Tujina

Finska postala 31. članica zveze Nato: 'Finska je varnejša, zavezništvo močnejše'

Bruselj, 04. 04. 2023 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, D.J., N.Š.
Komentarji
555

Finska, ki je spričo ruske agresije na Ukrajino maja lani zaprosila za članstvo v zvezi Nato, je v Bruslju predala dokumente o pristopu, s čimer je postala 31. članica zavezništva. Na Natu poudarjajo, da bo s tem Finska postala varnejša, Nato pa močnejši. Vstop Finske v Nato je pozdravila tudi Slovenija.

Finski zunanji minister Pekka Haavisto je danes na sedežu zavezništva v Bruslju ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu, čigar država je depozitarka za Severnoatlantsko pogodbo, predal dokumente o pristopu. S tem je Finska postala 31. članica zveze Nato.

Že pred tem je Turčija, ki je pretekli teden kot zadnja od 30 dosedanjih članic ratificirala finski pristopni protokol, pri ZDA deponirala dokumente o ratifikaciji.

Zastavi Finske in Nata
Zastavi Finske in Nata FOTO: Shutterstock

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dopoldne dejal, da bo Finska s pridružitvijo postala varnejša, zavezništvo pa močnejše.

Finska se je maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino odločila, da se odpove svoji nevtralnosti in zaprosi za članstvo v Natu. Na junijskem vrhu v Madridu so jo voditelji skupaj s Švedsko povabili k članstvu.

Po besedah Stoltenberga gre za najhitrejši pristopni proces v zgodovini zavezništva, ki ravno danes praznuje 74. rojstni dan. 4. aprila 1949 je bila namreč podpisana washingtonska pogodba, s katero so ustanovili Nato.

Po besedah Stoltenberga gre za najhitrejši pristopni proces v zgodovini zavezništva.
Po besedah Stoltenberga gre za najhitrejši pristopni proces v zgodovini zavezništva. FOTO: AP

Predsednik nove članice Nata Sauli Niinistö pa je ob tem poudaril, da se za Finsko končuje obdobje vojaške nevtralnosti in začenja novo. 

Dejal je, da bo Finska kot članica zavezništva prispevala h kolektivnemu odvračanju in obrambi. Ob tem je zagotovil, da bo zanesljiva partnerica, ki krepi regionalno stabilnost.

"Članstvo ni uperjeno proti nikomur, prav tako ne spreminja temeljev ali ciljev finske zunanje in varnostne politike. Finska je stabilna in predvidljiva nordijska država, ki si prizadeva za mirno reševanje sporov," je še povedal finski predsednik.

Spomnil je, da je Finska maja lani za članstvo zaprosila skupaj s Švedsko, in poudaril, da finsko članstvo v Natu ni dokončano brez švedskega vstopa. Finska si bo še naprej prizadevala za to, da bi tudi sosednja država postala članica Nata, je dejal Niinistö. Izrazil je upanje, da se bo to zgodilo julija na vrhu zavezništva v Vilniusu.

Po nagovorih generalnega sekretarja Nata in finskega predsednika so ob zvokih finske himne pred poslopjem Nata v Bruslju dvignili finsko zastavo.

 Sauli Niinistö konec marca v Helsinkih podpisuje dokument finske nacionalne zakonodaje o Natu.
Sauli Niinistö konec marca v Helsinkih podpisuje dokument finske nacionalne zakonodaje o Natu. FOTO: Profimedia

Slovenija pozdravlja vstop Finske v Nato

Uradni pristop Finske k zvezi Nato je danes pozdravil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je zavezništvo označil za "edino učinkovito jamstvo varnosti v regiji v času ruske agresije" in izrazil pričakovanje, da bo julijski vrh Nata v Vilniusu obrambni zvezi približal tudi Ukrajino

Vstop Finske v Nato je pozdravila tudi slovenska politika. "Kolektivna obramba je danes še močnejša. Prepričana sem, da bomo okrepljeni še lažje omejevali dejavnike, ki prispevajo k osebni in družbeni ranljivosti," je zapisala predsednica Nataša Pirc Musar.

"Zavezništvo deluje na podlagi konsenza. Vesel sem, da se nam je danes ob strinjanju vseh članic pridružila Finska, ki z nami deli iste vrednote. Upam, da ji bo kmalu sledila še Švedska," pa so na vladnem računu na Twitterju povzeli besede premierja Goloba.

Pričakovanje, da se bo zavezništvu kmalu pridružila tudi Švedska, je v čestitki izrazila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Najpozneje bi se to moralo zgoditi na vrhu zveze Nato v Vilniusu," je sporočila.

Slovenijaje sicer članica zveze Nato od 29. marca 2004, potem ko je članstvo na referendumu podprlo 66,08 odstotka volivcev. Med drugim so izpostavili, da je članstvo v Natu okrepilo varnost in prispevalo k dolgoročnemu razvoju Slovenije.

Velika sprememba za Finsko, Švedska še čaka

Finska, ki ima 1300 kilometrov dolgo mejo z Rusijo, se je tako danes dokončno odpovedala svoji nevtralnosti, ki izhaja iz časa druge svetovne vojne. Leta 1939 jo je namreč Sovjetska zveza nenapovedano napadla. Marca 1940 sta podpisali mirovno pogodbo, a je morala Finska z njo Sovjetski zvezi prepustiti del Karelije oziroma desetino svojega ozemlja.

Po drugi svetovni vojni sta državi leta 1948 sklenili sporazum o prijateljstvu, sodelovanju in medsebojni pomoči, ki jima je prepovedal, da bi sklepali vojaška zavezništva druga proti drugi. Poleg tega se je Finska v njem zavezala, da ne bo dovolila uporabe svojega ozemlja za napad na Sovjetsko zvezo.

Finska nevtralnost tako nima korenin v mednarodnem pravu niti zanjo ni dobila mednarodnih jamstev, temveč ji je bila vsiljena. Pragmatično se je dogovorila z Moskvo, da si je zagotovila neodvisnost. Po koncu hladne vojne in razpadu Sovjetske zveze je ostala vojaško neuvrščena. Za obrambo sicer že zdaj namenja več kot dva odstotka bruto domačega proizvoda, kolikor znaša zaveza članic Nata.

Švedska, ki je za članstvo zaprosila skupaj s Finsko, bo morala medtem zaradi zadržkov Madžarske in Turčije na vstop v Nato še počakati. Finski minister Haavisto je ameriškemu kolegu Blinknu takoj po sprejetju v Nato predal dokumente o ratifikaciji švedskega pristopnega protokola.

KOMENTARJI (555)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
05. 04. 2023 14.06
+2
Rusija je edina država, ki v Evropi začenja vojne in vojaško napada sosede, zato ni čudno, da so se Finci odločili za NATO. Dobrodošli!
4556
05. 04. 2023 13.49
+2
Finska ima slabe izkušnje z Rusi saj je SSSR 30 11,1939 nenapovedano napadla Finsko in jo na srečo Fincev ni popolnoma okupirala .Trajno si je pa prilastila desetino ozemlja .Tudi zavoljo teh zločinskih vpadov na skoraj vse sosednje države je teritorijalno največja država na svetu .
emilzapata
05. 04. 2023 12.44
-1
Dokler so jeseni ukrajinci izvajali protiofenzivo, je bila ta novica na vseh portalih stalno na jedilniku, sedaj pa ko je tam situacija zelo drugacna, pa nobbenih novic
abmam
05. 04. 2023 12.15
+0
Moje sožalje, Finska.
tirolec
05. 04. 2023 10.29
+0
Finci (?) A ste zdaj srečni, ko sami sebi škodujete...? Nato ni zlata jama, je le jama za denar, denar, denar sveta vladar!
OvcjiPastir
05. 04. 2023 10.23
+1
Ob tej priliki bi čestital Rusom za uspešno zaseden štrbunk, nad katerim sedaj plapola ruska zastava. To je zgodovinski dan, ki ga bodo pomnili.
Night fly
05. 04. 2023 10.22
+2
Ko dandanes poslusam preko streaminga stevilo bivsih polkovnikov ameriske vojske -in drugih postenih politikov Zahoda ,specialistov za orozje in drugih eminentnih geopolitikov ter "emerito" profesorjev ,ki ZDA in UE opozarjajo na njihove kriminalna in podle poteze ,ki jih ze vsaj 30 let vsiljujejo ne samo Evropi ampak tudi celemu svetu ,potem vem ,da sem na pravi strani Zgodovine .Tu ne gre za navijanje za Putina ali kogarkoli ,tu gre za naso dobrobit in vsaj nekaj malega postenja , ce ga je se kaj ostalo na tem svetu ,oz. v tej dekadentni Evropi .
puspan
05. 04. 2023 14.45
+1
Ni kaj. Dobro so vam v 80 letih oprali možgane. V mislih imam Kidriča, Mačka in Kardelja.
Kalogen
05. 04. 2023 10.20
+0
'Finska je varnejša, zavezništvo močnejše' Pripravite tanke kot darilo za u, pripravite udeležbo podgan, parazitov , zajedalcev in zastonkarjev iz juga v svojo "prelepi" domovini
Broj1 TNT
05. 04. 2023 10.01
+1
sumim da so ameri začeli vojno v UA med drugim tudi zaradi izgovora da se švede in fince zvleče v NATO ker sicer brez te vojne jih ne bi mogli prepričati!najprej je bilo treba spet prestrašiti rajo !
Razumnež
05. 04. 2023 10.11
+1
Jasno ZDA so začele vojno in Putin je njihov agent.... Sovražim agente!!!
Broj1 TNT
05. 04. 2023 10.13
+2
kdo pa je izvedel državni udar v UA ? mogoče vzhodni kiribati?
tirolec
05. 04. 2023 10.31
+1
Night fly
05. 04. 2023 09.55
+3
Spomnimo se ,kaj je bilo leta 1990 po po koncu hladne vojne podpisano , izreceno in zavezano ..............vse to je Zahod polomil ,prelomil obljube ,pogodbe , podpise ,pecate in se vojasko (NATO) ,ter gospod. /ekonomsko razsiril na maksimum do mej z Rusijo ,ki si je sodelovanja zelela ,toda kot enakopravna partnerica in ne kot hlapec in zrtev izkoriscanja ZAhoda .
Razumnež
05. 04. 2023 10.10
-4
V Helsinkih so leta 1975 sklenili sporazum, da si bodo prizadevali za mir in prijateljsko sodelovanje...Da ne bodo uporabljale sile ali z njo grozile...Da bodo spoštovali nedotakljivost meja in ozemeljsko celovitost držav. Da se bodo zavzemali za enake pravice narodov.... Da bodo imeli narodi pravico do samoodločbe.... Da bodo reševali spore po mirni poti... Da bodo spoštovali človekove pravice.... Da bodo spoštovali temeljne svoboščine vključno s svobodo misli, vesti, vere in prepričanja........ In prišlo je leto 1979 in je SZ udarila po Afganistanu in potem po porazu končno razpadla, da so vsaj nekateri narodi lažje zadihali, brez bremena železne zavese.
SLOvenijaRUSSIASRBija
05. 04. 2023 10.15
-2
Night fly
05. 04. 2023 10.24
+1
razumnez ,,,,,,,,,,, veste ,,prebrati bo potrebno se kaksen dokument o vstopu Rusov v Afganistan ...........ce smo ze ,ali zelimo biti pravoverni .
puspan
05. 04. 2023 14.39
-1
Night fly
05. 04. 2023 09.52
+4
Ko clovek vidi razne warmonger-je ,pa naj bodo to ameriski Biden in evropski voditelji , cloveku postane slabo . Kaj so vsi ti ljudje naredili iz sveta , iz miliard ljudi ,ki se danes nekateri ze bosijo za obstoj ,drugi ,vecina pa ze na poti v raj zaradi revscine in popolne absence clovekovih pravic . Poglejte si samo tega Stoltenberga ,Blinkena in vse neocone globaliste ,ki si prizadevajo z orozjem podrediti svet .
Rains
05. 04. 2023 09.58
-2
Bog ne daj Putina omenit, ki pobija ljudi in uničuje celo državo. Njega ne boš omenil. Baraba.
Grunf TNT
05. 04. 2023 11.01
+0
Putin je borec proti zahodnemu fašizmu...
puspan
05. 04. 2023 14.40
+0
FIRBCA
05. 04. 2023 09.18
+1
v vojnem stanju grez polivat olje na zerjavico ja zelo pametno. Saj nastradali bomo mi EU drzavljani podpisniki bodo pa itak bezali na varno. EU se ne pise nic dobrega in smo si sami krivi. EU ima sosede Rure ne yenkije in se gredo kregati z sosedi ja ce je to normalno pa jaz vec ne vem. Pogajat se je treba na zacetku ne ko bo kaj padalo. Rusi nikoli niso izgubili in nikoli ne bodo. Eu bila ze velikokrat na tleh kaj berete zgodovino.
Razumnež
05. 04. 2023 09.58
-1
In vendarle fince, poljake in ukrajince yenkiji niso nikoli napadli, kar za te dobre sosede, ki jih omenjaš ne moremo reči.
ajdanakolesu
05. 04. 2023 09.10
-3
Dr,Janez Dernovšek je v Sloveniji pred 20 leti razpisal referendum in rezultat je bil 2/3 državljanov ZA vstop v zvezo Nato. Konec debate.
alicante123
05. 04. 2023 09.25
+4
Pred 30 leti smo tudi imeli referendum o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, obljubljani so nam drugo Švico in socialno državo, končali pa v divjem kapitalizmu, korupciji, zakone nam pa namesto Beograda piše Bruselj.
Razumnež
05. 04. 2023 09.58
-2
Broj1 TNT
05. 04. 2023 10.04
+1
raja pojma ni imela kaj v bistvu NATO pomeni!oziroma so bili na debelo zavedeni da je to obrambna struktura kar je pa seveda zelo daleč od resnice!se pravi da so z lažjo prtentali folk!
Grunf TNT
05. 04. 2023 11.02
+1
Referendum se lahko ponovi.. Tudi Angleži so odšli iz EU....
emilzapata
05. 04. 2023 08.37
+4
Na netu je intervju s hrvaskim upokojenim admiralty, idejnim avtorjem nevihte, s katero so ocistili drzavo srbov v njej. Niti v eni tocki ne podpira amerike in evropskih podrepnikov glede ukrajine, koncni rezultat bo samo jedrska akopolipsa
marre
04. 04. 2023 21.59
-3
Veleum in velestrateg Putler, je uspel z svojimi potezami povezati kolektivni zahod kot prej se nikoli in se povecati stevilo Nato clanic.. Noben drug velestrateg tega neb mogu uresnict...
Grunf TNT
05. 04. 2023 11.08
+0
Ja. Uspel je uničiti Evropske in Ameriške banke, obrniti kompleten vzhod proti nam, obrniti Arabce proti Ameriki, uničiti Dolar kot glavno trgovinsko valuto, na kant spraviti Švicarke banke, doseči 4,5 odstotno rast gospodarstva v prvem četrtletju v Rusiji, vojskovat se s kompletnim NATOm v Ukraini...... Seznam je lahko dolg kilometer... Žal kratko bomo mi povlekli... Bunkerje je treba začeti graditi, Nemci in Američani jih že na veliko... Malo preverite...
marre
05. 04. 2023 13.55
+0
Hahaha spet zvis v nekih pravljicah? Na zahodu je na stotine bank in če zaradi slabega upravlanja in pohlepa dve, tri pridejo v težave, to ne pomen, da so kr use banke uničene, dolar je še vedno in bo še dolgo glavna, nvm od kje teb informacija o neki rasti v Rusiji, edino kar je sigurno res, da je mel ruski budžet v prvih dveh mesecih letos za 40 milijard $ deficita, kar je katastrofalno, da prodajajo nafto pod ceno Indijcem in Kitajcem in da se bodo samo letos prihodki Gazproma od plina več kot prepolovili.. Kar skupaj z močno povečanimi izdatki za vojsko in vojno pomeni katastrofo za Ruski budžet in javne finance.. Tist kar je Putler pokradel Rusom, warchest za vojno, tisto bo zdržalo do konca leta.. Nato pa ogromen problem.. Nvm kje bi ti gradil bunkernje, lahk se pa skriješ v kevder, ampak dost ti nou pomagal.. V primeru jedrske vojne ne bo ostalo nič od Rusije...
Kollerik
04. 04. 2023 21.28
-1
Putinizem iz poraza v poraz...
DR. RNR
04. 04. 2023 20.37
+10
Mir je osnova za sobivanje.
OvcjiPastir
04. 04. 2023 20.20
-1
Rusi pa nad sekretom izobesili zastavo in razglasili zmago. 🤣🤣🤣
marre
04. 04. 2023 21.57
+1
Holy50
04. 04. 2023 20.04
+2
Zgodilo se je ravno to kar putko ni želel, dobil je več Nata.
patogen
04. 04. 2023 20.03
-8
Tisti, ki se posmehujejo Natu, so pozabili kako močna je ta zveza. Leta 1995 so učinkovito in hitro ustavili Armijo BIH in Hrvaško vojsko pred Banja Luko in preprečili novo bežanje prebivalstva in vojske. Brez Nata bi bilo po svetu desetine in desetine vojn.
jugalo
04. 04. 2023 20.08
+2
Glej ti ta komentar 😂😂😂😂 koliko šusov si si dal med cajtom covida 😂😂 se zavedaš da je nato odigral ključno vlogo da je Rusija napadla UA? ☺️
Kollerik
04. 04. 2023 21.30
+1
Za naivnega nevedneža patogena... NATO na eni strani rešuje, na drugi neti. Vse v skladu z željami svojih korporacij.