Tujina

Na turško-grški meji izbruhnili spopadi med policijo in migranti

Ankara / Atene, 01. 03. 2020 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S./ U.Z./ STA
Komentarji
1541

Razmere na turško-grški meji se zaostrujejo, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan migrantom odprl vrata do Evrope. Meje naj bi prečkalo že več kot 76.000 ljudi. Grčija je sporočila, da so na meji zaustavili okoli 10.000 migrantov, ob tem pa je izbruhnilo nasilje. Policija je uporabila tudi solzivec.

Več videovsebin
  • Migranti na poti v Evropo
    01:06
    Migranti na poti v Evropo
  • Iz 24UR: Tisoči proti Evropi?
    02:47
    Iz 24UR: Tisoči proti Evropi?

"Vlada bo storila vse, kar je treba, da zaščiti svoje meje," je dejal tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Petsas. V soboto so na meji s Turčijo izbruhnili spopadi med grško policijo in migranti, ki so začeli nezakonito vstopati v Evropo. Tamkajšnja policija je morala uporabiti solzivec, vstop v državo pa so preprečili  skoraj 10.000 migrantom. 

Združeni narodi so države v regiji pozvali, naj se odrečejo uporabi sile. "Čeprav imajo države legitimno pravico, da nadzorujejo svoje meje in upravljajo z nezakonitimi prečkanji, bi se morale izogniti uporabi prekomerne sile in vzpostaviti sistem, ki omogoča urejeno iskanje azila," so sporočili iz Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR).

Turške meje naj bi po besedah turškega notranjega ministra Süleymana Soyluja včeraj prečkalo že 76.358 ljudi. "Odprli smo vrata. Begunci lahko ostanejo v Turčiji ali pa odidejo," je dodal. Kot je že v petek turški predsednik Recep Tayyip Erdogan poudaril v Istanbulu, Turčija ne zmore več pritiska novega migrantskega vala iz Sirije. 

Medtem ko podatka, ki ga je navedel, za zdaj drugi viri še niso potrdili, je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) v soboto zvečer sporočila, da se je vzdolž turško-grške meje zbralo okoli 13.000 migrantov.

Odločitev Turčije je sledila smrtonosnemu napadu na turške čete sirskih vladnih sil na severu Sirije ta teden. Najmanj 33 turških vojakov je bilo ubitih v bombnem napadu v Idlibu. 

Turčija je v soboto nadaljevala maščevalne napade, pri čemer je s silovitimi napadi ubila 26 sirskih vladnih vojakov, poroča sirska opazovalna skupina za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji. Turčija že dlje časa gosti 3,7 milijona sirskih beguncev, pa tudi migrantov iz drugih držav, kot je na primer Afganistan, vendar jim je do zdaj preprečevala vstop v Evropo na podlagi sporazuma, sklenjenega z EU. Toda Erdogan je Evropo obtožil, da je prekršila obljube. Bruselj ni zagotovil celotne finančne pomoči, dogovorjene v sporazumu o beguncih med Turčijo in EU leta 2018, je dejal.

Migranti na poti v Evropo.
Migranti na poti v Evropo. FOTO: AP

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem. "Evropska unija in Evropski svet pozorno in z zaskrbljenostjo spremljata razmere na zunanjih mejah EU s Turčijo," je v soboto zvečer tvitnila von der Leynova. Kot je dodala, sta s predsednikom sveta Charlesom Michelom v stalnih stikih s predsednikoma vlad Grčije in Bolgarije, Kiriakosom Micotakisom in Bojkom Borisovom. "Naša glavna prioriteta je ta trenutek polna podpora Grčiji in Bolgariji. Pripravljeni smo jima zagotoviti dodatno podporo, vključno s Frontexom na kopenski meji," je še zapisala predsednica komisije.

Tiskovna predstavnica Frontexa je danes sporočila, da je ta evropska agencija za nadzor zunanjih meja stopnjo pripravljenosti na meji s Turčijo zvišala na visoko. "Dobili smo prošnjo Grčije za dodatno podporo in že sprejeli ukrepe za napotitev tehnične opreme in dodatnega osebja v to državo," je dodala.

Podpredsednik komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas pa je danes tvitnil, da je Hrvaško, ki trenutno predseduje Svetu EU, zaradi dogajanja pozval k sklicu nujnega zasedanja notranjih ministrov. Dodal je, da je trenutno v stiku z von der Leynovo, Micotakisom, Borisovom in evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson. Po lastnih navedbah se bo v ponedeljek mudil v Berlinu.

Michel izrazil pripravljenost EU za krepitev podpore Turčiji glede migracij

Michel je po odločitvi Turčije, da bo migrantom na svojem ozemlju pustila potovati proti Evropi, po telefonu govoril s turškim predsednikom. Ob tem je izrazil pripravljenost EU, da okrepi podporo Turčiji za spopadanje z migrantsko krizo, so še sporočili iz Evropskega sveta.

Če bi prišlo do sprememb v migracijah, bo policija temu prilagodila svoje delo, so ob napovedi Turčije, da bodo migrantom na svojem ozemlju pustili potovati proti Evropi, zagotovili na slovenski policiji. Na notranjem ministrstvu pa pravijo, da je država na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje pripravljena.

Poudaril je, da pozorno spremlja razmere v Turčiji in Siriji. Vse vpletene strani je pozval, naj zmanjšajo napetosti ter se zavežejo k trajnostni in trajni prekinitvi ognja ter politični rešitvi v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN.

Michel je bil zadnje dni v zvezi z najnovejšimi razmerami glede migrantov tudi v tesnem stiku z grškim premierjem ter predsednikom bolgarske vlade. Poudaril je, da si EU aktivno prizadeva nuditi podporo Grčiji in Bolgariji pri zaščiti zunanjih meja povezave.

O ravnanju Turčije bodo na prošnjo Grčije v četrtek na neformalnem srečanju v Zagrebu govorili zunanji ministri EU. Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je spričo grozečega vala migrantov napovedal, da bo Avstrija zaščitila svoje meje, če varovanje zunanjih meja unije ne bo uspešno.

Bolgarski obrambni minister Krasimir Karakačanov pa je danes za nacionalno televizijo dejal, da so razmere na meji s Turčijo mirne in da ni bilo nezakonitih vstopov v Bolgarijo. Kot je dodal, so varovanje meje okrepili že v petek z žandarmerijo, po potrebi pa bodo tja napotili še do 1100 vojakov. Po njegovih besedah so bolgarske meje dobro zaščitene z bodečo žico in termovizijskimi kamerami, politika Sofije pa je, da ne bo dovolila nezakonitega vstopa migrantov. Bolgarski premier Borisov se bo v ponedeljek srečal s turškim predsednikom Erdoganom, je še napovedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1541)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Live
02. 03. 2020 14.53
+11
JJ ima čas, da se iskaže in naredi isto kot Viktor Orban. Pa stera vse vun! Svoboda narodu!
Dilajla
02. 03. 2020 12.04
+14
Združeni narodi - ZN vedno bolj očitno usmerjeni k uničenju Evrope!? Pozivajo k ne uporabi sile a si vztrajno zatiskajo oči pred v nebo vpijočimi kršenji človekovih pravic in krvavemu nasilju nad kristjani v arabskem svetu. ZN že zdavnaj ne opravljajo več svoje funkcije in bi to institucijo bilo potrebno že včeraj ukiniti.
komarec
02. 03. 2020 10.01
-6
A je mahkič že postrojil gardo pa to?
Marko Live
02. 03. 2020 15.16
+4
V Šiškovo enoto bi lahk šli, samo z lesenimi puškami ni kaj prida.
Maks Novak
01. 03. 2020 21.43
+16
Kolikor vidim se nam ni treba bati,bo prostovoljcev za mejo kolikor hočeš ,da odpravimo to sranje ,kar se sedaj dogaja,če bo le volja vlade ,da se to stori,čakati na čudež je breskorisno.
puspan
02. 03. 2020 07.34
-10
Če pričakuješ to od Janševih podpornikov, se hudo motiš. Ti so najmočnejši v vrtenju jezikov in pisateljevanju po forumih. Če temu ne verjameš, boš to lahko kmalu videl v živo.
Profesormarck
01. 03. 2020 21.39
+20
Če bi janez pel ubogim migrantom dobrodošlice,ga jaz več ne bi volil in podpiral-nikol.Kučan,hanžek in violeta so peli,take podpirajo sam izdajalci.Podobnost z maćkom je enko srebrnibreg,je zgolj slučajna...
srebrnibreg
01. 03. 2020 21.48
-14
Za Kučana lažeš za druge me pa ne zanima. Kučan je edino povedal, da jim moramo pomagati, ko so žepri nas na poti v Nemčijo ne pa, da jih bomo imeli. Torej stonickni lažnivec janšistični ne laži in ne manipuliraj.
Maks Novak
01. 03. 2020 21.26
+27
Sedaj ni čas za razglabljanje ,kdo je bil proti in kdo ne ,sedaj je čas za akcijo in to nemudoma in ne čakat neke EU,da bo ukrepala ker tega ne boš videl.
Marko Live
02. 03. 2020 14.57
+2
Že kdaj sem rekel, da bi morali postaviti Samsugove robote na mejo, saj mimo ne pride niti mravlja.
srebrnibreg
01. 03. 2020 21.21
-17
Janšistom so začeli migranti biti v napoto, ko so jih začeli uporabljati za boj proti svojemu političnemu nasprotniku. Njihova strankarska kolegica pa jih je vabila in jim klicala wiellkommen sedaj so pa naši levičarji krivi za njihov prihod v Evropo. Prepoceni manipulacije in laži, ker cela Evropa ve kdo je kriv za njihov prihod le naši janšisti s stonicknim na čelu se sprenevedajo in lažejo kot vedno. Iz mene so se pa norčevali, ko sem že na začetku bil proti njim.
Profesormarck
01. 03. 2020 21.24
+5
keri so to :janšisti..so to isti,kot kučanovci ?
Profesormarck
01. 03. 2020 21.25
-5
odspodaj ne boš odgovoru,si rep med noge stisno,kot vedno ? Raje nick menjaj,mal se v medveda preobleč,pa se delaj,da večn bereš...
Profesormarck
01. 03. 2020 21.26
-4
Lumpx
01. 03. 2020 21.28
-4
nekdo tu je sam sebi v napoto! ---------------------------------------------
srebrnibreg
01. 03. 2020 21.35
-6
Stonickni trenutno profesormarck in lumpx v eni osebi nisem plačanec sekte kot ti in imam pametnejše delo kot pod stoterimi nicki lajnati na tem portalu. Drugih vedno ne sodi po sebi.
Lumpx
01. 03. 2020 21.15
+21
Ce spustimo te Za temi pridejo se milijoni in nato se na stotine milijonov ce ne milijarde. Vecina sveta zaradi lastnih napak in razmnozevanja v totalni septicni jami. Se posebaj pa drzave kjer vlada "religija miru" ker stepajo otroke ker jim "njihov bog" tako ukazuje.
srebrnibreg
01. 03. 2020 21.24
-10
Zakaj si se takrat iz mene smejal, ko sem proti migrantom pisal? To je pa bilo, ko so jih Italijani z ladjami začeli v Italijo voziti. sedaj so ti pa naenkrat v napoto.
Lumpx
01. 03. 2020 21.29
-4
----------------------------------------------------
Maks Novak
01. 03. 2020 21.07
+26
Temu početju je treba narediti konec EU gor dol ,če ne se bo to nadaljevalo v nedogled,teh tri milijone je kaplja v morju,prišlo jih bo še 10x toliko.
Lumpx
01. 03. 2020 21.10
+15
Ne sam desetkrat toliko. Prislo jih bo na milijarde saj je vecina sveta zaradi lastnih napak in razmnozevanja v totalni septicni jami. Se posebaj pa drzave kjer vlada "religija miru" ker stepajo otroke ker jim "njihov bog" tako ukazuje.
Andree
02. 03. 2020 08.12
+0
Ti sploh veš koliko ljudi je na svetu? Mislim,da ne
Profesormarck
01. 03. 2020 21.03
+4
Maćek ne ve odgovor,maćek ne ve odgovor,oziroma ne ve kako bi se zopet kaj zlagal !
Profesormarck
01. 03. 2020 21.04
-1
no povej,ker te bere cel Slovenski svet....
srebrnibreg
01. 03. 2020 21.04
+1
Profesormarck
01. 03. 2020 21.06
+7
to si ti,isto kot jaz za tebe stonicki..povej zakva so peli KUČAN HANŽEK in VIOLETA ubogim beguncem,da so dobrodošli? Si zaribu ali kva ?!..he,he,he,he
srebrnibreg
01. 03. 2020 21.09
+0
Še vedno ne vem kaj je maćek. Torej pojma nimam kaj pišeš. Ne razumem vaše južnjaške abecede zato se potrudi pisati s slovensko abecedo, če že živiš v naši domovini Sloveniji.
srebrnibreg
01. 03. 2020 20.50
+4
Takrat, ko sem jaz bil proti migrantom ste se sedaj njihovi največji pljuvači takrat iz mene smejali, ker vam takrat niso rabili za politični obračun s političnim nasprotnikom. Bil sem pa že proti, ko so jih Italijani iz Libijskih obal vozili v Italijo.
riss
01. 03. 2020 20.50
+15
Profesormarck: Pridejo tudi zene in otroci, tudi sosedovi, ce oce ni prezivel. Stepanje otrok pa se bo nadaljevalo pri nas in v EU. Ampak nasi jim bodo dali stanovanja, doklade, denarno pomoc, vse do drzavljanstev in evo stevilnih novih levih volilcev v prihodnosti. Ko bodo pa toliko mnozicni, pa ustanovijo svoje stranke in posejejo Slovenijo z "raketami", minareti. Vse ostalo bo odvisno od njihovega usmiljenja do kristjanov oziroma nemuslimanov. Moj skromni pogled, po prebranih domacih in tujih clankih za kaj grd pri teh migracijah.
srebrnibreg
01. 03. 2020 20.51
-4
Veš koliko teh migrantov je prispelo v Slovenijo do sedaj?
Profesormarck
01. 03. 2020 21.00
+19
@riss..res je žalostno,da begunc dobi več denarja in podpore od delavca,ki je celo življenje kje pri nas garal za minimalec,pa so ga odpustili,kot na tisoče do sedaj.Po mojem dobijo denar za take nepridiprave kar iz EU blagajne..
Salamander123
01. 03. 2020 20.43
+22
Madona, pa kaj je z njimi narobe. Tile begunci prihajajo sem za tri stvari: krajo, zgago in da nas pokužijo še bolj kot smo že.
srebrnibreg
01. 03. 2020 20.55
-16
Profesormarck
01. 03. 2020 20.42
+5
Dejstvo je,da je potrebno,da EU plačuje velike denarce državam,ki zadržujejo begunce in jih ne spuščajo naprej v EU.Pa naj stane,kolk hoče.Tudi Turka je treba podmazat,da bo dal mir.Amen.
Profesormarck
01. 03. 2020 20.44
+6
te države pa morajo kupovat riž,da ga lahk mečejo prek žice,kaj dost več ne,ker se jim bo to takoj dopadlo in bojo želel ostat-za vedno.
Maks Novak
01. 03. 2020 20.46
+7
Ali misliš tako kot do sedaj,to je navadno izsiljevanje nič plačat in pika pa naj se j....Turk.
Profesormarck
01. 03. 2020 20.51
+2
@maks novak..če dobijo nič,bo kot sedaj,spuščal bodo to super raso do nas.Na žalost,ni druge-po mojem seveda.Plačat jim,da bo mir.
Maks Novak
01. 03. 2020 20.53
+6
In v čem je sedaj razlika ,ko se meče milijarde v nič?
Profesormarck
01. 03. 2020 21.11
+3
da jih ni do sem.Raje plačam,kot da jih tle gledam.
Maks Novak
01. 03. 2020 21.23
+6
Sedaj jih ne boš samo gledal ,ampak tudi redil,si spregledal ,da se k nam valijo stotisoči.
riss
01. 03. 2020 20.32
+3
Da ne bo nesporazuma, jaz sem ze od volitev neopredeljen, ker se jih niti nisem hotel udeleziti, zavedajoc, da se bo zgodila leva koalicija, kar bi se ponovilo na predcasnih volitvah. V prihodnosti pa upam, da se vsaj premakne na sredino vse skupaj ob mesani koaliciji. Za napredek je to pomembno.
riss
01. 03. 2020 20.25
+0
Kaj ce bi se opredelili kateri opciji pripadamo: - neopredeljen: to sem trenutno jaz - desnicar: - levicar: mesecevsij, franesajn, volkbrenin, vinogradnik33,... (navedeni so se ze opredelili po svojih komentarjih) Bilo bi zanimivo, ceprav lahkk hitro razberes, kam pes taco moli.
srebrnibreg
01. 03. 2020 20.38
+3
riss
01. 03. 2020 20.41
-1
Aja, srebrni, tebe nisem nastel med levimi. Oprosti, vem, da si ZELO opredeljen.
srebrnibreg
01. 03. 2020 20.45
+0
Jaz sem samo tako opredeljen, da ne maram mednarodnih koruptivcev zaradi katerih so recimo Riedla zaprli, da ne maram lažnivcev, manipulatorjev, ponarejevalcev, hinavskih pokvarjencev, pristašev Dolfijevih pomočnikov, škofa Rožmana...Na kratko janšiste in njihovega fehtarskega idola. drugače pa pojma nimam kaj je biti levičar ali desničar.
Maks Novak
01. 03. 2020 20.23
+6
Kakšno zavajanje je tole Grki ustavljajo begunce.Častnik b92 piše ,danes zjutraj v mesto moriji v GRČIJI ,policiski kombiji in autobusi prepeljali nekaj tisoč beguncev v to mesto ,nakar se policija spravi nad meščane ,ki so proti sprejetju takega števila beguncev.
Lipshin
01. 03. 2020 20.20
+3
Nak se video igra zacne...
Profesormarck
01. 03. 2020 20.18
+1
sedaj bi pa pasala pesem-trio kučan,hanžek in violeta,da mal stvar umirijo na meji.....
Profesormarck
01. 03. 2020 20.08
+3
Ni nobenih beguncev...no so,sam so sam trije,to je sam propaganda od janše..So govorili levaki vsa leta.
Profesormarck
01. 03. 2020 20.09
+0
ne mi prosim pluske dajat,ker je maćku težko pr srcu....se že vnaprej v njegovem imenu zahvaljujem !
riss
01. 03. 2020 20.28
+9
Beguncev ni vec, so migranti v lepih bundah, z najboljsimi mobiteli, denarjem in s posebno nalogo. Naredimo muslimansko EU. Zanamci nam tega ne bodo nikoli oprostili. Pomislite kaj je delal ISIS.
komarec
01. 03. 2020 20.28
+1
profesor ne bluzi neumnosti. Levaki, če že tako hočeš so imeli svoj čas meje urejene. Pa če mene vprašaš, je vprašanje migrantov, vprašanje EU. Turčija ni članica EU, za kaj EU dovoli migracije iz Turčije? Za kaj Nemčija ne pošlje domov tistih 8 milijonov turkov, ki so v Nemčiji? Sedaj bo pa Slovenija red naredila. V Bruslju ni posluha za to, ker so interesi drugačni in Zver, Tomc, Fajon, Novak, Bogovič, Brglez, Grošelj in Joveva si lahko lase populijo in niti slišani ne bojo. Adijo pamet.
Profesormarck
01. 03. 2020 20.35
+4
@riss..saj imate prav,en moj sodelavec,je baje iz sirije,ima bundo za 700 in najboljši telefon.Sicer je pa res,da si je vse to kupil,ko je že dobil Avstrijsko plačo.No,brez denarja pa itaq ne bi sem mogel pridet.Njegova ženska je pa doma,za zidovi in na vratih več klučavnic...
Profesormarck
01. 03. 2020 20.36
+2
@pipa....kdaj pa je bil ta "svojčas",ko je še bil živ enonogi klavec? Lahk iz hoste prideš,je že Nemec odšel...
komarec
01. 03. 2020 20.38
+2
Profesormarck
01. 03. 2020 20.47
+2
mećek,sicer je tvoje,kak me kličeš,lahk tud tisoč nikov...sam vedi,da je janšo obkljukalo mal več ljudi,kot sem jaz sam...sam za info.Povej leva brihta,kaj ste dobrega za narod naredil v teh letih,ko ste vladali in kradli.So me sam mačja ušesa !
riss
01. 03. 2020 20.48
+4
Pridejo tudi zene in otroci, tudi sosedovi, ce oce ni prezivel. Stepanje otrok pa se bo nadaljevalo pri nas in v EU. Ampak nasi jim bodo dali stanovanja, doklade, denarno pomoc, vse do drzavljanstev in evo stevilnih novih levih volilcev v prihodnosti. Ko bodo pa toliko mnozicni, pa ustanovijo svoje stranke in posejejo Slovenijo z "raketami", minareti. Vse ostalo bo odvisno od njihovega usmiljenja do kristjanov oziroma nemuslimanov. Moj skromni pogled, po prebranih domacih in tujih clankih za kaj grd pri teh migracijah.