Tujina

'Ekstremni vročinski stres je enakovreden občutku temperature nad 46 stopinj Celzija'

Pariz, 22. 04. 2024 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
7

V Evropi smo lani doživeli rekordno število ekstremnih vročinskih stresov, sta ob dnevu Zemlje objavila Kopernikov center za klimatske spremembe, ki deluje pod okriljem EU, in Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Ti pojavi povzročajo milijardne škode in prizadenejo več milijonov ljudi. Še posebej nevarni so njihovi vplivi na zdravje ljudi.

Leto 2023 je bilo leto različnih skrajnosti, saj so bili Evropejci priča vročinskim valovom, katastrofalnim poplavam, sušam, silovitim nevihtam in velikim gozdnim požarom, sta v poročilu navedla Kopernikov center in WMO. V tem letu se je po besedah znanstvenice Rebecce Emerton iz Kopernikovega centra nadaljeval naraščajoči trend števila dni s toplotnimi stresi.

V študiji sta Kopernikov center in WMO uporabila univerzalni toplotni podnebni indeks, ki po pojasnilih francoske tiskovne agencije AFP meri vpliv okolja na človeško telo. Ne upošteva le visokih temperatur, temveč tudi vlažnost, hitrost vetra, sončno svetlobo in toploto, ki jo oddaja okolica. Indeks ima 10 različnih kategorij toplotnega in mrzlega stresa.

Lani je bil najtoplejši v zgodovini mesec september.
Lani je bil najtoplejši v zgodovini mesec september. FOTO: AP

Ekstremni vročinski stres je po pojasnilih Emertonove enakovreden občutku temperature nad 46 stopinj Celzija, pri kateri je treba nujno ukrepati, da se izognemo zdravstvenim tveganjem. Dolgotrajna izpostavljenost toplotnemu stresu je še posebej nevarna za ranljive ljudi, kot so starejši ali tisti z obstoječimi zdravstvenimi težavami, sta zapisali organizaciji in poudarili, da je vpliv vročine močnejši v mestih.

Kot še navaja poročilo, se je 23 od 30 najhujših vročinskih valov, ki so jih izmerili v Evropi, zgodilo v tem stoletju, smrt zaradi vročine pa je v zadnjih 20 letih narasla za približno 30 odstotkov.

Zaradi vročinskih valov letno umrlo več kot 10 tisoč ljudi 

Lansko poletje v Evropi sicer ni bilo najbolj vroče, bilo je peto najtoplejše. A to po opozorilu obeh organizacij ne pomeni, da ni bilo vroče. Lani pa je bil najtoplejši v zgodovini mesec september.

Podatki o smrtih v Evropi zaradi ekstremne vročine v letu 2023 še niso na voljo, a po ocenah je zaradi vročinskih valov umrlo več kot 10.000 ljudi, podobno kot v enako vročih poletjih v letih prej.

Leto 2023 je bilo eno izmed najbolj deževnih let v Evropi.
Leto 2023 je bilo eno izmed najbolj deževnih let v Evropi. FOTO: Luka Kotnik

Evropa se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, vročinski valovi pa bodo v prihodnosti daljši in močnejši, še opozarjata organizaciji. Skupaj s staranjem in selitvijo prebivalstva v mesta bodo posledice na javno zdravje vse večje, je ocenil klimatolog iz WMO Alvaro Silva.

"Trenutni ukrepi kmalu ne bodo zadostovali za obvladovanje zdravstvenega bremena, povezanega z vročino," Silvo povzema AFP.

V svetovnem merilu je bilo leto 2023 najbolj vroče leto doslej, na nove najvišje vrednosti pa so se segreli tudi oceani, ki absorbirajo 90 odstotkov odvečne toplote, nastale zaradi izpustov ogljikovega dioksida. Poročilo navaja, da so bile povprečne temperature morske površine v Evropi najtoplejše v zgodovini.

Požari na Cipru poleti 2023
Požari na Cipru poleti 2023 FOTO: AP

Ledeniki v vseh delih Evrope so se stanjšali, Grčija pa je utrpela največji požar v zgodovini EU. Leto 2023 je bilo tudi eno izmed najbolj deževnih let v Evropi, saj so velike poplave prizadele 1,6 milijona ljudi, neurja pa še 550.000. Avgusta so poplave prizadele tudi večji del Slovenije. 

Po besedah Emertonove so stroški teh ekstremnih dogodkov znašali 13,4 milijarde evrov.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kokos11
22. 04. 2024 15.46
+1
sonček je, in ti si skuštrana
Razumnež
22. 04. 2024 14.26
+1
Podnebje se je, se in se bo spreminjalo.... Ali človek na to kaj vpliva ?..... Hja, tudi v Planici vsi pihamo proti skakalnici, ko se kakšen naš dol spusti. Bojda mu to zelo pomaga :))
ZDA teror
22. 04. 2024 13.38
+3
Ko pridejo jedrske bombe bo še bolj toplo
PomisliNaSonce
22. 04. 2024 12.09
-3
Ali je vedno tudi naravno ko je nevarno...ko pline stisnejo v cevi pod žice nad nas v ves ta beton in asvalt, to ni n od naravnega. Nevarno pa tok, kolikor se te realne siruacije zavedamo in znamo ustrezno ukrepat v kontra.
Stajerc22
22. 04. 2024 11.31
+14
Zanimivo je tudi, koliko milijard se vsako leto steka v te "eko sklade", pa eko projekte, pa co2 kupone,...rezultatov pa nobenih, vedno slabse. To je tudi dokaz da se klimatskih sprememb pac ne da ustavit, sicer pa zakaj bi jih? To je naravni proces. Clovesko bitje je na 4,6 milijard let stari zemlji le okoli 190.000 let. Res mislite, da ne bomo nikoli izumrli? In da za nami ne bo drugih bitij?
Uporabnik1861784
22. 04. 2024 12.11
+8
Seveda je naravni proces, smo tudi mi del narave. Zemlja bo brez težav preživela, mi bomo prej ko slej izumrli..
Ivar The Boneless
22. 04. 2024 11.05
-2
Pri nas je bilo nadpovprečno hladno. Drugo me ne zanima.