Tujina

Eksplozija v afganistanski mošeji: najmanj 50 mrtvih, še več ranjenih

Kunduz, 08. 10. 2021 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič, M.P.
Komentarji
1

V mošeji na severu Afganistana, kjer je v petek molila verska manjšinska skupina, je prišlo do močne eksplozije. Umrlo naj bi najmanj 50 oseb, še več je ranjenih, so dejale priče in tiskovni predstavnik talibanov. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država, ki je dejala, da je bila njena tarča šiitska skupnost.

Eksplozija se je zgodila v mošeji Gozar-e-Sayed Abad v provinci Kunduz, kjer se pripadniki šiitske verske manjšine običajno zberejo vsak petek. Na čaščenjih se po navadi zbere večje število ljudi. V eksploziji je umrlo več ljudi, po poročanju AFP je število žrtev že naraslo na najmanj 50.

Na fotografijah in videoposnetkih s kraja dogodka je videti ljudi, ki hodijo po uničeni mošeji in z grozljivega prizorišča nosijo trupla in ranjence.  

Eksplozija v afganistanski mošeji
Eksplozija v afganistanski mošeji FOTO: AP

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je dejal, da je bila tarča šiitska mošeja in da je bilo ubitih in ranjenih "veliko število" vernikov. Povedal je, da so na kraj prišle talibanske posebne sile, ki preiskujejo incident. Šlo naj bi za najbolj krvavi napad, odkar so ameriški vojaki zapustili državo.

Vzrok eksplozije še ni jasen, je pa odgovornost za napad prevzela Islamska država, ki je dejala, da je bila tarča napada šiitska skupnost. Vodstvo talibanov se sicer spopada z naraščajočo grožnjo lokalnega združenja IS, katere pripadniki so pospešili napade na svoje tekmece, nedavno so izvedli tudi dva smrtonosna napada v Kabulu. IS je v napadih ciljal tudi na afganistanske verske manjšine.

Namestnik načelnika policije v provinci Kunduz Dost Mohammad Obaida je dejal, da bi napad lahko izvedel samomorilski napadalec, ki se je pridružil vernikom v mošeji. "Našim šiitskim bratom zagotavljam, da so talibani pripravljeni zagotoviti njihovo varnost," je dejal  ter ob tem dodal, da preiskava še vedno poteka.

Številni so se zbrali pred bolnišnico, kjer objokujejo svoje svojce, vendar pa skušajo talibani večja zborovanja preprečiti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Butalec8
09. 10. 2021 09.53
+4
Afganistan razn Kitajcev (rudnine, minerali) nobenega vec ne zanima