Tujina

Erdogan: Ne bom omenjal imen, a nekatere zahodne države provocirajo Rusijo

Beograd, 07. 09. 2022 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
111

Turški predsednik Erdogan je v Beogradu posvaril, da Rusije ne gre podcenjevati, in ocenil, da je energetska kriza v Evropi posledica provokacij Zahoda proti Rusiji, ki ne more prinesti rezultatov. Na vprašanje, kako to situacijo rešiti, je dejal, da je Turčija vedno vodila uravnoteženo politiko do Rusije in Ukrajine in bo s tem tudi nadaljevala.

"Zelo jasno lahko rečem, da se mi odnos Zahoda, pri čemer ne bi navajal imen, ne zdi pravilen, ker gre za politiko, ki temelji na provokacijah," je po sestanku s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. "Dokler boste poskušali voditi takšno vojno provokacij, ne boste mogli dobiti potrebnih rezultatov," je dodal. 

Opozoril je, da se tisti, ki podcenjujejo Rusijo, motijo. "Rusija je prenehala dobavljati plin in cena plina je narasla. Zdaj vsi poskušajo najti načine, da preživijo zimo. Zakaj se tega niso spomnili prej," se je spraševal. "Rusija ima v rokah pomemben adut, na katerega prej nihče ni pomislil. Ko imate do nje agresiven pristop, ona uporabi orožje, ki ga ima na voljo," je še poudaril.

Po njegovih besedah zmagovalca te vojne ni mogoče imenovati, ker ga ni, obstaja le veliko poražencev. Sam tudi ne vidi možnosti, da bi se vojna kmalu končala, si pa tega, pravi, želi tudi sam. 

Turški predsednik je dejal še, da od tistih, ki se hvalijo, da Ukrajino podpirajo z veliko denarja, ni videti prav veliko rezultatov. Glede dobave streliva in orožja Ukrajini pa je Erdogan dejal, da Zahod pošilja le "svoje ostanke".

Kot je še dejal, njegova država ohranja odprte odnose tako z Moskvo kot s Kijevom. Tako kot Srbija se namreč tudi Turčija ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji in je z Moskvo v začetku meseca v Sočiju podpisala nov sporazum o gospodarskem sodelovanju.

Erdogan na obisku v Beogradu
Erdogan na obisku v Beogradu FOTO: AP

Turčija bi pomagala pri reševanju odnosov med Prištino in Beogradom 

Turški in srbski predsednik sta se v Beogradu sicer pogovarjala tako o globalnih kot tudi regionalnih izzivih in dvostranskih vprašanjih.

Na dnevnem redu pogovorov so bili tudi odnosi med Kosovom in Srbijo, za katere Erdogan upa, da se bodo kmalu izboljšali. "Videli smo pozitivne premike in upam, da se bodo izboljšali še hitreje, tako da bo to vzdržno za Balkan, ker Balkan ne more več prenašati takšne vrste težav," je izjavil po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

"Zelo smo zadovoljni, da je bil dosežen dogovor o prehajanju meje med Srbijo in Kosovom zgolj z osebnimi izkaznicami. Ko je govora o registrskih tablicah, upam, da bo sporazum dosežen v čim hitrejšem času, prav tako pa tudi o drugih težavnih vprašanjih," je še dejal Erdogan.

V sklopu njegovega obiska v Beogradu sta državi podpisali sporazum, ki državljanom Srbije in Turčije omogoča potovanje v obe državi zgolj z osebnimi izkaznicami. Enak sporazum je Turčija podpisala z Bosno in Hercegovino. Sporazum bo še dodatno utrdil odnose med državama, je napovedal Erdogan in se Srbiji zahvalil tudi za podporo turškim vlagateljem. Turška podjetja v Srbiji izvajajo okoli 50 projektov v vrednosti 847 milijonov ameriških dolarjev, je pojasnil.

Vučić: Odnosi med Turčijo in Srbijo so na najvišji ravni v sodobni zgodovini držav

Odnosi med Turčijo in Srbijo so na najvišji ravni v sodobni zgodovini obeh narodov in držav, pa je ocenil srbski predsednik Vučić in izpostavil odlične rezultate v trgovinski izmenjavi. Ta se je po njegovih besedah dvignila na skoraj 2,5 milijarde evrov, posebej velik skok pa beleži letos. "Verjamem, da smo na dobri poti, da izpolnimo cilj, ki ga je postavil predsednik Erdogan, in to je, da trgovinska izmenjava doseže pet milijard evrov," je dejal.

Vučić je izpostavil še, da turške družbe v Srbiji zaposlujejo skoraj 10.000 ljudi. "Vse, kar smo storili v minulem obdobju, bodo državljani Srbije lahko kmalu videli na delu," je napovedal. Pri tem je poleg obnove kulturno-zgodovinskih spomenikov izpostavil 22-kilometrsko cesto med Novim Pazarjem in Tutinom in izrazil pričakovanje, da bo kmalu zgrajenih še 19,1 kilometra avtoceste Kuzmin-Rač, s katero se bo Srbija spojila z avtocesto v Bosni in Hercegovini.

Vučić je po srečanju z Erdoganom dejal tudi, da Srbija od Turčije želi kupiti brezpilotna bojna letala Bayraktar. "To želi ves svet in se moramo postaviti v vrsto," je sicer še dodal in poudaril, da je Srbija pripravljena plačati "bistveno več".

Oba predsednika sta se danes udeležila še poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav, ter obiskala Beograd na vodi.

Erdogan je Srbijo nazadnje obiskal pred tremi leti, ko je z Vučićem položil temeljni kamen za gradnjo avtoceste Beograd-Sarajevo. V Beograd je pripotoval v torek zvečer iz Sarajeva, že danes pa se je odpravil naprej v Zagreb, ki je tudi njegova zadnja postaja v sklopu tridnevne turneje po Zahodnem Balkanu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kar neki
08. 09. 2022 16.19
+1
Tudi tako opevana EU bi morala delovati v dobrobit članicam EU in ne v dobrobit Ulrajincem ne Rusim. Ampak Evropa dela dobrobit Amerom kateri se lepo smejijo Evropi in služijo mastne denarce. Mi navadni povprečneži pa lepo sladko plačujemo vse grehe proameriških kazalcev.
borjac
08. 09. 2022 11.01
+1
Sedaj lahko primerjate, obisk Erdogana, ki ga je spremljalo veš kot 100 gospodarstvenikov in finančnikov, kateri sklepajo posle, dajejo kredite za razvoj gospodarstva......... , kontra pa obisk revčka iz Nemčije kanclerja Scholza, ki je prišel na Balkan z tajnico, namesto gospodarskega sodelovanja, povabila za vstop ali vsaj približevanje EU-ju, je izrekel samo grožnje in zahteve za sankcioniranje Rusije, ves Balkan je obdelal v 12 urah, izrekel še par groženj in žalitev in odšel nazaj v Nemčijo, takega revčka Nemci še niso imeli, Scholz v službi Bidna in Zelenskega, to je grozljivo za Evropo.
nikhrast
08. 09. 2022 15.54
+1
Erdogan pa ne vem če bo kdaj videl EU, tudi Vučić bo imel dolgo pot do EU-ja.
Betuul
08. 09. 2022 18.04
+2
Takrat eu ne bo več ?! slo je pa zdaj kle zdaj tam !? Ne bi blo švoh pod turki!
Dante Kersi
12. 09. 2022 20.57
srečo imajo turci ker niso v euju zdaj bo zima in euju bo elektrike plina zmanjkovalo radijatori bo0 zelo dragi če bo sploh upali in nažgat na 20 c
simple_mind
07. 09. 2022 21.58
+6
Heh, ko je turški predsednik bolj razumen kakor cela pokvarjena eu komisija, a ?
Betuul
07. 09. 2022 21.57
+0
mr Recep Tayyip so kot en mirovnik! V tej vojni! Zdaj pristopijo k temu ali onemu predsedniku! 🌙Mora uspeti prav!
Salting
07. 09. 2022 21.45
+3
JJ bo poslal protestno noto Erdoganu kako, da ni specifično omenil njegovega plavega džempera.
Rde?a pesa in hren
07. 09. 2022 20.57
+8
Erdogan je zame MOJSTER politike. Tako spretno zna krmariti med V,Z,S in J, da mu ni para. Ko je pri Bajdenu, mu reče nekaj lepih, ki gredo njemu v uho, pa je tiho. Ko gre do Putina, reče nekaj lepih, ki gredo v uho. pa je nasmejan. Ko gre do Kitajca, podobno, ko gre na Balkan, podobno. In povsod ga z veseljem sprjemejo... Seveda, Erdogan se zaveda starteške pozicije Turčije, je v Natu, a hkrati blizu Rossiji, pa obvladuje Sirijo, pa tud u S afriki ga majo... Komu bi uspelo urediti konvoj ladij z žitom iz Ukrajine, govorim o ladjah Rusije in Ukrajine, ki so oboji super zadovoljni da lahko izvažajo, pa plujejo par km drug od druzga. Aja, naš Pahorče mu ne seže do mezinca, kamli do gležnja, pa take trosi neumne nakokoli do Vućića, ki je utišal že bolj prebrisane od njega, Pahorčka, ne ostane dožan ne lajnovi, ne komu drugemu... naj si za vzfgled vzame Edota, ki je mojster.. ah ah še dobro da gre ta Pahorček ker ga mam poln kufr
Našvasan_zob
07. 09. 2022 20.56
+13
Kako nizko je padla svetovna diplomacija, da ima en Tuški "Avtokrat" največ pojma o diplomaciji.... hehe
Annis
07. 09. 2022 21.48
+3
En turski avtokrat poje celo evropo, mislim da poznas zgodovino turcije in ves kakonimam prav, vi se nekaj ku..cite po EU medtep vse drzave prosperirajo zuanj evropa mi pa korakamo na mestu in se smejite rusom in turkom ne sezete jim do kolen
JAZsemTI
07. 09. 2022 20.55
+11
Zgovorne besede. In Erdogan vé več od nas, ki smo priklenjeni na prozahodne medije.
Pomnim
07. 09. 2022 21.01
+4
VPN storitev in prek Turčije, pa imate tudi informacije nasprotne strani.
Blue Dream
07. 09. 2022 20.53
+12
Erdo spretno slalomira in dela v svojo prid
Petur
07. 09. 2022 20.56
+6
izgleda da dela v prid turčiji,v prid torej stolčku.naši se pa čutijo na stolčkih na sigurnem in se za domovino ne sekirajo.
Blue Dream
07. 09. 2022 21.02
+3
Pač obisk Srbije, temu primerne so tudi izjave in naklonjenost. Ko bo pa v kaki drugi državi bodo pa tudi izjave drugačne.
Blue Dream
07. 09. 2022 21.03
+2
Ampak ve kako se obnašati v diplomaciji za razliko od našega prejšnjega PVja ki je bil milorečeno kot slon v trgovini s porcelanom
Draža
07. 09. 2022 20.49
+7
Eu ministri naj se zgledujejo po Erdoganu in Vučiću,kjer delata v dobro za lastni narod, ne pa kot Eu, ki uničuje lastni narod.
tavbix
07. 09. 2022 20.39
-3
Če že steguje jezik, potem naj bo vsaj konkreten, sicer pa naj bo tiho.
Pomnim
07. 09. 2022 20.38
+12
Nedvomno, Turk ima več pameti kot velika EU, ki ga je leta nategovala s pristopnimi pogajanji. Morda nas bo pa kdaj pripravljen sprejeti pod svoje okrilje.
Ivar The Boneless
07. 09. 2022 20.31
+17
Nikoli si nisem mislil da bom njemu dal prav...
bohinj je zakon
07. 09. 2022 20.15
+12
Erdi ma prav.zaro mu evropa nagaja.
Sandx
07. 09. 2022 19.59
-19
Amerika provocira Rusijo ha ha in potem Rusi napadejo Ukrajino in EU naj placa ceno…ha ha smesni ste res…Turki ki so clanica nata pa sploh nebi smeli igrat take umazane igre….se en politik ki v lastni državi nima nikakrsnega reda in revscino bi rad drugim solil pamet kaj je dobro in kaj ni dobro ha ha
Angelica007
07. 09. 2022 20.34
+1
nic ni smesno, ko ti nimas pojma o pojmu..ne delaj si sramoto nevednez!
Sandx
07. 09. 2022 21.35
-2
Pojma o cem? Da nas Rusija izsiljuje a o tem aja ti bi rad Lado im Moskvic spet vozil ha ha! Nevednez si ti in nimas pojma kdo je Putin in njegov režim…Erdogan ima ogromne probleme v drzavi in izvaja isto politiko kot Putin totalirizem vsak ki ima drugacno misljenje je sovraznik….poznam dosti Turkov namrec zivim v Nemciji kjer so Turki ze skoraj v vecini ampak Lira jim naglo pada in Erdogan krade od svojega lastnega naroda in zato je njegova vladavina zgodovina….oslabil je Tursko gospodarstvo in rasprodal dezelo Arabcem nevednez! Vzdrzi se komenterajev katerim nisi dorastel!
Sandx
07. 09. 2022 21.41
Kar se pa Vucica tiče naj pri v Knin se enkrat razložiti teorijo o veliki Srbiji!
Sandx
07. 09. 2022 21.41
Entip?ek
07. 09. 2022 19.38
-3
erdogan..vojni dobičkar....sam svoje koristi išče
Stolček
07. 09. 2022 20.07
+10
Entip, kdo pa ne išče koristi? A ZDA ne iščejo koristi, pa Ukrajinci, Kitajci, Indijci, Rusi, in ostale vojaške velesila? Vsi so isti, samo eni z demokratično obleko, drugi s komunistično, itd. Narod pa nastrada, ker je vodljiv in nahujskan. Če bi vsak vojak obrnil puško proti svojemu voditelju bi bil takoj mir, tako pa...
Apostol1
07. 09. 2022 19.30
+25
Brez dlake na jeziku, povedal je resnico.
Racional-ec
07. 09. 2022 19.30
-8
Tajči je reku Vučkotu, kdor pipne Bosno je pipnu tut Turčijo…poslal bom 10 mio vojakov. Ta hinjo pa sam tih…nič ni govoril o veliki srbiji.
glavni Baja
07. 09. 2022 19.32
+1
je bla vojna v 🇧🇦 kje je bla 🇹🇷 takrat, aaa 😂🤭🤣 ne s... kruha ti
glavni Baja
07. 09. 2022 19.23
-1
kva ma za skrivat 🇩🇪🇨🇵🇦🇹🇪🇦🇬🇧 te so glavne
adonai
07. 09. 2022 19.16
+20
Erdogan je car, tatamata za naše in bruseljske šolarčke,... ohranja odnose med Ukrajino in Rusijo in to v korist Turčije. Učite se šolarčki,...
OvcjiPastir
07. 09. 2022 19.18
-11
Ohranja dobre odnose z dvoličnostjo. Zato ne rabiš biti pameten, pa upam, da ga 'bruseljski šolarčki' ne vzamejo za zgled.
blackB
07. 09. 2022 19.25
+0
Tvoj tatamata nima druge izbire … turska lira gre kamor gre. Kaj mu pa drugega preostane?
Pomnim
07. 09. 2022 20.42
+2
Če je kdo res dvoličen potem to ni Turčija. Poglej raje proti Bruslju. Pa ne pozabi pogledat tudi v naš parlament in predsedstvo države. V dvoličnosti so si naši politiki (koalicija in opozicija) sila enotni. Vsi popolnoma nenačelni. Lajajo, kot čivave.