Tujina

Najbogatejši bi morali za boj s podnebnimi spremembami korenito spremeniti življenjski slog

London, 13. 04. 2021 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
17

Najbogatejši bodo morali korenito spremeniti svoj življenjski stil, če se želimo uspešno spopasti s podnebnimi spremembami, ugotavlja poročilo cambriške komisije za trajnostni razvoj in spreminjanje vedenja. 'Elita onesnaževalcev' oz. najbogatejših pet odstotkov je k rasti emisij v 25 letih prispevala kar 37 odstotkov.

Boj s podnebnimi spremembami odvisen od najbogatejših Zemljanov

Po poročanju OZN odstotek najbogatejših na svetu proizvede kar dvakrat več skupnih emisij ogljika kot najrevnejših 50 odstotkov. Najbogatejših pet odstotkov oz. tako imenovana 'elita onesnaževalcev' je k rasti emisij med letoma 1990 in 2015 prispevala kar 37 odstotkov, poroča BBC.

Skupina 31 posameznikov cambriške komisije za trajnostni razvoj preučuje vedenje ljudi v povezavi z okoljem. Njihova naloga je bila odkriti učinkovitejši način za spopadanje z emisijami ogljika. Kritiki sicer pravijo, da bi bilo to najlažje dosegljivo s tehnološkimi izboljšavami in ne z ukrepi, ki bi se med ljudmi izkazali za nepriljubljene.

Odstotek najbogatejših na svetu proizvede kar dvakrat več skupnih emisij ogljika kot najrevnejših 50 odstotkov.
Odstotek najbogatejših na svetu proizvede kar dvakrat več skupnih emisij ogljika kot najrevnejših 50 odstotkov. FOTO: Shutterstock

Glavni avtor poročila profesor Peter Newell se je sicer strinjal tudi s tehnološkimi izboljšavami. "Popolnoma podpiramo tehnološke izboljšave in učinkovitejše izdelke, vendar je jasno, da so potrebni bolj drastični ukrepi, saj emisije naraščajo," je ob tem opozoril ter dodal, da moramo ljudje zmanjšati prekomerno porabo.

Najboljše mesto za začetek je po njegovem mnenju zmanjšanje prekomerne porabe med onesnaževalnimi elitami, ki prispevajo zelo velik delež k ogljikovim emisijam. "To so ljudje, ki največ letijo, vozijo največ avtomobilov in živijo v največjih domovih, v katerih si z lahkoto privoščijo ogrevanje, zato jih običajno ne skrbi, če so dobro izolirani ali ne," pove Newell. A hkrati so prav oni tudi ljudje, ki bi si resnično lahko privoščili dobro izolacijo in sončne celice, če bi si to želeli, poudarja.

Profesor je mnenja, da bi si morali vsi prizadevati v boju proti podnebnim spremembam. To pomeni tudi to, da bi bogati postali manjši potrošniki in bili na ta način zgled revnejšim, pove. "Bogati ljudje, ki veliko letijo, morda mislijo, da lahko svoje emisije izravnajo s shemami zasaditve dreves ali projekti za zajemanje ogljika iz zraka, vendar pa ni dokazano, da bi te sheme odločilno vplivale na reševanje podnebnih sprememb," je razložil.

Za boj s podnebnimi spremembami predlagali številne ukrepe

Sam Hall iz konservativne okoljske mreže je ob tem dejal, da je prav, da "poudarimo pomen pravičnosti pri zagotavljanju zmanjšanja emisij, politika pa bi lahko ljudem in podjetjem pomagala pri tem, da postanejo bolj 'zelena'". A spodbujanje čistih tehnologij bo verjetno učinkovitejše in bo prejelo večjo javno podporo, kot pa strožje kazni ali omejitve življenjskega sloga, še meni.

Luksuzni avtomobili, bogati domovi ... Elita bi morala korenito spremeniti svoj življenjski slog.
Luksuzni avtomobili, bogati domovi ... Elita bi morala korenito spremeniti svoj življenjski slog. FOTO: Shutterstock

A profesor Newell je dejal, da so obstoječe politične strukture premožnim podjetjem in posameznikom omogočale lobiranje proti potrebnim spremembam v družbi, ki bi lahko ogrozile življenjski slog bogatih.

Nedavno poročilo podnebne skupščine Združenega kraljestva je na primer predlagalo vrsto ukrepov, ki so bili usmerjeni v vedenja, ki vsebujejo visoko vsebnost ogljika. Tako so na primer predlagali odmik od proizvodnje mesa in mlečnih izdelkov, prepoved najbolj onesnažujočih športnih terencev in uvedbo dajatev za pogoste lete, a finančno ministrstvo poudarja, da bi zaradi tega morali zbirati in hraniti osebne podatke o vseh pogostih potnikih. To pa bi lahko sprožilo vprašanja glede obdelave podatkov, ravnanja z njimi in o zasebnosti potnikov.

Poročilo komisije ob tem pravi, da ciljev pariškega sporazuma o podnebnih spremembah ni mogoče doseči brez korenitih sprememb življenjskega sloga in sprememb v vedenju, zlasti med najbogatejšimi člani družbe. "Če želimo spremembe v družbi doseči s hitrostjo in obsegom, ki je potreben za doseganje dogovorjenih podnebnih ciljev, moramo zmanjšati ogljikov proračun in deliti bolj enako," poudarjajo.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROSINANT
09. 08. 2021 20.05
Ne razumem zakaj se v državnih službah zapovedano ne vozijo v vozilih na elektriko. Kaj je po tem vprašanju z našo vlado, vladnimimi službami in ministrstvi. Samo usta imajo velika.
nikhrast
13. 04. 2021 17.21
Večina na zahodu še vedno živi v kar velikem razkošju. Pa ne misliti da se hoi polloi res briga za podnebne spremembe, pa ekologijo..., samo poglej nesnago ki se nabere po hostah, parkih...
tutp
13. 04. 2021 13.26
+2
Dol njim visi za nas. Ne da se mi več pisat. Bezos svoje zaposlene med delom ne spusti na wc. Obritoglavi in vsi vi bogatuni poberite se. Ne maramo vas. Imamo svojih skrbi čez glavo.😡😡🤬🤬
User1538643
13. 04. 2021 12.25
+3
Elita že spreminja življenjski slog. Za ne-elito. Depopulizacija, kolhozi, robotizacija, 5G, SkyLink, UI, QRačunalniki in QAnon. Eliti več prostora.
User1538643
13. 04. 2021 12.22
+1
Elita že spreminja življenjski slog. Za neelite. Depopulizacija, kolhozi, robotizacija, 5G, SkyLink, UI, QRačunalniki in QAnon.
User1538643
13. 04. 2021 12.21
Elita že spreminja življenjski slog. Za neelito. Depopulizacija, kolhozi, robotizacija, 5G, SkyLink, UI, QRačunalniki in QAnon.
ni_mi_vse_eno
13. 04. 2021 11.47
+4
Živimo v oligarhiji, kjer nevoljena elita odloča o raji, pa naj gre za obrestno mero ECB, inflacijo (close to 2%, ECB) ali samo za preiskavo nepravilnosti v Banki Slovenije. Beri Delo: "Preiskava v Banki Slovenije: Bruselj toži Slovenijo pred Sodiščem EU Očitajo kršitev nedotakljivosti arhivov ECB" --- Ne moremo mi kmetje odločati, koliko bodo onesnaževali bogati. Oni priletijo na okoljski forum s privatnimi letali in odločajo, koliko bomo mi kmetje plačali davka na plin, ki ga dihamo. (=Independent, Davos 2019: Record number of private jets set to fly into conference addressing climate change). Kje si že videl, da je hlapec okaral gospodarja? Ne poznate sistema, v katerem živimo?
blazter
13. 04. 2021 11.44
+4
Saj so poskrbeli. Virus je krepko ustavil turizem in potovanja. Njim seveda ne, navadnim smrtnikom pa.
Kimberley Echo
13. 04. 2021 11.44
+3
Spremeni se lahko samo tisto, za kar se bo odločila elita in čisto nič drugega. Pravo in demokracija sta na strani tistih, ki imajo debele denarnice. Če že pride do kakšnih težav enega svojih preoblečejo v ovčjo kožo, ki potem prepriča ostale ovce, daje potrebno še več demokracije, kar pa je zgolj slepilo, saj vladajo lobiji s plačilnih list korporacij. Elite izvedejo "na zahtevo ljudstva" volitve (za ovce je to praznik demokracije), ki ne spremenijo ničesar, so le vrhunsko izpeljan proces socialnega inženiringa. Nobenih sprememb ne bo, dokler se tak nepravičen sistem ne sesuje sam vase. Pa se bo kdaj?
hotchilipoper
13. 04. 2021 11.05
+5
pri nas tudi “skrbimo“ za čisto okolje,je policija nabavila 600 novih avtomobilov
iwilliwillhacku
13. 04. 2021 10.50
+3
neeeee, a res?
detect
13. 04. 2021 10.48
+4
kekec_pokec
13. 04. 2021 10.45
+4
Najprej bi morali prizemljit vsa privat letala, razen, če bomo govorili o elektrificiranih privat letalih (ta so že pred vrati), pol pa mandatory vse hiše nad 300m2 morajo imet celo streho prekrito s sočnimi celicami in pa ogrevanje s toplotnimi črpalkami. Garantirano bi prišlo do takšnega zagona v energetskem sektorju, da si mislit ne moreš.
felix59 drugič
13. 04. 2021 10.43
+5
Žnjebe se njim za podnebne spremembe , njim je važno , da imajo polne RITi.
Sortegilio
13. 04. 2021 10.18
+7
Saj pri nas pa politika tudi diktira tempo nas navadnih državljanov, oni pa lahko vse delajo kar jim paše.
igor1
13. 04. 2021 10.16
+1
poglejte dok z leonardom di capriom
pomlad 2020
13. 04. 2021 10.11
+12
In ta elita onesnaževalcev, ki je kriva za 37% rast emisij, uvaja ukrepe in diktira ostalemu prebivalstvu... Kako lepo bi živeli brez elit....