Tujina

Erdogan namignil, da bi lahko Turčija Finski dala zeleno luč za vstop v Nato

Ankara/Helsinki, 15. 03. 2023 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Finski predsednik Sauli Niinistö je sporočil, da je Turčija sprejela odločitev o vstopu Finske v zvezo Nato. Napovedal je, da bo odgovor prejel od turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana ob obisku v Istanbulu ta teden, Erdogan je zdaj že namignil, da bi Turčija lahko Finski dala zeleno luč za vstop v zavezništvo.

Iz Turčije je finski predsednik Sauli Niinistö prejel vabilo, naj obišče državo in tam prejme odgovor glede prošnje za vstop v zavzezništvo Nato.Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je zdaj sporočil, da se bo s finskim kolegom sestal v petek ter da bo držal svojo obljubo. Ratifikacijo finskega članstva v zavezništvu bo moral potrditi turški parlament.

Finska je skupaj s Švedsko za članstvo v Natu po desetletjih nevtralne drže zaprosila maja lani, po začetku ruske invazije v Ukrajini. Skandinavski državi upata, da bosta članici zavezništva postali na julijskem vrhu Nata v litovski prestolnici Vilnius.

Erdogan
Erdogan FOTO: AP

Madžarska in Turčija sta edini izmed 30 članic Nata, ki protokolov še nista ratificirali. Madžarska je ratifikacijo že večkrat napovedala, nato pa preložila, Turčija pa jo medtem pogojuje z vrsto zahtev. Švedski med drugim očita pomanjkanje zavezanosti ukrepanju proti terorističnim organizacijam, kot je v Turčiji prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK). Turške uradnike pa je razjezil tudi niz demonstracij na Švedskem, vključno s protestom protiislamskega aktivista, ki je pred turškim veleposlaništvom zažgal Koran.

Ob tem pa je Ankara dejala, da ima s članstvom Finske manj težav. Ob tem se pojavlja vprašanje, če bo Švedski uspelo v zavezništvo vstopiti istočasno s Finsko. Državi sta že večkrat poudarili, da želita vstopiti v Nato hkrati in "z roko v roki".

Finski predsednik je poudaril, da se bo še naprej zavzemal za in podpiral švedsko članstvo v zavezništvu, potem ko se je o tem pogovoril s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom. Ta je v torek sicer pojasnil, da se je povečala verjetnost, da bo Finska v Nato vstopila hitreje kot Švedska.

Če bi članice zveze Nato najprej ratificirale pristopne protokole Finske, bi bila Švedska tudi varnejša s Finsko v Natu kot zunaj njega, je ob tem pojasnil švedski premier. "Konec koncev ni vprašanje, ali bo Švedska vstopila v Nato, ampak kdaj se bo to zgodilo," je še dejal Kristersson.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1