Tujina

Eksplodiralo v tovarni niklja, več smrtnih žrtev

Morowali, 24. 12. 2023 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V tovarni niklja na indonezijskem otoku Sulavesi je eksplodiralo, pri tem je umrlo 13 ljudi, več deset pa je huje ranjenih. Med osmimi žrtvami so bili Indonezijci in Kitajci.

V tovarni naj bi se med popravilom peči vžgala vnetljiva tekočina in povzročila eksplozijo bližnjih rezervoarjev s kisikom, poroča BBC. Prva eksplozija pa naj bi povzročila še več drugih eksplozij, je pojasnil tiskovni predstavnik indonezijskega industrijskega parka Morowali (IMIP). 

Požar so pogasili nekaj ur pozneje, a je eksplozija terjala smrtne žrtve in veliko poškodovanih. Podjetje IMIP je sporočilo, da bodo krili stroške zdravljenja. 

"Njihovi obrazi so opečeni, vsa oblačila zažgana," je za francosko tiskovno agencijo AP dejal delavec, ki je bil priča eksploziji. Skoraj polovica poškodovanih je tujih delavcev, najmanj 17 pa je huje ranjenih.

IMIP je sicer podjetje v kitajski lasti in se osredotoča na nikelj, proizvaja pa tudi nerjavno in ogljikovo jeklo. Da je Kitajska podjetje postavila v Indoneziji, ni presenetljivo, saj je ta država največja proizvajalka niklja, ki se uporablja v baterijah za električne avtomobile. Poleg tega se Kitajska v zadnjem času osredotoča na razvoj svoje industrije poceni električnih vozil, poroča BBC. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nikelj je tako postal ključnega pomena za z viri bogato indonezijsko gospodarstvo. Več rudarskih obratov je močno povečalo proizvodnjo v oddaljenih indonezijskih regijah, z razmahom proizvodnje pa se je v zadnjih letih zgodilo več nesreč s smrtnim izidom. 

V začetku tega leta sta v tovarni niklja v istem industrijskem parku umrla kitajski in indonezijski delavec, potem ko so med protestom zaposlenih izbruhnili izgredi. V istem obratu pa je pred nekaj meseci umrl en delavec, šest pa je bilo huje ranjenih, potem ko se je razplamtel požar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

duhccc
24. 12. 2023 20.47
+2
itak za uporabo baterij in najvecja svinarija v zraku....
bodi
24. 12. 2023 20.47
+5
čista energija zelenih e vozil
Volja
24. 12. 2023 19.38
-1
Še kar verjamejo, da so še tam?