Tujina

Orbanov Fidezs izstopil iz politične skupine EPP

Bruselj, 03. 03. 2021 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
531

Madžarski Fidezs, vladajoča stranka Viktorja Orbana, je izstopila iz politične skupine Evropske ljudske stranke, potem ko so evropski poslanci skupine EPP potrdili spremembe poslovnika. Te namreč omogočajo izključitev celotne poslanske skupine Fidezs, ki je že dlje časa v nesoglasju s preostalimi člani te največje evropske politične družine, predvsem zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot.

Bo Fidezs sam izstopil?

Politična skupina EPP je danes potrdila spremembe pravilnika, ki omogočajo izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana

Orban je ob tem, kot napovedano, že uradno obvestil vodstvo EPP, da člani Fidezsa izstopajo iz skupine. Pismo vodji politične skupine Manfredu Webru je na družbenih omrežjih objavila podpredsednica Fidesza Katalin Novak. "Spremembe pravil so očitna sovražna poteza proti stranki Fidezs in njegovim volivcem," je v pismu zapisal Orban. "Medtem ko je na sto tisoče Evropejcev hospitaliziranih in ko naši zdravniki rešujejo življenja, je skrajno razočaranje videti skupino EPP ohromljeno z lastnimi upravnimi zadevami ter da poskuša utišati in onemogočiti naše demokratično izvoljene evropske poslance," je še zapisal in "omejevanje zmožnosti našim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta" označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem.

Fidesz sicer še vedno ostaja zamrznjen član stranke EPP, ki je sicer že marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Na potezi je tako sedaj stranka EPP, je neuradno slišati v Bruslju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novakova: Končno so se negotove razmere v zvezi s statusom Fidesza dokončno razrešile 

Za spremembe poslovnika je bila potrebna dvotretjinska podpora, za je glasovalo 148 poslancev oziroma 84, 1 odstotka vseh prisotnih. Proti jih je bilo 28. 

Iz vrst slovenskih evroposlancev je za potrditev sprememb poslovnika glasovala zgolj Ljudmila Novak, kar je potrdil tudi njen predstavnik z odnose z javnostjo. Proti so tako glasovali Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič

Novakova je v sporočilu za javnost zapisala, da sta EPP in skupina EPP v Evropskem parlamentu vselej zagovornika in branitelja evropskih vrednot, ki so jih postavili očetje povojne Evrope. Ljudje imajo še posebej v času epidemije občutek, da se kršijo človekove pravice, "zato je toliko bolj pomembno, da se v EPP postavimo in borimo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava". 

Današnje glasovanje po njenih besedah ni bilo uperjeno zoper katero od članic naše družine, temveč je bilo izvedeno zato, da se jasno postavijo pravila v primeru hudih kršitev vrednot politične skupine. Izstop Fidezsa pa je komentirala z besedami, da gre za njihovo suvereno odločitev. "Končno so se negotove razmere v zvezi s statusom Fidesza v skupini EPP v Evropskem parlamentu tudi dokončno razrešile."

"Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine ter nenehno sejati dvom in negotovost o delovanju politične skupine, ki ji pripada. To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci," še dodaja.

Tomčeva in Zver proti spremembam pravil

Tomčeva  in Zver sta v skupnem sporočilu za javnost zapisala, da sprememb pravilnika ne podpirata, saj je "v času, ko so vse moči usmerjene v obvladovanje pandemije, ko poteka vojna s časom za cepiva, zadnja stvar, s katero bi se morali ukvarjati, spreminjanje pravil z namenom izključevanja neke delegacije". Spremembe bodo po njunih besedah "močno vplivale na delo poslanske skupine zato bi moralo do njih priti na podlagi široke in odkrite razpravi".

Menita tudi, da je bilo spreminjanje pravilnika narejeno na hitro, kar bi lahko bilo sporno z vidika izvrševanja mandata demokratično izvoljenih poslancev. "Žal stranka na čelu s predsednikom Tuskom ni bila sposobna najti in sprejeti pomembnih odločitev v povezavi s stranko Fidesz, prelaganje odločitev na ramena poslanske skupine pomeni izogibanje odgovornosti."

Poslanca iz vrst SDS menita tudi, da bo odločitev vodila do  sprememb v širšem političnem prostoru in k slabitvi moči ELS, česar se lahko veselijo politični konkurenti. 

Bogovič, ki prav tako ni podprl sprememb poslovnika, svojo odločitev pojasnjuje z besedami, da danes niso glasovali le o poslovniku, temveč tudi o usodi EPP, posledično pa tudi o spremembi političnega zemljevida v Evropi. Poudaril je, da je danes žalosten dan za EU in za EPP.

Obžaluje, da je bil ves postopek sprejemanja sprememb poslovnika spolitiziran. Današnja odločitev po njegovih beseda ni bila sprejeta ne ob pravem času ne na pravem mestu, saj da bi rešitev nesporazumov z Orbanom in Fideszom moral poiskati predsednik EPP Tusk ter jo predstaviti na politični skupščini EPP.

Bogovič se boji, da se gre tako v času pandemije, ki zelo slabi EU, tudi v smer velike slabitve EPP, ki lahko kmalu izgubi večino v Evropskem parlamentu, kar bo pomenilo še večjo politično razdrobitev v Evropskem parlamentu, v EU pa krepitev skrajnega desnega pola.

"Sam iz politične skupine EPP nimam nobenega namena izstopiti," je zapisal Bogovič v izjavi. "V SLS, kjer si želimo še naprej povezane Evrope, v kateri se borimo za ohranitev temeljnih evropskih vrednot, v tem trenutku ne vidimo druge alternative, kot je EPP, in zato v SLS ostajamo njen trdni člen," je pojasnil.

Viktor Orban.
Viktor Orban. FOTO: Profimedia

Orban je sicer že pred dnevi v pismu Manfredu Webru zagrozil z izstopom Fidezsa iz EPP, če bodo spreminjali poslovnik. "Če Fidesz ni dobrodošel, ne bo vztrajal pri članstvu," je zapisal. Orban je sicer v pismu tudi zapisal, da se EPP že dlje časa spopada s krizo vodenja in tudi s politično krizo. Dejal je, da so v stranki nova interna pravila "napisali v rekordnem času", samo da bi pospešili izključitev članov, kar je po njegovem mnenju "pravno vprašljivo". Dodal je, da je težko razumeti manevre EPP v času, ko ljudje umirajo in države trpijo zaradi velike gospodarske škode, ki jo povzroča pandemija covida-19.

Skupina Evropske ljudske stranke (EPP) ima 187 članov v Evropskem parlamentu. Po več letih razprav v EPP o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa.

Spremembe poslovnika natančneje opredeljujejo vrednote, ki jih morajo spoštovati člani skupine, in omogočajo izključitev ali zamrznitev pravic vseh 12 članov Fidesza v EPP, ne le posameznega člana.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (531)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
05. 03. 2021 16.24
+2
Še sds sekto naženite iz Evropskega političnega prostora pa bo mir.
Uporabnik2005296
04. 03. 2021 14.46
+2
Nas "veliki vodja" pa takoj za njim... Blejski forum, v "sestavi" bivsih komunistov, fasistov in skrajnih desnicarjev, je bil vec kot "zgovoren" v tem smislu, kam "gravitiramo", mar ne??
Kekec 007
03. 03. 2021 21.52
+4
A je Twitler že kaj deb.ilnega twitnil po svoji stari navadi?
Cervantes Saavedra
03. 03. 2021 21.41
+0
A kdo pri nas vidi, da gre za hitro odločitev o izključitvi, ko se z Orbanovimi poslanci EPP ukvarja že več let. Naši poslanci v EPP pa imajo prav, problem bi res lahko uredili že pred pojavom covida.
anatomija
03. 03. 2021 21.36
+9
Orbanu samo Janša leze v rit
natmat
03. 03. 2021 21.32
+9
Grims je že dvignil belo zastavico....SDS je kapitulirala....!!!
Vsepremislim13x
03. 03. 2021 20.58
+7
Mogoce bi jih pa kitajska komunisticna partija vzela pod svoje okrilje.
Cervantes Saavedra
03. 03. 2021 21.45
+4
Seveda, saj je Orban nekdanji komunist. Kot pri nas širši vrh neke stranke.
Uporabnik2005296
04. 03. 2021 14.48
Se bolje: Severna Koreja...👮‍♀️👮‍♀️👮‍♀️👨‍✈️
kaktusar1
03. 03. 2021 20.47
+6
še iz ue naj gredo, ker itak ne pašejo zraven
Kekec 007
03. 03. 2021 20.13
+4
hehehe a bojo naši bogi svečkarji tud. Ali jih bojo kr vn vrgli. Maršalu Twitu se tko meša in se krega z vsemi tujimi politike vmes ko uničuje našo domovino Slovenijo
stokviz
03. 03. 2021 20.12
-11
Še bolj zoprna je od Fajonke in Bratuškove!!!
Uporabnik474217
03. 03. 2021 20.05
+7
Pa napišite da se ve zakaj. Ne samo ponavljat človeške pravice. Napišite kako madžarski črnosrajčniki napadajo in preganjanjo rome in kako romi nadlegujejo domačine, nekaj tacga, da se ve kaj je in kaj ni. Ne pa da naj bi. Na madžarskem se dogajajo hude stvari samo se o tem ne piše.
Jože Fortuna
03. 03. 2021 21.12
-7
Cervantes Saavedra
03. 03. 2021 21.47
+5
SLObunkeljn
03. 03. 2021 19.45
+9
Koprive spet v nebulozno topumni akciji petja slave Orbanu ...😂
riss
03. 03. 2021 19.36
-7
Novakova Ljudmila. OMG, kakšno ime, sem mislil, da je že izumrlo. Bo pa ona postala politično "truplo" po katerihkoli volitvah na katerih bo še kandidirala. Desničarji, razen tudi bolj redkih izjem iz NSi, je ne bodo volili. Sedaj hoče bit všečna levičarjem, ker jo njihove levo prirejene ankete postavljajo na vrh priljubljenosti. Seveda smo zato, ker se je postavila proti Janši. Ona pa misli, da je popularna. Na volitvah npr. za predsednico, bi mogoče dobila samo nekaj % in še to od vsakega mogoče tretjega iz NSi, njene stranke. Nihče drug je ne bo volil, še najmanj levičarji na katere upa, ker bodo enotno podprli svojega levega kandidata. Zgodovina se ne bo ponovila, ko so Pahorja izvolili desničarji, ker je bil manjše zlo od Türka.
SLObunkeljn
03. 03. 2021 19.44
+9
Najbolj poštena je pač, to pa marsikomu ni po godu, a ne Kopriva?😂
Kekec 007
03. 03. 2021 20.15
+9
svečkarji imajo raj lažnjivega Tonjina, ki liže tazadno Twitlerju
Cervantes Saavedra
03. 03. 2021 21.52
+1
za riss: A sploh smeš in zmoreš razumeti besedila? Novakova je bila med tistimi 148 poslanci (81,1 %) v desničarski EPP, ki so glasovali za spremembe poslovnika. In ti uvrščaš volilce NSi med tisto mračno manjšino (28 poslancev) evropske desnice EPP, kamor sodita tudi oba preostala poslanca SDS!!!?
toti mišek
03. 03. 2021 19.15
-16
Orban čestitke!!! Evropa, če bo hotela obstat bo morala prevzet Orbanovo politiko!
Smolapataaka
03. 03. 2021 19.29
+8
Bolje da je ni, kot da prevzame politiko diktatorja.
Cervantes Saavedra
03. 03. 2021 21.56
+4
za K.T.: Torej korupcija, utišanje medijev, bogatenje vodstva stranke, golorito bežanje po žlebovih iz hiše, polne moških...
Uporabnik2005296
04. 03. 2021 14.49
yanay
03. 03. 2021 19.00
+7
Orban pravi, da se EPP že dlje časa spopada s krizo vodenja in tudi s politično krizo. Normalno, da je tako rekel, saj se poslovnik nikakor ne sklada z njegovim pogledom, kako bi bilo potrebno voditi Evropo. Orban, da boš vedel: nikakor tako, kot vodiš svojo državo. Enako velja tudi za Janeza!
?ebula
03. 03. 2021 18.49
+11
Proti so glasovali sektaši SDS in polpismen izdajalec Bogović!
CIGU MIGU
03. 03. 2021 18.32
+11
zver in plavolaska,bi tudi morala slediti orbaniniju,le da je stol za 12000 preveč topel
ds-65
03. 03. 2021 18.25
-7
Novakova, ne spada med demokrate. Je kot kameleon.
qtvzk
03. 03. 2021 17.40
+10
Kaj če so priredili glasovanje? Da nagajajo Viktorju in Janezu
Kekec 007
03. 03. 2021 20.17
+5
kameltrajbar
03. 03. 2021 17.25
+18
kdaj izstopa jansa&co?
puspan
03. 03. 2021 17.26
-10
vito
03. 03. 2021 18.55
+4
ej, puspi...ali vi sploh kaj berete zapise vaše sekte??? ZATO: 14. marec 2019 - Če bo Evropska ljudska stranka (EPP) izključila stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana, mora SDS takoj reagirati in iskati svoj prostor skupaj z Orbanom drugje, je v intervjuju za Demokracijo dejal poslanec SDS Branko Grims. »V druščini, ki bi izključila ali drugače odrinila Orbana, nimamo niti minute več kaj iskati,« je dejal.
puspan
04. 03. 2021 08.18
-1
Vito, nikoli nisem bil in tudi ne bom član nobenega političnega združenja. Razmišljam na osnovi faktov, ki jih dobim na obeh straneh, levi, kakor tudi desni. Rad prisluhnem vsakomur in včasih me kdo tudi prepriča, če sem bil drugačnega mnenja. V primerjanju enih in drugih, mi je desna stran, kljub občasnim besednim iztirjenjih Janše veliko bolj življenjska, kot leva. Škoda, da ima SD nekaj vidnih članov, s katerimi se nikakor ne morem strinjati, drugače sem bil in sem se vedno mnenja, da bi slovensko politiko, izvzemši iztirjencev, najbolje vodili strani SDS in SD. Dokler pa ostajamo tako razdeljeni na dveh bregovih, kot že vseskozi pa mi je desnica še vedno bližje. Toliko o moji zaslepljenosti.