Tujina

Esej, zunanji sovražniki, zapletena zgodovina: kako smo končali na pragu vojne?

Moskva, 26. 01. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
294

Čeprav za zdaj še vsi vpleteni načeloma prisegajo na iskanje diplomatskih rešitev, napetostim na rusko-ukrajinski meji ni videti konca. Ruski predsednik Vladimir Putin pravi, da bo našel lastno "vojaško tehnično" rešitev, če Nato ne bo ustavil svoje "agresije", Zahod pa ga obtožuje, da išče konflikte, kjer jih ni, in napoveduje "boleče sankcije". Med obema velikima silama pa je Ukrajina. Država, utrujena od političnih preigravanj, ki jo ob tem hromijo še domača korupcija, šibko gospodarstvo in iskanje (nove) identitete med Vzhodom in Zahodom.

Ruska vojska v bližini meje z Ukrajino.
Ruska vojska v bližini meje z Ukrajino. FOTO: AP

Medtem ko Putin zahteva obsežna varnostna jamstva, ki vključujejo Natovo izključitev vsakršne prihodnje širitve v Ukrajini ali drugih državah ob ruskih mejah, voditelji Nata pravijo, da Moskva ne more narekovati potez zavezništva ali spodkopati njegove politike odprtih vrat glede članstva.

Zanimivo je, da analitiki pravzaprav nimajo enotnega odgovora na vprašanje, zakaj Putin vojsko ob meji kopiči prav zdaj. Namere Ukrajine, da se pridruži Natu, niso nove, nova ni niti aktivnost zavezništva, prav tako niso nove Putinove težnje, da bi povečal meje države. Še najbolj nova je po mnenju nekaterih analitikov naraščajoča kriza, ki preti Rusiji in zaradi katere naj bi Putin pospešeno krepil "zunanjega sovražnika" – ta bo namesto njega kriv za zategovanje pasu, ki naj bi grozilo Rusom. 

Poleg tega naj bi Putin po polomiji v Afganistanu menil, da ni nevarnosti, da bi se ZDA zapletle v morebiten vojaški obračun. Vsaj nekoliko pa naj bi k vsemu skupaj pripomogla tudi menjava oblasti v ZDA. Medtem ko sta Putin in Donald Trump krmarila razmeroma mirno, naj bi bil Joe Biden veliko manj po volji ruskega vladarja. Vloge ZDA v konfliktu pa nikakor ne gre zanemariti, pa čeprav je Evropa tista, ki bi nedvomno bolj čutila posledice stopnjevanja napetosti. 

Kako smo torej v nekaj mesecih končali blizu vojaškega spopada? 

17. marca lani se je  Biden v televizijskem intervjuju strinjal, da je Putin "morilec", kar je tako ogorčilo Rusijo, da je  začasno odpoklicala svojega veleposlanika Anatolija Antonova. V naslednjih mesecih je nato Putin, ki se je doma soočal z opozicijskimi protesti in kritikami, vztrajno krepil protiameriška in protiukrajinska stališča ter razpihoval čustva z opozorili, da Rusiji grozijo zunanji sovražniki.

30. marca je nato Rusija začela množično krepitev svoje vojaške prisotnosti blizu meje z Ukrajino, zaradi česar je takratni ukrajinski vojaški poveljnik Ruslan Komčak opozoril, da ruska akcija ogroža Ukrajino. 

Aprila je Rusija umaknila nekaj sil, vendar je večino svoje opreme pustila na mestu, poudarja Washington Post. Do oktobra pa je obnovila svojo vojaško prisotnost blizu Ukrajine.

Da bi okrepila sporočilo o vojaški moči, je Rusija 6. aprila izstrelila raketo Kalibr v Japonskem morju. Prav tako je vse leto izvajala preizkuse rakete Cirkon. Putin se je tudi pohvalil, da so ruske hiperzvočne rakete vodilne v svetu. 

15. aprila so nato reagirale ZDA. Biden je napovedal izgon desetih ruskih diplomatov ter uvedel sankcije proti 32 posameznikom in podjetjem, ki so bili obtoženi vmešavanja v ameriške predsedniške volitve in širjenja dezinformacij. Vse skupaj je bilo dodatek sankcijam zaradi skoraj smrtne zastrupitve ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega avgusta 2020. Rusija se je odzvala z izgonom ameriškega diplomatskega osebja, ameriški veleposlanik John Sullivan pa je začasno zapustil Rusijo, dodaja Washington Post.

16. junija je nato sledil vrh v Ženevi, ko sta Biden in Putin govorila le o nadaljevanju pogovorov o nadzoru orožja in kibernetski varnosti. Kremelj je srečanje označil za "precej pozitivno". 

Toda 23. junija je britanska vojaška ladja HMS Defender priplula blizu Krima, ki ga je Rusija leta 2014 priključila Ukrajini, kar so v Moskvi razumeli kot znak, da Nato voda ne priznava za ruske. Rusija je dejala, da je izstrelila opozorilne strele, Putin pa je pozneje dejal, da bi lahko ladjo potopil, če bi hotel.

30. junija, na predvečer Natove pomorske vaje Sea Breeze z Ukrajino v Črnem morju, je Putin dejal, da zahodna vojaška podpora Ukrajini ustvarja "pomembne varnostne težave" za Rusijo.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Naslednji zanimiv datum je 12. julij, ko je Putin v dolgem eseju "O zgodovinski enotnosti Rusov in Ukrajincev" pravzaprav pripravil teren za morebitno ponovno agresijo proti Ukrajini. Zatrdil je, da sta Rusija in Ukrajina "eno ljudstvo – ena celota", pa tudi, da  je ukrajinska suverenost "mogoča le v partnerstvu z Rusijo". 

Nekaj dodatnega olja na ogenj pa je po mnenju analitikov prililo dogajanje, ki z Ukrajino pravzaprav ni imelo neposredne povezave. 31. avgusta je Afganistan po hitrem ameriškem umiku v kratkem času zdrsnil v popoln kaos. Kremelj je vse skupaj razumel kot znak ameriškega zatona, pa tudi kot dokaz, da je malo verjetno, da bi Washington svoje sile znova poslal v oddaljene kraje.

10. septembra je nato Rusija izvedla svoje obsežne vojaške vaje Zahod 2021, s katerimi je po letih modernizacije pokazala svojo novo bojno silo. Rusija se je v tem času tudi pritoževala zaradi Natovih letov in pomorskih patrulj na njeni zahodni meji.

6. oktobra je nato Nato napovedal izgon osmih diplomatov iz ruske misije Nata zaradi domnevnega vohunjenja, Rusija pa je hitro prekinila svojo misijo Nata in zaprla Natovo pisarno v Moskvi. 

Konec oktobra je Ukrajina prvič uporabila turško brezpilotno letalo Bayraktar v svoji vojni proti separatistom, ki jih podpira Rusija na vzhodu države. Do konca meseca je Rusija obnovila svojo vojaško krepitev blizu Ukrajine, kar je sprožilo nove strahove pred množično invazijo.

Sredi novembra je nato Putin obtožil Zahod, da ignorira "opozorila o rdečih črtah", pri čemer se je skliceval na težnje Ukrajine po vstopu v Nato. Dejal je, da ruska "trda politika" deluje. 

Konec novembra pa se je pritožil nad Natovim protiraketnim obrambnim sistemom v Romuniji in načrtom zavezništva za podobno mrežo na Poljskem. Putin je opozoril, da ne bo Moskva nikoli sprejela raketnih sistemov v Ukrajini.

7. decembra je ameriški predsednik Biden Putina na videosestanku opozoril na stroge gospodarske sankcije, če bi Rusija napadla Ukrajino. Putin pa je med drugim zahteval, da se Nato odpove širitvi na vzhod. 

23. decembra je sledila tradicionalna novinarska konferenca ruskega predsednika, na kateri je okrepil borbeno retoriko. Dejal je, da je Zahod prinesel rakete "na naš prag" in da mora Moskva varnostna jamstva dobiti "takoj in zdaj".

30. decembra sta nato Biden in Putin opravila še drugi klic v mesecu dni. Biden je ponovil svoje opozorilo pred zahodnimi sankcijami brez primere, če bo Rusija napadla Ukrajino. Putin pa je opozoril, da bi takšno dejanje Zahoda povzročilo popoln razpad odnosov. 

7. januarja letos je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v Bruslju dejal, da je nevarnost konflikta v luči ruske grožnje Ukrajini "realna". Izrazil je obžalovanje, da Rusija ni ukrepala za zmanjšanje napetosti in še naprej kopiči vojaške sile ob meji z Ukrajino. Poudaril je, da je Nato pripravljen na dialog z Moskvo, a hkrati tudi na morebiten neuspeh pogovorov. Da bo o evropski varnostni arhitekturi odločala Evropa, pa sta zatrdila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron v odzivu na dejstvo, da je EU izločena iz pogovorov Rusije in ZDA o tem vprašanju. Macron je tudi dejal, da dialog ne pomeni popuščanja.

10. januarja so nato visoki predstavniki ZDA in Rusije v Ženevi začeli pogovore za zmanjšanje napetosti. Preboja ni bilo, obe strani sta vztrajali pri svojem. 

14. januarja so ukrajinske oblasti odgovornost za obsežen kibernetski napad, ki se je zgodil v državi, pripisale Rusiji. Zveza Nato pa je napovedala, da namerava poglobiti kibernetsko sodelovanje z Ukrajino.

18. januarja je Velika Britanija zaradi strahu pred rusko invazijo in nadaljnjim stopnjevanjem napetosti v Ukrajini v to državo začela pošiljati lahko protitankovsko orožje. Britanski obrambni minister Ben Wallace je dejal, da to počnejo zato, da bi "izboljšali obrambne zmogljivosti". Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem dejal, da Rusija pred nadaljevanjem pogovorov o ukrajinski krizi čaka na odgovor glede svojih zahtev po varnostnih jamstvih, ki jih je predložila ZDA in Natu.

20. januarja je Rusija napovedala, da bo do konca februarja izvedla pomorske vaje v Atlantiku, na Arktiki, v Pacifiku in Sredozemlju. Napoved vojaških vaj je prišla po sporočilu Moskve, da je s podmornice v Japonskem morju uspešno testirala izstrelitev manevrirane rakete Kalibr, usmerjene proti kopnemu. ZDA in Nemčija pa so Rusijo pozvale k sprejetju ukrepov za deeskalacijo in poudarile, da bi vsaka nadaljnja ruska agresija imela "hude posledice".

22. januarja je ameriško tovorno letalo z 90 tonami vojaške opreme pristalo na letališču v ukrajinski prestolnici Kijev. 

24. januarja so nato zveznice Nata zvišale stopnjo pripravljenosti svojih sil ter napotile dodatne ladje in bojna letala v vzhodno Evropo. Ameriški State Department je medtem v  naročil vsem družinskim članom diplomatov in drugih zaposlenih na veleposlaništvu ZDA v Kijevu, naj zapustijo državo. Še pred tem je Velika Britanija obtožila Rusijo, da namerava v Ukrajini na čelo države postaviti proruskega predsednika. London tudi trdi, da so ruski obveščevalci že navezali stik s številnimi ukrajinskimi politiki. Moskva je trditve zavrnila kot dezinformacije.

 

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Putin kot nasilen mož ali kaj piše v zloglasnem eseju 

Eden zanimivejših in zgovornejših momentov krize je tudi vsebina Putinovega eseja.

"Ko Vladimir Putin piše o Ukrajini, zveni kot nasilen mož." S temi besedami so 5000-besedni esej, ki ga je ruski predsednik objavil julija, opisali pri Financial Timesu

Poln je namreč izjav o neskončni ljubezni do Ukrajincev – v kombinaciji z grožnjami z nasiljem, če ljubezen ne bo vzajemna. Ukrajinci so prikazani kot krvni bratje Rusov, pa tudi kot neonacisti.

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, se je pošalil, da mora imeti Putin veliko časa, da je lahko napisal tako dolg članek. 

Toda o vsebini se ne gre šaliti, medtem ko je v bližini ukrajinske meje razporejenih skoraj 130.000 ruskih vojakov, pa tudi tanki in topništvo. 

V eseju poudarja Putin zgodovinske, jezikovne, narodnostne in verske vezi, ki povezujejo Rusijo in Ukrajino. Poudarja, da so te vezi obstajale dolgo pred Sovjetsko zvezo. Putin, ki ga pogosto obtožujejo sovjetske nostalgije, obsoja sovjetske voditelje, ki da so podstavili "najnevarnejšo časovno bombo" pod vezi med Rusijo in Ukrajino – tako, da so kateremu od delov podelili pravico do odcepitve. "Rusija je bila res oropana," meni predsednik.

Ob izlivu ljubezni pa vztraja, da je Ukrajina propadla država, ki jo zavajajo spletkarski tujci. Zahod, namiguje, igra "nevarno geopolitično igro" in namerava Ukrajino uporabiti kot "odskočno desko proti Rusiji". Gre za argument, s katerim namiguje, da bi bila invazija na Ukrajino obrambne narave in da se ji je mogoče izogniti, če Nato popusti. 

Toda cena popuščanja bi bila pravzaprav visoka in ne bi bila vezana le na Ukrajino. 

Ruska oborožena vozila.
Ruska oborožena vozila. FOTO: AP

Porošenko: Svet bi se moral združiti proti Putinu

Nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko medtem meni, da bi se moral "svet združiti proti Putinu".  

Porošenko je za CNN pred kratkim tudi poudaril, da bi morali Ukrajini dovoliti, da se pridruži Natu. 

Milijarder je sicer Ukrajino vodil med letoma 2014 in 2019, oblast je prevzel kmalu po tem, ko je Rusija napadla in nato priključila Krim. Na predsedniških volitvah leta 2019 ga je nato premagal aktualni predsednik Zelenski. "Zares nujno je, da obstajata mednarodna solidarnost in enotnost proti Vladimirju Putinu," je prepričan Porošenko, ki zahodne voditelje svari, da ruskemu voditelju ne bi smeli zaupati.

Pozval je tudi k zaostritvi mednarodnih sankcij proti Rusiji: "Rusijo moramo narediti šibkejšo, to pa lahko storimo s sankcijami. Ukrajino bi morali narediti močnejšo."

Porošenko sicer meni, da ruski voditelj še sam ne ve, ali se bo ruska invazija zares zgodila, označil pa jo je za "noro odločitev" in dejal, da bi morala mednarodna skupnost "znatno povečati ceno, ki bi jo moral plačati Putin, če bi ruske sile prečkale ukrajinsko mejo".

A za sankcije bo potreben enoten dogovor. Nekateri menijo, da je vprašljiv, saj interesov ne bo manjkalo. Čeprav je aktualna situacija zaradi veliko akterjev in interesov zapletena, pa je v svojem bistvu preprosta – rožljanje z orožjem na meji samostojne države je nesprejemljivo. In države, ki v luči lastnih interesov razmišljajo o podpiranju Moskve, bi morale najprej razmisliti o dolgoročnih posledicah za druga "potencialna žarišča", če bo rusko vedenje postalo sprejemljivo.

Kijev, Ukrajina
Kijev, Ukrajina FOTO: Shutterstock

Putinovi cilji

Ob dejstvu, da gre pri Ukrajini za suvereno državo, ki ima pravico sprejemati lastne odločitve in ji ni treba plesati v ritmu, ki ga narekuje Putin, pa popuščanje ni mogoče niti zato, ker nič ne kaže, da se bo Putin ustavil pred ukrajinsko mejo. 

Logika Putinovega ljubezensko-sovražnega pisma je, da je neodvisnost Ukrajine sama po sebi zgodovinska anomalija, ki jo je treba popraviti. S priključitvijo Krima je bil storjen le prvi korak. 

Ob "popravljanju anomalij" in oživljanju nekdanje "ruske veličine" pa naj bi Putina vodil še gnev zaradi izgube vpliva nad Ukrajinci. Ukrajinski sistem je v mnogih pogledih skorumpiran in nefunkcionalen. Toda država ima redne volitve, ki niso zrežirane, in živahno civilno družbo, ki ne želi obujati ruskih vzorcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatanka_yotanka
27. 01. 2022 14.59
+1
Problem je zelo enostavno rešiti ! NATO naj odstopi in pozabi na svojo širitev v Ukrajini, če tega ne želijo naj se Rusija vrne na Kubo enako tak kot leta 1962 , pa da vidmo kako potem NATO bo za kompromis in umik z ruskih meja. Leta 1962 so američani bili pripravljeni na vojno če nebi Nikita Hruščev povlekel rakete iz Kube, enako pravico sedaj ima Putin - iti v vojno če američani ne dvignejo rok od Ukrajine. NATO na vratih Rusije nima kaj iskat. Putinu vsa podpora.
MathewM
27. 01. 2022 09.05
+2
Zelo dober propagandni članek. Še Kitajci se ga nebi sramovali. Seveda pozabi omeniti, da je zahod tisti, ki že 30 let prelamlja obljube o neširitvi NATA na ruske meje. Kako bi pa bilo američanom, če Rusija sklene zavezništvo z Kubo in začne kopičiti orožje tam. Ni si treba, samo zgodovino si je treba pogledati. V trenutku bi bili v vojni. Torej, kdo je tu agresor? Imajo mogoče Rusi preko 900 vojaških baz po celem svetu?
Uporabnik1865503
26. 01. 2022 20.50
+0
Ni čudno,da so te Rusi tok ne človeški...Če pa imajo že celo svojo zgodovino nacionalistične diktatorje na oblasti..Treba jim je navalnega nastaviti!
Butalec8
26. 01. 2022 21.06
+1
Uporabnik1865503
26. 01. 2022 21.34
+4
Rains
26. 01. 2022 20.28
-5
Tole se lahko konča na dva načina: ali se bodo rusi posral, ali bodo pa tepeni. Meni sta oba scenarija všeč.
Uporabnik1865503
26. 01. 2022 20.37
+2
Butalec8
26. 01. 2022 20.45
+4
Kollerik
26. 01. 2022 21.22
+2
MathewM
27. 01. 2022 09.08
+3
Povej mi, kdaj v zgodovini so bili Rusi tepeni? Od Napoleona do Hitlerja do se vsi naučili da se ni dobro za*ebavat s tem narodom. Navijat za vojno med dvema nuklearnema velesilama, ki se lahko konča samo na en način, je pa, milo rečeno, noro.
ni_mi_vse_eno
26. 01. 2022 19.59
+3
Vojne ni, mediji pa vsak dan govorijo o njenem začetku. Mogoče vedo več?
Butalec8
26. 01. 2022 20.12
+4
Neee , pac propaganda da nam odvrnejo pozornost v kakem dreku je nase drzava , enako velja za ostale euro drzave
Jarovit
26. 01. 2022 19.41
+3
Kollerik 26.01.2022, 14:22:41 Zgodovina je zapletena samo za butalce ........................................................................................................................................................ Ja za avtiruco tega......khmm članka je res zapletena pa čeprav se zanjo začne šele 17. marca lansko leto.
cini?no
26. 01. 2022 19.40
+8
v ukrajini so na oblasti neonacisti.. in ve se kaj se mora narediti z naciji
Kollerik
26. 01. 2022 19.35
+3
Ne maram Putina, ker je lopovski avtokrat in komunajzar. Vendar je zelo nevarna situacija na Ukrajinskih mejah predvsem vzrok vrste napak, laži in dejanj Zahoda proti Rusiji.
SISTEMA
26. 01. 2022 19.23
+3
Medtem pa Kijevska oblast poskusa umirjati razmere in so dali ZDA vedeti, da si ne zelijo vojne, ki jo diktira ZDA.
MasteRbee
26. 01. 2022 19.05
-8
Rusiji se mudi, ker tehnološko vedno bolj zaostaja za Zahodom in Kitajsko.
marina1004
26. 01. 2022 19.04
-5
Baba Vanga je rekla, da Putinu tazadnje bijejo
za bojši jutri
26. 01. 2022 19.31
+5
MTM AUDI
26. 01. 2022 18.59
+2
Kere bedarije pišete konc res Russia 🇷🇺 je vojno najmočnejša sila o zaveznikih da pa sploh ne govorimo 🇨🇳Kitajska Iran 🇮🇷 Severna korea itd Amerika lahko samo se gleda in podžiga evropo in rine v vojno druge ker sami so izpraznjeni do dna grozi jim propad totalni in to se dobro zavedajo…
Rains
26. 01. 2022 20.31
-5
Hahahaha, "najmočnejša sila" pol pa same klošrje našteje, hahahah. Najmočnejša sila je USA, sine moj.
JFK-77
26. 01. 2022 18.57
+8
Komaj čakam da rus zaropota in poradira vse proameriške pametnjakoviče.Meddrugim so jenkiji razbili Irak,Jugoslavijo,Libijo in še katero državo.In naj se enkrat ta geopolitična moč prevesi na drugo stran.GO GO PUTIN
Rains
26. 01. 2022 20.33
-6
Če bo Rusija preveč ropotala bodo razbili še njo. Bo šla še na več kosov kot takrat Sovjetska Zveza, lol.
Kollerik
26. 01. 2022 21.23
-2
Srboslavijo misliš? Jugoslavije že ni bilo več in njeno ime je bilo ukradeno.
awontuwej
26. 01. 2022 18.27
+7
Sprta in šibka Evropa je od vedno bila in bo v interesu ZDA, prav tako migrantska kriza in vse ostalo. Zato so spodbujali vojno na Balkanu, Brexit, Višegrajsko skupino, itd. Pri tem je treba ločiti ameriško uradno govoričenje od aktivnosti v ozadju (CIA...) In še nekaj, kar mi ne bomo zlepa razumeli: vsaka ameriška vlada, demokratska ali republikanska, deluje zgolj in samo v interesu kapitala.
Rains
26. 01. 2022 20.35
-2
Vsaka čast Američanom. Če si ti tak bedak da nasprotuješ lastni državi potem si zaslužiš propast.
Kollerik
27. 01. 2022 10.23
Jerry321
26. 01. 2022 18.23
+7
Na pragu vojno smo zato ker se nato širi tja kjer se po dogovoru z razpadlo ussr nebi smel! Tako da zahvala za situacijo gre natu, predvsem pa D…BILNIM zda!
FlatyEric
26. 01. 2022 18.26
-9
NATO se nikamor ne širi. Ukrajinci sami si želijo v zavezništvo.
Grunf TNT
26. 01. 2022 18.55
+2
Pač ne morejo kljub želji... Sosedova žena bi tudi k meni v stanovanje prišla kljub temu da se je zaobljubila ob poroki. Jaz jo pač ne bom sprejel, ker to pelje do konfliktov
Rains
26. 01. 2022 20.38
-4
Če se kdo kam širi je to ravno rusija ki se z okupacijo Ukrajinskega ozemlja vsakih nekaj let bolj širi na vzhod. Krim so ukradli, več jim pa zahod ne bo pustil. Nasprotujejo širitvi NATA, širijo se pa sami. Rusi so barabe!
FlatyEric
26. 01. 2022 18.22
-6
Glede na to koliko gorja je Rusija povzročila Ukrajini, je jasno da nočejo ničesar več z njimi.
za bojši jutri
26. 01. 2022 19.35
+4
Rusija Rusom v Ukrajini ni povzročila nobenega gorja. Ko se bo začelo v Ukrajini, se bodo poklali med seboj. Rusi bodo samo malo koordinirali.
niktalop
26. 01. 2022 18.10
+8
Esej, zunanji sovražniki, zapletena zgodovina: kako smo končali na pragu vojne? Odgovor je preprost. NATO pakt z ZDA na čelu rabi za svoj obstoj sovražnika. Če ga ni si ga izmisli. Sedaj so našli Ruse. Vojaška industrija mora prodati zaloge orožja. Pokvarjenost ne pozna meja.
asdfghjklqwertz
26. 01. 2022 17.50
-7
Vidim, da je ogromno srbov prisotnih tu gor ...
niktalop
26. 01. 2022 18.13
+9
Jaz nisem Srb pa mi gredo ZDA in NATO na jetra, saj je kristalno jasno da zahod provocira Rusijo in hoče na vsak način izzvati konflikt.
Kollerik
26. 01. 2022 19.51
+5
nik, bo kar držalo. Kdor ne ve, zakaj se v bistvu gre, lahko za začetek začne kar pri Naomi Klein in njeni doktrini šoka, kjer je nazorno opisano, kako je Zahod dejansko opeharil in oropal Rusijo preko svojih bankirjev in pijanega jelcina. Ponižanja na ponižanja, laž na laž. In zdaj so največja žrtev teh zablod zahoda Ukrajinci.
Mladi? Plasto
26. 01. 2022 17.04
+11
če slučajno komu ni jasno , kaj se dogaja v ukrajini .... si lahko vzame zgodovinske knjige .... in si prebere kaj o kubanski krizi , ko so rusi želeli parkirat svoje rakete na kubo !!!! in kako so na to odreagirali američani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! , ki še danes tolčejo ubijalske sankcije tej državi - poleg tega , da so si tam naredili oporišče (guantanamo) itd itd ...... ZDEJ BI RADI BILI PA BOLJ PAPEŠKI OD PAPEŽA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Defragment
26. 01. 2022 16.14
+1
Plin se je danes na svetovnem trgu podražil za 6%. Samo, da veste.