Ukrajina

'Če bi Putin napadel ozemlje Nata, se lahko zahodni blok odzove z vso svojo močjo'

Kijev/Lvov, 13. 03. 2022 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović, Maja Pavlin, Tadeja Voščun
Komentarji
1415

18. dan ruskega napada na Ukrajino se je začel z novimi napadi. Ruske sile vse bolj rinejo proti zahodu. Še pred zoro naj bi namreč rakete padle tudi v bližini Lvova in poljske meje. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da bi se lahko zahodni blok odzval z vso močjo, če Rusija napade ozemlje Nata. Po podatkih ukrajinskih oblasti naj bi v zračnem napadu na vojaški center Javoriv umrlo 35 oseb, še vsaj 134 naj bi jih bilo ranjenih. Rusija medtem poroča o veliko večjem številu žrtev. Tamkajšnji prebivalci so ob novih zvokih siren zatočišče poiskali v podzemnih bunkerjih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razmere v Moldaviji
    01:57
    Iz 24UR: Razmere v Moldaviji
  • Iz 24UR: Vojna v Ukrajini
    02:22
    Iz 24UR: Vojna v Ukrajini

 

Iz urada župana Lvova, kraja na zahodu Ukrajine, so potrdili, da so ruske sile še pred zoro sprožile letalski raketni napad na Mednarodni center za mirovne in varnostne operacije v Javorivu pri Lvovu. Gre za kraj, ki je od poljske meje oddaljen le okoli 16 kilometrov. 

Kot je dejal vodja regionalnih oblasti v Lvovu Maksim Kozicki, so na oporišče, ki leži okoli 40 kilometrov severozahodno od Lvova, izstrelili osem raket. V napadu naj bi bilo po prvih informacijah ubitih devet oseb, kasneje so število žrtev popravili na 35. Še 134 naj bi jih bilo ranjenih, poroča Sky News. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napad je pomenljiv, saj se je zgodil zelo blizu poljske meje in bi lahko bil opozorilo Natu, ki je vojaško bazo pogosto uporabljala za vojaške vaje. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da bi se zahodni blok lahko odzval z vso močjo, če Rusija napade ozemlje Nata. Nato bi namreč s tem lahko sprožil 5. člen, ki govori, da napad na eno članico zaveze velja za napad na vse zaveznice. ZDA ob tem Rusijo neposredno svarijo pred uporabo kemičnega orožja. Kot pravi, bi bila namreč uporaba orožja za množično uničenje šokantna poteza, ki bi prestopila vse meje mednarodnega prava.

Lvov je sicer območje v Ukrajini, ki je doslej veljalo za relativno varno in kamor so se zatekli številni begunci iz vzhodne Ukrajine. Tja se je zateklo več tisoč beguncev.

Tarča napada je bilo davi tudi letališče mesta Ivano-Frankovsk na zahodu države. Kot je na Facebooku objavil tamkajšnji župan Ruslan Marcinkiv, je šlo pri jutranjih eksplozijah "po prvih informacijah za napad na letališče". Prav tako se napadi nadaljujejo v Harkovu, Irpinu, Černigovu, Mariupolu in številnih drugih ukrajinskih mestih.

Ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve je na spletu delilo tudi videoposnetek, ki naj bi prikazoval s tlemi zradirano srednjo šolo v Mikolajevu, mestu blizu Črnega morja. Lokalni ukrajinski uradniki pa so sporočili, da naj bi bilo v mestu Mariupol do zdaj v spopadih ubitih že najmanj 2187 ljudi. To pristaniško mesto je že od začetka invazije prizorišče močnega obstreljevanja, ruske sile pa so blokirale izstopne poti, oskrbo z električno energijo in dostop do vode.

Uničeno stanovnje v Harkovu
Uničeno stanovnje v Harkovu FOTO: AP

Po tem ko naj bi ruske oborožene sile že v petek ugrabile župana Melitopola, naj bi na njegovo mesto zdaj postavile novega voditelja. To je postala Galina Danilčenko, ki je bila prej članica mestnega sveta. Ob tem pa je ukrajinski zunanji minister sporočil tudi, da naj bi ruska vojska ugrabila še enega župana. Tokrat župana mesta Dniprorudne, ki leži na jugu Ukrajine, Jevhena Matvejeva.

Podoljak: Kijev že oblegan

Medtem se v Kijevu pripravljajo na srdit spopad za ukrajinsko prestolnico, ki se ji Rusi vse bolj približujejo in ji grozi obkolitev.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je po navedbah AFP dejal, da je Kijev dejansko že "oblegan", vojska in prostovoljci pa se pripravljajo, da bodo mesto branili od ulice do ulice. Kijevu se ruske sile približujejo s severa, zahoda in severovzhoda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je pozno sinoči v video nagovoru sporočil, da Rusi ne morejo zavzeti Ukrajine. "Ruski napadalci nas ne morejo zavojevati. Nimajo moči, nimajo duha. Držijo se le nasilja, le terorja, le orožja. In tega imajo veliko," je dejal Zelenski.  Čez dan je obiskal ranjene vojake v tamkajšnji bolnišnici in jim podelil državne časti za požrtvovalnost.

Morebiten žarek upanja medtem prihaja tako iz ukrajinske kot tudi ruske strani. Obe namreč sporočata, da bi lahko pogajanja v prihodnjih dneh obrodila sadove. Pogovori med Ukrajino in Rusijo so dosegli bistven napredek in dogovor med obema stranema bo morda možen že kmalu, je dejal ruski delegat Leonid Slutskeg.

ZDA bodo Rusiji za smrt ameriškega novinarja naložile "ustrezne sankcije"

Ukrajinski parlament je na svojem kanalu na Telegramu objavil, da je v Irpinu pri Kijevi je umrl novinar New York Timesa. Kasneje je načelnik kijevske policije Andrij Nebitov potrdil, da je umorjen 51-letni dopisnik New York Timesa Brent Renaud. Ranjena sta bila še dva druga novinarja, eden od njiju pa naj bi v bolnišnici v Kijevu dejal, da so ruske sile nanje streljale, ko so skušali posneti ljudi, ki so bežali iz ukrajinske prestolnice.

Novica o smrti ameriškega novinarja so bile "šokantne in grozljive", je dejal ameriški svetovalec za nacionalno varnost. Z ukrajinskimi uradniki se bodo posvetovali, kako je do smrti novinarja prišlo, je zagotovil.

Na Poljsko zbežalo skoraj 1,7 milijona beguncev iz Ukrajine

Na Poljsko se je od začetka ruske invazije 24. februarja zateklo skoraj 1,7 milijona beguncev iz Ukrajine, je danes tvitnila poljska obmejna straža. Samo v soboto je mejo prečkalo okoli 79.800 ljudi, kar je pet odstotkov več kot prejšnji dan.

Od polnoči do 7. ure davi je poljska obmejna straža naštela 16.800 ukrajinskih beguncev. Dotok beguncev na Poljsko je največji na mejnem prehodu Medyka na jugovzhodu države.

Trenutno ni uradnih podatkov, koliko jih ostane na Poljskem in koliko jih potuje naprej v druge države EU.

Ruska invazija na Ukrajino je privedla tudi do velikega pritoka beguncev v mesto Berehove na zahodu Ukrajine ob meji z Madžarsko. Od tam pa se množično odseljujejo prebivalci madžarske narodnosti, ki bežijo pred vpoklicem v vojsko. Okoli polovica od 22.000 prebivalcev dvojezičnega mesta Berehove je namreč Madžarov in ti se zdaj večinoma selijo k sorodnikom na Madžarsko.

Medtem so v hotelih, penzionih in tudi šolskih stavbah tega mesta nameščeni ukrajinski begunci in na ulicah je zdaj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP slišati večinoma le ukrajinščino. Po navedbah županstva Berehove trenutno gosti od 4000 do 5000 notranje razseljenih beguncev.

Pomoč ukrajinskim sirotam

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.50

IMF ne izključuje plačilne nesposobnosti Rusije

Mednarodni denarni sklad (IMF) verjame, da se lahko zgodi, da Rusija zaradi sankcij ne bo več sposobna odplačevati svojih dolgov tujini, saj so njene rezerve tujih valut blokirane. Ruski finančni minister Anton Siluanov je sicer dejal, da je od 640 milijard dolarjev (okoli 582 milijard evrov) rezerv blokiranih 300 milijard (okoli 272 milijard evrov).

20.48

V jedrski elektrarni v Černobilu obnovljena elektrika

V jedrski elektrarni v Černobilu so obnovili električno energijo, je po poročanju CNN-a na svojem Telegram kanalu objavilo ukrajinsko nacionalno energetsko podjetje Ukrenergo. Med ruskim napadom 9. marca je bil namreč poškodovan električni sistem elektrarne.

20.45

Ukrajina: potekajo pogovori z Rusijo. Kremelj to zanika

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je za nacionalno televizijo povedal, da pogovori z Rusijo potekajo. "Pogovori se trenutno nadaljujejo," je dejal Arestovič in dodal, da ima Ukrajina dovolj vojakov, razporejenih v Mariupol, da prepreči, da bi jo zavzele ruske sile. Vendar je Rusija temu nasprotovala. Tiskovna agencija RIA se je sklicevala na tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, ki je dejal, da so nova pogajanja načrtovana za jutri in trenutno ne potekajo.

20.32

Novi protesti proti vojni v Ukrajini v Rusiji

Po vsej Rusiji so ponovno potekali protivojni protesti. Ruske oblasti so pridržale več kot 800 ljudi.

20.24

Johnson: Putinove barbarske poteze so preizkus za vse človeštvo

Britanski premier Boris Johnson se je danes popoldne pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Dejal mu je, da so Putinove barbarske poteze preizkus za vso človeštvo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1415)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

INAZ
15. 03. 2022 21.18
+3
Slovenca leta Karmen Švegl in Janez Janša.
morituri
18. 03. 2022 18.07
Združeni narodi so rekli, da bo za to svinjarijo in zločine proti človeštvu v Ukrajini nekdo moral odgovarjati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bimbambom
13. 03. 2022 21.59
+6
Srbija do Tokia. Dokler Nato ne stisne focna. Pol pa je mir. 🙈
morituri
18. 03. 2022 18.22
+1
Ne vem kaj pomeni, tako Američani, da bi Nato v primeru napada na Nato LAHKO UPORABILA vso svojo moč. Ali pomeni LAHKO tudi, da Amerika ne bi branila Evrope??????????????????????????????????????????????????????????
2022
13. 03. 2022 21.58
+7
phhhhhh
13. 03. 2022 21.58
+1
je sedaj rdeča linija že vidna zahodnim bivšim partnerjem , ki.imajo v nemčiji gorivo po 2, 30 evra....plin pa čez 3000 ...isti v Srbiji 270 evrov tona
2022
13. 03. 2022 21.56
+3
To so degeni za katere se je postavil Jesenovec!
2022
13. 03. 2022 21.57
+2
2022
13. 03. 2022 21.56
-2
Važno je da se čim veš Srbov pobije če pride do sem vse tudi pse in mačke da se jim!
phhhhhh
13. 03. 2022 21.55
-2
V zračnem napadu RuASF na vojašnice in skladišča poligona Yavor je bilo LQD 183 proukrajinskih teroristov iz ZDA, Velike Britanije, Izraela, Kanade, Italije, Hrvaške, uničenih je bilo 600 MANPAD in 1300 ATGM!....
bimbambom
13. 03. 2022 21.57
+0
Si ze na poti za Rusijo? Rabijo hlapce kot ti. Brez Gulaga. Sleces hlace sam brez da ti to ukazejo.
bimbambom
13. 03. 2022 21.55
+0
Vedno vec sestreljenim Ruskim pilotom se padalo ni odprlo. Prerezane vrvi. Zgleda da Putin raje vidi mrtve svoje vojake kot vojne zapornike. Bravo Putin. Human in pravicen!
Mirko Tipka
14. 03. 2022 12.00
+0
od kod take informacije? to je plod nerazumevanje vojne ...
Ost1234
13. 03. 2022 21.55
+1
Realnost je popolnoma drugačna kot pa jo nam predstavljajo mediji! Saj poznate - naci propaganda je o zmagah njihovih enot trobila vse dokler zavezniki niso bili v centru Berlina.
bimbambom
13. 03. 2022 21.53
+7
Tako sanjsko zivljenje v Rusiji Oligarhi in njihove druzine pa vsi na Zahodu. 🤣 Rusofili pa se kar navijajo za Rusijo. 🙈
2022
13. 03. 2022 21.53
+9
Ko srbeki po Srebrenici je bil krivec Amerika...sedaj so pa vsi Ukrajinci...
2022
13. 03. 2022 21.53
+8
phhhhhh
13. 03. 2022 21.52
-1
Natov odziv, grožnje z odzivom in zgodbe o morebitnem kemičnem napadu so potrditev, da so ruske rakete zadele nekaj zelo pomembnega. Ali je kdo na Zahodu res pomislil, da bi lahko v Ukrajino pretihotapili veliko količino orožja, ga shranili razmeroma blizu meje in prosto pretočili na vseh frontah? In se borite proti Rusiji? No, vso srečo s tem. Nekaj ​​lahko uide mimo, vendar bo večina uničena, preden se uporabi.
bimbambom
13. 03. 2022 21.54
+3
LocoCoco
13. 03. 2022 21.51
-1
Zelenski=greehorn
2022
13. 03. 2022 21.51
+5
9 Putinovih generalov je že šlo....
phhhhhh
13. 03. 2022 21.52
-2
koral45
13. 03. 2022 21.55
+3
2022; 4 od teh generalov so pospravili sami ker so se upirali.
2022
13. 03. 2022 21.50
+0
Srbi so pobijal po Srebrenici žrtve zaradi dveh stavb...Ukrajinci so jim pa vsi krivi to je zlo in sam upam da bo tuki vojna!
2022
13. 03. 2022 21.51
-1
želja mi je samo še Ruse in Srbe pobijat
phhhhhh
13. 03. 2022 21.49
-3
od kje sedaj Rusiji kar naenkrat orožje da so na vzhodu uničili ekstremne zaloge , ki jih je priskrbel kijevski hunti ' zahod...
phhhhhh
13. 03. 2022 21.50
-2
ups. ..na zahodu ukrajine ob poljski meji....
2022
13. 03. 2022 21.49
+2
Srbi ste klali po Srebrenici in se še danes jokate zaradi dveh stavb sedaj so vam pa otroci samoumevni...
2022
13. 03. 2022 21.49
+0
To je zlo in sam upam da bo vojna tuki da vas čim več pospravim.
koral45
13. 03. 2022 21.48
+2
Ta tip je pripravljen žrtvovati ogromno svojih ljudi kot jih je že, da se obdrži na oblasti, Staljin 2.
Ost1234
13. 03. 2022 21.51
-1
awontuwej
15. 03. 2022 19.45
phhhhhh
13. 03. 2022 21.47
-3
Glede navedb nekaterih "strokovnih vojaških analitikov", da ruski vojski zmanjkuje streliva itd. Iskreno povedano, obstajajo neutemeljene neumnosti. Prvič, kar zadeva natančno vodeno strelivo (križarske rakete, balistične rakete, vodene rakete zrak-zrak, lasersko vodene topniške rakete itd.) je vsaka vojska (razen ZDA, vseh članic Nata, Japonske, Južne Koreje itd.) ima omejene zaloge v skladu s svojimi potrebami, načrti, skladiščnimi možnostmi, možnostmi uporabe itd. Ruski vojaško-industrijski kompleks lahko v relativno kratkem času proizvede veliko količino lasersko vodenih topniških raket VRL in POVRS. Srednjeročno lahko proizvede precejšnje število križarskih raket – npr. Kalibrske in vodene rakete za izstrelitev iz letal serije Kh in podobno. Za balistične rakete (tip Iskander-M) potrebujejo le malo daljši čas (nekaj mesecev). Drugič, zaloge konvencionalnega streliva za topove, havbice, minomete, večcevne raketometače, 30 in 40 mm lansirne granate, težke mitraljeze, RPG itd. ruska vojska mora po svoji doktrini voditi vojno srednje intenzivnosti v dveh letih. Vendar pa se v vojnih razmerah proizvodnja drastično poveča, da bi obnovili zaloge. Tretjič, poudaril bi, da je ruski vojaško-industrijski kompleks drugi na svetu za ameriškim. Kitajci so tretji. Tu mislim samo na namensko vojaško industrijo. Zaključek – ne zaupajte vsakemu »strokovnemu analitiku«, ki se pojavlja na televiziji, ytbe in drugih družbenih omrežjih, raznih portalih in podobno. kot gobe po dnevih dežja. Obstaja internet, če vas zanima, lahko najdete nekaj osnovnih informacij in naredite svoje zaključke. Ne rabiš "strokovnjaka", ki napoveduje, da bo Rusiji 33. dne vojne opoldne zmanjkalo streliva. Ta je za noorce in ne za televizijo.
Putler
13. 03. 2022 21.49
+2
Ti si pa verodostojen vir 🤣... za crknt
SproscujocChips
13. 03. 2022 21.49
-4
Ja slovenceljni slepo sledijo medijev. A zemljevid ukrajine je vedno bolj rdec. Zivijo v mehurcku, tam so varni in naivni....
phhhhhh
13. 03. 2022 21.54
-1
slartanček...za funkcionalno pismene piše....poišči na netu...kar ti ni zahodna demokracija prepovedala...Potrebuješ nasvet. ...veterinarja ?@
User416781
13. 03. 2022 21.55
-1
Janez Povprečnik
13. 03. 2022 21.47
-2
Prav vidi se, da večina navadnih ljudi ob tako pozni uri ne komentira... Je pa to odličen čas, da se pokažejo kletni delavci oziroma njihovo delovanje... Samo poglejte kako se med seboj podpirajo in dajejo všečke... Janez, vsaj nedelje jim da frej. :) #LakuNoć
bimbambom
13. 03. 2022 21.49
+3
Putinovo sliko pred sebe baby olje ne pozabi robcke in si daj duska. 👌
Švejk 123
13. 03. 2022 21.50
+3
User416781
13. 03. 2022 21.56
+1