Tujina

Kako se širijo teorije zarote: od jedrske bombe do izraelskega napada

Bejrut, 06. 08. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
61

Izredni dogodki, kot je bila torkova eksplozija v Bejrutu, so plodna tla za širjenje lažnih informacij in teorij zarote. Mnogi namreč ne verjamejo uradni razlagi, da je za eksplozijo krivo neprimerno skladiščenje amonijevega nitrata. Olje na ogenj pa je prilil še ameriški predsednik Trump, ki je dejal, da se mu zdi, da je šlo za "nekakšen napad".

Eksplozija je odjeknila v Libanonu. Ob prebiranju te novice je sprva marsikdo pomislil: še en bombni napad na Bližnjem vzhodu. A ko se je izkazalo, da je šlo pri tem najverjetneje za nesrečo, ki je posledica nemarnega skladiščenja amonijevega nitrata, mnogi še vedno niso sprejeli te razlage. Ker se nam pač zdi, da je teroristični napad bolj verjeten od industrijske nesreče?

Teorija 1: Tovarna pirotehnike in jedrska bomba

Na posnetkih, ki so kmalu po nesreči začeli krožiti po družbenih omrežjih, je videti manjše eksplozije po začetnem požaru, ki so videti, kot da gori pirotehnika. Zato se je sprva razširila informacija, da se je požar zgodil v tovarni pirotehnike. Pozneje se je izkazalo, da to ni res. Libanonske oblasti sicer nato niso izključile možnosti, da bi lahko bila pirotehnika skladiščena v bližini amonijevega nitrata. 

Skoraj istočasno smo dobili tudi nove strokovnjake za jedrska orožja, ki so zatrjevali, da je eksplodirala jedrska bomba. To teorijo je podžgala gobasta oblika dima, ki se je vil po eksploziji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden od uporabnikov Twitterja, ki ima več kot 100.000 sledilcev, je tako vehementno zatrdil: "Ljubi Bog. Libanonski mediji pravijo, da je šlo za tovarno pirotehnike. Ne. To je gobast oblak. To je jedrska." Objavo je všečkalo in delilo na tisoče ljudi. Na tvit se je odzval tudi Vipin Narang, študent proliferacije in strategije jedrskega orožja na Inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu, ki je trditev postavil na laž: "Študiram jedrsko orožje. Ni (jedrska)." Uporabnik je nato svoj tvit izbrisal in objavil novega s posledicami eksplozije, ob katerem je zapisal: "Tovarna pirotehnike je to povzročila? OK."

Ker se je ta teorija še naprej širila, so se oglasili tudi drugi strokovnjaki za orožje. Pojasnili so, da če bi šlo dejansko za jedrsko orožje, bi eksplozijo spremljal zaslepljujoč bel blisk in izjemen val toplote, ki bi povzročil hude opekline pri ljudeh. Poleg tega so opozorili, da se gobasti oblaki ne pojavljajo samo pri jedrskih bombah. Pojavijo se lahko kot posledica stiskanja vlažnega zraka, ki kondenzira vodo in ustvari oblak.

Teorija 2: Bombni ali raketni napad

Ljubitelji teorij zarote so analizirali posnetke eksplozije, v pticah so videli bombe, pozorni so bili na zvoke, ki naj bi se slišali v ozadju. Nekateri so prepričani, da se sekunde pred eksplozijo sliši letalo, ki naj bi po nekaterih teorijah v gorečo stavbo odvrglo bombo. 

Nekateri so s prstom pokazali na Hezbolah, drugi na Izraelce, tretji na ZDA, četrti na teroriste. Olje na ogenj je prilil še ameriški predsednik Donald Trump, ki je v enem svojih prvih odzivov dejal, da se je pogovarjal z nekaterimi strokovnjaki in generali in da se jim zdi, "da je šlo za nekakšen napad, za neke vrste bombo". Vendar nihče ne ve, kdo so ti njegovi "generali in strokovnjaki". Pentagon Trumpovih trditev ni želel komentirati. Na vprašanje, ali bi lahko šlo v Bejrutu za napad, je državni sekretar Mike Pompeo odkorakal z novinarske konference. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Neverjetno neodgovorno je od predsednika, da stoji na podestu in navrže nekaj takšnega o mednarodnem incidentu, medtem ko na stotine žrtev še vedno pogrešajo ali jih rešujejo," je Trumpovo izjavo kritiziral njegov nekdanji uradnik za nacionalno varnost Brett McGurk

Inštitut za strateški dialog (Institute for Strategic Dialogue) je po pisanju BBC v svoji analizi ugotovil, da tovrstne teorije zarote na Facebooku, 4chanu, Redditu in drugih družbenih omrežjih delijo predvsem skrajno desničarske skupine. Sporočila teh teorij gredo predvsem v smeri, da je šlo v Bejrutu za izraelski napad na Hezbolahovo skladišče orožja. "Opazili smo znane vire za širjenje dezinformacij, vključno s skrajno desnimi mrežami, ki na spletu širijo neosnovane trditve o naravi in motivih, ki naj bi bili v ozadju eksplozije. Vključno s teorijami, ki skušajo eksplozijo povezati z Izraelom ali drugimi državami," je dejala Chloe Colliver iz inštituta. Libanonske in tudi izraelske oblasti so zavrnile namigovanja, da bi imel pri dogodku prste vmes Izrael. 

Skrajno desni sledilci teorijam zarote, med drugim podporniki teorije QAnon, so prav tako na Facebooku delili lažne trditve o eksploziji. V njih namigujejo, da je "napad" povezan z "vojno med vlado in centralnim bančnim sistemom". QAnon je zelo razvejana skrajno desna teorija zarote, ki trdi, da obstaja tajni načrt tako imenovane "globoke države" za odstranitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovih podpornikov. Hkrati pa teorija tudi trdi, da ameriški predsednik Trump bojuje tajno vojno proti satanističnimi pedofili v vladi, poslovnem svetu in medijih. 

Teorija 3: Izraelski premier in satelitski posnetek lokacije

Na družbenih omrežjih se je zelo hitro po eksploziji pojavila tudi fotografija izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je nastala med njegovim nagovorom Generalne skupščine Združenih narodov leta 2018. Na fotografiji namreč kaže satelitski posnetek pristanišča v Bejrutu. Po družbenih omrežjih se je tako razširila teorija, da je Netanjahu kazal na točno tisto lokacijo, kjer je v torek eksplodiralo. To podporniki teorije zarote, ki so prepričani, da je za eksplozijo kriv Izrael, delijo kot dokaz, da je Izrael že dlje časa koval "napad"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fotografija oziroma videoposnetek Netanjahuja s satelitskim posnetkom v rokah je resda pristna in ni manipulirana, vendar pa je izvzeta iz konteksta. Izraelski premier namreč na posnetku kaže satelitski posnetek drugega okrožja Bejruta, kjer po njegovem prepričanju Hezbolah skriva svoje orožje. Lokacija, kjer je v torek eksplodiralo, je nekaj kilometrov severneje od lokacije 1 (Site 1), ki jo je na posnetku kazal Netanjahu.

Satelitski posnetek lokacije eksplozije, ki je severno od lokacije, ki jo kaže Netanjahu.
Satelitski posnetek lokacije eksplozije, ki je severno od lokacije, ki jo kaže Netanjahu. FOTO: Google Maps
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lancovo
07. 08. 2020 12.38
+1
Naj si jedrska bomba,ali ne,mrtvih in ranjenih je preveč. To grozota
Tone 12345
06. 08. 2020 21.27
+1
Vprašate se zakaj je izrael jedrska sila!pa da ne boste mislil ima veliko jedrskih konic!!od kod kaj mislite pa jih je 6 miljonov kot avstrija!Severna koreja pa tak problem ko se sama matra za to!!!in iz konteksta a si predstavljate Pakistan Indijo najbolj revne dežele jedrske velesile ki jih sploh nihče ne omenja!!!povejte mi od kod njim jedrska tehnologija ko še za jesti nimajo!dejte no ta pokvarjen svet!!Imajo po par sto jedrskih konic PAKISTAN pa noben ne komplicira!
Neutrino
06. 08. 2020 15.50
+0
Šlo je za nepravilno hranjen nitrat v skladiščih. Če je potus rekel da misli da je šlo za nekakšen napad, potem pomeni da nobena agencija tega ni potrdila. Od Bejruta do Haife je borih 40 km in razen da so čutili udarni val v Izraelu, v to niso bili vpleteni. Čimprej podpisati mirovni sporazum - je v interesu vseh. Drugače pa sočutje do ubogih ranjenih. Upam da se bo Evropa tudu zganila in poslala humanitarno pomoč.
dark horse
06. 08. 2020 13.56
-4
Iračani tudi niso sestrelili svojega letala na začetku pa še marsikatera teorija zarote se je izkazala za resnico ne le teorijo
fljfo
06. 08. 2020 13.58
+11
Perun
06. 08. 2020 14.27
+8
Res, kaj si hotel! Iranci so uradno priznali, da so sestrelili tisto potniško letalo!
dark horse
06. 08. 2020 14.46
+1
Spea8kaj so govorili na začetku. Če ne bi prišli v javnost posnetki dvomim da bi priznali.
Uomo 46
06. 08. 2020 13.52
+0
Ni teorija zarote, vendar je zarota ...
ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 13.48
+1
Vsak, ki pogleda building 7, 23 angles = Blok 7, 23 zornih kotov, mu je jasno, kaj je bilo na 911. Če oblasti v Bejrutu priznavajo, da so imeli 6 let skladiščen amonijev nitrat, ki so ga dobile od Ruske ladije MV Rhosus, potem ne gre več za teorijo zarote. Živela pa svoboda verjetja v karkoli.
Petur
06. 08. 2020 13.41
+9
israel ni tako nedolzna zadeva na planetu?
Vapo
06. 08. 2020 13.51
+0
tito73
06. 08. 2020 13.36
+12
A obstajajo samo še teorije zarote! Novakov Janez se je zaletel v zid. Uf, sigurno je udbomafija postavila zid. Ljudje božji nehajte že s tem teorijam zarot. Ne rečem, da kdaj ni kakšna zarota. Ne pa povsod in vedno
Vapo
06. 08. 2020 13.51
+13
Vapo
06. 08. 2020 13.57
+6
Poglej, na primer, splošno je znano, da Izraelci izvajajo atentate v tujini na tuje znanstvenike (predvsem iranske), na tuje vojaške tarče (Iran, Hezbolah, Palestinci,...). Znano je, da so kar nekaj atentatov izvedli tudi v Beirutu (to je dejstvo, nobena teorija zarote). V Iranu nonstop neke eksplozije (90% njih je delo Izraelcev). In predpostaviti, da ima Izrael pri tej ekploziji prste vmes ni nobena teorija zarote, temveč precej verjetno dejstvo...
Uporabnik1911634
06. 08. 2020 14.20
+6
Bravo Vapo! Izrael vedno stoji za najbolj groznimi stvarmi ki se dogajajo upam da jih kmalu doleti konec.
AbrA0_KadaBRa
06. 08. 2020 13.33
+30
Teorije zarote vsak dan beremo na teh forumih...
Offizier
06. 08. 2020 13.42
+4
GOOD vs. EVIL
06. 08. 2020 13.31
+9
Če bi še kaj drugega brali kot to levaško trobilo, bi vedeli, da Trump bije pomembne bitke na povsem drugih področjih - Uničuje pedofile, posiljevalce, izkoriščevalce, preprodajalce otrok itd,... Za to pa taka anti propaganda proti njemu.
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.39
+0
predvsem pedofile je uspesno preganjal, pod krinko seveda, z epsteinom na njegovem otoku, ja
aco scer
06. 08. 2020 14.02
+1
Najbolj zanimivo je, da se pritožujejo, ker enkrat predsednik hoče narediti to, kar je ves čas govoril...postavit zid...niso vajeni, da človek misli izpolniti obljube iz kampanje..
bobiv
06. 08. 2020 15.01
+2
Ljudje dajte gledat noro tv, berite demokracijo, domovino, e maribor, samo tam je prava resnica (ironija)!
Pomemben petelin
06. 08. 2020 13.29
+11
Če govorite o teorijah zarote ,poguglajte top 10 teorij zarot katere so se izkazale za resnične in videli boste .kako deluje kontra propaganda vladajočih vej.
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.35
+5
zdaj pa seznam primerjaj se s top 2.000.000 teorij zarote, ki se niso izkazale za resnicne. potem pa spravi v rime, sestavi skupaj in objavi kot adendum nostradamusovim prerokbam
aco scer
06. 08. 2020 13.25
+8
to je to, ko nekompetenten folk lahko izraža svoje mnenje in s tem širi neresnico (marsikdaj ste to tudi sami mediji, na žalost, ko naknadno potem adaptirarte članke glede na nove, bolj podkrepljene dokaze!). Gobast oblak katerega omenjajo je enostavno blast wave oz udarni val, goba bi se formirala šele tam, kjer je trenutno normalni oblak dima
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.36
+4
zivimo v casu interneta, nimajo mediji casa mesec in pol preverjat novice in jih potem objavljat v letnem almanahu. ergo popravki
Uporabnik1911634
06. 08. 2020 13.24
-4
Izrael stoji za tem 100%
Trippin balls
06. 08. 2020 13.33
+3
samo ne z raketo kot namigujejo teorije.Mogoče z tajno detonacijo amonijevega nitrata
BenQurer24
06. 08. 2020 13.36
-1
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.37
+1
visok odstotek verjetnosti si dodelil svoji z argumenti nepodprti teoriji
lumpimonster
06. 08. 2020 13.24
-4
Najbol smesn k ma trump prou🤣🤣🤣🤣🤣
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.41
+0
to bi bilo res smesno, po teoriji verjetnosti bo enkrat tudi ta zadel
Wahl
06. 08. 2020 13.22
+12
Bogi tisti, ki se naslanja na družabna omrežja, tvite in všečke.
BesnoJezen
06. 08. 2020 13.22
+16
Me čudi, da ni kriva Aleksandra Pivec.
Koronavirusovec
06. 08. 2020 13.22
-16
prava resnica je v bistvu, da se eksplozija sploh zgodila ni, računalniško sprogramiran posnetek
Mario Kneževi?
06. 08. 2020 13.25
+11
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.42
+0
ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 13.50
+1
BenQurer24
06. 08. 2020 13.19
-3
Božja kazen in opomin...
BenQurer24
06. 08. 2020 13.20
-4
Pečat... Da se kaj takega več ne bo ponovilo...
BenQurer24
06. 08. 2020 13.22
-3
To da so bli Izraelci, to najverjetneje ne drži... Pa ne bom razlagal zakaj... Ker je predolgo...ampak da jih pa mal rostajo... To sem pa ZA!... Oni že vejo zakaj...
HALAcR7
06. 08. 2020 13.17
-6
Itak za vsem zlom kar se dogaja stoji izrael!!!
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.43
+3
Pepe Bol?ev
06. 08. 2020 13.16
+0
CSD je leglo feministk in SDja. Teorija zarote. V javnem sektorju so zaposleni samo levi. Teroija zarote. Itd itn. Globoka drzava? Teprija zarote. Itd itn. Imamo svojih kolikor hoces. Krambergerka so ustrelili komunisti. Novic je zrtev kemijske mafije. Itd. Itn. Simpl. Za simpl glave.
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.45
+2
vecini od tega se zal ne more reci niti teorija, ker trditve nimajo nobene strukture, mogoce se kaj bolj z argumenti podpres in ne samo natipkas floskule tipa deep state, ki so tako ukradene (qanon). potem pa veselo v dokazovanje teorij, to se tako pocne