Tujina

Eksplozija v ruski kavarni: oblasti žensko obtožile terorizma

Sankt Peterburg, 05. 04. 2023 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski uradniki so 26-letno Darjo Trepovo, ki jo sumijo atentata na razvpitega ruskega vojaškega blogerja Vladlena Tatarskega, obtožili terorizma in ji odredili pripor. Ob tem se je v javnosti pojavil nov posnetek eksplozije.

V torek so ruski uradniki 26-letno Darjo Trepovo pripeljali na moskovsko sodišče in jo obtožili terorizma. Sumijo namreč, da je odgovorna za eksplozijo, v kateri je v nedeljo umrl razvpiti ruski vojaški bloger Vladlen Tatarski.

"Obtožena je kaznive storitve teroristične akcije organizirane skupine, povzročitve naklepne smrti in nezakonitega posedovanja eksplozivnih naprav," so sporočili iz Rusije. Ob tem so dodali, da je delovala po navodilih ljudi, ki delujejo v imenu Ukrajine. Sodišče je odločilo tudi, da mora do 2. junija, ko se bo obravnava nadaljevala, ostati v priporu, piše BBC.

Ob ponedeljkovem prijetju Trepove se je v javnosti pojavil posnetek, v katerem 26-letnica prizna svojo vpletenost v dogodek. Objavile so ga oblasti, v njem pa Trepova pove, da je v kavarno prinesla kipec, ki ga je kasneje razneslo. Ob tem je poudarila, da ni vedela, da kipec služi kot bomba. Tuji mediji menijo, da so jo v priznanje prisilili.

 V ponedeljek so sicer ruski uradniki objavili tudi video posnetek Trepove, na katerem prizna svojo vpletenost v dogodek.
V ponedeljek so sicer ruski uradniki objavili tudi video posnetek Trepove, na katerem prizna svojo vpletenost v dogodek. FOTO: Profimedia

Kremelj za vpletenost v umor Tatarskega sumi tudi aretiranega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega  in ukrajinske varnostne službe. 

Nacionalna republikanska armada, ena izmed treh ruskih organizacij, ki so lani avgusta v Ukrajini podpisale izjavo, da se bodo borile proti Kremlju, pa je medtem javno zatrdila, da je za atentat odgovorna njihova skupina. Ob tem so izključili sodelovanje z ukrajinskimi varnostnimi službami. Dokaza o vpletenosti sicer na nacionalni republikanski armadi niso podali. 

Na družbenih omrežjih je zaokrožil nov video posnetek nedeljske eksplozije v kavarni v Sankt Peterburgu, na kateri ruski bloger s pravim imenom Maksim Fomin odvije škatlo s kipcem in ga postavi na mizo. Nekaj trenutkov za tem sledi eksplozija. Na posnetku se sliši močan pok. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na dogodku v kavarni je vojaški bloger predstavljal svoje izkušnje z vojnim poročanjem na vzhodu Ukrajine. Ob eksploziji je bilo ranjenih še najmanj 30 ljudi, večina je v paniki tekla iz lokala. Številni so bili zaradi razbitega stekla okrvavljeni, razkrivajo priče. 

Kavarna je sicer v lasti Jevgenija Prigožina, ustanovitelja zasebne vojske Wagner. Po dogodku je za AP povedal, da je različnim skupinam dovolil, da kavarno uporabljajo za svoja srečanja. Dejal je, da dvomi o vpletenosti ukrajinskih oblasti v napad. Po njegovem mnenju je napad verjetno izvedla skupina radikalcev, ki ni povezana z vlado v Kijevu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1