0°C

Elizejske poljane kot 'izjemen vrt': prenova bo stala 250 milijonov evrov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
20
Najbolj znana avenija v Parizu bo dobila povsem novo podobo. Projekt, vreden 250 milijonov evrov, je odobrila pariška županja, obnovitvena dela pa bodo stekla šele po koncu poletnih olimpijskih iger, ki jih bo Pariz gostil leta 2024.

Elizejske poljane
Elizejske poljaneFOTO: Shutterstock

Županja ParizaAnne Hidalgo je odobrila drag projekt, ki ga je leta 2019 predstavil odbor za Elizejske poljane, ki si prizadeva za korenito prenovo te znane avenije. Ambiciozna preobrazba se sicer ne bo začela pred koncem poletnih olimpijskih iger, ki jih bo leta 2024 gostila francoska prestolnica. 

Kot je pojasnila županja, projekt predvideva, da bi 1,9 kilometra dolg odsek v osrednjem Parizu spremenili v t.i. 'izjemen vrt'. 

"Legendarna avenija je v zadnjih 30 letih izgubila svoj sijaj. Parižani so jo postopoma zapustili, prizadelo pa jih je tudi več kriz oziroma stavk," je odbor v izjavi za javnost pozdravil odločitev županje. "Pogosto avenija označujemo kot najlepšo na svetu, vendar tisti, ki tukaj delamo vsak dan, se s tem ne strinjamo," je dodal predsednik odbora Jean-Noel Reinhardt

Odbor se je javno posvetoval glede načrtov za prenovo. V sklopu obnovitvenih del nameravajo prepoloviti kapacitete za avtomobile, ceste bi preuredili v pešcone in zelene cone, ob tem pa bi še zasadili drevorede za izboljšanje kakovosti zraka, piše Guardian. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

S tem bi avenijo bolje približali njenemu imenu. Elizejske poljane so bile namreč v grški mitologiji nebeški kraj, prvotno pa so bila tam močvirja in vrtovi. Andre Le Nôtre, vrtnar kralja sonca Louisa XIV, je na lokaciji zasnoval široko promenado z dvojno vrsto brestov na obeh straneh, leta 1709 pa je avenija dobila ime Elizejske poljane. Do konca stoletja je postala priljubljeni kraj za sprehode in piknike. 

Na aveniji so leta 1944 praznovali konec nacistične okupacije, v sodobnem času pa je priljubljeni kraj za praznovanje nogometnih zmag, čeprav je čar avenije nekoliko zbledel, Parižani pa se ji predvsem zaradi turistov izogibajo. 

Danes slovi po dragih kavarnah, luksuznih trgovinah in dragih stanovanjih. Preden je epidemija covida-19 zaustavila mednarodni turizem, je arhitekt Philippe Chiambaretta, čigar podjetje je pripravilo načrte za prenovo, ocenil, da je od 100.000 pešcev, ki se sprehodijo po aveniji, 72 odstotkov turistov. 

Osempasovnico, speljano po aveniji, v povprečju prevozi 3000 vozil na uro in je bolj onesnažena od prometne krožne ceste okoli Pariza. Po mnenju arhitekta so Elizejske poljane postale kraj, ki povzema vse probleme, s katerimi se soočajo vsa velemesta. To so onesnaževanje, turizem in potrošništvo. Zato je potrebno avenijo povzem preoblikovati, da bo bolj zaželena in okolju prijazna. 

Cilj je, da bi Elizejske poljane v novi podobi zaživele do leta 2030.

Koronavirus pasica november