leti.
Plače ameriških delavcev so že nekaj časa na ravni tistih pred 40 leti. FOTO: AP

A kako do rešitev? Svetovni gospodarski forum (WEF) tudi na letošnji konferenci v švicarskem Davosu skuša z vključevanjem poslovnih, političnih, akademskih in drugih voditeljev slediti zavezi izboljševanja sveta preko oblikovanja globalnih, regionalnih in industrijskih agend.

V letošnjem manifestu, ki se ukvarja z vlogo podjetja v četrti industrijski revoluciji, pri WEF pozivajo k vključitvi deležnikov pri skupnem in trajnem ustvarjanju vrednosti. Na ta način bi namreč podjetja služila ne samo delničarjem, ampak tudi vsem deležnikom. Kot so zapisali, je "najboljši način za uskladitev različnih interesov deležnikov dosegljiv preko skupne zavezanosti politikam in odločitvam, ki krepijo dolgoročno blaginjo podjetja". Manifest prav tako poziva k pošteni konkurenčnosti, enakopravnim izhodiščem, varovanju digitalnih ekosistemov in zagotavljanju zaupanja ter o ničelni toleranci do korupcije.

Pri WEF verjamejo, da je podjetje več kot zgolj ekonomska enota, ki ustvarja dobiček, saj "izpolnjuje človeške in družbene težnje kot del širšega družbenega sistema". Uspešnost naj se namreč ne meri le glede na donosnost delničarjev, ampak tudi po tem, kako podjetje dosega svoje cilje na področju okolja, družbe in dobrega upravljanja.

Na forumu bodo poskušali preizpraševati delničarski kapitalizem in razpravljati o večji vključenosti deležnikov.
Na forumu bodo poskušali preizpraševati delničarski kapitalizem in razpravljati o večji vključenosti deležnikov. FOTO: Shutterstock

Ob teh lepih besedah pa je seveda treba vzeti v zakup težkokategorne faktorje, ki pogosto radi poskrbijo, da številni manifesti in deklaracije ostanejo le mrtve črke na papirju. Za uresničitev takšnih predlogov in zavez sta v prvi vrsti potrebna širok družbeni konsenz ter volja političnih in gospodarskih centrov moči, ki morajo med vrsticami prepoznati svoj interes.

Pa je premik k predlagani prenovitvi kapitalizma v tako kompleksnem svetu nestabilnih zavezništev, oslabljenih vlog svetovnih organizacij in geopolitičnih ter trgovinskih napetostih sploh mogoč? Res je, da je "večna reciklaža" zagotovo največja vrlina kapitalizma, a izzivi, ki so pred njim, so zagotovo zgodovinski.

Že samo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko na letni ravni prinaša milijardne izgube za dve največji svetovni gospodarstvi. Spor je najbolj udaril po industriji, predvsem avtomobilski, tehnološkem sektorju ter predvsem kmetijstvu. Študija, ki jo je izvedla organizacija Zveza potrošnikov za tehnologijo (Consumer Technology Association - CTA), navaja, da ameriške tarife na uvoz kitajskih proizvodov tehnološki industriji mesečno povzročijo skoraj milijardo evrov škode. Spor so na svoji koži občutila tudi ameriška maloprodajna, proizvodna in gradbena podjetja, ki morajo zdaj plačevati več za materiale in blago. Kot so ugotovili tudi pri dallaški podružnici ameriške centralne banke, podjetja zdaj poskušajo breme povišanih stroškov prenesti na kupce blaga. Medtem so trije detroitski avtomobilski velikani General Motors, Ford Motor in Fiat Chrysler Automobiles sporočili, da so tarife vsakemu posebej že v prvem letu prinesle milijardno izgubo.

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, ki jo je sprožil ameriški predsednik Donald Trump, je povzročila veliko škodo za obe vodilni svetovni gospodarstvi.
Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, ki jo je sprožil ameriški predsednik Donald Trump, je povzročila veliko škodo za obe vodilni svetovni gospodarstvi. FOTO: Shutterstock

Ob tem je seveda zaskrbljujoča tudi pasivnost ostalih svetovnih gospodarskih subjektov, med njimi predvsem Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in Evropske unije. Zato so posledice Trumpovega carinskega "uravnoteževanja" in "kaznovanja" Kitajske še toliko bolj občutne za vlagatelje, ameriške kmete in potrošnike, kitajsko gospodarstvo in nemške izvoznike.

Mali človek v svetu eksponentnega napredka

Pogled v (boljšo) prihodnost pa ni mogoč brez upoštevanja posledic eksponentne rasti tehnološkega napredka, ki, bolj kot kadar koli prej, vpliva na oblikovanje družbe in posameznika znotraj nje. V tem procesu bodo milijoni delavcev morali skozi proces prekvalifikacije, številni pa se bodo morali pripraviti na delovna mesta, ki še ne obstajajo. Pri tem ogromnem zalogaju za človeka bo, tako pri WEF, nujno potrebno sodelovanje zasebnega in javnega sektorja.

Samo do leta 2022 bo približno 75 milijonov delovnih mest razpršenih po 20 največjih svetovnih gospodarstvih, medtem ko bo 133 milijonov ustvarjenih v panogah, ki šele dobivajo zagon. Ob tem ocenjujejo, da bo približno dve tretjini otrok, ki so vstopili v šolski sistem leta 2016, imelo službe, ki trenutno sploh še ne obstajajo. Ob tem se zastavlja ključno vprašanje: Kako lahko torej družba ustrezno pripravi jutrišnjo delovno silo ter hkrati prekvalificira stotine milijonov ljudi, ki so zaposleni v hitro razvijajočih se panogah?

Pri WEF predlagajo vseživljenjsko učenje, povečanje tehnološke pismenosti (v prihodnjih 20 letih bo opravljanje 90 odstotkov poklicev zahtevalo vsaj delne digitalne veščine), a tudi ustvarjalnosti, kritičnega mišljenja, pogajalskih sposobnosti ter sposobnosti prilagajanja. Nekateri tehnološki giganti, kot so Apple, Google in IBM, denimo zmanjšujejo zahteve na področju izobrazbe, saj se svet, v katerem se odvija njihov proizvodni proces tako hitro spreminja, da se je v izobraževalnih ustanovah praktično nemogoče opremiti z nekaterimi znanji in vidiki.

Tako se lahko samo oris izzivov, ki čakajo človeka in družbo v 21. stoletju, zdi vseprevzemajoč, morda celo nepremostljiv. Od težav kapitalizma, bliskovitega tehnološkega razvoja, geopolitičnih in trgovinskih napetosti, grozečih okoljskih izzivov do položaja, vključevanja in preživetja posameznika v kompleksnem in stalno spreminjajočem se svetu. Dobra novica pa je, da človek in družba druge možnosti, kot sta spopad z izzivi in premostitev težav, preprosto nimata.

Preberite še:

 – Dvoličnost? Kako bo 'generacija enega klika' ohromila in onesnažila mesta

 – Boj za okolje med aktivizmom in realnostjo: 'Rudarji, naučite se programirati'

 – 'Globalizacija je šla predaleč'

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
24. 01. 2020 17.19
Pod minimalno 22 eur bruto na uro že leta 2012 nebi smel nben mignet z prstom...torej vsak si nej preračuna, kolk svojim vrlim lastnikom kapitala katerim služi pušča že zadnjih 7 let...pred 2012 pa bolj da nben ne računa, samo 2007 z uvedbo eura je bllo razvrednoteno 50% tolarja!
nikhrast
22. 01. 2020 16.14
-4
No, v Evropi preživim že desetletja vsako leto nekaj mesecev, tako vidim da kapitalizem ni prijazen do precej folka v Sloveniji, pa mislim da so največ krivi Slovenci sami, kot sem pa videl, socializem je bil še slabši. Mogoče sem tu v Severni Ameriki obkoljen s sorodniki, prijatelji, sodelavci... ki so ambiciozni, sposobni, podjetni..., ne zgražajo se nad kapitalizmom, pa kako jih izkorišča. No, smo pa ambiciozni, sam sem učil večerno šolo leta nazaj, pa $45 na uro, tako da druga služba ni nič nenavadnega. Pa ne govoriti da so to delavci reveži, javni uslužbenci imajo kar v redu službe, hčerka zasluži skoraj $100 tisoč za deset mesecev kot učiteljica, dva meseca poleti niso plačani. Sosed čez cesto mi je povedal par desetletja nazaj kako je zaslužil $800 za en šiht, pometal je v Chrysler tovarni na praznik, trikrat več na uro. Električar mi je pa res rekel lansko leto da zahteva $220 na uro, trije bi delali, še vajenec zraven. Kaj češ, obrtniki so dragi, ni čudno da nekateri delajo samo poleti, pozimi so na Floridi. Kanadski dolar pa gor in dol, nekaj let nazaj be bil vreden več kot ameriški, zadnja leta je padel zaradi energetskega sektorja.
Ost1234
22. 01. 2020 16.39
+4
nikhrast Ja madona !! Nekaj tednov v Sloveniji in že si iber strokovnjak!! Pa ne morem verjet !! Ti maš v USA vsaj 1800 dolarjev na uro!! In to netto!! Pa še nekaj mesečni dopust vsak let, pa USA prazniki, pa .... Ja madona ni da ni!!!!
Ost1234
22. 01. 2020 16.41
+4
Sory, a se ti Rockefeller pišeš?Ali si samo feler??
Veles_zaš?itnik
22. 01. 2020 16.50
+5
Ma Hrast tu širi zgodbice, ki so daleč od resnice,..., govori o 220 Dolarjih na uro,..., a ne pove da je to cena, ki jo zaračuna obrtnik njemu, za celo ekipo,..., ne pa da je to plača. In to, da hčera učiteljica služi skoraj 100 k Dolarjev na leto,..., ruto seveda, in to kanadskih Dolarjev,..., ki so v zadnjih letih nekoliko bolj "švoh". Pa to, da so pozimi na Floridi,..., seveda jih je par,..., ne govori pa o tem, da gre za prerazporejeni delovni čas,..., ko čez poletje morajo delavci v gradbeništvu in obrti delati od zore do mraka in še več. O tem, da je nekdo pometal čez praznik, pa je napisal že najmanj 100x. Ne vem, kako se ne naveliča ponavljati kot stara plošča.
nikhrast
22. 01. 2020 20.34
-4
O plačah se vedno govori bruto, saj boš zgledal kot osel če bi rekel neto. Na koncu leta izpolniš davčno polo, našteješ vse dohodke, tudi napitnino, potem pa olajšave, potem šele dobiš neto. To je komplicirana zadeva, zato redkokateri izpolnijo svojo davčno polo. Obrtniki ki delajo privatno pa lahko delajo tudi po 15 ur na dan, zakaj pa ne. Pride električar pa mi računa $220 na uro za tri delavce, to je normalno. Kot sem pa rekel, kanadski dolar pa fluktuira, nič nenavadnega. Sam sem pa vedno imel takšno službo da sem bil vsaj dva meseca v Evropi, no, zdaj tudi štiri, samo delal sem pa kar precej ostale mesece. Pa to ni nič nenormalnega.
Zbujen
22. 01. 2020 14.52
-1
SOCIALIZEM = bi rad enake zaslužke (ne glede na vložene napore/ tveganja/ odgovornosti), KAPITALIZEM = bi rad enake priložnosti in nagrade (glede na vložene napore in prevzem tveganja/ odgovornosti);
ROMELS
22. 01. 2020 11.28
+4
Socializem je ponujal najprej rešitve za življenje v skupnosti...............
Zmaga Ukrajini ...
21. 01. 2020 21.27
+4
Evidentno gre za hudo anomalijo v svetu, ki jo je povzročil prav neoliberalni koncept kapitalizma. Njegova najhujša posledica so gromozanski prepad med revnimi in bogatimi ter nebrzdana eksploatacija naravnih (in tudi človeških) virov, saj ti kapitalisti zasledujejo zgolj in samo dobiček - profit, vse to pa povzroča gromozanske podnebne spremembe, ki jih poleg tega, da jih "plačujemo" še za nazaj",... za čas industrijske revolucije, ... drago plačujemo tudi zaradi nenehno novega izkoriščanja in netrajnostne uporabe naravnih virov (npr. požig brazilskih pragozdov zaradi povečevanja pašnih površin ali zemlje za pridelavo krme, ... vedno večja spletna prodaja - blago potuje iz enega konca na drug konec sveta, ...). Ob tem pa je večina svetovnega prebivalstva čedalje bolj zasužnjena s krediti, z delom - delovni pogoji se slabšajo, plače in penzije so ponekod rekordno nizke, izkoriščanja človeka po človeku je ogromno, ... tudi otroškega dela,.... In vendar se na tem portalu še vedno najdejo komentatorji, ki zagovarjajo tak sistem in so bodisi "težki kapitalisti", ki si seveda ne želijo omejiti neomejene svobode pri svojem poslu (tudi z offshore in slamnatimi podjetji, utajo davkov, ....) kar je sicer manj verjetno, saj gre po mojem očitno za popolne slepce z nizkim IQ-jem, ki preprosto ne vidijo problema, niti ga niso zmožni s svojo mentalno "opremljenostjo" razumeti. In zato še kar zagovarjajo sistem, ki se je že zdavnaj izrodil.
dori243
26. 01. 2020 11.47
Ti očitno ne razumeš kako veliko ljudi se trenutno nagiba da je socializem prava stvar v Sloveniji. In hkrati noben ne razmišlja kako bi plačal kakšen davek od svojega dela - ker Tito je reku znajdi se. Mislim da nam ni za vzgled Severna Koreja in Venezuela, prej Južna Koreja če že in Amerika. Dobiček od kapitalista pa ponavadi tudi gre naprej v razvoj - kapitalisti pa po drugi strani razvijajo svoj imperij mnogokrat celo življenje - torej delajo do smrti. Tako da je večja korist od delovnih ljudi kot od lenuhov. Nihče ne želi delati pa za druge - pa tudi če je ta drugi lastna država, in sodržavljani. Noben - niti tisti ki so hinavsko za socializem
Uporabnik981904
21. 01. 2020 20.55
+2
Nesposobni ali leni stremuhi že od nekdaj sanjajo o novem redu, sledijo jim vse bu... in končajo kot kanonfuter ali še slabše kot so začele .... fof
Ost1234
21. 01. 2020 19.31
+9
Dokler bo imel 1% bogatih več premoženja kot preostalih 99 % preostalih mi nikar ne trosite neumnosti o poštenosti kapitalizma!!
nikhrast
21. 01. 2020 19.54
-5
Glavno pa da pridni, podjetni, pa malo brihtni... živijo kar dobro v kapitalizmu. Policaj, profesor... do $100 tisoč na leto, avto delavec vsaj 20 eurov na uro... master električar po $100 na uro, njegov sodelavec po $70 na uro, vajenec pa $50 na uro. Slovenija je izjema, vem pa da mi zidar ne bo delal za manj kot $50 na uro.
Ost1234
21. 01. 2020 21.07
+9
nikhrast V kateri Sloveniji pa ti živiš??Aja, to misliš na Ameriko ... Jeeeep, tam je urejeno. Ob tako dobrih plačah si master električarji lahko privoščijo življenje v leseno- mavčnih barakah, njihovi sodelavci pa v sedem metrskih kamp prikolicah. Plača dobra in še malo lizinga, hipoteka in že so not! Policaji pa sploh! Polovica v vilah tipa master elektičar, druga polovica pa že v pred stoletjem sezidanih " nebotičnikih". Je res fino! In ko te malo bolj pohodi zdravje ali pa malo bolj zapiha pa - adijo dolarčki in lesenjača! Je pa res!Slovenski zidarji imajo 50 dolarjev na uro. Ampak to so lastniki! Imajo sicer še več, a tega ne povedo da jih davčna ne zasači pri delih brez računa! Preprost zidar ima nekje 5 evrov na uro in na roke, Uradno pa sploh ni redno zaposlen pri slovenskem gospodarju. Je prekarec iz Bosne, Makedonije, Kosova ali pa Romunije , Bolgarije ...
Veles_zaš?itnik
21. 01. 2020 21.07
+6
Ti Hrast ne moreš iz svoje kože, a ne? Pribijaš eno in isto, pa čeprav ti dokažemo, da temu ni tako. Policaj v Kanadi zasluži povprečno na leto 79.000 kanadskih dolarjev, to je cca 60.000 USD in to bruto. Master električar tebi zaračuna svojo uro po 100 dolarjev sam pa ne dobi na uro toliko. Ali se sprenevedaš, ali lažeš, ali pa si neumen,...
dori243
21. 01. 2020 21.15
+0
zveni bolj kot faušija ne kot da si celi prestradan... Če bi faušija gorela..
Zbujen
22. 01. 2020 14.26
In v tem 1% najbogatejših je skoraj polovica Slovencev!
LOPOVIGOTOVISTE
21. 01. 2020 18.21
-2
VSI BLUZITE NOBEN PA NEBI DELAL... OD NABIJANJA IN STRASENJA BO RITT PRAZNA
Ost1234
21. 01. 2020 19.33
+4
LOPOVIGOTOVISTE Prid delat k meni... Ti dam 3 evre na uro. Boš malo malto mešal in opeko prekladal...
Škrat na kvadrat
21. 01. 2020 19.57
+5
Jaz ti lahko dam bruto uro 25 €, samo ne se jeziti namo, če bo neto ura 10 € izplačana na ttr. Vse ostalo ti pobere država.
Ost1234
21. 01. 2020 21.10
+2
Škrat Kaj se zdej na državo spravljaš! Raje povej kolk nas črno fušaš! Ob takih plačah delavcem si nisi mogel kupit Mercedesa in VIKENDICE NA HRVAŠKI OBALI?
TistoPravo
21. 01. 2020 17.54
+12
Pod minimalno 22 eur bruto na uro nebi smel nben mignet z prstom...
dori243
21. 01. 2020 18.02
+2
Si morš odpret podjetje pa probat... Da te vidim kulk boš (al neboš) mignu pa kaj ti bojo kej tvoje stranke povedale, ko jim boš povedal svojo ceno. Me zanima če boš še imel kupce, ko bo nekdo od tebe pol cenejši. Moje skromno mnenje je sicer, da ti bojo stranke pobegnale k cenejšemu ponudniku in da boš zato propadel. Ampak bomo videli. Sporoči nam svoj feedback!
janez653
21. 01. 2020 18.28
+2
Odvisno kako kvalitetno storitve opravljaš. Kvaliteta se plača
Chon
21. 01. 2020 19.01
+1
Lasniki kapitala se kopajo v bogatstvu ki jim ga ustvarjajo delavci in omogoča bogatašem naklonjena davčna politika. Res je, noben ne bi smel s prstom migniti za manj kot 50 evrov na uro... lastniki kapitala ne bi imeli izbire kot se odpovedati majhnemu deležu svoje prevelike pogače...
Truth
21. 01. 2020 19.04
+1
In kapital jim je padel iz neba? Kr dobr pogled imate. Ampak delavec bi moral biti udelezen tudi pri izgubi in skodnih dogodkih. V vse smeri a ne? ;)
janez653
21. 01. 2020 19.11
+0
tako je. Če želite biti udeleženi pri dobičke, boste udeleženi tudi pri izgubi.
Ost1234
21. 01. 2020 19.27
+2
jzalozni Pa kaj odpiraš podjetje ki ga nisi sposoben na pošten način furat!!
dori243
21. 01. 2020 21.09
+1
janez Že že,,, kvaliteta se plača, sam govora je bilo da VSI oz NOBEN ne dela za manj kot napisano. Ost123... si pa priznal da ne spoštuješ zakonov če daš 3 eur na uro za zidarska dela. Spoštuj zakone ti svetujem in plačuj davke- Potem ti pa mogoče nebo več tak všeč socializem ko neboš več delal na črno.
Zbujen
22. 01. 2020 14.30
Če svoje trditve ne zmoreš podpreti z nobenim realnim izračunom, … prosim zrihtaj še meni tisto, kar si ravnokar konzumiral!
Škrat na kvadrat
21. 01. 2020 17.46
+17
V Sloveniji niti nimamo pravega kapitalizma. Imamo neko mešanico ultrakapitalsocializma. Nit trg delavne sile ne deluje, kar kredit podjetniki izkoriščajo oz. lahko delavno silo uvozijo brez problema. In tukaj jim politiki pomagajo. Primer, v firmi so zaposleni 3 slovenci oče, mati in sin, vsi ostali so Bolgari in Romuni, seveda za minimalca. In to je potrebno preprečiti.
janez653
21. 01. 2020 18.30
-6
Saj omejujejo koliko tujcev lahko zaposlim. Drugače, pa dokler je firma moja, bom vzel kogar bom jaz želel.
Darjan Milinkovi?
21. 01. 2020 18.46
+8
Ker smo ovce globalizacije...ti se pa pripravi pol da boš živel s temi ljudmi ki si jih izberes
Škrat na kvadrat
21. 01. 2020 17.24
+2
Denar, dela denar. Podjetja nam serviserajo na trg izdelke in mi kupujemo. In če lahko prodajaš po celem svetu imaš 7,5 miljarde potencialnih kupcev. Kupujmo pri lokalnem trgovcu.
aloalo
21. 01. 2020 17.11
+3
hahahha nič se ne bo spremenilo, kapitalizem je kapitalizem to je za delavce za vodilne in titste na položajih je pa še vedno sociallizem. Velja za javni sektor, privat je pa svoja zgodba
CestniKolesar370Wattov
21. 01. 2020 16.56
-2
"Zadnjič sem bral, da izdelava enega Samsung Galaxyja tovarno stane 50€, torej bi jih morali prodajati po 50€" - Leva logika.
miselna policija
21. 01. 2020 17.18
+7
1 cent državi,2 centa delavcu 998 € pa v žep - Desna logika!!
dori243
21. 01. 2020 17.52
-6
če bi bila ZARES to logika razvitih (kapitalističnih) držav potem noben nebi tja "bežal" še manj pa tam ostajal ...
janez653
21. 01. 2020 18.31
+1
Itak, ker razvoj pa nič ne stane ane? Aja, ne vidite dlje od tekočega traku v proizvodnji. Toliko stanejo komponente, to je res. Razvoj teh komponent je stal pa miljone
dori243
21. 01. 2020 16.42
+6
Kolikor vidim se vsem lušta stvari iz Amerike (Google, Apple, Ebay, Amazon, Tesla itd...), Nemčije (VW, BMW, ...), Japonske (Toyota, Sony, Panasonic, Honda... ) , noben ne opazi da tam ni socializem? Tam ljudje delajo za denar. So ustvarjalni za denar. Iz Severne Koreje, Venezuele, itd. noben ničesar ne potrebuje. Treba je za spremembo pogledat iz katerih držav se beži V KATERE. Noben ne beži iz Južne Koreje v Severno, obratno pa. Noben ne umre od lakote v Ameriki, Nemčiji, Japonski ipd. v Severni Koreji, Venezueli itd pa. Noben si ZARES ne želi socializma razen mogoče "vrhovni vodja". Potrebno je poslušat ljudi ki živijo v socializmu ne sam hrepenet po neki zgodovini, češ da kak super je včasih blo. Seveda je blo ko pa so ljudje umirali od "starosti" že pri 50-tih. Dans pa pr 80-tih jamrajo kak je blo včas fajn - mogoče zato ker jih ni še nič bolelo - danes so pa vsi bolani. Sam to pa tudi socializem nebo pozdravi.
Cervantes Saavedra
21. 01. 2020 16.49
+1
ZA jz...: Zadeva seveda ni tako enostavna. Ljudje bežijo iz skoraj vseh kapitalističnih (nerazvitih) držav Azije, Afrike in Azije, bežijo pa v veliki večini v nekdanje kolonialne velesile.
NPC24ur
21. 01. 2020 17.13
-6
Bezijo iz koruptivnih drzav, tukaj kapitalizem nima nic. V socializmu bi tudi bezali zaradi kotupcije pa se jih prej strpa v delovna taborisca
miselna policija
21. 01. 2020 17.14
+0
kere neunosti pa ti pišeš,pojma nimaš kaj je vzrok da ljudje bežijo iz nekaterih držav!!na socialistično kitajsko bežijo od povsod,pa ne samo delavci ampak tudi kapitalisti!!zakaj??'zati ker je kitajska edina država katere se amerika ne upa lotiti !!
NPC24ur
21. 01. 2020 17.19
+1
Ok, hahha. Tak dobra drzava je, da ce nisi sprana ovca, ne mores uporabljati vlaka ali podobnih storitev, nenehen nadzor, delovna taborisca, drzavno sponzorirana prodaja organov... Ja, ja, super je. Ne bluzi, Kitajski vrh je pa tako ali tako skorumpiran, premalo ves.
nikhrast
21. 01. 2020 17.32
-4
šeksy, Kitajska je velika država, ni še demokracija, ekonomsko pa je kapitalistična, tako revni in bogati bežijo, polno bogatih po Kanadi, niso sigurni kaj bo na Kitajskem, tako kupujejo rezidence na zahodu. Samo poglej Hong Kong, tam se borijo za demokracijo, kapitalizem pa že imajo.
miselna policija
21. 01. 2020 17.35
+13
dajte že nehat nabijat o neki demokraciji!!beseda pomeni vladavina ljudstva in katera država ima to??
miselna policija
21. 01. 2020 17.38
+7
če bi res bežali iz koruptivnih držav potem bi ameriki spet vladali indijanci ker bi že vsi prišleki in potomci zbežali!!ne veš premalo, ampak nič ne veš
Ost1234
21. 01. 2020 16.25
+15
Užitki in bogastvo peščice so zgrajeni na na trpljenju in izžemanju množice ....
nikhrast
21. 01. 2020 16.03
-3
Kapitalizem se razvija že stoletja, stalno se spreminja in prilagaja novim razmeram. Bi kontrolirali koliko profita lahko naredi podjetje, pa da bi uvedli višje davke, pa da bi profit razdelili delavcem... Poglej, brez vlaganje v razvoj in inovacije ne gre, večja vloga sindikatov gre tudi v polom, samo poglej avto sindikate po Ameriki kako so uničili nekatera podjetja, tako so zapustili sever in odprli svoje tovarne po jugu Amerike, pa delničarji so tudi delavci, saj ima skoraj vsak delavec svoj penzion investiran na borzi, vsaj tako je po Severni Ameriki. Ljuba teta, da se delavci in sindikate ne bi zanimali kaj se dogaja na borzi, ta je pa dobra.
miselna policija
21. 01. 2020 16.10
+9
s krtka povedal si da kapitalizem temelji na špekulacijah,mahinacijah,prevarah,sovražnimi prevzemi,uničevanju konkurence,.....in nemalokrat tudi na likvidacijah!!tam je še vedno divji zahod!!
nikhrast
21. 01. 2020 17.21
-6
šeksy, tudi prevare, goljufanje, podkupovanje... vse to je del kapitalizma, poglej kakšen kaos je pa bil v Jugi v socializmu, vedeli smo da bo vse propadlo in tudi je.
miselna policija
21. 01. 2020 17.32
+8
yuga je propadla zardi politčne krize in ne ekonomske!!najdi na netu dokumentarec "The Weight Of Cains"!!
miselna policija
21. 01. 2020 17.43
+12
če si 40 let odelal 8 ur na dan in vsakega 15 v mesecu dobil solidno plačo in do smrti lepo pokojnino bi jaz temu težko rekel kaos!!
nikhrast
21. 01. 2020 19.49
-7
šeksy, Juga je bila ekonomsko na riti, spomnim se inflacije, denar sem menjal v banki, dinarje sem pa odnesel v plastični vreči.
Gregi82
21. 01. 2020 15.57
+5
Odpri svoje podjetje, zrtvuj leta in leta trdega konstantnega dela, pa potem pametuj
miselna policija
21. 01. 2020 16.14
+10
če odpreš podjetje lahko še tako trdo delaš 24 ur na dan pa ne boš niti milijonar!!
miselna policija
21. 01. 2020 15.48
+20
bezos ima 116 milijard,njegov delavec pa 5 centov na zapakirani izdelek!!med tem ko se bezos z 100 + metersko jahto poja okoli njegov delavec ne sme na stranišče !!
Škrat na kvadrat
21. 01. 2020 17.20
+1
Vsi njegovi delavci lahko dajo odpoved in če ne bo imel delavcev in kupcev, bo propadel v 1 letu.
Zbujen
22. 01. 2020 14.34
Očitno jih plačuje bolje kot drugi. Ali pa drugih ni...
miselna policija
21. 01. 2020 15.45
+11
v glavnem kapitalizem je zblaznel!!
Zbujen
22. 01. 2020 14.41
Oba največja svetovna filozofa (Žižek in Peterson) sta javno ugotovila, da "so v kapitalizmu najrevnejši sloji manj revni od najbolj revnih slojev v socializmu." Slednji pač ubija stimulacijo za delo, priložnosti in odpiranje delovnih mest.
Krta?a 21
21. 01. 2020 15.36
+11
Edina pot da se neenakost izravna do določene mere (a ne bo dovolj) je hiperinflacija. Krediti se bojo pobrisal, prav tako pa tudi vsi vrednostni papirji. A dvomim da bo to dovolj da pomiri množice. Prihaja do točke, ko vloženo delo ne prinaša več zaslužene nagrade. Ko bo ljudi na tej točki vedno več, je neizbežna revolucija in razpad sistema.
BrezZavor
21. 01. 2020 16.36
-3
BrezZavor
21. 01. 2020 16.36
-1
A to pomeni da požgeš tovarno v kateri delaš?
Zbujen
22. 01. 2020 14.45
In potem rdeči "revolucionarji" pobašejo premoženje, potolčejo ali izženejo sposobne in spravijo naivno rajo še v slabše delovne pogoje in standard. (Orwellow koncept - že viden v Jugoslaviji, Venezueli, Kubi, ipd.)