Tujina

Erdoganovo zmago slavili tudi podporniki v BiH, Nemčiji in Veliki Britaniji

Sarajevo, 29. 05. 2023 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zmago turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana so po nedeljskem drugem krogu volitev slavili tudi drugod po svetu. Z zastavami, transparenti in plakati Erdogana so turški državljani napolnili ulice Sarajeva, z glasnim hupanjem in vzkliki pa so med drugim proslavljali tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji in Gazi.

Predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljskem, drugem krogu premagal opozicijskega voditelja Kemala Kilicdarogluja in tako svojo vladavino raztegnil v tretje desetletje. Njegovi podporniki po vsej državi so glasno slavili in vzklikali njegovo ime in "Bog je velik". 

So pa se njegove zmage razveselili tudi Turki, ki živijo drugod po svetu. Kot je razvidno iz fotografij in video posnetkov, so bile polne ulice Sarajeva. 

Proslavo so začeli pred Mednarodno univerzo v Sarajevu (IUS) na Ilidži, od koder so se v koloni avtomobilov z državnima zastavama Turčije in Bosne in Hercegovine ter zastavami AK Partije in fotografijami predsednika Erdogana odpravili proti centru mesta.  

Kolona vozil se je za kratek čas ustavila na platoju pred mestno hišo, nato na Baščaršiji pred Sebiljem, nato pa v Titovi ulici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi v Nemčiji, ki je dom največje turške diaspore na svetu, je v nedeljo zvečer na ulice prišlo na stotine Turkov. V Berlinu so privrženci stranke AK s petjem ter mahanjem z zastavami in transparenti praznovali v soseskah s turškim prebivalstvom, kot je denimo Kruezberg. Manjkal ni niti ognjemet.

Na Kurfurstendammu, eni najbolj znanih berlinskih avenij, so se Erdoganovi privrženci zbrali v velikem konvoju avtomobilov. Vzklikali so slogane in trobili. Praznovanja so potekala tudi v drugih mestih, med drugim v Kölnu in Frankfurtu.

Zbrali so se tudi Turki v Veliki Britaniji in prav tako vzklikali, trobili in slavili. 

Državljani Turčije so praznovali tudi drugod po svetu, denimo v Gazi. Tam so pripravili tudi nekaj jedi, ki so jih razdelili med podpornike. Mahali so z zastavami in v rokah držali Erdoganove fotografije. 

Po 99,43 odstotka preštetih glasov so predhodni uradni rezultati, ki jih je v nedeljo objavil turški vrhovni volilni svet (YSK), pokazali, da je Erdogan zmagal z 52,14 odstotka glasov. Opozicijski voditelj Kemal Kilicdaroglu je prejel 47,86 odstotka, poroča CNN.

Preostale glasove sicer še preštevajo, vendar jih ni dovolj, da bi spremenili končni izid volilne tekme.

Kilicdaroglu: Boril se bom, dokler v Turčiji ne bo prave demokracije

A kljub slavju v več mestih po svetu niso vsi zadovoljni z izidom. Konec koncev je Erdogan prejel le nekaj več kot polovico vseh glasov. Vodja opozicije Kilicdaroglu je v govoru na sedežu svoje stranke v Ankari dejal, da se bo še naprej boril, dokler v Turčiji ne bo "prave demokracije".

Mehmet Karli, Kilicdaroglujev svetovalec, je Erdoganovo zmago na volitvah označil za pirovo in predsednika obtožil, da je med volitvami spodbujal napetosti. "Zdi se, da je predsednik Erdogan zmagal na teh volitvah. Vendar bi bilo temu napačno reči zmaga. Morda je pirova zmaga boljši izraz za opis te situacije," je dejal Karli.

Po Erdoganovi zmagi nad Kilicdaroglujem, 74-letnim birokratom in vodjo levo usmerjene CHP, tako Turčija ostaja razdeljena. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za naše
29. 05. 2023 20.19
Uboga evropa ,spet nas čaka čiščenje nesnage! Poglejte kaj je tega v Nemčiji ...Bog nam pomagaj.
St. Gallen
29. 05. 2023 18.51
reces HARIKA, pa je
HŽV
29. 05. 2023 16.53
+2
Placeni huligani.
dartford
29. 05. 2023 16.47
+2
Velik poraz za Evropo je to.
brabusednet
29. 05. 2023 16.31
-1
Turški volilci enaki bedaki,kot pri nas.Volijo znova enake pa je vse slabše.
ivan res grozni
29. 05. 2023 16.41
-2