Tujina

Estonija kot prva med baltskimi državami uzakonila poroke istospolnih parov

Talin, 20. 06. 2023 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
6

Estonski parlament je s 55 glasovi za in 34 proti podprl zakon, ki bo omogočil legalizacijo porok istospolnih parov. Estonija je takšen zakon sprejela kot prva med baltskimi državami, v veljavo pa bo stopil prihodnje leto.

"To je odločitev, ki nikomur ničesar ne jemlje, mnogim pa daje nekaj zelo pomembnega. Vsakdo bi moral imeti pravico, da se poroči z osebo, ki jo ljubi in se ji želi zavezati," je po glasovanju dejala estonska premierka Kaja Kallas.

Dodala je, da je "ponosna na Estonijo". Njena vlada je preživela tudi glasovanje o nezaupnici, ki je bilo povezano s to odločitvijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Istospolni pari v Estoniji sicer lahko sklenejo partnersko zvezo že od leta 2014, sedaj pa je parlament v Talinu odpravil preostale pravne vrzeli, ki so jim onemogočale enake pravice, kot jih uživajo heteroseksualni pari.

Zakon sledi prejšnjim ukrepom za zagotavljanje več pravic za LGBTQ+ Estonce, ki pa vsi niso dosegli enakopravnosti. Leta 2014 je Estonija uvedla istospolne partnerske zveze, ki pa niso zagotavljale enakih pravic do posvojitve in priznavanja starševstva, kot jih avtomatično prinaša zakonska zveza.

Istospolna razmerja med moškimi so bila v Estoniji pod sovjetsko okupacijo kriminalizirana in so ponovno postala zakonita šele leta 1992, eno leto po osamosvojitvi. Večina nekdanjih komunističnih držav v Evropi in Srednji Aziji na področju pravic LGBTQ+ zaostaja za zahodnimi državami. Slovenija je leta 2022 postala prva postkomunistična država, ki je dovolila istospolne poroke.

Ministrica za socialno zaščito Signe Riisalo je dejala, da bo Estonija zaradi enakosti zakonskih zvez postala bolj vključujoča in obzirna. "Resnično sem zelo hvaležna za potrpežljivost in razumevanje, ki ju je skupnost LGBT+ pokazala v vseh teh letih," je dejala. "Zagotavljanje enakih pravic za vse je tako osnovna stvar, da je bilo to vprašanje v bistvu zajeto v razpravah, ki so potekale v letih takoj po ponovni pridobitvi neodvisnosti. Vesela sem, da je bila zdaj sprejeta odločitev za bolj v prihodnost usmerjeno Estonijo, ki skrbi za vse."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
26. 06. 2023 09.53
+0
dannyer
21. 06. 2023 10.34
+2
celo v zda zaradi radikalne spolne ideologije počasi upada podpora zaradi napadov na otrok. učenec vržen ven ker verjame da ima moški P ženska V. šola ga pol vrgla na cesto.
MladInPerspektiven
21. 06. 2023 10.08
+1
Potem se čudijo, da nestrpnost raste do njih. Če nenehno nekaj nabijaš in kričiš kako si ogrožen to ustvari še večji odpor. V večji meri sem jih podpiral vendar POČASI mi gredo že na živce. Nenehno nabijanje in afnarije ne bodo rodile sadov, kvečjemu zgražanje in nestrinjanje. Sem mišljenja, da jih je treba spustiti na realna tla in, da se tudi ONI začnejo zavedati KAJ NAS MOTI in te zadeve začeti popravljati.
janez krstnik1
20. 06. 2023 19.52
-4
Tudi to je obramba pred homofobnim putinom 😋
Slavko BabIč
20. 06. 2023 18.31
+1
lgbz propaganda se širi po EU!
ap100
20. 06. 2023 16.55
-1
postkomunizem je zanimiva tvorba - še posebej ko izhaja iz komunizma z istimi ljudmi in njihovimi ponosnimi nasledniki