Tujina

Enačba 'Putinovega kuharja': 25 odstotkov moških v rove, 75 v službo

Moskva, 07. 11. 2022 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj skupine plačancev Wagner in tesen zaveznik ruskega predsednika Vladmirja Putina, namerava ob meji z Ukrajino odpreti centre za vojaško usposabljanje. Osredotočil se je na jugozahodni regiji Belgorod in Kursk, obljubil pa, da jih bo financiral sam. Vanje namerava vključiti lokalno prebivalstvo, saj je prepričan, da je to najboljši način obrambe pred sabotažami na ruskih tleh.

Odprtje novih prostorov podjetja PMC Wagner v Sankt Petersburgu
Odprtje novih prostorov podjetja PMC Wagner v Sankt Petersburgu FOTO: AP

Dolgo časa je bil Jevgenij Prigožin človek iz ozadja, o njegovih povezavah s Kremljem se je le glasno šepetalo, septembra pa je vendarle priznal, da stoji za ustanovitvijo zasebne najemniške vojske. Zloglasne plačance skupine Wagner so prvič opazili prav v Ukrajini, ko je leta 2014 zakuhalo na Krimu, nato pa tudi na bojiščih na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Wagnerjevci se zdaj na ruski strani znova borijo v Ukrajini, poročali pa smo že, da Prigožin nove sile novači tudi po zaporih in pri afganistanskih komandosih, ki so jih izurile ameriške in britanske specialne enote.

Zdaj se je domislil nove ideje, na ruskih tleh namerava oblikovati paravojaške enote, ki bodo stražile obmejno območje. Centre za vojaško usposabljanje namerava odpreti v regijah Belgorod in Kursk, vanje pa namerava vključiti lokalno prebivalstvo. "Če imate majhno tovarno, ki zaposluje 100 ljudi in je polovica od tega moških, jih mora 25 odstotkov služiti v rovih, 75 odstotkov pa jih mora nadaljevati delo. In tako vsak mesec v krogu: en teden v rovih, tri tedne doma in v službi. Tako se jih bo vseh 100 odstotkov dvignilo in branilo rusko zemljo, če nanjo stopi sovražnik," je razložil svojo enačbo.

Sredstva za ta projekt namerava zagotoviti sam oz. njegovo podjetje Concord, ki se ukvarja s cateringom. Concord ima tudi pogodbo s Kremljem, zato se je Prigožina prijel vzdevek Putinov kuhar.  

Priznal tudi vmešavanje v volitve v ZDA

Prigožin je sicer danes samozavestno priznal tudi vmešavanje v ameriške volitve. V odzivu na poročilo agencije Bloomberg o ruskem vmešavanju v vmesne volitve v ZDA: "Gospodje, vmešavali smo se, vmešavamo se in vmešavali se bomo," je poročila komentiral Prigožin, obtožen vodenja tovarne internetnih trolov, ki naj bi vplivala na izide glasovanj v več zahodnih državah. "Skrbno, natančno, kirurško in na način, kot to znamo, kot to lahko počnemo," je način ruskega vmešavanja šaljivo pojasnil 61-letni poslovnež.

Do njegovega priznanja je prišlo dan pred vmesnimi volitvami v ZDA, ki bodo zaznamovale preostanek mandata ameriškega predsednika Joeja Bidna in bi lahko utrle pot Donaldu Trumpu za vrnitev v Belo hišo.

 • krovni2
 • PRALNI STROJ
 • SESALNIK
 • ČISTILEC
 • klima
 • tv
 • ura
 • skiro
 • kosilnica
 • krovni