Tujina

Elvir Klempić, begunec iz Srebrenice, ki je Bidnu pomagal do zmage

Washington, 08. 11. 2020 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
114

"Odločilno vlogo so odigrali Poljaki in Bosanci," o ameriških volitvah pravi Elvir Klempić, ki je bil v volilnem štabu Joeja Bidna zadolžen za etnične skupine po vseh 50 zveznih državah ZDA. Klempić je preživel Srebrenico, bil je begunec, ki se je preselil v ZDA, danes pa je najvišje uvrščeni Bosanec v ameriških predsedniških kampanjah.

"Iz Potočarov smo se z mamo in babico odpeljali v tovornjaku. Leta 1995 sem bil star štiri leta. Oče je šel skozi gozd. Počakali smo ga v Tuzli, kasneje pa smo kot begunci živeli v Banovićih," se spominja Elvir Klempić iz Vlasenice, ki je bil med petdesetimi najpomembnejšimi ljudmi v volilnem štabu novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna.

"Od begunca do tega zdaj. Nekomu sem, po svojih najboljših močeh, pomagal postati ameriški predsednik. Neverjeten občutek," je Klempić, medtem ko je na ulici praznoval Bidnovo zmago, dejal v intervjuju za Istrago.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Klempić je v Banovićih živel od julija 1995 do leta 2001, nato pa se je pri devetih letih z družino preselil v ameriško zvezno državo Iowo. Biden je prav tam, skoraj dve desetletji pozneje, na znotrajstrankarskih demokratičnih volitvah, začel svojo pot proti Beli hiši. Klempić je bil takrat del volilnega štaba, zadolžen za etnične skupine.

"Mislim, da sem prvi Bosanec, ki je na tej ravni sodeloval v kampanji za ameriškega predsednika. Zadolžen sem bil za odnose z etničnimi skupinami v vseh 50 ameriških zveznih državah. Etničnih skupin je v ZDA od 17 do 18 odstotkov, med njimi z Balkana, Bližnjega vzhoda, iz Afrike in celotne Evrope. Moja naloga je bila pridobiti glasove vseh teh etničnih skupin," je svojo vlogo na volitvah pojasnil Klempić.

"Prvič so šli množično na volišča tudi Bosanci"

"Prevladovali so Poljaki in Bosanci," je nadaljeval. "Bosanci so šli prvič množično na volišča. To je nekaj, česar še nismo videli, posebej je bilo to izrazito v Pensilvaniji in Georgii. V ZDA je tudi 11,5 milijona Poljakov. So zelo močna etnična skupina, ki je v letu 2016 najverjetneje glasovala za Trumpa. Zdaj nam je to uspelo spremeniti," je dodal in pojasnil, da so imeli njihovi glasovi ključno vlogo v Pensilvaniji in Wisconsinu. "Dali smo jim upanje, da so tudi oni del te družbe," je dodal.  

Kot kaže, je bil ves njihov trud poplačan. Joe Biden je zmagal v tekmi za predsednika ZDA. "To je neverjetna zmaga. Neverjetno. Z njim smo delali leto in pol," je dejal in nadaljeval, da nihče ni verjel, da jim bo uspelo. "To je kampanja, zaradi katere so ljudje različnih etničnih skupin iz vse Amerike postali del zmage," je evforično razložil Klempić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Klempić je prepričan tudi, da bo novoizvoljena Bidnova vlada povečala sodelovanje z Balkanom. "Zmaga bo spremenila ameriško politiko na Balkanu, saj je v njej človek, ki razume Balkan," je prepričan. 

"Kot drugo ima predsednik Biden ogromno izkušenj. In tretjič, ljudje, ki so zdaj povezani z našo ekipo in bodo v prihodnosti povezani z vlado, dobro poznajo Balkan. Delali so na odnosih ZDA z Balkanom. Pa ne le z BiH, ampak tudi s Srbijo, Albanijo, Hrvaško, Črno goro in Severno Makedonijo. To so ljudje, ki zelo dobro poznajo regijo, razumejo, kaj se je zgodilo v devetdesetih letih, in si želijo, da bi BiH postala del Nata in EU. Zavzetost ZDA za Balkan bo veliko večja," je sklenil Klempić.

Na vprašanje, ali bo v prihodnji vladi dobil visoko pozicijo, je Klempić v smehu odgovoril: "Ostajam pri predsedniku Bidnu."

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni