Tujina

Energetska draginja ogroža evropsko proizvodnjo zdravil brez patenta

Bruselj, 30. 09. 2022 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi povišanja cen energentov nekateri evropski proizvajalci zdravil opozarjajo, da bodo morda morali prenehali s proizvodnjo zdravil brez patenta, saj da se jim to ne izplača. Surovine za izdelavo zdravil so se po navedbah podjetij podražile za od 50 do 160 odstotkov, račun za energijo je prav tako opazno višji. Lobistična skupina industrije generičnih zdravil je zato Evropski komisiji in 27 energetskim ministrom držav članic poslala pismo, v katerem poziva, naj države članice podražitvam elektrike prilagodijo tudi drugače fiksno okno določanja cen zdravil in iz ukrepa obveznega zmanjšanja elektrike izvzamejo farmacevtsko industrijo.

Lobistična skupina industrije generičnih zdravil Medicines for Europe, ki zastopa podjetja, med katerimi je tudi Novartisova enota Sandoz, je ministrom držav članic za energetiko Evropske unije in Evropski komisiji poslala odprto pismo, kjer poziva k zvišanju njihovih cen.
Lobistična skupina industrije generičnih zdravil Medicines for Europe, ki zastopa podjetja, med katerimi je tudi Novartisova enota Sandoz, je ministrom držav članic za energetiko Evropske unije in Evropski komisiji poslala odprto pismo, kjer poziva k zvišanju njihovih cen. FOTO: Profimedia

Cenovno dostopna zdravila ali generiki so po učinkovitosti in sestavi popolnoma enaki tistim, ki jih kot originalna razvije in nato s patentom zaščiti prvotni proizvajalec. Predstavljajo približno 70 odstotkov vseh izdanih zdravil v Evropi, veliko jih je namenjenih tudi zdravljenju resnih stanj, kot so hujše okužbe, različne oblike raka ali shizofrenija. A čeprav so široko uporabni, njihova nizka cena v blagajne proizvajalcev prinese le 30 odstotkov vsega dobička. Vrednost na trgu določajo države članice, razpon je zaradi želje po cenovni dostopnosti majhen. Proizvodnjo sedaj ogroža tudi energetska draginja.

Lobistična skupina industrije generičnih zdravil Medicines for Europe, ki zastopa podjetja, med katerimi je tudi Novartisova enota Sandoz, je zato ministrom držav članic za energetiko Evropske unije in Evropski komisiji poslala odprto pismo, kjer prosi za pomoč. "Višji stroški energije so še močno prizadeli sektor generičnih zdravil, ki je že tako pod močnim pritiskom, naj ohrani nizke cene," je ob tem povedal generalni direktor agencije Adrian Van Den Hoven.  

Za kapljice za oči dobijo manj, kot stane zavoj žvečilnih gumijev

V zapisu skupina neposredno nagovarja tudi države članice. Prosi jih, naj državnim zdravstvenim organom omogočijo širše okno določanja cen generičnih zdravil. "Za nekatere kapljice za oči na recept brez patenta dobimo manj, kot stane zavojček žvečilnih gumijev," je bila do določanja cen kritična izvršna direktorica podjetja Medichem SA  Elisabeth Stampa. A material za izdelavo zdravil se je v zadnjih letih podražil za od 50 do 160 odstotkov, navajajo v pismu.

Zaradi epidemije in vojne v Ukrajini so se podražile tudi sestavine zdravil.
Zaradi epidemije in vojne v Ukrajini so se podražile tudi sestavine zdravil. FOTO: Shutterstock

Ministre so v pismu pozvali, naj farmacevtsko industrijo izvzamejo iz obveznega zmanjšanja porabe elektrike, saj zaradi povečane proizvodnje to ni mogoče, in naj sektorju zdravil brez patenta namenijo pomoč tudi v obliki državnih sredstev, saj da so pomembna veja gospodarstva.

V primeru, da njihove prošnje ne bodo uslišane, bodo morali ukiniti od tri do pet izdelkov, je opozorila Stampa. Za katera zdravila gre, ni želela povedati. Dodala je še, da farmacevtski sektor ne more prenesti višjih stroškov, in opozorila, da so tveganja tako za proizvodnjo kot dostopnost zdravil zelo velika.

Zakaj tako visoka poraba energije?

Zaradi epidemije so evropska podjetja v preteklih letih izdelala več zdravil, proizvodnja je še vedno povečana, prav tako se je industrija zaradi zaprtja Kitajske in drugih azijskih držav soočala z zmanjšano dobavo sestavin za zdravila ali pa se je ta podražila. Po navedbah Stampe za 30 odstotkov.  Vojna v Ukrajini je logistiko še poslabšala, piše Reuters

Ogromno energije za zdravila pa se porabi tudi iz drugih vzrokov. Eden izmed teh je, da se mora večino farmacevtskih proizvodov hraniti na točno določeni temperaturi, dodatno jih je treba segreti tudi za sterilizacijo. "Enako velja za hrambo antibiotikov in hormonov," je dodal van den Hoven.  

Farmacevtska industrija veliko energije porabi tudi za hrambo zdravil.
Farmacevtska industrija veliko energije porabi tudi za hrambo zdravil. FOTO: Profimedia

 

Energetski ministri dosegli dogovor o ukrepih proti draginji

27 energetskih ministrov za energetiko je sicer danes obravnavalo predlog Evropske komisije za soočanje z energetsko draginjo. Predlog ostalega omenja obvezno zmanjšanje porabe elektrike za pet odstotkov v času največje porabe, med temami zasedanja pa bodo tudi nadaljnji ukrepi za soočanje z visokimi cenami energije. 

Ministri držav članic, pristojni za energetiko, bodo o nadaljnjih ukrepih razpravljali na podlagi t. i. non-paperja Evropske komisije, v katerem ta priporoča tudi uvedbo zgoraj omenjenih varovalk za omejitev nihanja cen elektrike.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakatalena
14. 10. 2022 12.44
Manj zdravil, več zdravja.
zibertmi
30. 09. 2022 17.10
+1
Rusi črpajo denar iz SIJ, ki državo prosi za pomoč Medtem ko Slovenska industrija jekla (SIJ) od vlade zahteva ukrepe za reševanje energetske krize, na veliko posoja denar večinskemu lastniku, ruskemu poslovnežu Andreju Zubickemu.
Bananistanec
30. 09. 2022 14.52
+1
Nočejo nan dati Lekadola, le še pecivo
+1
Pa saj že zdaj naročam ivermektin iz Indije, ker v EU ne samo da ni dobičkonosen ampak je tudi prepovedan.
janez Kovač 1
30. 09. 2022 14.12
+3
Važen je dobiček,ne ljudje!!!!
Matiy
30. 09. 2022 14.03
+0
Pa kake nagrade so si delili za to FUŠARIJO, PONAREDKOV NEKVALITETNIH DRUGORAZREDNIH, KAR NAJ PROPADEJO LJUDJE BODO IMELINĐ OD TEGA SAME KORISTO ORIGINAL ZA NIŽJO CENO.
Matiy
30. 09. 2022 14.00
+1
Generik to je nadomestek, js pravim original ali pa nič, zaradi KRKE so zdravila bistveno dražja kot če je ne bi bilo, pa še original bi dobili.
devlon
30. 09. 2022 13.49
+2
Farmacevtska industrija bo tezko prezivela te tezke case. Drzavna pomoc morda?
Bomboklat
30. 09. 2022 13.15
+0
In folk je verjel da dela farmacija za dobro vseh nas v letih 2020-22 ahahahahahaahahahahahahahaha. Par mescev ni dobicka k je prej bil pa bi ze zapiral fabrke. To je blo isto z bankami kujejo dobicke pol se pa pipca pripre pa takoj bankomate zapirat folku, podrazat storitve itd...v casu debelih krav je treba za hudo case prsparat a ne, ne pa da pol k zagusti al na potrosnike al pa delavce vse prevalit...za bruhat...in pol ti pravjo da smo vsi v istem colnu ahahahaha
Old_geezer
30. 09. 2022 13.27
+2
Saj te nihče ne sili da žreš zdravila. Panoga kot vse druge. Ne vem zakaj je treba pljuvat samo po farmaciji. Če ma avtomobilska firma dobiček je to dobro, če pa farmacevtska pa slabo zgleda. Mogoče bi pa kdaj koristila kakšna tableta več. Za možgane.
kepar11
30. 09. 2022 13.07
+6
Na drudo strani Altantika Biden ravnokar dal izjavo da ko hurikan zadene ZDA, da je vazno da so cepljeni. Tolikl o mentalnem zdravju hahah
LionSi
30. 09. 2022 12.57
-2
madona, ko do pa 20 let imeli dobičke, pa ne šteje? zdaj jih pa nekaj slabih mesecev zafrkne. trpeli bodo pa delavci. To so samo pritiski na državno blagajno. Taka podjetja si ne zaslužijo pomoči, lahko se jih pa nacionalizira, če ne morejo preziveti, da bodo tiho! Ampak dvomim, da bi bili direktorji farmacevtskih firm za to.
Crillin
30. 09. 2022 12.53
+0
Haha farmacija brez denarja da rabijo državo subvencioniranje, to v nobeni krizi ne obstaja, npr. kmeta naj vprašajo po koliko so odkupne cene pa tut ni za čungalunga... Treba kake vmesne posrednike v verigi odrezat stran k se kopajo v milijonih.
Bpultimate
30. 09. 2022 12.43
+6
Samo pohlep, pohlep, pohlep...denar, denar, denar...bogastvo! Vodilni v farmacevtskih podjetij pa imajo po 10 lukzunznih avtov, vile, jahte, helikopterje...
Erin Straus
30. 09. 2022 12.42
+4
SEJ MI IMAMO UNO NA A KANAL KO PRODAJA VSE ŽIVE TABLETE.... KVA BO NAM PUTIN