Tujina

Eno leto po zastrupitvi Navalnega Moskva zahteva dokaze

Moskva, 19. 08. 2021 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
7

Rusija eno leto po zastrupitvi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v Sibiriji Zahodu še naprej očita kampanjo blatenja. Rusko zunanje ministrstvo je znova zahtevalo dokaze, da je bil Navalni 20. avgusta lani zastrupljen z novičokom.

Ministrstvo trdi, da je Nemčija lani s svojimi zavezniki namerno skušala diskreditirati Rusijo v očeh mednarodne skupnosti. Do sedaj pa po njihovem Zahod še ni predložil nobenih dokazov za svoje "neopravičljive trditve". Sodelavci Navalnega so zavrnili izjavo ministrstva. Očitno se tako Moskva pripravlja na obisk nemške kanclerke Angele Merkel v petek, so ocenili.

Rusija Zahodu še naprej očita kampanjo blatenja.
Rusija Zahodu še naprej očita kampanjo blatenja. FOTO: AP

Navalni, oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je lani 20. avgusta padel v komo na letu iz sibirskega mesta Tomsk v Moskvo. Letalo je zato pristalo v Omsku, kjer so ga odpeljali v bolnišnico. Kasneje so ga prepeljali na zdravljenje v Berlin. Tam je tudi okreval.

Pred dobrim tednom je ruski preiskovalni odbor vložil nove kazenske ovadbe proti tesnima sodelavcema Navalnega. Vodji njegovih organizacij, Leonida Volkova in Ivana Ždanova, so ovadili, ker da sta "zbirala finančna sredstva za financiranje ekstremistične organizacije".

Laboratoriji nemške vojske, Francije, Švedske in Organizacije za prepoved kemičnih orožij (OPCW) so v preiskavah zaznali ostanke strupa novičok. Krivdo je ruskim oblastem pripisal tudi Navalni skupaj z njegovo ekipo. V okviru svoje preiskave so pripadnikom obveščevalne službe FSB očitali, da so pripravili napad.

Nemčija in Evropska unija sta takrat pozvali Rusijo, naj razjasni okoliščine, Unija pa je uvedla tudi sankcije. Te so uvedle tudi ZDA. Rusija očitke vztrajno zanika. Navalni se je po okrevanju januarja vrnil v domovino. Takoj po prihodu so ga ruske oblasti aretirale, kar je sprožilo množične proteste po državi. Navalni trenutno prestaja dveinpolletno zaporno kazen zaradi starih obtožb.

Nemška vlada znova kritična do ravnanja Moskve glede Navalnega

Nemška vlada je bila v sredo znova kritična do ravnanja Moskve glede Navalnega. "Ta nerešen problem je resen madež na odnosih z Rusijo," je povedal govorec nemške vlade Steffen Seibert.

Merklova bo v petek začela obisk v Moskvi, kjer ima predvideno srečanje s Putinom. V nedeljo pa bo odpotovala v Ukrajino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obožeobože
25. 03. 2022 17.46
+0
VladiMIR! Ćas je da končaš to vojno. V Ukrajini si se uštel.
totalka
20. 08. 2021 15.01
+1
Rusija.....zapri že enkrat plinske in naftne pipice pa naj Ameri dovožajo svoj svobode zastonj.....me zanima koliko bi zdržala evropa takrat da se ne razpade !!!
Ate_ist
19. 08. 2021 19.09
+2
navalni ni noben kritik, preprosto zato, ker ni zmožen povezati pet besed. težave s bipolarno motnjo. za zdravljenje le te uporablja litij. ker se je predoziral je imel težave na letu iz tomska (v času ko mu je bilo sodno prepovedano zapuščati moskvo)v moskvo. organizacija OPCW NI našla sledov novička, prav tako noben laboratorij ni pokazal rezultatov testov. prav tako zdravniki iz bolnišnice kjer se zdravijo vsi "opozicijski veljaki rusije" niso potrdili zdravljenje pacijenta od živčnega bojnega strupa. še več, iz bolnišnice so po neuradnih kanalih objavili izvide krvi pacijenta (sicer brez vrednosti) in ravno litij je pokazal kaj se je na samem delu dogajalo lanskega avgusta. vsi strokovnjaki so potrdili, da v primeru novička, bi bilo v stiku z navalnim prizadetih več oseb on sam pa napada ne bi preživel. prav tako so pacienta odpeljali v nemčijo, šele ko življenje ni bilo več ogroženo. zato ni čudno, da rusi zahtevajo dokaze. kdo je dejansko "zastrupil" navalnega ne bomo nikoli izvedeli, tako kot nikoli ne bomo izvedeli iz katerega britanskega reaktorja je bil plutonij s katerim je mi5 ali mi6 zastrupila litvinjenka, ali pa kdo je polomil rebra in nato obesil berezovskega, ko je le ta izrazil željo vrniti se v rusijo in prositi oproščenja putina. fleming je bil gospod, trenutni voditelji tajnih služb zahoda so kot malomarni vajenci, in tako tudi vodijo svoje varnostne službe. sramota. vsak pol pismen človek v teh zgodbah čuti smrad nesposobnosti.
Potouceni kramoh
19. 08. 2021 16.51
+1
Vse narediti da do police pushupa ne narediti nic.
MiskoPol
19. 08. 2021 16.28
+3
Prijatelji Navalnega zagotovo imajo dovolj dokazov. Če ti ne zadostujejo, lahko naredijo tudi nove.
nexus4321
19. 08. 2021 16.07
+1
dreka?1
19. 08. 2021 16.10
+4
A so Saudijci dali dokaze,da niso razstopili v solni kislini novinarja?