Tujina

Zelena luč za cepivo Pfizerja in BioNTecha

Amsterdam / Washington, 21. 12. 2020 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun, Mirko Vorkapić
Komentarji
299

Evropska agencija za zdravila (EMA) in Evropska komisija sta cepivo, ki sta ga izdelala ameriški Pfizer in nemški BioNTech, po pričakovanjih odobrili. Države EU bodo cepivo po napovedih prejele v soboto, nekatere bodo s cepljenjem pričele že v nedeljo. Tudi Ministrstvo za zdravje je potrdilo, da bi potemtakem v Sloveniji cepivo prejeli že konec tedna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cepili bi lahko že letos
    02:28
    Iz 24UR: Cepili bi lahko že letos
  • Iz SVETA: Prva cepljenja v domovih za starejše
    03:45
    Iz SVETA: Prva cepljenja v domovih za starejše

 

Odobritev prvega cepiva proti covidu-19 v uniji pomeni, da se cepljenje v EU lahko začne že prihodnjo nedeljo. Cepivo mora sicer dobiti še zeleno luč Evropske komisije za promet na trgu, kar velja le za formalnost.

"Današnja dobra novica je pomemben korak v našem boju proti pandemiji, ki je tolikim povzročila trpljenje," je poudaril izvršni direktor agencije Ema Emer Cooke. "Ta mejnik smo dosegli po zaslugi predanosti znanstvenikov, zdravnikov, razvijalcev in prostovoljcev na testiranjih, kot tudi po zaslugi številnih strokovnjakov iz držav članic," je dodal, kot so sporočili iz agencije.

Poudaril je še, da ocena agencije pomeni, da lahko agencija evropskim državljanom zagotovi učinkovitost in varnost cepiva ter da cepivo ustreza standardom kakovosti. "A naše delo se tu ne konča. Še naprej bomo zbirali in analizirali podatke o varnosti in učinkovitosti tega cepiva, da bi zaščitili ljudi, ki se bodo v EU cepili," je še dejal Cooke.

V evropski agenciji so sicer že pred potrjevanje sporočili, da ne bodo popuščali pri varnostnih standardih. "Odobritev za trg zagotavlja, da bo cepivo proti covidu-19 ustrezalo tistim visokim standardom EU, ki veljajo za vsa cepiva ali zdravila," so zapisali. Po potrditvi Evropske agencije  za zdravila, mora cepivo sedaj dobiti še zeleno luč Evropske komisije za promet na trgu. Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto, je dobavitelj zagotovil Evropski komisiji. 

Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra. 

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je odobritev cepiv označila za "odločilen trenutek v prizadevanju za dobavo varnih in učinkovitih cepiv za Evropejce". "Odzvali se bomo hitro. Pričakujem, da bo komisija odločila do večera," je napovedala.

Slovenija namerava cepljenje pričeti takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja. Marija Magajne z Ministrstva RS za zdravje je na vladni tiskovni konferenci povedala, da bo Slovenija, če bo proces odobritve stekel po načrtovanem, prejeli že konec tega tedna. Prvi odmerki bodo namenjeni oskrbovancem v domovih za starejše. Magajnetova je še pojasnila, da bo Slovenija prejela slabih 10.000 odmerkov in cepljenih bo tudi ravno toliko oseb. "Gremo v smeri čim večjega števila cepljenih oseb," saj naj bi že prvi odmerek predstavljal dobro zaščito. Te doze bi naj zadostovale za oskrbovance v DSO-jih pa tudi oskrbovalcev, ki v zadnjih treh mesecih niso preboleli še novega koronavirusa. Tisti, ki so covid že preboleli, pa bodo cepljeni v drugi ali tretji fazi. Do konca leta bi naj prejeli še dodatnih 10.000 enot cepiva, kar bi zadoščalo za zdravstvene delavce. Cepivo drugega proizvajalca, pa naj bi bilo na razpolago januarja. 

Cepivo bo shranjeno v centralnem skladišču ljubljanskega kliničnega centra na minus 80 stopinjah Celzija. Za uporabo se ga temperira na dva do osem stopinj, porabiti pa ga je potrebno v štirih dneh. V tem, ustreznem času, bo tudi distribuiran na ostale lokacije. Za kolektivno imunost je potrebno cepiti 60 odstotkov prebivalstva, trajalo pa bo kar nekaj časa, da "bomo cepili takšno količino prebivalstva," je še dodala Magajnetova. 

Profesor Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je pojasnil, da se konkurenca za razvoj cepiva povečuje, saj je trenutno v kliničnih preiskavah 82 cepiv, število pa se iz dneva v dan povečuje. Približno polovica jih je konvencionalnih, polovica pa deluje na osnovi mRNA. Trenutno jih je v 18 v tretji fazi preizkušanja. 

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor imajo vse pripravljeno za začetek cepljenja svojih zaposlenih zdravstvenih delavcev proti covidu-19. "Pripravljeni smo cepiti takoj, ko dobimo signal s strani države," je v današnji izjavi za javnost povedala vodja tamkajšnje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez.

"V UKC Maribor smo že pred časom začeli orientacijsko poizvedovanje, potem smo pristopili k ozaveščanju in izobraževanju zaposlenih, v zadnjih dneh pa smo začeli zbirati konkretne, poimenske prijave na cepljenje. Imamo že precej prijavljenih zaposlenih. A ker vemo, da bo prva pošiljka cepiva omejena, smo dorekli strategijo, kako bomo razdelili te prve odmerke. Najprej bomo cepili najbolj ranljive zdravstvene delavce, ki delajo neposredno z bolniki in imajo dejavnike tveganja za težji potek bolezni," je pojasnila.

Pripravili so tudi vse potrebno glede logistike in shranjevanja cepiva. "Naša centralna lekarna je bila ena prvih, ki se je začela ukvarjati s to nalogo v UKC Maribor. Tako da je lekarna pripravljena tako za shranjevanje, če bo treba tudi na minus 80 stopinj Celzija, vsekakor pa tudi na višjih temperaturah," je dejala Lea Knez.

Če bo agencija odobrila cepivo in Evropska komisija dala zeleno luč, bodo članice EU cepivo prejele že v soboto.
Če bo agencija odobrila cepivo in Evropska komisija dala zeleno luč, bodo članice EU cepivo prejele že v soboto. FOTO: AP

Interpol pričakuje dramatičen porast kriminala med dobavo cepiv proti covidu-19

Generalni sekretar Interpola Jürgen Stock pričakuje, da bo ob začetku dobave cepiv proti covidu-19 po svetu močno porasel kriminal, saj se bodo številni skušali polastiti dragocenega cepiva. "Priča bomo krajam, vlomom v skladišča in napadom na tovore s cepivi," je dejal za nemški poslovni tednik WirtschaftsWoche.

Stock pričakuje tudi več primerov korupcije, povezane s cepivi proti covidu-19. "Korupcija bo marsikje nebrzdana, da bi si omogočili hitrejši dostop do dragocenega cepiva," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Poleg tatov se številni bojijo tudi sabotaž nasprotnikov cepljenja. 

V ZDA začeli cepljenje s cepivom Moderne

V ZDA so začeli cepljenje s cepivom proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriško podjetje Moderna in ameriški nacionalni inštitut za zdravje (NIH). Med prvimi ga je prejela ena od medicinskih sester v Connecticutu. Cepljenje s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, se je v ZDA začelo pred enim tednom.

V tednu dni so s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech v ZDA cepili 556.000 ljudi.
V tednu dni so s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech v ZDA cepili 556.000 ljudi. FOTO: AP

Velik del Američanov zavrača cepljenje in javne osebnosti se zato dajo tudi javno cepiti, da pokažejo, da je zadeva varna. Doslej so to naredili podpredsednik ZDA Mike Pence in nekateri drugi predstavniki vlade ter kongresa, danes pa se namerava javno cepiti tudi Biden.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so sicer v več državah po svetu že odobrili, kot prvi v Veliki Britaniji, ki sta ji med drugim sledili ZDA in Kanada. V vseh teh državah se je cepljenje že začelo.

Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

annonQ
22. 12. 2020 08.10
+2
Farmakomafija za depopulacijo Zemlje.Nano delci in 5G,frekvenčna aktivacija v nano robote,likvidacija neposlušnih...…. .Raja nima pojma,kaj so jim pripravili .
User416781
22. 12. 2020 13.12
DJ-Pero
21. 12. 2020 21.51
+2
Kar, kar... vi kar.
resnicaosvobaja
21. 12. 2020 21.39
Zelo prikladno za farmacijo ....novo cepivo je na voljo in novi sev koronavirusa tudi
BojoJojoSlo
21. 12. 2020 21.34
+1
Upam da zagovorniki in preprodajalci dobijo trojno dozo... za vsak slučaj, če ena ne bo dovolj... in da si še bolj uničijo svoj imunski sistem...
Fluxx
21. 12. 2020 21.22
+1
Pa sej antivexx so večinoma že naravno precepel se. V veliki večinik so gonilo te epidemije tak al tak.
BUONcaffee
21. 12. 2020 19.57
+0
Lek ne bo dal cepiva???
BenQurer24
21. 12. 2020 19.59
+1
BUONcaffee
21. 12. 2020 19.54
-1
Katerega proizvajalca priporočate???
BenQurer24
21. 12. 2020 19.56
+2
marzo
21. 12. 2020 19.53
+5
Korupcija v vsem svojem sijaju.
BUONcaffee
21. 12. 2020 19.53
+1
Jaz bi rad bil cepljen prvi.
NakokiranPahor
21. 12. 2020 21.13
+3
Jest ti podarim se svojo dozo da bos bl ziher
BenQurer24
21. 12. 2020 19.52
+4
če se cepi 60% sosedov.... pol je kul.... se bo cela fama okol virusa ustavla....
BenQurer24
21. 12. 2020 19.49
+0
jst bi rd en tak cepivo... da ga lahk direkt u glavo dobim...
BenQurer24
21. 12. 2020 19.44
-1
men se ne da v štacuno po per... se bom šu pa cepat..... jea right
VAREN
21. 12. 2020 19.44
+4
Zaradi mene imajo lahko 10 zelenih luči. Dovoljenje so itak izdal pod pritiskom.
Franci Luzar
21. 12. 2020 19.42
+0
Pfizer, naj cepi ženske moškim pa naj da Tablete! predno umrejo.
StrikeOne
21. 12. 2020 19.37
+2
Luc Montagnier- Nobelovec in STOKOVONJAK, ki je prejel Nobelovo Nagrado ker je Identificiral Hiv Virus je Povedal JAVNO: V Covidu-19 sem našel sekvence hiv virusa kar lahko pomeni samo eno ta virus ni naraven. Sedaj to je povedal ker išče pozornost in ker je nori teoretik zarot. Tega niso potrdile znanstvene raziskave. In mediji ne prikazujejo to njegovo izjavo ker bi s tem "širili paniko" kajti z poročanjem kako grozno ljudje umirajo in v kakem številu in to v ENO pa ni širjenje panike to je obveščasnje. Pozivam še normalne ljudi a vi vidite kako hudo neumni so ti zagovorniki cepiv?
Cmrlj3
21. 12. 2020 19.40
+4
Ja, in genom človeka in vinske mušice se ujema v 60%. Kaj hočeš povedat? Razen tega, da javno razglašaš, da nimaš pojma o tem kar govoriš?
StrikeOne
21. 12. 2020 19.41
-2
Če smo skeptiki Neumni ste zagovorniki toliko bolj, potem se pa gremo obmetavat z žaljivkami kajti argumentov sploh nimate.
SenecaLucius
21. 12. 2020 19.44
-1
Gospod je že v zelo zrelih letih, s omejenim razumom. Prepriča lahko samo še umsko omejene. Normalni raziskovalci se mu le še pomilovalno smejejejo!
Cmrlj3
21. 12. 2020 19.44
+4
Zakaj bi ti moral jaz karkoli argumentirati? Deluješ na podlagi mnenj in čustev, ne dejstev. Ker nisi zavezan resnici se sploh ne poslužuješ argumentov. Slepo kopiraš nekaj kar prebereš v nekem obskurnem "članku", brez, da bi preveril ozadje in to naj bi bil argument? Jaz sem ti lepo povedal dejstvo. Vinska mušica in človek sta si gensko 60% enaka. Pa to še ne pomeni, da sta podobna ali da se je človek razvil iz vinske mušice. Isto apliciraj na viruse.
StrikeOne
21. 12. 2020 20.27
+1
Čmrlj hotel si se iskazati kot pameten izpadel pa zelo neumen. kakšne zvezo ima vinska mušica ali njena podobnost z vsemi organizmi na svetu z DEJSTVOM da je najditelj HIV-a našel sekvence HIV-a v Covidu-19 Si ti umsko omejen da ne razumeš napisanega? Nobelov Nagarjenec zgleda ne ve toliko kot ti pametnjakovič. kako si samo .... Poglej tistega plačanca seneca ta ga že degradira kot to vedno počnejo ker proti resnici se lahko borijo samo na en način da se jih posmehujejo ali napadajo govornika ter ga diskreditirajo KER RESNICE NE MOREJO!
SenecaLucius
21. 12. 2020 19.36
+0
Po odstodkih cepljenja se bo videl % pametnih prebivalcev v posameznih državah. Po običaju bo ta najvišji v skandinavskih državah, mi bomo pa se bomo na žalost pridružili Balkancem.... 😢
StrikeOne
21. 12. 2020 19.39
+2
Vidite to konstantno bombardiranje z češ" zabiti in neumni ste če se ne cepite" Kaj še kdo naseda tako podlim in zlizanim fintam?
štajerc82
21. 12. 2020 19.34
+4
čip dobiš zraven, Al ga morš naročit?
SenecaLucius
21. 12. 2020 19.39
-4
Pri ljudeh z zelo malo pameti še čip ne deluje. Spoznaš jih pa preganjavici, značilen simptom je strah pred cepljenjem.....
Špartanec
21. 12. 2020 19.33
+0
Eno cepivo 1.73€, eno pa 16€? 🤣
BenQurer24
21. 12. 2020 19.46
+0
BenQurer24
21. 12. 2020 19.46
+0
MaliSirek
21. 12. 2020 19.31
+3
Ajde da zdej vidmo ta naval na cepivo.. pricakujem da se bodo ljudje tepli za cepivo.. to bi znal bit huje kot pa guzve za novi telefon
Wilde Hilde
21. 12. 2020 19.27
+0
Za to zupco odsteje 15,50 po dozi brez logistike velik posel ce se cepi 60% prebivalstva....sam kot zgleda se jih mal misli cepit