Tujina

Enajst dni po potresu izpod ruševin rešili 17-letnico

Kahramanmaras , 16. 02. 2023 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S., STA
Komentarji
2

Čeprav številni reševalci svojo pozornost in pomoč usmerjajo k pomoči preživelim, ki so po potresu ostali brez strehe nad glavo, potrebujejo pa tudi topla oblačila in hrano, iz Turčije še vedno prihajajo novice o čudežnih rešitvah. Kar enajst dni je pod ruševinami preživela 17-letnica.

Enajsti dan po potresu, ki je prizadel Turčijo in Sirijo, je prišla novica o čudežni rešitvi izpod ruševin. 248 ur po potresu so izpod ruševin v stanovanju v okrožju Kayabas v mestu Kahramanmaras rešili 17-letno Aleyno. Že včeraj so iz istega mesta poročali o rešenih ženskah, ki sta pod ruševinami preživeli več kot 220 ur. V mestu Antakya pa so v sredo rešili mamo in dva otroka. Teden dni po potresu so na jugu Turčije izpod ruševin stanovanjskega bloka rešili mlado dekle. Miray je bila ujeta pod ruševinami 178 ur – sedem dni in pol. V ponedeljek so rešili še nekaj drugih, med njimi 13-letnega  dečka, ki je bil ujet 182 ur. Reševalci se sicer vedno bolj usmerjajo k pomoči preživelim, ki potrebujejo hrano, topla oblačila ter zavetje.

Število smrtnih žrtev katastrofalnih potresov, ki so prejšnji teden prizadeli Turčijo in Sirijo, se je po zadnjih podatkih povzpelo nad 42.000. V Turčiji so našteli že 36.187 mrtvih, v Siriji pa za zdaj beležijo najmanj 5.900 mrtvih. Turške oblasti so dodale, da je bilo ranjenih 100.000 ljudi, regijo pa je prizadelo več kot 4300 popotresnih sunkov.

Turške oblasti so v sredo povečale število regij, ki so jih pretekli teden prizadeli potresi, z deset na enajst. Po novem se sedaj tudi vzhodna turška provinca Elazig uradno šteje za območje nesreče. Prav tako so oblasti opravile inšpekcijske preglede več kot 387.000 zgradb v prizadetih provincah. Skupno je porušenih oziroma močno poškodovanih 50.576 stavb, vse poškodovane stavbe pa bo treba porušiti. Turško pravosodno ministrstvo je medtem že vzpostavilo posebno enoto za preiskavo domnevne malomarnosti v gradbenem sektorju, doslej pa naj bi aretirali že najmanj 12 ljudi.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je danes obiskal Turčijo, je sporočil, da bo zavezništvo zagotovilo zatočišča več tisoč razseljenim osebam v Turčiji. "Nato gradi začasna zavetišča in namerava v prihodnjih dneh in tednih v državo poslati več deset tisoč šotorov," je povedal na skupni novinarski konferenci s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. Poudaril je, da je bila to najbolj smrtonosna naravna nesreča na ozemlju zavezništva od ustanovitve Nata in dodal, da bo Nato za prevoz pomoči uporabil svoje strateške letalske zmogljivosti.

V Turčiji so sicer v začasna bivališča namestili že okoli 1,2 milijona ljudi, postavljenih je bilo več kot 206.000 šotorov, s prizadetih območij pa so evakuirali 400.000 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SirOliver
16. 02. 2023 13.08
+18
Neverjetno, 11 dni pod gmoto betona in preživeti. Nepredstavljivo, kaj je preživelo to dekle.
puspan
16. 02. 2023 14.01
+17
In Bog ga vedi, koliko je še živih pod ruševinami, ki jih bodo stroji pri svojem delu še zasuli pod seboj. Če se človek samo poskusi postaviti v njihovo kožo, je to več, kot groza od groze. Ubogi ljudje.