Tujina

Požar dosegel predmestje Aten

Atene / Skopje / Istanbul, 03. 08. 2021 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ti.Š., M.P.
Komentarji
8

Zgodovinski vročinski val na Balkanu, posebej v Grčiji, po več kot tednu dni ne popušča. V osrednji Grčiji in na Peloponezu naj bi se temperature še vsaj do petka vsak dan povzpele do 46 stopinj Celzija. Obenem na območju še naprej pustošijo požari. Iz kampa v predmestju Aten so evakuirali tudi več deset otrok. S požari se sicer spopadajo tudi v Turčiji in v Severni Makedoniji, ki ji je Slovenija že ponudila pomoč, v Italiji pa so se razmere medtem nekoliko izboljšale.

V Grčiji je danes požar med drugim izbruhnil ob vznožju gore Parnitha približno 30 kilometrov severno od Aten. Zaradi požara so morali zapreti del glavne avtoceste, ki prestolnico povezuje z jugom in severom države. Z ognjem se na območju bori pet helikopterjev in pet letal za gašenje, 70 gasilskih vozil ter 350 gasilcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gasilci so ljudem svetovali, naj zapustijo domove, saj se ognjeni zublji približujejo naseljem, a so se nekateri odločili ostati in svoje hiše braniti kar z vrtnimi cevmi. Med drugim so iz kampa v bližini predmestja Aten evakuirali tudi okoli 80 otrok.

Požar je zajel tudi neznano število hiš. Konjeniški klubi so na prostost izpustili konje, da bi jih na ta način rešili pred ognjem. V Atenah je operater električnega omrežja IPTO dejal, da je ogenj poškodoval dele omrežja, kar predstavlja veliko tveganje za oskrbo z električno energijo v nekaterih delih te metropolitanske regije, poroča Reuters. Zaradi požara so zaprli tudi železnice in državne avtoceste.

Tudi na grškem otoku Rodos se gasilci spopadajo s požarom, ki je zajel velike površine gozda in grmovja. Med drugim so morali evakuirati prebivalce vasi Marica, medtem ko turistične nastanitve za zdaj niso v nevarnosti.

Več manjših požarov divja na polotoku Peloponez ter na grško-turški meji ob reki Evros. O žrtvah za zdaj ne poročajo. Poleg vročine dodatno težavo predstavljajo vetrovi, ki so na območju Egejskega morja poleti, še posebej avgusta, praviloma močni. Pogosto sicer prinašajo želeno osvežitev, a lahko obenem zanetijo požare, ki se nato zelo hitro razširijo.

Premier Kiriakos Micotakis je danes obiskal operativno središče gasilske enote, ki usklajuje prizadevanja za zajezitev požarov na polotoku Peloponez ter na otokih Evia in Kos. "V teh težkih časih je prednostna naloga zaščita človeških življenj," so dejali v njegovem kabinetu.

"Gori na desetine domov," pa pravi Mihalis Vretos, podžupan regije Aharnes. Štiri osebe so zaradi težav z dihanjem prepeljali v bolnišnico, poroča lokalna televizija.

Po podobno sušnem in zelo vročem obdobju, ki mu je sledilo vetrovno obdobje, je v Grčiji leta 2007 izbruhnil pekel, v katerem je umrlo več deset ljudi. Meteorologi spremembo vremena – padec temperatur in okrepitev vetra – pričakujejo konec tedna.

V Italiji so se razmere nekoliko izboljšale

Italijanski gasilci so davi sporočili, da so v zadnjih 24 urah opravili 1130 intervencij. Dodali so, da po državi gori pet gozdnih požarov.

Policija pa je danes dejala, da so v ponedeljek aretirali dva domnevna požigalca, ki so ju zalotili pri poskusu požiga. Gre za moška, stara 25 in 80 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Danes so gasilci izvedli 530 intervencij: 160 na Siciliji, 100 v Apuliji in 65 v Kalabriji. Med provincama Catanzaro in Cosenza je v akciji 10 kanaderjev in dva helikopterja," so na spletu zapisali italijanski gasilci in ob tem objavili videoposnetek gašenja požarov.

Severni Makedoniji na pomoč tudi Slovenija

O številnih požarih medtem poročajo tudi iz Severne Makedonije. Med drugim je pred nekaj dnevi velik požar izbruhnil pri kraju Kočani, a jim ga je sinoči uspelo spraviti pod nadzor, čeprav ostaja aktiven in potencialno nevaren. Pri gašenju je sodelovalo okoli 500 gasilcev, pripadnikov vojske in drugih ljudi. Ena oseba je bila ranjena, več jih je poiskalo pomoč v bolnišnici zaradi težav z dihanjem.

Hrvaški gasilci se še zmeraj spopadajo z velikim požarom nedaleč od Trogirja, a jim ga je delno le uspelo zajeziti.

Glavni izziv ostaja požar pri planinskih vaseh Kostin Dol in Novoselani, kjer gori gozd na nekaj deset hektarjih. Zaradi hribovitega terena je tam nujna pomoč iz zraka in na območju so že gasilni helikopterji. Od danes sicer v državi velja popolna prepoved gibanja v gozdovih.

Slovenija je Severni Makedoniji že ponudila pomoč v boju z ognjenimi zublji. Kot je sporočila makedonska obrambna ministrica Radmila Šekerinska, pogovori že potekajo in Slovenija je pripravljena pomagati z vsemi razpoložljivimi sredstvi, za kar se zahvaljuje slovenskemu kolegu Mateju Toninu.

Več požarov besni tudi v Bosni in Hercegovini, kjer so se ob spopadanju s plameni poškodovali trije gasilci. Ogenj je tam požgal velika območja gozda in nizkega rastlinja, ogrožal pa je tudi družinske hiše in gospodarske objekte. Gasilci so v zadnjih dveh dneh na ozemlju Hercegovine sodelovali pri gašenju več kot 60 požarov, od katerih so nekateri še vedno aktivni.

Ogenj v Turčiji pregnal turiste

Že sedmi dan zapored se z uničujočimi požari borijo tudi v Turčiji. Nebo, ki je obarvano rumeno in rdeče, ponekod zakriva dim, plameni se dvigajo nad požgano pokrajino, tamkajšnje razmere opisujejo tuji mediji.

Gasilska letala iz Španije in Hrvaške so sicer že prispela v Turčijo in pomagajo v boju s požari.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tisoči – tako domačini kot turisti – so zapustili obalna mesta. Iz province Mugla so evakuirali 10.000 ljudi, je sporočil turški minister za notranje zadeve Suleyman Soylu. Nekateri so pobegnili z avtomobili, drugi z ladjami, tretji so v zadnjem trenutku pred gotovo smrtjo rešili svoje živali in zbežali peš.

Skupno gre za več kot sto požarov, ki divjajo v 30 turških provincah. Oblasti sicer zatrjujejo, da jih je večina že pod nadzorom. Ogenj dodatno razpihuje močan veter, 'pomagajo' pa mu tudi izredno visoke temperature. Turčiji so z letali na pomoč že priskočile nekatere države EU, pa tudi Rusija, Ukrajina, Iran in Azerbajdžan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebanebo
04. 08. 2021 10.17
Kruha in iger! Kruha in iger!! Kruha in iger!!! Medtem pa....
za bojši jutri
04. 08. 2021 08.18
+0
Rusi jim gasijo požare, nehvaležni Grki pa glasujejo za sankcije.
RamzesII
03. 08. 2021 21.17
Več ali ali okoli 80 otrok je velika razlika, upam da vsaj oni vedo koliko točno jih, če že vi ne, in upam da, kamorkoli so jih že premestili, da jih straši najdejo oz. da se vrnejo domov.
RamzesII
03. 08. 2021 21.17
TistoPravo
03. 08. 2021 20.27
+3
Hudo je če žleht ljudje zažigajo zanalašč. Zelo malo zagori samo od sebe, a se verjetno tudi zgodi ko je zadost vroče. Samo tega je manj od lumparij. Vsak tako ekstra gorenje v ozračju nardi problem, kot bi en termoelektrarno v el.sistem na hiter priključu. Nekje se narava znese. Žal
kure bedne
03. 08. 2021 17.57
+4
Plan je takšen, ko bodo izkoristili bonus kov1d zapiranja si bodo izmislili zapiranje naroda zaradi naravnih sprememb. Ne verjamete hehehe? Za maske, cepiva, potne liste, omejitve gibanja ste se še lani tudi smejali. Kot vidite nič ni več smešno. Že dolgo obstaja tehnologija za upravljanje z vremenom in temu se ne čudite več. Vse gre po planu in vi lepo sodelujete.
EEgon
03. 08. 2021 15.14
+1
Čik v usta pa gasit.
dante
03. 08. 2021 13.16
+3
To bo odličen primer o podnebnih spremembah, ki bodo aktivne takoj za corono