Tujina

Samovozeči BMW v Nemčiji zapeljal v nasproti vozeč promet, ena oseba umrla

Reutlingen, 16. 08. 2022 20.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Testni avtomobil z avtonomnim krmiljenjem je v Nemčiji v okrožju mesta Reutlingen zapeljal v nasproti vozeč promet, pri čemer je umrla ena oseba, devet pa je bilo poškodovanih, je sporočila policija. Avtonomni električni BMW iX s petimi potniki, med katerimi je bil tudi majhen otrok, je v ovinku na cesti zapeljal s svojega voznega pasu, kar je sprožilo vrsto trkov, v katere so bila vključena štiri vozila. Predmet preiskave je, ali je 43-letni voznik vozilo upravljal ali ne.

Ali je avto upravljal človek ali ga ni, še ni jasno.
Ali je avto upravljal človek ali ga ni, še ni jasno. FOTO: Shutterstock

Tiskovni predstavnik policije v mestu Reutlingen Michael Schaal na jugozahodu države je povedal, da je električni BMW iX s petimi potniki, med katerimi je bil tudi majhen otrok, v ovinku na cesti zapeljal s svojega voznega pasu, kar je v ponedeljek popoldne sprožilo vrsto trkov, v katere so bila vključena štiri vozila.

Potem ko je BMW trčil v nasproti vozeči citroen, se je čelno zaletel v kombi mercedes-benz, pri čemer je umrl 33-letni potnik v tem vozilu, poroča AP.

70-letna voznica citroena je izgubila nadzor nad vozilom in trčila v drugo vozilo, v katerem sta bili dve osebi, ga potisnila s ceste, zaradi česar je začelo goreti.

Schaal je povedal, da so se na dogodek odzvali štirje reševalni helikopterji in več deset gasilcev, poškodovani pa so bili prepeljani v več bolnišnic v regiji. Med njimi so bili 43-letni voznik BMW-ja, trije odrasli, stari 31, 42 in 47 let, ter 18-mesečni otrok, ki so bili vsi v testnem vozilu.

'Vozilo v nesreči je bilo avtonomno električno testno vozilo'

Schaal je ob tem dejal, da policija še ni imela priložnosti zaslišati udeležence nesreče.

"Vozilo v nesreči je bilo avtonomno električno testno vozilo," je policija navedla v izjavi. "Ali ga je 43-letni voznik upravljal ali ne, je predmet preiskave."

Pri podjetju BMW so potrdili, da je bilo eno od njihovih testnih vozil vpleteno v trčenje v bližini Reutlingena, vendar so zanikali, da je bilo vozilo popolnoma avtonomno.

"Vozilo ima sistem za pomoč pri vožnji 2. stopnje, ki je danes že vgrajen v serijska vozila in ki lahko na zahtevo podpira voznika," so sporočili iz podjetja. "Pri vozilih 2. stopnje voznik vedno ohrani nadzor."

Dodali so, da je moralo biti vozilo zaradi varstva podatkov označeno kot testno vozilo, saj je snemalo posnetke. "Trenutno preiskujemo natančne okoliščine nesreče," so še povedali. "Seveda smo v tesnem stiku z oblastmi."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protoc
16. 08. 2022 21.56
+6
Kakor za koga, vse v redu in prav glede avtonomne voznje..ampak da me vozi avto sam na okrog, meni že psiha nebi dovolila
Jst !
16. 08. 2022 21.46
+5
V testnem vozilu otrok ? Dosedaj sem imel o nemcih drugačno mnenje , odgovornost in vse natančno premišljeno ... tu pa totalen kiks!
boris c
16. 08. 2022 21.42
+9
Mene ne bo nihče prepričal da se vozim v takšnem vozilu. Nič ne rečem, tehnologija gre naprej, ampak ko tole pobezlja lahko samo gledaš kam boš počil.
User416781
16. 08. 2022 21.45
-5
Včasih so tako ljudje govorili, ko so bili navajeni na vožnjo s kočijami.
MoreOn
17. 08. 2022 12.37
a to se ti zdi isto : ti upravljaš vozilo = ti ne upravljaš vozilo ; a je kaj narobe v tej enačbi Einstein ?
modelx
16. 08. 2022 21.35
+2
vzhodni bratski slovanski narodi so bolj pametni. recimo imajo samoljote, pa jih za hudiča ne upajo pustiti leteti brez pilotov.
modelx
16. 08. 2022 21.33
+4
kaj pa lahko pričakuješ od bosanskega motornega wozila?
Ramzess
16. 08. 2022 21.22
+0
"Ali ga je 43-letni voznik upravljal ali ne, je predmet preiskave." Tipično. Kaj pa druge možnosti.