Tujina

Šesturna pot Elizabete II.: 'Procesija je mračen trenutek'

Balmoral/Edinburg/London, 11. 09. 2022 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vrata dvorca Balmoral, kjer je v četrtek umrla kraljica Elizabeta II., so se odprla. Njeno krsto so namreč premestili v dvorec Holyroodhouse v Edinburgu. Iz Balmorala so se odpravili ob 10. uri po lokalnem času, 280 kilometrov dolga pot do prestolnice Škotske pa je trajala približno šest ur. Ob cestah, kjer so lahko Škoti še zadnjič spremljali njihovo ljubljeno kraljico, se je zbrala tisočera množica. Elizabeta je zdaj prispela na ciljno destinacijo tega dne - Edinburgh.

Spremstvo kraljice Elizabete II. je po šestih urah vožnje iz Balmorala prispelo v Edinburgh. Med vožnjo skozi središče mesta je vladala tišina, nato pa je množica, ki se je zbrala ob poslednji poti pokojne kraljice, zaploskala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Princesa Anne, ki jo spremlja na potovanju proti britanski prestolnici, je skupaj s svojim možem pot opravila v drugem avtomobilu. Ko so krsto njene matere odnesli v dvorec Holyroodhouse - uradno rezidenco monarhinje na Škotskem - se ji je poklonila, krsto s kraljico pa sta na dvorcu sprejela vojvoda Yorški, princ Andrew in vojvoda Wesseška, princ Edward

V dvorcu bo ostala vse do ponedeljka popoldan, ko bo nadaljevala svojo pot

Pot kraljico je peljala mimo večjih škotskih mest, Aberdee, Dundee in Perth. Vsi kraji so močno povezani z otroštvom in vladanjem kraljice Med drugim je pot zavila tudi čez most kralja Jurija VI., ki je poimenovan po njenem očetu, otroške bolnišnice, ki jo je kraljica odprla leta 2005,  mimo mesta Forfar, v bližini katerega je kot deklica preživljala počitnice, in mesta Fife, kjer je njen vnuk princ William spoznal ženo Kate.

Več tisoč Škotov se je zbralo ob cestah, kjer lahko na zadnji kraljičini  poti prvič uzrejo njeno krsto. Skozi zatemnjena okna lahko vidijo venec kraljičinih najljubših rož z njenega posestva. Krsta je z Balmorala potovala skozi vas Balater, Aberdeen in Dunde, skoraj pa že prispela v Perth.  V Balaterju so se krsti poklonili tudi visoki dostojanstveniki. Tišino ob cesti občasno prekine jok, ponekod tudi razpršen aplavz, Britanci na vozilo z Elizabetino krsto mečejo cvetje.

Zrak je nabit čustvi vsakega izmed nas. Elizabeta je imela velik vpliv, a je bila hkrati tako nežna," je povedala prebivalka vasi Cheryl Barr. "O tem bom še leta pripovedovala svojima otrokoma, da bosta vedela, kako pomembno je, da smo danes tu," pa je povedala Ashleigh Wilson, ki procesijo spremlja s svojo družino.

Kar 240 kilometrov dolgo pot pa sta prepotovala John Palmer in njegova partnerica Kerry Davidson, da sta lahko kraljico še zadnjič pozdravila v Aberdeenu. "Zdelo se nama je pomembno, da prideva. In sva. Bila je stalnica naših življenj. Kar ne morem verjeti, da je n več," je povedal John. "Popolnoma sem strta, bila nam je kot mama. Nikoli je še ni bilo v mojem življenju," pa je povedala 60-letna Linda McKichen, ki je kraljico prišla pogledat v Dundee. 

Mislim, da bo prihod procesije mračen trenutek. Ampak upam, da je to tudi njeno praznovanje, pa je pred prihodom kraljice povedala 22-letna prebivalka Dundeeja. 

Vozilo s krsto tik za njim spremljata kraljičina hči Ana in mož Tim Laurence, za njima je še 43 vozil, 20 od teh je policijskih. Sprevod iz zraka spremlja tudi tudi helikopter. 

Škotska premierka Nicola Sturgeon je Elizabeto II. označila za izjemno žensko. "Žalosten in pretresljiv trenutek, ko njena visokost kraljica še zadnjič zapušča svoj ljubljeni Balmoral," je zapisala. "Danes, na njenem potovanju v Edinburgh, se bo Škotska poklonila izjemni ženski," je dodala.

Pripravljeni tudi že v Edinburgu

Na prihod kraljice se prav tako že pripravljajo v Edinburgu. Pripadniki vojske so se ponoči lahko v miru pripravili na sprejem pogrebnega voza s kraljičino krsto, ki jo bodo ob njenem prihodu uradno sprejeli. Čeprav so si neugodno uro vadbe izbrali zaradi želje po čim manjšem številu gledalcev, jih je vseeno opazovalo kar nekaj ljudi, ob prihodu kraljice pa bo množica še nekajkrat večja.

Ljudje se bodo kraljice spomnili tudi na prvih nedeljskih mašah po njeni smrti. Angleška cerkev je župnijam kraljici v spomin poslala posebna navodila za čas žalovanja, v njih je duhovnike še posebej pozvala, naj cerkve odprejo za dalj časa in tako omogočijo molitve in posebna bogoslužja za Otočane. Vera je bila velik del Elizabetinega življenja, poleg naziva guvernerke anglikanske cerkve  je bila tudi v zasebnosti velika zagovornica vere.

Opoldan so se slovesnosti zaradi sobotne razglasitve novega kralja odvile še na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu, poroča BBC. V Cardiffu, Edinburgu in Belfastu so najprej prebrali razglas, pred gradom Edinburg pa je nato zabobnelo še 21 pozdravnih strelov s puškami. Tudi v teh treh mestih se je zbralo več tisoč ljudi.

Kaj bo v nedeljo počel kralj Karel III.?

Med kraljičinim potovanjem do Edinburga bo novoimenovani Karel III. v Londonu izpolnjeval svoje kraljeve obveznosti. Včeraj se je po razglasitvi že sestal s kabinetom, danes se bo srečal generalno sekretarko  Commonwealtha, baronico Škotske kasneje pa pogostil še 14-predstavnikov držav članic, med drugim Avstralije, Kanade, Nove Zelandije, Jamajke. Karel III. je že v govorih omenil, da si želi dediščino svoje matere, ko gre za povezovanje držav Commonwealtha, ohranil, čemur je tudi namenjen današnji sestanek. Voditelji držav so ga leta 2018 namreč že sprejeli za svojega novega (takrat še bodočega) vodjo, dnes pa ga še uradno razglašujejo za vodjo.

Predsednik republike Borut Pahor je ob formalni potrditvi Karla III. za kralja Združenega kraljestva in držav Commonwealtha čestital novemu kralju. Kot je danes zapisal na družbenem omrežju, mu je zaželel vse najboljše pri opravljanju pomembnega poslanstva. V čestitki Karlu III. je slovenski predsednik izrazil prepričanje, da se bodo tudi pod njegovim vodstvom nadaljevali razvejani in partnerski odnosi med Združenim kraljestvom in Republiko Slovenijo.

V žalno knjigo se ej podpisal tudi predsednik Borut Pahor
V žalno knjigo se ej podpisal tudi predsednik Borut Pahor FOTO: Daniel Novakovič STA

V ponedeljek se kraljičina pot nadaljuje

Na gradu, kjer je kraljica v četrtek umrla, so se doslej od nje lahko poslovili le najbližji sorodniki in uslužbenci. V palači Holyroodhouse bo hrastova krsta z monarhinjo ostala do ponedeljka, nato pa se bo njena pot proti jugu nadaljevala. Takrat jo bodo novi britanski kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward pospremili v katedralo St. Giles, kjer bo ležala 24 ur. Tam bo imela javnost prvič možnost bdeti ob krsti, preden jo odpeljejo v London, poroča STA.

 Pogreb kraljice Elizabete II. bo v ponedeljek, 19. septembra, v Westminstrski opatiji v Londonu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lars1102
15. 09. 2022 14.29
LocoCoco
11. 09. 2022 21.55
+0
Neuradno...premislila si je...vrnila se bo...
LionSi
11. 09. 2022 21.29
+5
Hecni so tile Angleži s temi kronanimi glavami, ki jih polagajo že v zibelko. Večina pa tam trenutno ne ve, kako se bo prebila skozi mesec.
nejc312312
11. 09. 2022 21.24
+2
Kakšen halo.
OrangeBud
11. 09. 2022 21.01
+4
Lizzy in the box. a svet ve, kaj objokuje..
Pikapokapolonica
11. 09. 2022 21.34
-2
Potouceni kramoh
11. 09. 2022 20.56
+2
Povsem podobni pogrebni sistem kot takrat ko je umrl Titej.Sam medijsko ni blo tko podprto ker smo imeli takrat samo TV in radio.Spominja ko da pokopujejo diktatorja.
Banion
11. 09. 2022 20.54
-4
odhaja ikona, dobili bodo karla
Hans Al Fare
11. 09. 2022 20.42
+0
Coffin dance!
Hans Al Fare
11. 09. 2022 20.41
+0
Une crnce iz mema"coffin dance" bi mogli najet da bi nosili trugo
Bombardirc
11. 09. 2022 20.40
-4
Mogoče bo pa toliko ljudi ob cesti in državnikov na pogrebu kot ob smrti Josipa Broza.
Betuul
11. 09. 2022 20.16
+3
Kaj pa vojvodinja sarah ferguson! Je bila v tem sprevodu! Ali kako
periot22
11. 09. 2022 20.12
+6
Zgleda kot da so nekateri na kakšnem športnem dogodku!
Nace Štremljasti
11. 09. 2022 20.04
+4
isto kot v severni koreji,braziliji,belorusiji sem že začel jokati,ter bom tulil da dvajsetega moderator me ne bo brisal kjer sem po pravici napisal ane
prince of persia
11. 09. 2022 19.34
+7
Ne vidim razlik v tem ceremonjalu, če primerjam VB in Severno Korejo. Edina razlika je v odprtosti oz. da se vsak sam odloči, tam se pač morajo vsi udeležiti in na silo jokati.
1918
11. 09. 2022 20.42
-1
vprašaj svojo mamo ali očeta, kako je bilo ko je 1980 umrl ljubljeni maršal !?
Betuul
11. 09. 2022 21.37
+4
Imeli smo prost dan in bilo je slabše vreme; stali smo v špalirju v bližini želežniške postaje;(namreč tito je umrl (v kliničnem centru) kar se je videlo okoli so bili zaskrbljeni obrazi in žalostni globoko žalostni! Vsi smo si brisali solze! Tisti teden so bile zastave na pol droga in vse je bilo uprto v poročila iz beograda ; dedinje ; vsi smo jokali; takrat smo bili jugoslovani! Čulo se je da so ljudje prehodili kilometre ( sulejman beriša iz barana)in kilometre da bi prišli do beograda! Do pogreba je ležal v skupščini! Ob častni straži ! Potem se je vse pomikalo proti dedinju ! Po ulici beograda v vojni paradi in vse titova smo armija!in vse ! Na klančini pred dedinjam je bil poseben oder in tam vsi predsedniki vsih zemalja( moamer elgadafi huseinitd) nikoli v zgodovini človeštva se ni zbralo toliko število državnikov skupno 208 delegacij iz 126 držav sveta; med njimi 38 predsednikov držav, 5 princev; 7podpredsednikov republik; 6šefov nacionalnih parlamentov;10predsednikov vlade,3podpredvlade;11min zunanjposlov, 20članov vlade ! In čulo se je od svetega srca hvala! Potem smo peli druže tito mi ti se kunemo? Bili smo mlajši ali ga nismo obudili!takrat je bil predsednik predsedstva sfrj lazar koliševski! Kako žalostno; žalostno
Betuul
11. 09. 2022 21.49
+1
To je bil 5.maj 1980 in majski dež je sodeloval z našimi solzami ! Na poti Od ljubljane do beograda si bili posmrtni ostanki na plavem vlaku!
Betuul
11. 09. 2022 19.33
-4
Bomo pri nas v ta namen imeli 19.9.2022splošno v slo dan žalovanja in dela prost dan ?! Kakšnega mnenja je svoboda ! Poleg vseh dobrih odnosov z uk smo imeli nazaj v stoletju Janeza Vajkarda Valvazorja z🎖kraljevim odličjem! Nismo kar tak!?
marija973
11. 09. 2022 19.09
+8
Ja, veliko manj rož kot za Diano...
mar72e
11. 09. 2022 19.03
-20
Ah Tito, ki ni bil Tito anpak ruski podtaknjenec. Pokopali smo pa itak zaklej peska. Njegove ostanke so morali ze prej pospraviti, ker je umrl nekaj dni prej kot urad o. Kar se pa Elizabete tice. Ironija. Na zadnjo pot jo odpelje nemski avto. Ironija boja oroti nacizmu. Enako kor v Yugi ljubezen do nemske robe, mark, dela v Nemciji. Pa se nemska ambasada v Ljubljani je v Vidmarjevi hisi. Nekdo bi dejal, a smo se za to borili.
ValterUdovernik
11. 09. 2022 19.30
+11
Covid 19 2021
11. 09. 2022 18.58
+7
Karel je dobil tako velike učke, kot je postal kralj, kot naš Karel, ko je postal minister za kante in zunanji minister...
sociedadreal1
11. 09. 2022 18.58
+8
očitno je bilo to naštimano, da umre v Balmoralu, da gre potem ta procesija skozi Škotsko! Škoti se želijo odcepiti od VB!
ValterUdovernik
11. 09. 2022 20.02
-6
Diegol14
11. 09. 2022 18.57
+4
Kupim feltne..